Στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Game Developers, το κεντρικό θέμα ήταν η ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Ψυχαγωγικού Λογισμικού, ο οποίος έχει ως στόχο του να συγκεντρώσει όλους τους έλληνες game developers σε έναν οργανισμό.

 

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από τις 19:30 και κράτησε μέχρι τις 22:00. Η αίθουσα ομιλιών συγκέντρωσε πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στις εγκαταστάσεις της Microsoft Hellas. Αυτή τη φορά το θέμα ήταν ξεκάθαρο και αφορούσε την σύσταση συλλόγου που θα συγκεντρώσει όλους τους Έλληνες game developers. Κατά την διάρκειά της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν trailers από γνωστά ελληνικά games και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Πλαγιάννης της icehole, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των ιδρυτικών μελών για το τι μέλει γεννέσθαι σχετικά με τον νεοσύστατο αυτό σύλλογο. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ξεχωρίσαμε και αρκετούς ακόμη γνωστούς developers του χώρου, όπως τον Τάσο Φλάμπουρα, Head Developer του Darkfall Online (του οποίου η beta, σύμφωνα με την Aventurine, αναμένεται σε λίγες ημέρες).

 

Ο Δημήτρης Πλαγιάννης παρουσίασε (στους παρευρισκόμενους developers και δημοσιογράφους) το επίσημο καταστατικό του συλλόγου και το έθεσε στην διάθεση των υποψήφιων μελών για κάθε πιθανή ένσταση ή τροποποίηση. Ο σύλλογος αναμένεται στα πρώτα του βήματα να έχει ερασιτεχνική υπόσταση και τα μέλη το θα συζητούν την δυνατότητα δημιουργίας νέων games στην Ελλάδα. Ο προγραμματιστής της icehole επεσήμανε ότι ένας μακροπρόθεσμος στόχος, που θέλει ο σύλλογος να επιτύχει, είναι σε 10 χρόνια από τώρα να έχουμε καλύτερα και περισσότερα games στην Ελλάδα.

 

Οι σκοποί του συλλόγου

 

Στόχος του συλλόγου ελλήνων game developers είναι να συμβάλει στο να συγκεντρώσει τους έλληνες προγραμματιστές, να τους ενημερώσει (μέσω συναντήσεων, σεμιναρίων και λοιπών εκδηλώσεων) για οποιοδήποτε θέμα αφορά τον προγραμματισμό, να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους και να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι το τι σχέση θα έχει μακροπρόθεσμα με το δημόσιο (ώστε να μπορεί για παράδειγμα να εκπροσωπήσει τους έλληνες προγραμματιστές με την ιδιότητα ενός αντίστοιχου επαγγελματικού επιμελητηρίου). Οι προγραμματιστές που παρευρέθηκαν στον χώρο είχαν αρκετές απορίες και προτάσεις. Η κύρια ερώτηση είχε να κάνει με το οικονομικό σκέλος των μελών του συλλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες του GW, κάθε μέλος θα πληρώνει για αρχή ένα πολύ μικρό ετήσιο αντίτυπο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες συντήρησης του server. Αργότερα, όταν οι καταστάσεις το επιτρέψουν, ο σύλλογος θα οργανώσει σεμινάρια, εκθέσεις, καθώς και διαλέξεις (όπως η σημερινή) με την υποστήριξη χορηγών οι οποίοι θα καλύπτουν τα όποια λειτουργικά έξοδα.

 

Οι αρχικές δραστηριότητες του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Ψυχαγωγικού Λογισμού είναι αρχικά η δημιουργία ενός portal, το οποίο προσωρινά στεγάζεται στο hgda.gr και εν συνεχεία η έκδοση εντύπων και η δραστηριοποίηση του συλλόγου μέσω των media.. Αυτό ασφαλώς θα δώσει μία μεγαλύτερη ώθηση για τα ελληνικά games τα οποία θα μπορούν πλέον να γίνουν πιο γνωστά και να εντάξουν στο δυναμικό τους περισσότερους προγραμματιστές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή τους. Στους τρόπους ψυχαγωγίας του συλλόγου συγκαταλέγονται και η δημιουργία ομάδων εργασίας για την μελέτη νέων θεμάτων προγραμματισμού, η δημιουργία ελληνικού αρχείου που θα περιέχει όλους τους έλληνες developers και η συνεργασία με κρατικούς και άλλους συλλόγους και φορείς.

 

Η ίδρυση του συλλόγου

Αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης έπεσαν και οι πρώτες...υπογραφές! Ο Δημήτρης Πλαγιάννης κάλεσε όποιους προγραμματιστές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ως μέλη στο σύλλογο να υπογράψουν δίνοντας τα στοιχεία τους. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι την ίδρυση του συλλόγου θα έχουν συγκεντρωθεί περί τις 100 υπογραφές, 20 από τις οποίες θα αντιστοιχούν στα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου. Ο πρόεδρος θα ανακοινωθεί αφού πρώτα ψηφιστεί από το πρώτο συμβούλιο τακτικών μελών.

 

Η τελική διαδικασία ίδρυσης του συλλόγου θα κατατεθεί σε λίγες εβδομάδες. Η κίνηση αυτή αναμένεται να γίνει δεκτή με χαρά από τους περισσότερους προγραμματιστές στον χώρο των games. Αυτό που μένει όμως να δούμε είναι αν επιτέλους θα αλλάξει το επίπεδο των ελληνικών προγραμματιστικών εταιρειών στη χώρα μας, ώστε να φτάσει να είναι έστω υπολογίσιμο μπροστά στις μικρομεσαίες εταιρείες του παγκόσμιου gaming. Το τι θα ακολουθήσει στην πράξη θα φανεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Source.png Πηγή: GameWorld.gr

Picture.png Εικόνα: Ο Δημήτρης Πλαγιάννης της icehole

Picture.png Εικόνα: O Τάσος Φλάμπουρας, Head Programmer του Darkfall Online

Picture.png Εικόνα: Η ώρα των υπογραφών έφτασε!