Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είμαι απόφοιτος εδώ και 2 χρόνια και αποφάσισα πρόσφατα όντας ανειδίκευτος, να δώσω πανελλήνιες. Στο σχολείο ήμουν οικονομικό πεδίο και θα μπορούσα να σχολιάσω τον εαυτό μου ως πολύ κακό μαθητή γιατί δεν προσπαθούσα. Από τον Φεβρουάριο έχω ξεκινήσει εντατικό διάβασμα για να καλύψω τα κενά των προηγούμενων τάξεων, αλλά τα έχω βρει σκούρα. Έχω ξεκινήσει φροντιστήριο εδώ και 2 μήνες και έχω ξεσκιστεί. Έχω πάρει το θετικό πεδίο, οπότε και τα μαθήματα όπως Χημεία και Φυσική είναι κάπως καινούργια (δεν έκανα αυτήν την ύλη στο σχολείο). Προσπαθώ όσο μπορώ να τα μάθω και να καλύψω τα κενά, αλλά με τα τελευταία διαγωνίσματα δεν με βλέπω καλά. Είναι Οκτώβριος και μου έχουν μπει ήδη οι σκέψεις ότι δεν είμαι αρκετός και ότι δεν θα τα καταφέρω. Θέλω κάποια συμβουλή για την κατάστασή μου. Ευχαριστώ.

Δημοσ.
23 ώρες πριν, Solokiller είπε

Είμαι απόφοιτος εδώ και 2 χρόνια και αποφάσισα πρόσφατα όντας ανειδίκευτος, να δώσω πανελλήνιες. Στο σχολείο ήμουν οικονομικό πεδίο και θα μπορούσα να σχολιάσω τον εαυτό μου ως πολύ κακό μαθητή γιατί δεν προσπαθούσα. Από τον Φεβρουάριο έχω ξεκινήσει εντατικό διάβασμα για να καλύψω τα κενά των προηγούμενων τάξεων, αλλά τα έχω βρει σκούρα. Έχω ξεκινήσει φροντιστήριο εδώ και 2 μήνες και έχω ξεσκιστεί. Έχω πάρει το θετικό πεδίο, οπότε και τα μαθήματα όπως Χημεία και Φυσική είναι κάπως καινούργια (δεν έκανα αυτήν την ύλη στο σχολείο). Προσπαθώ όσο μπορώ να τα μάθω και να καλύψω τα κενά, αλλά με τα τελευταία διαγωνίσματα δεν με βλέπω καλά. Είναι Οκτώβριος και μου έχουν μπει ήδη οι σκέψεις ότι δεν είμαι αρκετός και ότι δεν θα τα καταφέρω. Θέλω κάποια συμβουλή για την κατάστασή μου. Ευχαριστώ.

Σε bullet points για να μην επεκταθούμε πολύ.

1) Σημαντικότατο είναι το πώς διαβάζεις ή σωστότερα το πώς μαθαίνεις όχι το ότι διαβάζεις. Απαιτείται λοιπόν μια μέθοδος διαβάσματος (άλλο είναι να διαβάζεις εφημερίδα και άλλο είναι να διαβάζεις για να μάθεις).

2) Για να κατανοήσεις το β, προϋποθέτει ότι έχεις κατανοήσει το α και ούτω καθεξής. Αν πχ έχει αφαιρεθεί ένα κεφάλαιο από την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων και το επόμενο κεφάλαιο που είναι εντός ύλης έχει σχέση μ΄αυτό, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να μάθεις τουλάχιστον τα βασικά του σημεία προκειμένου να καταλάβεις το επόμενο.

3) Εφόσον δηλώνεις: α) ότι όσο ήσουν μαθητής δεν προσπαθούσες άρα έχεις τεράστια κενά, β) ότι μετά την αποφοίτησή σου, έχεις απομακρυνθεί εδώ και 2 χρόνια από οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία και γ) ότι άλλαξες το εκπαιδευτικό πεδίο που είχες δηλώσει όταν ήσουν μαθητής, πράγμα που σημαίνει ότι στο νέο εκπαιδευτικό πεδίο που επέλεξες, υπάρχουν μαθήματα που ούτε μια κάποια επιφανειακή προσέγγιση έχεις προς αυτά, είναι απαραίτητη η καθοδήγησή σου είτε μέσω φροντιστηρίου είτε μέσω ολιγομελών ομάδων συνυποψηφίων σου είτε μέσω ιδιαίτερων μαθημάτων από ειδήμονες καθηγητές (υπάρχει και η επιλογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης). Δεν μπορώ να ξέρω γιατί ενώ αποφάσισες από τον Φεβρουάριο να ξαναδώσεις πανελλαδικές, δεν έψαξες άμεσα για βοήθεια και ξεκίνησες προετοιμασία μόλις πριν 2 μήνες.

4) Απαιτείται ένα πρόγραμμα που θα το τηρήσεις με ευλαβική συνέπεια. Η αναβλητικότητα είναι εχθρός σου. Απαιτείται ένα χρονοδιάγραμμα για να βγει ή ύλη και να μείνει και ένα επαρκές διάστημα για να κάνεις τις επαναλήψεις. Η εξάσκηση είναι φίλος σου. Βρες τα θέματα των προηγούμενων ετών και προσπάθησε να τα λύσεις. Κάνε κτήμα σου την θεωρία και λύσε πολλές ασκήσεις από κάθε περίπτωση έτσι ώστε να μάθεις να τις αναγνωρίζεις.

5) Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω. Μπορεί να έρθει στιγμή που από εκνευρισμό θα πετάξεις το βιβλίο στον τοίχο, μπορεί να έρθει στιγμή που θα βουλιάξεις στην απογοήτευση, μπορεί να έρθει στιγμή που θα σκεφτείς ότι "σιγά τώρα, κάτι άλλο θα βρω να κάνω, κανείς δεν πάει χαμένος", χίλια δυο "μπορεί". Από σένα εξαρτάται αν παραιτηθείς ή αν σε πιάσει το καλώς εννοούμενο πείσμα και πετύχεις τον στόχο σου.

Κάνε το καλύτερο που μπορείς και αν παρ΄ελπίδα κάτι δεν πάει καλά, υπάρχει και ο επόμενος χρόνος. Δεν θα σταματήσει ο κόσμος να γυρνάει. Σημασία έχει να κάνεις αυτό που θέλεις.

Επίσης όταν με το καλό φτάσεις στο μηχανογραφικό, εκτός από τις σχολές του πεδίου σου που θα επιλέξεις, κάνε και ένα παράλληλο μηχανογραφικό για τα ΣΑΕΚ. Υπάρχουν ειδικότητες που πιθανότατα να σ ΄ενδιαφέρουν και θα σου δώσουν δουλειά. Και αυτό δεν είναι αυτονόητο για τους αποφοίτους όλων των Σχολών.

Καλή επιτυχία, σου εύχομαι. 

• Like 3
Δημοσ.
Στις 20/10/2025 στις 6:14 ΜΜ, Sibyl είπε

ΣΑΕΚ. Υπάρχουν ειδικότητες

Οπως: Υδραυλικος , μαγειρας...πολλα λεφτα και ατελειωτη ζητηση !

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...