Στον χώρο της βιομηχανίας των υπολογιστών τα πάντα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς. Όλα καταβροχθίζονται στο παρελθόν ενώ παράλληλα νέα πρότυπα και τεχνολογίες οδηγούν την βιομηχανία με γοργούς ρυθμούς στο αναπόφευκτο μέλλον της. Σύντομα, μία ακόμη σπουδαία τεχνολογία που τα τελευταία χρόνια είχε κυριαρχήσει θα αποτελέσει παρελθόν, ο δίαυλος PCI.

 

Η απόφαση βεβαίως ανήκει στον εφευρέτη του διαύλου PCI (Peripheral Component Interconnect), στην Intel και στους επόμενους μήνες η εταιρεία θα ανακοινώσει ότι παύει την επίσημη υποστήριξη στο πρότυπο που είχε κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια.

 

Η Intel ξεκίνησε την ανάπτυξη του διαύλου PCI το 1990 στο Architecture Development Lab της εταιρείας και αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε διακομιστές αντικαθιστώντας τα πρότυπα MCA και EISA. Μόλις το 1993/ 1994 άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως σε υπολογιστές desktop και το 2004, παραγκωνίστηκε για χάρη του νέου πρότυπου PCI Express. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intel στα επερχόμενα "καταναλωτικά" (consumer) chipset της εταιρείας, δεν θα υποστηρίξει το πρότυπο PCI παρά μόνο το πρότυπο PCI Express.

 

Έτσι, στα νέα motherboard με τα Intel P67 Express, H67 Express και H61 Express που θα κατασκευαστούν για να υποστηρίξουν τους νέους επεξεργαστές "Sandy Bridge" και θα ενσωματώνουν το socket LGA1155 (με ένα ακροδέκτη λιγότερο από το socket LGA1156 που γνωρίζουμε σήμερα) δεν θα ξαναδούμε τις γνωστές υποδοχές PCI. Η εταιρεία πάντως θα συνεχίζει να υποστηρίζει το πρότυπο στα περισσότερο "επαγγελματικού προσανατολισμού" chipsets όπως τα Intel Q67 Express, Q65 Express και B65 Express chipsets.

 

Αρκετοί βεβαίως χρήστες διαθέτουν ακόμη ελεγκτές ή κάρτες ήχου (π.χ κάποιο μοντέλο SoundBlaster που προτιμούν από τον on-board HD Audio codec) και αυτό θα φέρει αρκετές... διαμαρτυρίες, ωστόσο όπως φαίνεται ήρθε η ώρα να τους αντικαταστήσουν. Οι κατασκευαστές βεβαίως θα το έχουν κάνει νωρίτερα, παρουσιάζοντας κάρτες ήχου και ελεγκτές που κάνουν χρήση του πιο μοντέρνου και ταιριαστού με τα σημερινά PC διαύλου PCI Express x1. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ και εδώ.

 

Picture.png Εικόνα: Φωτογραφία

Source.png Πηγή: GHZ.gr