Πριν 10 χρόνια η Google έκανε την έκπληξη, παρουσιάζοντας το δικό της browser, μια κίνηση που έφερε τεράστιες αλλαγές στο χώρο, με τον Chrome browser αργά και σταθερά να πιάνει την κορυφή της πολύ σημαντικής αυτής αγοράς.

Με ένα τεράστιο άρθρο στο οποίο γιορτάζει τα γενέθλια του Chrome, η Google ανακοινώνει παράλληλα ότι σύντομα ο Chrome θα αποκτήσει όχι μόνο ένα νέο περιβάλλον σε όλες τις πλατφόρμες που έχει παρουσία, αλλά και πολλά άλλα νέα χαρακτηριστικά. Το νέο περιβάλλον ακολουθεί τις οδηγίες του Material Design 2 με έμφαση στη πιο μοντέρνα και λιτή εμφάνιση η οποία διακρίνεται για τις πιο στρογγυλεμένες γωνίες, τα νέα εικονίδια και μια νέα χρωματική παλέτα. 

Chrome_NewUI_final.gif.abd0e1e4eeea12ec4236afa638193aa4.gif

Ο ενσωματωμένος password manager γίνεται αρκετά καλύτερος με τις δυνατότητες δημιουργίας νέων «δυνατών» κωδικών, την αυτόματη συμπλήρωσή τους σε ιστοσελίδες μαζί με άλλα στοιχεία σας αλλά και την απαγόρευση χρήσης του ίδιου κωδικού σε δύο ή περισσότερες ιστοσελίδες. Το Omnibox, ο χώρος που ο χρήστης συμπληρώνει τη διεύθυνση μιας ιστοσελίδας που επιθυμεί να επισκεφθεί, γίνεται πιο έξυπνο αφού εκτός από την κλασσική αναζήτηση με τη μηχανή της Google, αναζητά τις λέξεις κλειδιά που έχετε εισάγει ακόμα και στα ανοιχτά tabs αλλά και στα αρχεία που έχετε αποθηκευμένα στο Google Drive. Για τα tabs ειδικότερα, η Google δίνει τη δυνατότητα ορισμού ξεχωριστού background στην ιστοσελίδα νέας καρτέλας  αλλά και δημιουργίας ή διαχείρισης των συντομεύσεων που υπάρχουν σ' αυτή.

Chrome_Omnibox-final.gif.9ddd806ffac674d14416991de85263ae.gif

Η ομάδα του Chrome θεωρεί σίγουρη την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης στο browser αφού «με έναν πιο έξυπνο Chrome, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από το να βλέπουν μια ιστοσελίδα». Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρονται στο άρθρο είναι η αναζήτηση ενός καλλιτέχνη, τραγούδι του οποίου ακούσατε πρόσφατα, και με τον Chrome να εμφανίζει όχι μόνο το βιογραφικό του αλλά τις επερχόμενες συναυλίες του αλλά και τον τρόπο να προμηθευτείτε εισιτήρια. Με την τεχνητή νοημοσύνη, ο Chrome θα καταλαβαίνει καλύτερα τις ενέργειες που προσπαθείτε να εκτελέσετε προκειμένου να σας βοηθήσει να τις κάνετε πιο γρήγορα.

Κάτι παρόμοιο προσπαθεί να κάνει άλλωστε και η Microsoft ενσωματώνοντας τη Cortana στον Edge browser ενώ ένας ακόμη στόχος της Google παραμένει η ενσωμάτωση χαρακτηριστικών επαυξημένης πραγματικότητας στον Chrome που να έχουν όμως κάποιο πρακτικό όφελος για τον χρήστη

Google