Το timing στο λανσάρισμα μίας κονσόλας μπορεί να αποδειχθεί σε νευραλγικό παράγοντα, ικανό να επηρεάσει ακόμα και ολόκληρη την πορεία της, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Μία ιδιαίτερα δημοφιλής περίοδος κυκλοφορίας για τα νέα συστήματα, ήταν ανέκαθεν το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Η αγορά βρίσκεται στο “peak” της, οπότε και το καταναλωτικό κοινό είναι κατά κάποιο τρόπο προετοιμασμένο να δεχθεί τις όποιες νέες κυκλοφορίες, ακόμα κι αν μιλάμε για hardware. Επιπρόσθετα, πρόκειται για τους μήνες που προηγούνται των Χριστουγέννων, άρα τι καλύτερο από το να γνωρίσει τότε το κοινό το νέο σύστημα, προκειμένου την εορταστική περίοδο που έπεται να το προτιμήσει για τα δώρα του;

 

Από τους δύο προαναφερθέντες μήνες ωστόσο, ο Νοέμβριος κρατά γερά μια όχι και τόσο προσδοκώμενη πρωτιά την οποία μάλιστα δύσκολα θα χάσει κιόλας: πρόκειται για τον μήνα που μετρά τα περισσότερα λανσαρίσματα αποτυχημένων κονσολών, συστημάτων που δεν δικαίωσαν στο ελάχιστο τις κατασκευάστριες εταιρείες και κοστίζοντας πακτωλό χρημάτων, δημιούργησαν τρύπες να, μετά συγχωρήσεως, στα ταμεία τους. Σύμφωνοι, στον μήνα που παρατηρούνται τόσες κυκλοφορίες, αναλογικά οι αποτυχημένες θα είναι εξίσου αρκετές όμως και πάλι, η διαφορά σε σχέση με τους επόμενους (Οκτώβριος, Ιούλιος) είναι χαοτική! Πάμε να θυμηθούμε παρέα επενδύσεις που οι εμπνευστές τους θα ήθελαν σίγουρα να ξεχάσουν;

 

gallery_335201_1967_577485.png

 

Atari Jaguar

 

Η πρώτη κονσόλα στα 64-bit, όταν μάλιστα ο ανταγωνισμός έτρεχε στα 16 (Mega Drive, SNES) και μόλις ένα σύστημα είχε δοκιμάσει την τύχη του στα 32 (3DO), το Jaguar κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 15 Νοεμβρίου του 1993 και στη θεωρία θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρότζεκτ. Η Atari ωστόσο είχε τη φαεινή ιδέα να το πλαισιώσει με ένα χειριστήριο που διέθετε 17 (!) πλήκτρα, κερδίζοντας έτσι επάξια τον τίτλο του πιο δύσχρηστου βασικού περιφερειακού στην ιστορία του gaming. Η βιβλιοθήκη τίτλων του Jaguar δεν ξεπέρασε ποτέ τα 67 παιχνίδια και με τις τρίτες εταιρείες να αποφασίζουν να μείνουν μακριά του, το κοινό ουδέποτε το “αγκάλιασε”. Με πωλήσεις που κυμάνθηκαν κάτω από τα 250.000 τεμάχια, το Jaguar έσπρωξε ακόμα πιο βαθιά στον “λάκκο” την Atari, μια δεκαετία μετά το κραχ της βιομηχανίας του gaming στις ΗΠΑ από το οποίο με τα χίλια ζόρια επιβίωσε…

 

gallery_335201_1967_243051.png

 

SEGA Saturn

 

Στην εποχή των 32-bit, η SEGA είχε να αντιμετωπίσει έναν καινούριο αντίπαλο αφού τη θέση της Nintendo που ανέπτυσσε το 64μπιτο Nintendo 64, είχε πάρει η Sony που ντεμπούταρε με το PlayStation. Το Saturn κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου του 1994 στην Ιαπωνία, διαθέτοντας οκτώ επεξεργαστές και CD-ROM, στοιχεία που επέτρεψαν στη SEGA να μεταφέρει στην πλατφόρμα τίτλους που μέχρι τότε είχαν εμφανιστεί μόνο στα arcades όπως τα Virtua Fighter, Daytona USA, The House of the Dead κ.α..

 

Το ξεκίνημα της κονσόλας ήταν καλύτερο σε σχέση με εκείνο του PlayStation, όμως η “στρατολόγηση” third party εταιρειών από πλευράς Sony (με ευνοϊκότερους όρους για εκείνες) και η χαμηλότερη τιμή πώλησης της κονσόλας της στις ΗΠΑ ($299 το PlayStation, $399 το Saturn), απόρροια της βιασύνης της SEGA, έφεραν το PlayStation σε θέση οδηγού. H παραγωγή του Saturn σταμάτησε το 2000 με τις πωλήσεις να τερματίζουν στα 9,3 εκατ..

 

gallery_335201_1967_81335.jpg

 

Nintendo Wii U

 

Με πωλήσεις που βαδίζουν αργά αλλά σταθερά για τα 11 εκατ., το Wii U δεν θα είχε θέση στη σημερινή λίστα, αν δεν καλείτο να διαδεχθεί μία από τις πλέον ξεχωριστές και επιτυχημένες κονσόλες στην ιστορία του gaming: το Wii. Η Nintendo ωστόσο θεώρησε πως το σύστημα θα ήταν σε θέση όχι απλά να συνεχίσει τον “μύθο” του προκατόχου του αλλά να κοντράρει στα ίσα Xbox One και PS4.

 

To GamePad που το συνόδευε εξ αρχής (18 Νοεμβρίου 2012 στις ΗΠΑ) αποτέλεσε ενδιαφέρουσα ιδέα σαν χειριστήριο, ωστόσο κάτι η παντελής απουσία/αδιαφορία των third party εταιρειών, κάτι τα ανεπαρκή τεχνικά χαρακτηριστικά για τα δεδομένα των ΑΑΑ τίτλων της εποχής και κάτι οι ιδέες που έμειναν στη μέση (βλ. σύνδεση με 3DS, δίκτυο στα πρότυπα Xbox LIVE/PSN κ.α.), άφησαν το Wii U στάσιμο και ώθησαν τη Nintendo να αρχίσει να δουλεύει εσπευσμένα στον διάδοχό του τον οποίο, εκτός απροόπτου θα γνωρίζουμε και επίσημα μέχρι του χρόνου στην E3.

 

gallery_335201_1967_69250.jpg

 

SEGA Dreamcast

 

Με το Saturn να έχει ηττηθεί κατά κράτος από το PlayStation, η SEGA έκανε το άλμα από τα 32 στα 128-bit με το Dreamcast. Θέλοντας μάλιστα να πάρει νωρίς μερίδιο της τότε next gen αγοράς, κυκλοφόρησε πρώτο, πριν τον ανταγωνισμό (PS2, GameCube, Xbox), με τη SEGA να έχει φροντίσει να κρατήσει το κόστος κατασκευής του σε χαμηλά επίπεδα. Παραδόξως το λανσάρισμά του στις ΗΠΑ ήταν καλύτερο απ’ ότι στην Ιαπωνία και πάνω που οι ιθύνοντές του έψαχναν τρόπο να αναστρέψουν την κατάσταση, κυκλοφόρησε το PS2 και κάθε ελπίδα χάθηκε.

 

Το Dreamcast δεν ήταν κακό: πολλά από τα παιχνίδια του ήταν εξαιρετικά ενώ διέθετε και μόντεμ για σύνδεση στο ίντερνετ –απόδειξη του ότι ίσως και να ήταν μπροστά από την εποχή του. Έχοντας κυκλοφορήσει στις 27 Νοεμβρίου του 1998 στην Ιαπωνία και με συνολικές πωλήσεις λίγο κάτω από τα 10 εκατ., το Saturn έπαψε να υποστηρίζεται από τη SEGA τον Μάρτιο του 2001. Ήταν και η τελευταία κονσόλα της ιαπωνικής εταιρείας.