- Μα δεν μπορώ να δίνω 60-70€ για ένα παιχνίδι, όσο καλό κι αν είναι. Μου φαίνονται πάρα πολλά.

- Ε, μη δίνεις τόσα. Δίνε λιγότερα, 20-30€ ας πούμε.

- Πώς; Προτιμώντας μεταχειρισμένο;

- Όχι, περιμένοντας.

Ο παραπάνω διάλογος είναι πραγματικός και διημείφθη πριν από μερικές εβδομάδες, κάνοντας τον υποφαινόμενο να αντιληφθεί ότι υπάρχει κόσμος που δεν έχει αξιολογήσει ακόμα τα πλεονεκτήματα της υπομονής στο gaming.

Κόντρα στο ρεύμα της εποχής

Εδώ και χρόνια ζούμε στην εποχή των προπαραγγελιών. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι δεσμευτικές, οι προπαραγγελίες δίνουν σε εκδότες, λιανέμπορους και χονδρέμπορους μια εικόνα για την κατάσταση της αγοράς και την πορεία που πρόκειται να διαγράψει ο εκάστοτε τίτλος. Τα πρώτα 24ωρα άλλωστε είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την πορεία ενός παιχνιδιού –οι μεγάλοι τίτλοι βγάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια μέσα στις πρώτες μέρες κυκλοφορίας τους.

Ε, λοιπόν δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα για έναν καταναλωτή και δη έναν παίκτη, να περιμένει για μήνες, χρόνια έναν τίτλο, να τον προπαραγγέλνει, να τον παίρνει στα χέρια του την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του γεμάτος λαχτάρα, μόνο και μόνο για να διαπιστώσει έπειτα από τις πρώτες ώρες παιχνιδιού, ότι το τελικό προϊόν είναι κατά πολύ κατώτερο των προσδοκιών του –εκείνων που οι ίδιες οι εταιρείες του δημιούργησαν. Η απογοήτευση εκείνης της στιγμής είναι τεράστια και, δυστυχώς για όλους εμάς, τα παραδείγματα των τελευταίων ετών δεν είναι και λίγα.

large.buy-games-4.jpg.0eec9367e92f03abe2

Η αρετή της υπομονής

Οι παραπάνω παράγραφοι αφορούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό κυκλοφοριών. Τι γίνεται με τις υπόλοιπες όμως; Εκείνες που μπορεί να είναι μια χαρά ποιοτικά, όμως όπως και να ‘χει, δεν είναι δυνατόν να μπουν στον προϋπολογισμό του παίκτη; Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι μία –και σχετικά προφανής: υπομονή.

Αντί κανείς να τρέξει να αγοράσει έναν τίτλο την πρώτη ημέρα/εβδομάδα/μήνα κυκλοφορίας του, μπορεί απλά να κάνει υπομονή και να περιμένει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα. Πόσο; Τόσο, ώστε το παιχνίδι που έχει βάλει στο μάτι, να διατεθεί σε χαμηλότερη τιμή στο πλαίσιο κάποιας προσφοράς. Η αλήθεια είναι πως στην εγχώρια αγορά κατά το παρελθόν, η αγορά της λιανικής δεν είχε και τα καλύτερα “αντανακλαστικά” σε ό,τι αφορά τις προσφορές ή εν πάση περιπτώσει τις αναπροσαρμογές των τιμών –προς τα κάτω. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει εσχάτως, απόρροια του ανταγωνισμού που υπάρχει και από τα ψηφιακά κανάλια, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να απολαμβάνουν ενδιαφέρουσες προσφορές και στη φυσική διανομή συχνότερα.

Φέρτε στον νου, ας πούμε, την επόμενη κυκλοφορία που περιμένετε. Κάνοντας υπομονή, θα έχετε την άνεση να διαβάσετε παρουσιάσεις και να παρακολουθήσετε βίντεο με gameplay από αυτή, έτσι ώστε να σχηματίσετε πλήρη εικόνα. Ακόμα καλύτερα, θα δώσετε χρόνο στους δημιουργούς της να διορθώσουν τα προβλήματα που αναμφίβολα θα τη… συνοδεύουν στα πρώτα της βήματα στην αγορά. Αν μάλιστα καταφέρετε και συγκρατηθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να βρεθείτε στην ευχάριστη θέση να αγοράσετε τη λεγόμενη Game of the Year, Complete ή Full έκδοσή της, η οποία εκτός από το ίδιο το παιχνίδι, θα περιλαμβάνει και όλο το επιπρόσθετο περιεχόμενο που θα έχει διατεθεί στο μεταξύ –συνήθως σε προνομιακή τιμή.

Το μυστικό εδώ είναι να έχετε ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα της βιβλιοθήκης τίτλων σας, γνωρίζοντας πόσοι είναι εκείνοι που έχετε να παίξετε. Βάσει του “backlog” σας λοιπόν θα πρέπει να κάνετε και τις αγορές σας: ποιος ο λόγος να βιαστείτε να αγοράσετε ένα παιχνίδι, αν δεν σκοπεύετε να το εγκαταστήσετε και να το απολαύσετε άμεσα; Εκτός κι αν πρόκειται για κάποια εκπληκτική ευκαιρία, δεν υπάρχει κανένας λόγος –αν δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά σας- να το αγοράσετε: το πιθανότερο είναι ότι θα το πετύχετε ξανά στο πλαίσιο κάποιας προσφοράς.

large.buy-games-3.jpg.18c1f685c40b88a4f1

Η πολυτέλεια των τίτλων νέας γενιάς

Έχουμε την τύχη να μπορούμε να διαλέξουμε πλέον μεταξύ εκπληκτικών τίτλων, πολυδάπανων παραγωγών που αντέχουν μια χαρά στον χρόνο, παραμένοντας εντυπωσιακές για χρόνια μετά το λανσάρισμά τους. Οι αξίες παραγωγής στο σύγχρονο gaming είναι τέτοιες που επιτρέπουν στους σύγχρονους τίτλους να γερνούν όμορφα, μένοντας σχεδόν αναλλοίωτοι στη φθορά του χρόνου. Αν τα παραπάνω σας φαίνονται υπερβολικά, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να παίξετε το The Witcher 3 –που προσφάτως έκλεισε τα τρία χρόνια ζωής- σε ένα Xbox One X και μια 4K τηλεόραση –ή ένα πραγματικά πανίσχυρο PC και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Φυσικά τα παραπάνω δεν ισχύουν για κάθε παιχνίδι που κυκλοφορεί, όμως να είστε σίγουροι ότι βρίσκουν άνετα εφαρμογή σε τουλάχιστον 40-50 κυκλοφορίες ετησίως –κι αν συνυπολογίσουμε κι εκείνες που απευθύνονται σε niche κοινά, ο αριθμός μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Ρίξτε μια ματιά στις λίστες με τους καλύτερους τίτλους περασμένων ετών (2015 ή 2016 ας πούμε) και θα εκπλαγείτε με εκείνους που διατηρούν τη λάμψη τους μέχρι και τώρα.

large.buy-games-5.jpg.0da3566671af674e86

Προετοιμαστείτε για τις συνέπειες

Ο δρόμος της υπομονής δε θα μπορούσε να έχει όμως μόνο θετικά στοιχεία. Όσο περισσότερο καθυστερείτε να παίξετε έναν τίτλο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δείτε άξαφνα μπροστά σας κάποιο spoiler που να σας χαλάσει την όλη εμπειρία του. Και δε θέλει πολύ: μιλάμε για υπόθεση ενός scroll στο Facebook ή το Twitter –που να φανταστεί εκείνος ο άμοιρος ο φίλος σας ότι έξι μήνες μετά θα υπάρχει άνθρωπος που δεν θα έχει ασχοληθεί συνειδητά με το Horizon Zero Dawn

Ένας άλλος τομέας που τείνει να φθίνει καθώς περνά ο καιρός, είναι το multiplayer. Με τον κόσμο όσο περνούν οι μήνες να χάνει το ενδιαφέρον του για έναν τίτλο, ίσως η online εμπειρία που θα σας προσφέρει αυτός ένα ή δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, να μην είναι η ίδια με εκείνη των πρώτων εβδομάδων ή μηνών. Αυτό αφορά σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις ετήσιες κυκλοφορίες –τύπου FIFA, Call of Duty, NBA 2K κλπ- που κατά κάποιο τρόπο σε ό,τι αφορά την online παρουσία τους έχουν ημερομηνία λήξης.

large.buy-games-2.jpg.3ab1621422cf657e93

Αναζητώντας εναλλακτικές

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε την προσέγγιση της υπομονής, θα πρέπει να έχετε τον νου σας στις εκπτώσεις σε φυσικά και ψηφιακά κανάλια, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία που κρίνετε ότι αξίζει τον κόπο. Μη βιαστείτε να ξοδέψετε τα χρήματά σας, ακόμα και σε προσφορές τύπου 20-30%. Κρατήστε τα και περιμένετε τα “δυνατά” deals που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να πάρετε έναν τίτλο μισοτιμής –αυτό φυσικά είναι συνάρτηση και του διαστήματος που βρίσκεται στην αγορά.

Παρακολουθείτε από κοντά Humble Bundle, Steam, Xbox LIVE και PS Store καθώς επίσης τις σελίδες καταστημάτων και μεταπωλητών (από τους εγχώριους παίκτες μέχρι εταιρείες τύπου CD Keys και Green Man Gaming), προσθέστε στα bookmarks σας αυτό το subreddit και εγγραφείτε σε newsletters και sites παρακολούθησης τιμών (Eurogamer και IGN έχουν τα δικά τους “παρατηρητήρια”). Ξεκαθαρίστε ποιους τίτλους θα προμηθευτείτε άμεσα και ποιους θα βάλετε στις λίστες σας ώστε να τους αποκτήσετε εν καιρώ. Διαχειριστείτε αποτελεσματικά τη βιβλιοθήκη σας και μην προσθέτετε τίτλους που δεν πρόκειται να παίξετε άμεσα: το πιθανότερο είναι πως θα τους βρείτε και πάλι σε προσφορά.

Το gaming δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβό. Κάντε τον προγραμματισμό σας και απολαύστε τους καλύτερους τίτλους που κυκλοφορούν στην αγορά με την καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης!

  • Like 14