Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αγαπητοί φίλοι, 

Στον παλιό μου υπολογιστή κάηκε προχθες το motherboard και θεώρησα καλό να αγοράσω μια ελαφρώς μεταχειρισμένη μονάδα που βρήκα να πωλείται στο facebook marketplace. 
 Το νέο μου σύστημα λοιπόν είναι SFF και συγκεκριμένα είναι το HP 290 G3 με επεξεργαστή κάποιον Intel Core i5. Θα ήθελα να μπορώ να το χρησιμοποιήσω και για λίγο ελαφρύ gaming, και δυστυχώς στην περίπτωση αυτή τα onboard γραφικά δεν είναι ό,τι καλύτερο. 
Αναζητώ λοιπόν μια dedicated κάρτα γραφικών για τον εν λόγω υπολογιστή, αλλά δυστυχώς, διαπίστωσα ότι το τροφοδοτικό δίνει μόνο 180Watt και επιπλέον δεν μπορεί να αναβαθμιστεί γιατί, πρώτον το κουτί είναι σε σχήμα SFF και δεύτερον, το τροφοδοτικό τυχαίνει να έχει εντελώς ιδιαίτερη κατασκευή και σχήμα, με συνέπεια να μη μπορώ να το αντικαταστήσω με ένα οποιοδήποτε άλλο που θα βρω στο εμπόριο.
Αναβάθμισα τη μνήμη στα 16GB κι έβαλα κι ένα δίσκο 500GB NVME και το σύστημα με τα Windows 11 LTSC πάει σφαίρα, αλλά όπως είπαμε, θα ήθελα και λίγο καλύτερα γραφικά. 
Με βάση όσα είπα παραπάνω, προσανατολίζομαι σε μια NVIDIA GT 710 2GB με παθητική ψύξη, ώστε να μην κάνει θόρυβο όταν θα δουλεύει. 
Θα ήθελα αν κάποιος φίλος τυχαίνει να έχει αντίστοιχο σύστημα (κυρίως όσον αφορά τη χαμηλή ισχύ του τροφοδοτικού), ή γενικώς περισσότερη εμπειρία στο θέμα, να μου προτείνει μια κάρτα για ελαφρύ gaming και γενικά να μου πει τι θα έκανε στη θέση μου για καλύτερα γραφικά.

Σας ευχαριστώ πολύ, 

Ο Άσπρος Γάτος

Δημοσ.

Η GT 710 για gaming δεν θα σου δώσει τίποτα, μην "ψαρώνεις" με τα 2GB μνήμης που έχει (κανονικά με 1GB βγήκε).

Σε χαμηλή κατανάλωση (~30W) είναι η GT 1030 και είναι η οικονομικότερη που θα βάλεις. Τις GT 710, GT 730, HD 5450/6450, R5 220/230 τις προσπερνάς. Το μόνο που θα προσέξεις με την GT 1030 είναι να έχει DDR5 μνήμες (και όχι DDR4) έστω και με 2GB (αν όχι 4GB). 

Όχι ότι η GT 1030 είναι gaming κάρτα. Απλώς έχει καλύτερα γραφικά από τα ενσωματωμένα που διαθέτεις, υποστηρίζει UEFI boot και έχει χαμηλή κατανάλωση.

Αν ανέβεις σε μεγαλύτερες/πιο σύγχρονες κάρτες (ΑRC Α380, RX 6400, RX 6500XT) ανεβαίνει (εκτός από το κόστος) και η κατανάλωσή τους (60-70W), οπότε δεν είναι τόσο σίγουρες λύσεις (πλησιάζεις την μέγιστη ισχύ του τροφοδοτικού σου). 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
On 26/09/2025 at 12:35, White_Cat said:

Αγαπητοί φίλοι, 

Στον παλιό μου υπολογιστή κάηκε προχθες το motherboard και θεώρησα καλό να αγοράσω μια ελαφρώς μεταχειρισμένη μονάδα που βρήκα να πωλείται στο facebook marketplace. 
 Το νέο μου σύστημα λοιπόν είναι SFF και συγκεκριμένα είναι το HP 290 G3 με επεξεργαστή κάποιον Intel Core i5. Θα ήθελα να μπορώ να το χρησιμοποιήσω και για λίγο ελαφρύ gaming, και δυστυχώς στην περίπτωση αυτή τα onboard γραφικά δεν είναι ό,τι καλύτερο. 
Αναζητώ λοιπόν μια dedicated κάρτα γραφικών για τον εν λόγω υπολογιστή, αλλά δυστυχώς, διαπίστωσα ότι το τροφοδοτικό δίνει μόνο 180Watt και επιπλέον δεν μπορεί να αναβαθμιστεί γιατί, πρώτον το κουτί είναι σε σχήμα SFF και δεύτερον, το τροφοδοτικό τυχαίνει να έχει εντελώς ιδιαίτερη κατασκευή και σχήμα, με συνέπεια να μη μπορώ να το αντικαταστήσω με ένα οποιοδήποτε άλλο που θα βρω στο εμπόριο.
Αναβάθμισα τη μνήμη στα 16GB κι έβαλα κι ένα δίσκο 500GB NVME και το σύστημα με τα Windows 11 LTSC πάει σφαίρα, αλλά όπως είπαμε, θα ήθελα και λίγο καλύτερα γραφικά. 
Με βάση όσα είπα παραπάνω, προσανατολίζομαι σε μια NVIDIA GT 710 2GB με παθητική ψύξη, ώστε να μην κάνει θόρυβο όταν θα δουλεύει. 
Θα ήθελα αν κάποιος φίλος τυχαίνει να έχει αντίστοιχο σύστημα (κυρίως όσον αφορά τη χαμηλή ισχύ του τροφοδοτικού), ή γενικώς περισσότερη εμπειρία στο θέμα, να μου προτείνει μια κάρτα για ελαφρύ gaming και γενικά να μου πει τι θα έκανε στη θέση μου για καλύτερα γραφικά.

Σας ευχαριστώ πολύ, 

Ο Άσπρος Γάτος

Δυστυχως εκανες λαθος επιλογες συνολικα. Αυτο που θα εκανα στην θεση σου ειναι να πουλησω αυτο που πηρα η να το κρατησω σαν δευτερο και να βρω καποιο αλλο φτηνο απο τα μεταχειρισμενα ειτε του ινσομνια ειτε καποιου αλλου site. Επισης θα σε συμβουλευα να δοκιμασεις στην πραξη το συστημα πριν το αγορασεις,δηλαδη να δεις παιχνιδια να τρεχουν.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Συμφωνώ με τους προηγούμενους . Δες στο youtube αν σε καλύπτει η gt 1030 gddr5. Αν ναι παίρνεις μία, αν όχι πουλάς το pc και παίρνεις άλλο που δεν έχει τέτοιους περιορισμούς.

• Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.skroutz.gr/s/35613943/Sapphire-Radeon-RX-6400-4GB-GDDR6-Pulse-LP-Karta-Grafikon-11315-01-20G.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share

Αυτην και τέλος.

Δουλεύει κανονικά με 200αρι τροφοδοτικό σε Lenovo sff. Έχει και bracket για κανονικό κουτί.

Επεξ/σία από micos000
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους φίλους που απάντησαν. Απλά άργησα να γράψω, γιατί συνήθως γυρνάω κάθε μέρα κουρασμένος απ' τη δουλειά, με αποτέλεσμα το βράδυ απλά να αράζω και να μην μπαίνω συνήθως στο Insomnia.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 27/09/2025 at 20:28, micos000 said:

https://www.skroutz.gr/s/35613943/Sapphire-Radeon-RX-6400-4GB-GDDR6-Pulse-LP-Karta-Grafikon-11315-01-20G.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share

Αυτην και τέλος.

Δουλεύει κανονικά με 200αρι τροφοδοτικό σε Lenovo sff. Έχει και bracket για κανονικό κουτί.

Δεν θεωρώ πως αξίζει να δώσει τόσα χρήματα για το συγκεκριμένο μηχάνημα.

On 27/09/2025 at 19:33, benign said:

Δυστυχως εκανες λαθος επιλογες συνολικα. Αυτο που θα εκανα στην θεση σου ειναι να πουλησω αυτο που πηρα η να το κρατησω σαν δευτερο και να βρω καποιο αλλο φτηνο απο τα μεταχειρισμενα ειτε του ινσομνια ειτε καποιου αλλου site. Επισης θα σε συμβουλευα να δοκιμασεις στην πραξη το συστημα πριν το αγορασεις,δηλαδη να δεις παιχνιδια να τρεχουν.

Προσυπογράφω.

Γενικά όπου υπάρχει -εστω και υποψία διάθεσης για gamming- δεν είναι επιλογή το έτοιμο small factor με proprietary υποσυστήματα/συνδέσεις.

Spoiler

Καλά εγώ είμαι γενικα της άποψης πως ούτε για pc γραφείου δεν κάνουν τα μεταχειρισμένα refurbished, το vfm παρόλο την χαμηλή τους τιμή πρακτικά δεν υπαρχει -ειδικα εάν το αναλογισείς σε βάθος χρονου-

Εάν σε εξυπηρετεί ως έχει για την δουλειά σου κράτα το ως έχει.

Εάν θέλεις gamming (ακόμα και σε ~10ετιας παιχνίδια) δωστων όπως είναι και στησε κάτι άλλο.

Spoiler

Η 710 ήταν χάλια ακόμα και όταν προτοβγηκε πριν ~10χρονια.

Η 6400 αν και νεότερη το ίδιο και με τα ίδια χρήματα βρίσκεις 6600 (περίπου ~διπλασιες επιδοσεις) από τα μεταχειρισμένα(σχετικά καλό vfm και ικανή για ελαφρύ gamming, αν και αυτή έχει αρχίσει να παλιωνει πλεον) αλλά εσένα πιθανότατα να μην την σηκώνει το τροφοδοτικό.

Τον παλιό υπολογιστή τον έχεις ακόμα?Τι είχε μέσα?Ίσως κάτι να μπορείς να κρατήσεις και από εκεί.

Π.χ κουτί και ssd, ιιιισως (μεγάλο όμως ίσως)και τροφοδοτικο.

Εάν ναι, ένας 3600 έχει 50 ευρώ, 60ευρω για ram, 60 για μητρική και ~140ευρω για μεταχειρισμενη 6600.

Εάν βρεις να δώσεις το small factor κοντά σε αυτά που το πήρες και υπολογίζεις και τα 140 της 6400 δεν απέχουν ιδιαίτερα οι "απόλυτοι" αριθμοί σε χρήματα και θα εισαι πολύ,πολύ καλυτερα στα παιχνίδια.

Spoiler

Και το παραπάνω βέβαια δεν το λες σύστημα για hardcore gamming προφανως

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ.
58 λεπτά πριν, @topos είπε

Η 6400 αν και νεότερη το ίδιο και με τα ίδια χρήματα βρίσκεις 6600 (περίπου ~διπλασιες επιδοσεις) από τα μεταχειρισμένα(σχετικά καλό vfm και ικανή για ελαφρύ gamming, αν και αυτή έχει αρχίσει να παλιωνει πλεον) αλλά εσένα πιθανότατα να μην την σηκώνει το τροφοδοτικό.

Και όχι μόνο. Η  RX 6600 δεν υπάρχει σε low profile υλοποίηση για να μπει στο στενό κουτί που έχει τώρα. Αν τυχόν πάει σε κανονικό σύστημα (σαν αυτό που περιγράφεις παρακάτω) τότε μπορεί να βάλει RX 6600.

• Like 1
Δημοσ.

Τι συζητάμε τώρα; Εννοείτε ότι τα sff δεν είναι για σοβαρό gaming και ότι αν αλλάξει ο φίλος σε κανονικό desktop τότε μπορεί να βάλει ότι κάρτα γραφικών θέλει (και αντέχει η τσέπη του)! Στην περίπτωση του η 6400 είναι αρκετά αξιόλογη και το καλύτερο που μπορεί να κάνει για "ελαφρύ gaming" όπως έγραψε. Την έβαλα σε ένα lenovo sff με 210Watt τροφοδοτικό που μου ζήτησε ένας φίλος με μισή καρδιά, αλλά δεν ήθελε (ο φίλος) να πάει σε desktop οπότε βάλαμε την 6400 και έμεινε ευχαριστημένος. Παίζει farcry 3 blood dragon, valorant, cs2 και αρκετά indie από steam.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...