Ο όμιλος Google αποφάσισε να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια με την ονομασία Knol, στην οποία οι χρήστες θα δημοσιεύουν τις γνώσεις τους, μια πρωτοβουλία που θα ανταγωνιστεί ευθέως τη Wikipedia.

 

H Google έχει ονομάσει το εγχείρημα knol project, με την λέξη knol να σημαίνει «μονάδα γνώσης», σύμφωνα με το blog του αντιπροέδρου της εταιρείας Udi Manber.

 

Η διαφορά με το wikipedia είναι ότι στη knol θα εμφανίζεται το όνομα του συγγραφέα. Το wikipedia λειτουργεί με ένα σύστημα συνεργασίας, όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται, να διορθώνουν και να αλλάζουν το περιεχόμενο των λημμάτων. Αντίθετα στο knol ο «εκδότης» θα έχει το αποκλειστικό προνόμιο διόρθωσης και αλλαγής του περιεχομένου. Οι χρήστες ωστόσο θα έχουν την δυνατότητα να στέλνουν παρατηρήσεις και διορθώσεις στον εκδότη.

 

Οι καταχωρήσεις θα βαθμολογούνται από τη διαδικτυακή κοινότητα μετά από μια ορισμένη περίοδο τεσταρίσματος και διορθώσεων. Η knol θα είναι στην αρχή μια δοκιμαστική πλατφόρμα. Μόλις πάρει την τελική μορφή, οι εκδότες θα μπορούν να κερδίζουν χρήματα καθώς θα υπάρχουν και διαφημίσεις (Google ads) στα λήμματα που έχουν δουλέψει.

 

Η Google ελπίζει ότι αυτά τα ηλεκτρονικά άρθρα θα καλύψουν «όλα τα θέματα, από επιστημονικές αρχές έως ιατρικές πληροφορίες, από τη Γεωγραφία στην Ιστορία, τον ελεύθερο χρόνο, τις οδηγίες χρήσης ή τα προϊόντα».

 

Η Wikipedia, μία από τις ιστοσελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα διεθνώς που δημιουργήθηκε το 2001, φιλοξενεί σχεδόν εννέα εκατομμύρια άρθρα σε περισσότερες από 200 γλώσσες, αλλά η ανώνυμη πλευρά των άρθρων, τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν από τον καθένα κάθε στιγμή, προκάλεσε πρόσφατα κάποια προβλήματα αξιοπιστίας. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένες εταιρίες έγραφαν οι ίδιες τα άρθρα που τις αφορούσαν.

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr