Η Apple δεδομένου ότι θα επενδύσει στην ARM αρχιτεκτονική, ξεκίνησε την αποστολή των πρώτων Mac Mini σε developers, τα οποία έχουν την ονομασία "Developer Transition Kit", για την ανάπτυξη των εφαρμογών τους στη νέα εποχή.

Αν και οι όροι χρήσης της Apple για το Developer Transition Kit απαγορεύει στους προγραμματιστές να τρέχουν benchmarks στο ειδικά προσαρμοσμένο Mac Mini που εξοπλίζεται με το chip A12Z, φαίνεται τελικά πως έχουμε μία πρώτη εικόνα των επιδόσεων τους.

Τα benchmarks που ανέβηκαν στο Geekbench δείχνουν πως το Mac Mini με τον A12Z έχει κατά μέσο όρο συνολική βαθμολογία 811 σε single-core δοκιμές και 2781 σε multi-core. Εδώ όμως πρέπει να σημειώσουμε το γεγονός ότι το Geekbench τρέχει μέσω του emulator Rosetta 2 το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για μία τεχνολογία που επιτρέπει στα Macs με ARM αρχιτεκτονική να τρέχουν παλαιότερες εφαρμογές που είχαν σχεδιαστεί για Intel επεξεργαστές. Οπότε, ενδέχεται να υπάρχει σημαντική απόκλιση στις επιδόσεις που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή σε σύγκριση με αυτές που τελικά θα έχουν τα Mac που θα κυκλοφορήσουν εμπορικά.

Επιπλέον, η Apple φαίνεται πως έχει «κατεβάσει» το χρονισμό του A12Z chip στα 2.4GHz σε σύγκριση με τα σχεδόν 2.5GHz της τελευταίας γενιάς iPad Pro, το οποίο βασίζεται και αυτό στην ARM αρχιτεκτονική.

apple-mac-mini-a12z-chip-2.jpg.669c7d54ffee5c78c6ddf9c4402f5113.jpg

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που πρέπει να τονίσουμε, είναι το γεγονός ότι τα benchmarks δείχνουν πως το A12Z chip χρησιμοποιεί μόνο τους 4 πυρήνες επιδόσεων (performance), αφήνοντας εντελώς στην άκρη τους άλλους 4 πυρήνες αποδοτικότητας (efficiency). Και για να έχουμε ένα πρώιμο μέτρο σύγκρισης, το iPad Pro με το A12Z chip έχει κατά μέσο όρο βαθμολογία 1118 σε single-core και 4625 σε multi-core. Βέβαια, πρόκειται για πραγματικές επιδόσεις που βασίζονται στην ARM αρχιτεκτονική. 

H Apple έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι το συγκεκριμένο τσιπ δεν θα βρει το δρόμο προς κάποιο Mac υπολογιστή του μέλλοντος. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγους μήνες ακόμα όταν η Apple ανακοινώσει τον πρώτο της υπολογιστή που θα ενσωματώνει το δικό της SoC που για την ώρα έχει την προσωρινή ονομασία "Apple Silicon".