Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε παλιό laptop συγγενή που  στάλθηκε ανακύκλωση. Σκέφτηκα να αφαιρέσω τον σκληρό του μήπως μπορώ να τον αξιοποιήσω για κάτι. Πχ χρήση για εξωτερικό σκληρό. 

Ο σκληρός είναι ένας Seagate momentus 5400.3 160 GB. 2.5 inc με SATA. 

Μπορώ να τον κάνω κάτι; Πχ να βρω κανέναν αντάπτορα να τον συνδέσω στο pc με usb κάτι σαν εξωτερικό σκληρό. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Mπορείς να πάρεις θήκη αρκετά οικονομικά και να γίνει ακριβώς όπως οι εξωτερικοί σκληροί. Αν αναζητήσεις «θήκη σκληρού δίσκου» θα βρεις πολλές επιλογές σε μαγαζία, ενδεικτικά εδώ.

Επειδή είναι παλίος και μικρός όμως ο δίσκος (και αρκετά αργός αν είναι 5400 rpm) καλό θα ήταν να έκανες έναν έλεγχο για την κατάσταση που βρίσκεται. Για αυτό μπορείς να χρησιμοποίησεις κάποιο πρόγραμμα όπως το Hard Disk Sentinel στα windows ώστε να ελέχξεις αν τα δεδομένα S.M.A.R.T.  του δίσκου δείχνουν φθορά. Αν είναι σε κακή κατάσταση καλύτερα να μην τον χρησιμοποιείς για σημαντικά δεδομένα

Αν έχεις σταθερό υπολογιστή μπορείς απλά να τον συνδέσεις με ένα τυπικό SATA καλώδιο που θα πρέπει να έχει η μητρική σου πριν αγοράσεις την θήκη.

Επεξ/σία από PerfectParanoia
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, PerfectParanoia είπε

Mπορείς να πάρεις θήκη αρκετά οικονομικά και να γίνει ακριβώς όπως οι εξωτερικοί σκληροί. Αν αναζητήσεις «θήκη σκληρού δίσκου» θα βρεις πολλές επιλογές σε μαγαζία, ενδεικτικά εδώ.

Επειδή είναι παλίος και μικρός όμως ο δίσκος (και αρκετά αργός αν είναι 5400 rpm) καλό θα ήταν να έκανες έναν έλεγχο για την κατάσταση που βρίσκεται. Για αυτό μπορείς να χρησιμοποίησεις κάποιο πρόγραμμα όπως το Hard Disk Sentinel στα windows ώστε να ελέχξεις αν τα δεδομένα S.M.A.R.T.  του δίσκου δείχνουν φθορά. Αν είναι σε κακή κατάσταση καλύτερα να μην τον χρησιμοποιείς για σημαντικά δεδομένα

Αν έχεις σταθερό υπολογιστή μπορείς απλά να τον συνδέσεις με ένα τυπικό SATA καλώδιο που θα πρέπει να έχει η μητρική σου πριν αγοράσεις την θήκη.

Έχω σταθερό, δεν ξέρω όμως.αν ταιριάζει το βύσμα του SATA από τον σταθερό σε αυτόν τον σκληρό επειδή ήταν για laptop, πρέπει να ανοίξω τον σταθερό να το δω. Ο σταθερός μου παίρνει ssd και έναν άλλον σκληρό hdd. 

Είχα και ένα αρχαίο laptop που το άνοιξα να δω αν δέχεται τον σκληρό αυτό αλλά την πάτησα, αυτό δέχεται μόνο IDE/pata, ηταν από πριν γίνουν οι αλλαγές στα βύσματα. 

Επεξ/σία από mariosnik_
Δημοσ.
5 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Έχω σταθερό, δεν ξέρω όμως.αν ταιριάζει το βύσμα του SATA από τον σταθερό σε αυτόν τον σκληρό επειδή ήταν για laptop

Ίδιο ειναι το sata, μπορεις να το δεις και στο τελευταιο λινκ που εβαλα πανω. Οπως ειναι και στους sata ssd ετσι ειναι τα βισματα και στους 2.5 ιντσων hdd. 

Επισης το ποσους δισκους παιρνει o σταθερος σου εξαρταται απο το ποσες θυρες sata εχει η motherboard σου. Κατα πασα πιθανοτητα εχει περισσοτερες απο 2 και μπορεις απλα να τον προσθεσεις

• Like 2
Δημοσ.

Έβαλα τον δίσκο στον σταθερό. Από την πρώτη στιγμή που δοκίμασα να κάνω scan με το antivirus και αυτό δεν μπορούσε να κάνει, κατάλαβα ότι υπήρχε θέμα. 

Το hard disk Sentinel έβγαλε 31 κατεστραμενους τομείς και 69% υγεία. Την χαρακτηρίζει καλή (εδώ γελάμε).

Άμα πάω να εισελθώ σε κάτι φακέλους κολλάει ο δισκος και δεν προχωράει. 

Θα δοκιμάσω να του κάνω ένα format μπας και γίνει τίποτα, αλλά τελικά κατά 99.99% ειναι για πέταμα. Μάλλον για αυτό απέσυρε το laptop, είχε που είχε τα χάλια του σαν συσκευή, ο σκληρός ήταν το τελευταίο που χάλασε. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε

Το hard disk Sentinel έβγαλε 31 κατεστραμενους τομείς και 69% υγεία. Την χαρακτηρίζει καλή (εδώ γελάμε).

Κρίμα αλλα ανεμενόμενο. Μπορεί μετά το format να παει λίγο πιο γρήγορα, ειδικά αν δεν είχε κάνει defrag ποτε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης και έτρεχε παλίοτερο λειτουργικό (windows 7 και πίσω πχ).

Ακόμα και τότε μάλλον δεν είναι για πολλά .  Μια χαζο-χρήση που σκέφτηκα πρόσφατα για κάτι τέτοιους μικρούς με χαμηλή υγεία είναι να τον συνδέω με usb σε τηλεόραση (που έχουν οι περισότερες πια) για να μπορώ να κάνω παύση αν χρειαστεί αυτό που βλέπω μια στις τόσες.

Επεξ/σία από PerfectParanoia
  • Like 1
Δημοσ.

Παντως αν σκεφτεις να παρεις ανταπτορα, εχε υπ'οψιν οτι με το ιδιο κοστος παιρνεις στικακι 3.2 μεγαλυτερης χωρητικοτητας. Με αλλα λογια, δεν αξιζει τον κοπο.

• Thanks 1
Δημοσ.

Ο δικός τελικά από ότι διαπίστωσα με ένα καλύτερο ψάξιμο, δεν είναι τόσο χάλια όσο φαινόταν. Το κρασαρισμα που υπήρχε δεν ήταν λόγω των bad sectors, ήταν λόγω κάποιων security restrictions που ειχε θεσει ο προηγούμενος κάτοχος σε φακέλους και ομάδες φακέλων για να διασφαλισει ότι δεν θα αποκτήσει κανένας άλλος πρόσβαση στα δεδομένα του, με αποτέλεσμα να μην έχει πρόσβαση εκεί το λογισμικό για να κάνει έλεγχο ούτε και εγώ μπορούσα να μπω χειροκίνητα. Τώρα που τα εσβησα δεν υπάρχουν κολλήματα στον δίσκο. 

Θα τον κρατήσω κάπου να τον έχω και θα σκεφτώ μελλοντικά αν χρησιμοποιηθει για κάτι. 

Δημοσ.
Στις 29/9/2025 στις 1:18 ΠΜ, mariosnik_ είπε

Πχ να βρω κανέναν αντάπτορα να τον συνδέσω στο pc με usb κάτι σαν εξωτερικό σκληρό. 

έχω βολευτεί με αυτό

Spoiler

image.jpeg.dc2616c725ce35116c2eaa9eab9de413.jpeg

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...