SciManiac Δημοσ. Τετάρτη στις 11:13 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 11:13 πμ (επεξεργασμένο) Πρόσφατα θυμήθηκα ότι έχουμε ένα παρατημένο Lenovo Z50-75 (AMD FX-7500 / 6 GB RAM / 1TB HDD) το οποίο το είχα αγοράσει το 2015 και πιο μετά το είχα δώσει στους γονείς μου. Εδώ και αρκετό καιρό κάθεται μέσα σε ένα συρτάρι και μαζεύει σκόνη, οπότε είπα να το ελέγξω για να δω αν δουλεύει ακόμα. Καταρχάς η μπαταρία του (που ευτυχώς είναι αποσπώμενη) είναι τελείως νεκρή. Όχι ότι μας απασχολεί επειδή ανέκαθεν δούλευε σε πρίζα, δεν μετακινείται έξω. Η οθόνη του ήταν αρκετά κακή από την πρώτη μέρα που το αγόρασα, έχει ένα γνωστό πρόβλημα με color banding που είχε εμφανιστεί σε συγκεκριμένα lenovo της σειράς Z50. Χθες βρήκα ένα workaround μέσω registry το οποίο παραδόξως την έστρωσε και τουλάχιστον σε αυτό το θέμα και είναι κάπως πιο ανθρώπινη τώρα. Κατά τα άλλα παραμένει μια οθόνη TN με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Επίσης βλέπω εμφανή σημάδια φθοράς στο πληκτρολόγιο αλλά τα κουμπιά δουλεύουν κανονικά, είναι μόνο θέμα αισθητικής. Έχει περασμένα Windows 10 και τα πάντα μέσα αργούν πάρα πολύ, λόγω HDD; Λόγω updates που κάνει μαζεμένα από καιρό; Ίσως όλα αυτά παίζουν ρόλο. Επίσης τσέκαρα θερμοκρασίες μέσω hwmonitor και σαν να πήρε το μάτι μου 95 βαθμούς στην cpu! Μου φαίνεται τρελό το νούμερο. Εικάζω ότι πέρα από το full load ενδεχομένως για τα Windows updates, παίζει να έχουν μπουκωσει τα πάντα μέσα από τη σκόνη οπότε λογικά θα χρειαστεί άνοιγμα και καθάρισμα, ίσως και αλλαγή πάστας. Δεδομένου ότι οι γονείς μου το θέλουν για πολύ απλή χρήση (web browsing), αξίζει να το καθαρίσω, να του περάσω έναν ssd (+να του βάλω και Windows 11 ίσως ή να κοιτάξουμε για κάνα Linux mint) και να το κάνω πάλι λειτουργικό; Ή να μην ασχοληθώ καν; Επεξ/σία Τετάρτη στις 12:34 μμ από SciManiac
KaRLoSSaLoNiKa Δημοσ. Τετάρτη στις 01:43 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 01:43 μμ (επεξεργασμένο) κοιτα...αναλογα ποσο οικονομικα ανετος εισαι και ποσο υπολογιζεις την web εμπειρια των γονιων σου.... σαν λαπτοπ με ssd θα την κανει την δουλεια του(οπως την κανει..) τωρα απο κει και περα με 300 περιπου μπορεις να παρεις καμια προσφορα απο εξω με ips και ποιο συγχρονο cpu που θα ανεβασει την εμπειρια των γονιων σου... Επεξ/σία Τετάρτη στις 01:43 μμ από KaRLoSSaLoNiKa 1
JDROGAS Δημοσ. Τετάρτη στις 01:53 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 01:53 μμ Με μια γρηγορη ματια πρωτη και κυριοτερη κινηση ειναι ενας ssd.(ουτως η αλλως ενας ssd δεν παει χαμενος) Δευτερη αναβαθμιση στη ram (εως 16gb ειδα) ddr3 1600 ειναι παμφθηνες και βρισκεις και εδω απο τις αγγελιες. Αληθεια πως προκυπτουν τα 6gb που εχει τωρα? Καθαρη εγκατασταση windows 10 και τελος θα τρεχει μια χαρα σε τετοιου ειδους εργασιες που το χρειαζεσαι. Mην βαλεις 11αρια δεν υπαρχει λογος. 1
SciManiac Δημοσ. Τετάρτη στις 03:13 μμ Μέλος Δημοσ. Τετάρτη στις 03:13 μμ 1 ώρα πριν, JDROGAS είπε Με μια γρηγορη ματια πρωτη και κυριοτερη κινηση ειναι ενας ssd.(ουτως η αλλως ενας ssd δεν παει χαμενος) Δευτερη αναβαθμιση στη ram (εως 16gb ειδα) ddr3 1600 ειναι παμφθηνες και βρισκεις και εδω απο τις αγγελιες. Αληθεια πως προκυπτουν τα 6gb που εχει τωρα? Καθαρη εγκατασταση windows 10 και τελος θα τρεχει μια χαρα σε τετοιου ειδους εργασιες που το χρειαζεσαι. Mην βαλεις 11αρια δεν υπαρχει λογος. Ευχαριστώ, μάλλον προς τα εκεί θα προσανατολιστώ. Αν θυμάμαι καλά, όταν αγοράστηκε είχε μία μνήμη 4 gb στο ένα slot και μετά του κουμπωσα μία ακόμα των 2 gb που μού είχε δώσει ένας φίλος που του περίσσεψε από δικό του λάπτοπ. Επίσης θυμάμαι ότι χρησιμοποιεί μερικά mb/gb από την RAM για την VRAM, τώρα δεν θυμάμαι πόσα δεσμεύει στα 6 gb (μου φαίνεται 1gb;) και δεν είχα βρει τρόπο να ορίσω εγώ πόσα θα είναι (ενώ πχ στο καινούργιο μου λαπτοπ υπάρχει αντίστοιχη επιλογή στο BIOS να διαλέξω από 512mb έως 2gb). Οπότε μάλλον πρέπει να πάει τουλάχιστον 8 ή 12 gb για να πεις ότι θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.
JDROGAS Δημοσ. Τετάρτη στις 04:15 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 04:15 μμ Δεν χρειαζεται να ξοδευτεις, βγαλε τα 2gb και βαλε μια 8 συνολο θα πας 12 μια χαρα θα ειναι με 10αρια. Τωρα εαν θελεις 16gb (dual) ξεκινανε οι g.skill απο 27-28 ευρω το ζευγαρι,που ειναι και οι πιο αξιοπιστες μεχρι στιγμης Τσεκαρε μονο με cpu-z (η με το ματι εαν ειναι ευκολο) τι ακριβως "φοραει" αν και 99.9% ειναι ddr3 - 1600. 1
PerfectParanoia Δημοσ. Τετάρτη στις 05:08 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 05:08 μμ (επεξεργασμένο) Εγώ πάντως για μονο χρήση web και τίποτα αλλο θα έβαζα linux χωρίς δεύτερη σκέψη. Με τα mint που λες, με xfce και εναν ssd θα παει μια χαρα για να βλεπουν youtube και να διαβάζουν κανενα αρθρο. Δεν υπάρχει λογος να μπλεξεις να καθαρίσεις τα windows από τα background task που θα το φορτώσουν (πιθανων να υπάρχουν και optimized installers αλλα και παλι ψάξιμο για το τίποτα είναι). Οσο για ram, κακό δεν θα κάνει αλλα αν θες να δοκιμάσεις μονο με ssd και αλλαγή παστας μπορεί και να παλεύεται. Είναι αρκετα φτηνες βεβαια αλλα λεμε τώρα αν θες να την βγαλεις όσο πιο φτηνα γίνεται. Το αν αξίζει δε εξαρτάται, μπορείς με 150-200 ευρώ να βρεις πιο ικανό λαπτοπ που να μην έχει τα προβλήματα που λες (οθονη, πληκτρολόγιο κλπ). Επεξ/σία Τετάρτη στις 05:10 μμ από PerfectParanoia 1
chvnce Δημοσ. Πέμπτη στις 02:49 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 02:49 μμ +1 για ελαφριά διανομή linux Έχω λάπτοπ αγορασμένο το '10. HDD με 2GB RAM; 4GB; Όχι περισσότερο. Πετάει με το Linux. Προσωπικά, δεν θα έμπαινα σε διαδικασία να πάρω έξτρα RAM + SSD. Οι απαιτήσεις είναι στο minimum. Ένα καθάρισμα, μια αλλαγή πάστας και Linux. That's all. 1
Ukforthemoment Δημοσ. Πέμπτη στις 03:02 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 03:02 μμ https://www.google.com/search?q=turn+your+old+windows+laptop+to+chromebook&rlz=1CAYKUD_enGB1141&oq=turn+your+old+windows+laptop+to+c&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgCECEYoAEyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigATIGCAMQIRgV0gEJMTA2MjdqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8 1
PerfectParanoia Δημοσ. Πέμπτη στις 03:37 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 03:37 μμ 34 λεπτά πριν, chvnce είπε +1 για ελαφριά διανομή linux Έχω λάπτοπ αγορασμένο το '10. HDD με 2GB RAM; 4GB; Όχι περισσότερο. Πετάει με το Linux. Προσωπικά, δεν θα έμπαινα σε διαδικασία να πάρω έξτρα RAM + SSD. Οι απαιτήσεις είναι στο minimum. Ένα καθάρισμα, μια αλλαγή πάστας και Linux. That's all. Καλά μπορει να το δοκιμάσει και αυτό αλλά αν ήδη αργεί ο σκληρός ή αν απλά είναι της εποχής του λαπτοπ (πιθανον δηλαδή να ειναι και 5400rpm) είναι και λίγο μαζοχισμός για 10-15 ευρώ να βασανίζονται. 28 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε https://www.google.com/search?q=turn+your+old+windows+laptop+to+chromebook&rlz=1CAYKUD_enGB1141&oq=turn+your+old+windows+laptop+to+c&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgCECEYoAEyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigATIGCAMQIRgV0gEJMTA2MjdqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Τα έχεις βάλει ποτέ σε ηλικιωμένο να δεις εμπειρία; Δεν έχω ακουμπίσει για πάνω από κανενα τεταρτο chromebook αλλα αν βολεύουν πιο πολυ γιατί τους μοιαζουν με τα android κινητά ίσως έχει νόημα. Αν όχι κρίμα είναι να πας από τη συλλογή δεδεομένων της microsoft στη google και σε cloud based (που είναι οι φωτογραφίες μου, εδω τις είχα. μου τις ρουφηξε ο γουγλης; )
chvnce Δημοσ. Πέμπτη στις 03:42 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 03:42 μμ 2 λεπτά πριν, PerfectParanoia είπε Καλά μπορει να το δοκιμάσει και αυτό αλλά αν ήδη αργεί ο σκληρός ή αν απλά είναι της εποχής του λαπτοπ (πιθανον δηλαδή να ειναι και 5400rpm) είναι και λίγο μαζοχισμός για 10-15 ευρώ να βασανίζονται. Και μένα ο αρχικός hdd είναι στο λάπτοπ. Όταν έβαλα το λειτουργικό, δεν είδα να σέρνεται. Μια χαρά εμπειρία χρήσης.
PerfectParanoia Δημοσ. Πέμπτη στις 03:43 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 03:43 μμ (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, chvnce είπε Και μένα ο αρχικός hdd είναι στο λάπτοπ. Όταν έβαλα το λειτουργικό, δεν είδα να σέρνεται. Μια χαρά εμπειρία χρήσης. Εφόσον για εσένα λειτουργεί καλά κανεις και το αναφέρεις, μπορεί αλλωστε ο TS να κανει την δοκιμή και να τον βολεψει εξίσου. Η δικία μου εμπειρία είναι λιγότερο ευχάριστη με παλιους δίσκους, μπορεί να έχω «κακομάθει» κιολας δεν ξέρω. (Σορυ για την κενή απάντηση αρχικά) Επεξ/σία Πέμπτη στις 03:55 μμ από PerfectParanoia 1
Ukforthemoment Δημοσ. Πέμπτη στις 03:43 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 03:43 μμ 1 λεπτό πριν, PerfectParanoia είπε Τα έχεις βάλει ποτέ σε ηλικιωμένο να δεις εμπειρία; Δεν έχω ακουμπίσει για πάνω από κανενα τεταρτο chromebook αλλα αν βολεύουν πιο πολυ γιατί τους μοιαζουν με τα android κινητά ίσως έχει νόημα. Αν όχι κρίμα είναι να πας από τη συλλογή δεδεομένων της microsoft στη google και σε cloud based (που είναι οι φωτογραφίες μου, εδω τις είχα. μου τις ρουφηξε ο γουγλης; ) web browsing έγραψες,δεν τους αλλάζει τίποτα σε σχέση με το πως κάνουν browsing σε win .Chrome είναι και στις δύο περιπτώσεις,φωτογραφίες είναι στο κινητό.Αν εκεί τις ανεβάζουν στο photos και είναι στον ίδιο λογαριασμό θα τις βλέπουν και στο chromebook. Σε ηλικιωμένο δεν το έχω βάλει.Η σύζυγος που είναι σκράπας σε αυτά, μια χαρά έχει βολευτεί για FB youtube και browsing.
PerfectParanoia Δημοσ. Πέμπτη στις 03:55 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 03:55 μμ 2 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε web browsing έγραψες,δεν τους αλλάζει τίποτα σε σχέση με το πως κάνουν browsing σε win .Chrome είναι και στις δύο περιπτώσεις,φωτογραφίες είναι στο κινητό.Αν εκεί τις ανεβάζουν στο photos και είναι στον ίδιο λογαριασμό θα τις βλέπουν και στο chromebook. Σε ηλικιωμένο δεν το έχω βάλει.Η σύζυγος που είναι σκράπας σε αυτά, μια χαρά έχει βολευτεί για FB youtube και browsing. Δεν είμαι ο TS αλλά από περιέργεια ρώτησα παραπάνω πληροφορίες. Προτείνω πάντα mint, MX Linux και αντίστοιχα σε ανθρώπους που ρωτάνε και ήθελα να δω εμπειρια σε περίπτωση που κάποιον δεν τον νοιαζει το free κομμάτι των open source αν βολευει. Για την ηλικία ρωτάω γιατί, από ότι έχω παρατηρήσει, ακόμα και σκράπας που λες να είναι ο άλλος, αν έχει στην καθημερινότητα του google photos και αυτόματα backup υπάρχει πολύ μικρότερο νοητικό μπλόκο πχ στην διαχείριση αρχείων σε cloud based λειτουργικά. Μου κίνησες τώρα την περιέργεια πάντως και θα το δοκιμάσω το ΣΚ 1
Ukforthemoment Δημοσ. Πέμπτη στις 05:53 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 05:53 μμ 1 ώρα πριν, PerfectParanoia είπε Δεν είμαι ο TS αλλά από περιέργεια ρώτησα παραπάνω πληροφορίες. Προτείνω πάντα mint, MX Linux και αντίστοιχα σε ανθρώπους που ρωτάνε και ήθελα να δω εμπειρια σε περίπτωση που κάποιον δεν τον νοιαζει το free κομμάτι των open source αν βολευει. Για την ηλικία ρωτάω γιατί, από ότι έχω παρατηρήσει, ακόμα και σκράπας που λες να είναι ο άλλος, αν έχει στην καθημερινότητα του google photos και αυτόματα backup υπάρχει πολύ μικρότερο νοητικό μπλόκο πχ στην διαχείριση αρχείων σε cloud based λειτουργικά. Μου κίνησες τώρα την περιέργεια πάντως και θα το δοκιμάσω το ΣΚ Sorry,my bad. Είμαι με chromebook απο το 2019.Για βιντεο /FB/ browsing ειναι η ίδια εμπειρία με το να είσαι σε win chrome . 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα