athpeppas Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, 1. Σε γραμμή fiber OTE 1Gbps με το Fritzbox (νομίζω 5530) έχουν συνδεθεί πολλά unmanaged switch(TP link, απλά και POE), NVR, Deco κτλπ. 2. Συνδέονται 4 κτίσματα (υπάρχει κοινή αυλή) με αποστάστεις όπως φαίνονται στο σκίτσο. 3. Δεν έχω κάνει καμία ρύθμιση οπότε φαντάζομαι ότι router DCHP κάνει τo Fritzbox? 4. To πρόβλημα προκύπτει όταν στο οίκιμα 2,3&4 η γραμμή απο 1Gbps γίνται 100mbps και το download περιορίζεται στα 70mbps (lan test όχι wifi). Σπανίως κόβεται και τελείως και θέλουν όλα restart. 5. Πλήρωσα εταιρεία δικτύων αλλά δυστηχώς ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και χάθηκε η προκαταβολη 6. Θέλω να ξεκινήσω βήμα-βήμα μιας και είμαι advanced home user, με τo modem και το πρώτο σε σειρά router. 7. Δεν γίνεται να μειώσω τον αριθμό των switch λόγο υφιστάμενης καλωδίωσης. 8. Θέλω να δούμε λύσεις εξοπλισμού απλές (tp link omada?) που να είναι εμπορικές και εύκολα προσαρμόσιμες. 9. Νομίζω δεν θα άλλαζα για αρχή το router του ΟΤΕ εκτός αν φταίει αυτό που θα το γυρνάγαμε σε bridge mode. ΟΜΩΣ αν έχει θέμα αυτό, το αλλάζουμε. 10. Στο τελικό οίκημα 4 πιθανώς να προστεθεί μελλοντικά δικτυο (οίκημα 5) που θέλω να είναι αναξάρτητο αλλά να παίρνει ιντερνετ απο το κεντρικό router. Θα γίνει πιθανώς αναβάθμιση σε 3Gbps ΟΤΕ οπότε ίσως να με ενδιαφέρει η διασύνδεση με 2.5gbps δίκτυο ; Κοιτούσα το TP-LINK ER7412-M2 αλλά διάβασα ότι δεν μπορεί να κάνει ξεχωριστό δίκτυο. Ομως αν αυτό ανεβάζει το κόστος κατακόριφα θα βάλω ξεχωριστή γραμμή στο οίκημα 5. 11. Απο το οίκημα 1 στο 2 είναι CAT6A. Οι υπόλοιπες συνδέσεις είναι minimum CAT6. Notebook 47.pdf Επεξ/σία 25 Σεπτεμβρίου από athpeppas
eliasbats Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Ωραία, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εγώ θα έλεγα ότι η τοπολογία θεωρητικά δεν έχει πρόβλημα (επιλογή εξοπλισμού και θέση τους / ρόλος τους στο δίκτυο). Είναι στα ανεκτά όρια του Ethernet (4 or 5 switches in daisy chain). Με αυτό εννοώ ότι η πιθανότητα να υπάρχει πρόβλημα στην καλωδίωση μεταξύ των οικημάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη από την πιθανότητα η τοπολογία με τα unmanaged switches και το router να δημιουργεί το πρόβλημα. Επομένως το physical layer / καλωδίωση είναι το πρώτο που θα έπρεπε να ελεγχθεί βάσει των συμπτωμάτων που ανέφερες στα outdoor links ( Link_1/2, Link_2/3, Link_3/4 ) Τα καλώδια UTP με σκοπό το δίκτυο Ethernet (gigabit Ethernet) σε μερικές δεκάδες μέτρα (όπως π.χ. το Link_1/2 που είναι 50m και είναι και το πιο σημαντικό link αφού από αυτό εξαρτάται η συνδεσιμότητα των κτιρίων 2, 3, 4) πρέπει να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις: - να μην δρομολογούνται παράλληλα με κοντινά καλώδια ρευματος - να είναι PET / κατάλληλα για outdoor use για να μην αφήσουν εύκολα την υγρασία να εισχωρήσεί ή κάποιο τρωκτικό να τα φάει, τον ήλιο να τα φθείρει κλπ. - να μην υπάρχει δύναμη που να τα τεντώνει - να είναι καλής ποιότητας καλώδιο χωρίς φτηνές προσμίξεις χαλκού - να μην υπάρχει κάπου μεγάλη στροφή (bend) του καλωδίου και να μην υπάρχει κάποιο σημείο που να πατιέται, ταλαιπωρείται κλπ. (το μεγαλύτερο μήκος πάντα αυξάνει την πιθανότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο ή την αστοχία υλικού σε κάποιο σημείο) - να έχουν πολύ καλές συνδέσεις τα βύσματα στις άκρες τους Μια εταιρεία δικτύων που ανέφερες ότι ήρθε θα έπρεπε κατ'ελάχιστον να φέρει ένα network cable tester/analyzer (π.χ. Fluke) που να ειναι σε θέση να τεστάρει και να πιστοποιήσει τουλάχιστον τα εξωτερικά καλώδια σε διάφορα σενάρια (δυνατότητες στο EMI spectrum κλπ.) και τη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν καλά Gigabit Ethernet. Αυτό υπάρχει καλή πιθανότητα να εντόπιζε το πρόβλημα εύκολα. Αφού δεν έγινε, το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή είναι να δεις εάν στα outdoor links εμφανίζονται CRC errors ή άλλα λάθη. Αφού έχεις unmanaged swithces που μάλλον δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, θα μπορούσε να το κάνεις με 2 laptops με την εντολή netstat -e Τώρα, ανεξαρτήτως τι θα ανακαλύψεις ή δεν θα ανακαλύψεις με το παραπάνω troubleshooting, οφείλεις να σκεφτείς σοβαρά και τη λύση των οπτικών ινών για τα outdoor links. Μια οπτική ίνα δεν επηρεάζεται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές (και υγρασίες/ήλιο σε περιπτωση που επιλεγεί ο σωστός outdoor τυπος) και μπορεί πολύ εύκολα και χωρίς απαγορευτικό κόστος να κάνει και future proof το δίκτυό σου στα 10Gbps. Ειδικά επειδή έχεις σκοπό να φτάσεις και στα 3Gbps, νομίζω θα μπορούσε να είναι η πρώτη σου σκέψη, κάνοντας skip όλη την παραπάνω σπαζοκεφαλιά με το χαλκό. Αν αποφασίσεις να βάλεις ίνες, δεν χρειάζεται να αλλάξεις όλον τον εξοπλισμό μονομιάς. Μπορείς για αρχή να σηκώσεις απλά Gigabit δίκτυο με φτηνά media converters (optical to electrical Ethernet interfaces) και να διατηρήσεις τα switches σου. Τέλος λίγο για την τοπολογία: σε περίπτωση που σκεφτείς να ξαναπεράσεις την εξωτερική καλωδίωση, είτε χαλκό είτε ίνες, κάνε και μια σκέψη αντί να έχεις daisy chain το ένα κτίριο πίσω από το άλλο, μήπως κάποια από τα κτίρια μπορούν να συνδεθούν απευθείας στο κτίριο 1, για να μειωθεί η πιθανότητα σε περίπτωση βλάβης σε κάποιο καλώδιο να υπάρχουν επιπτώσεις σε όλα τα κτίρια από πίσω. Αυτό, μόνο στην περίπτωση που είναι εφικτό και εύκολο. Δεν είναι μεγάλη προτεραιότητα. Bonus: Για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, στην περίπτωση που όντως θα προσθέσεις σε daisy chain και το κτίριο 5 (Link_4/5), αρχίζει να είναι meaningful και ο σχηματισμός ενός δακτυλίου, δηλαδή και μια τελευταία σύνδεση από το 5 στο 1 (Link_5/1), όπου με τα κατάλληλα (και πιο ακριβά) switches θα μπορούσες να τρέξεις ένα ring protocol (ή απλούστερα spanning-tree) που στην περίπτωση που διακοπεί οπουδήποτε ένα εξωτερικό καλώδιο, όλα τα κτίρια θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα κτίρια (συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου 1 και κατ'επέκταση στο internet, μέχρι να επισκευάσεις τη βλάβη). Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου από eliasbats 1
athpeppas Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου @eliasbats Καταρχήν σε ευχαριστώ για την εξαιρετική σου απάντηση. 1. Δεν υπάρχει δυνατότητα νέας καλωδίωσης. Το μόνο καλό είναι ότι έχω 3 καλώδια CAT6a (99% θα στείλω φωτογραφία) στο Link1/2 οπότε μπορώ να τσεκάρω πιο απο αυτά δουλεύει. 2. Έχει λογική να ξεκινήσω με μια αλλαγή στο στο οίκημα 1 όπου φτάνει η οπτική με bridge mode στο modem και ένα νέο router που θα κάνει το DCHP ? 3. Το CAT6A γίνεται 10gbps σε SFP με accessory? Το λέω γιατί βλέπω πολλά router με καλό συνδιασμό poe/2.5gbit port αλλά θέλει sfp για διασύνδεση.
atheatos Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Στις 25/9/2025 στις 5:48 ΜΜ, athpeppas είπε To πρόβλημα προκύπτει όταν στο οίκιμα 2,3&4 η γραμμή απο 1Gbps γίνται 100mbps και το download περιορίζεται στα 70mbps (lan test όχι wifi). Σπανίως κόβεται και τελείως και θέλουν όλα restart. Για το παραπάνω πρόβλημα χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες με ένα άλλο σκίτσο , γιατί το προηγούμενο που έβαλες εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το ανοίξω , ίσως επειδή βρίσκομαι στο κινητό. Τωρα , μια καλή αρχή είναι , να βάλεις άλλη συσκευή ως ρουτερ και να παίρνει από το fritzbox το internet μέσο wan . 1
eliasbats Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 4 ώρες πριν, athpeppas είπε @eliasbats Καταρχήν σε ευχαριστώ για την εξαιρετική σου απάντηση. 1. Δεν υπάρχει δυνατότητα νέας καλωδίωσης. Το μόνο καλό είναι ότι έχω 3 καλώδια CAT6a (99% θα στείλω φωτογραφία) στο Link1/2 οπότε μπορώ να τσεκάρω πιο απο αυτά δουλεύει. 2. Έχει λογική να ξεκινήσω με μια αλλαγή στο στο οίκημα 1 όπου φτάνει η οπτική με bridge mode στο modem και ένα νέο router που θα κάνει το DCHP ? 3. Το CAT6A γίνεται 10gbps σε SFP με accessory? Το λέω γιατί βλέπω πολλά router με καλό συνδιασμό poe/2.5gbit port αλλά θέλει sfp για διασύνδεση. @athpeppas 1. Να τσεκάρεις τουλάχιστον 2 διαφορετικά καλώδια με iperf3 και να δεις τί λάθη γράφει με nestat -e (αν και το iperf3 από μόνο του κατά 99% θα εμφανίσει και αυτό λάθη και θα σου υποδείξει ένα πιθανώς κακό καλώδιο). Αυτή είναι η Νο1 προτεραιότητα. 2. Δεν νομίζω ότι αυτή η αλλαγή έχει να προσφέρει πολλά (πάντα πιθανολογικά), γιατί οι αλλαγές που προτείνεις είναι αρκετά μακριά από τα συμπτώματα που περιέγραψες. Από τη στιγμή που το πρόβλημα εμφανίζεται στα κτίρια 2,3,4 θα πρέπει να εξασφαλίσεις πρώτα πως τα μεγάλα links, ειδικά το Link_1/2 λειτουργεί απρόσκοπτα. Εφόσον αποδειχθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα, τότε θα αρχίσουμε να αναζητούμε αλλού το πρόβλημα. 3. Το CAT6A σηκώνει εύκολα 10Gbps είστε πάνω σε SFP+ χαλκού είτε σε κανονική 10G πόρτα χαλκού που μπορεί να είναι και multi-rate (1G/2.5G/5G/10G), θεωρητικά ακόμη και στα 100m (ωστόσο δεν έχω εμπειρία πόσο εύκολα μπορεί ένα τόσο γρήγορο λινκ χαλκού σε μέτρια/μεγάλη απόσταση μπορεί να επηρεαστεί σε σταθερότητα λόγω παρεμβολών κλπ. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται ίνα). @atheatos Βάζω την εικόνα ξανά γιατί και εγώ στο κινητό δυσκολεύτηκα να την ανοίξω: 1
atheatos Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου Αν οι γραμμές μεταξύ των κτιρίων είναι εντάξει τότε κάτι συμβαίνει με τα switch. Πάντως εγώ θα έβαζα και από ένα ρουτερ σε κάθε οίκημα για να έχω καλύτερο έλεγχο των δικτύων. Γιατι τώρα πέφτουν όλα κάπου που δεν είναι εύκολα διαχείρισισμα. 1
eliasbats Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2 ώρες πριν, atheatos είπε Αν οι γραμμές μεταξύ των κτιρίων είναι εντάξει τότε κάτι συμβαίνει με τα switch. Πάντως εγώ θα έβαζα και από ένα ρουτερ σε κάθε οίκημα για να έχω καλύτερο έλεγχο των δικτύων. Γιατι τώρα πέφτουν όλα κάπου που δεν είναι εύκολα διαχείρισισμα. Ας εξασφαλιστεί πρώτα ένα υγιές physical layer και μετά μπορούμε να δούμε βελτιώσεις στο network layer. Δεν γίνεται να ξέρουμε σύμπτωμα που το link να πηγαίνει από 1000 σε 100, μετά να κόβεται, και μετά πάλι στα 1000 και να μιλάμε για ανασχεδιασμό στο network layer. 1
atheatos Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2 ώρες πριν, atheatos είπε Αν οι γραμμές μεταξύ των κτιρίων είναι εντάξει τότε κάτι συμβαίνει με τα switch 15 λεπτά πριν, eliasbats είπε Ας εξασφαλιστεί πρώτα ένα υγιές physical layer και μετά μπορούμε να δούμε βελτιώσεις στο network layer. Δεν γίνεται να ξέρουμε σύμπτωμα που το link να πηγαίνει από 1000 σε 100, μετά να κόβεται, και μετά πάλι στα 1000 και να μιλάμε για ανασχεδιασμό στο network layer. Δεν διαφωνώ αλλά ένα καλύτερα ελεγχόμενο δίκτυο μπορεί να δείξει εύκολοτερα που βρίσκεται η βλάβη στο physical layer. 1
athpeppas Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 3 ώρες πριν, atheatos είπε Δεν διαφωνώ αλλά ένα καλύτερα ελεγχόμενο δίκτυο μπορεί να δείξει εύκολοτερα που βρίσκεται η βλάβη στο physical layer. Θα γίνει έτσι κιαλλιώς αναβάθμιση για να πάω σε 3Gbps γραμμή. Οπότε ένα 2.5 η 10.0 δίκτυο θέλω να μπει. @eliasbats για το iperf χρειάζομαι 2 λάπτοπ ενωμένα απευθείας με ένα καλώδιο? Θα χρειαστώ usb to ethernet γιατί δεν έχουν πλέον ethernet τα λάπτοπ
eliasbats Δημοσ. Τετάρτη στις 12:27 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 12:27 πμ Οτιδήποτε με θύρα Ethernet που να μπορεί να τρέξει Windows ή Linux για να τρέξεις πάνω του το iperf. Ας είναι και USB-to-Ethernet αρκεί να είναι gigabit. Αρχικά, δεν χρειάζεται να ξεκουμπώσεις τα καλώδια. Τέσταρε και με τα switches μέσα στη διαδρομή (έτσι θα μπορέσεις να αποκλείσεις ότι δεν υπάρχει και κάποιο πρόβλημα στα switches/switchports): - Αν βρεθεί πρόβλημα, μετά τεστάρεις το καλώδιο μόνο του. Αν το καλώδιο είναι ΟΚ, τότε λογικά φταίει ή 1 από τα 2 ή και τα 2 switches ή 1 από τις 2 ή και οι 2 uplink/downlink switchports. Συνεχίζεις να τεστάρεις με τα ανάλογα σενάρια. - Αν δεν βρεθεί πρόβλημα, τότε δεν χρειάζεται (προφανώς ) να τεστάρεις μόνο του το καλώδιο. Το physical layer ειναι ΟΚ end-to-end συμπεριλαμβανομένων των switches. (Σημ1: Καλό δίκτυο σημαίνει να πιάνεις συστηματικά πάνω απο ~950-970Mbps, χωρίς packet loss. Σημαντικό είναι να τεστάρεις και τις δύο κατευθύνσεις, γιατί το iperf by default τεστάρει μόνο το upload από την οπτική γωνία του iperf client [θα χρειαστεί το argument -R για το download]) (Σημ2: Αν τα έχεις βρει όλα τέλεια και οι βλάβες είναι πιο τυχαίες όπως έχεις αναφέρει και δεν τις πετύχεις αμέσως με το iperf, να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι υπάρχουν και πιο αστάθμητοι παράγοντες όπως είπαμε για παρεμβολές μή μόνιμες κοντά στο καλώδιο, όπως λάμπες φθορισμού, ηλεκτρογεννήτριες, ένα πλυντήριο που στίβει ρούχα, κ.α.. - Ωστόσο με τα χρόνια όσο καλυτερεύουν τα καλώδια UTP αλλά και τα Ethernet chips αυτές οι "παραφωνίες" τείνουν να γίνονται αρκετά πιο σπάνιες... οπότε συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως πάει το μυαλό μας πιο γρήγορα στην αστοχία υλικού είστε στο καλώδιο είτε στο όποιο Ethernet interface). 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα