Μικρή κάμψη στις συνδέσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καταδεικνύουν τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν εδώ και καιρό στελέχη της αγοράς ότι η κρίση θα επηρεάσει και τον -επί μια δεκαπενταετία- σταθερά αναπτυσσόμενο κλάδο. Μάλιστα η συγκεκριμένη διαπίστωση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τις αλλαγές στη φορολογία του κλάδου που αποφάσισε η κυβέρνηση αλλά και την ειδική ρύθμιση για ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών. Παράλληλα από 1η Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε διατίμηση σε συγκεκριμένες χρεώσεις περιαγωγής. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις εκτιμάται ότι θα έχουν μια επιπλέον επίπτωση όχι μόνο σε επίπεδο νέων συνδέσεων αλλά και χρήσης των υπηρεσιών και τελικά θα πλήξουν σε έναν βαθμό την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου που επενδύει σημαντικά σε νέες τεχνολογίες.

 

Η κυριαρχία της Cosmote συνεχίζεται για ένα ακόμη τρίμηνο, διαψεύδοντας πλέον πανηγυρικά τις Κασσάνδρες που επέμεναν ότι η ανάπτυξη της «πράσινης» εταιρείας θα ανακοπεί, λόγω της φυσιολογικής «κόπωσης» που επιφέρει η επί χρόνια ανοδική πορεία. Ειδικότερα και σύμφωνα με ανεπίσημα και ανεπιβεβαίωτα στοιχεία που όμως προέρχονται από στελέχη που παρακολουθούν στενά την αγορά, η Cosmote έλαβε ξανά τη μερίδα του λέοντος στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πώς μεταφράζεται η μερίδα του λέοντος; Σε μερίδιο 40,5% των νέων συνδέσεων που πραγματοποιήθηκαν όλο το τρίμηνο ή σε περίπου 105 χιλιάδες νέα συμβόλαια.

 

Πολύ κοντά μεταξύ τους βρίσκονται για μια ακόμη περίοδο οι δύο άλλες εταιρείες με την Vodafone να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα, ενώ σύμφωνα με στελέχη των ανταγωνιστών της, δείχνει πλέον σημάδια ανάκαμψης από την πιο υποτονική περίοδο στην ελληνική ιστορία της. Ειδικότερα, η Vodafone απέσπασε μερίδιο λίγο υψηλότερο από 30% με 79.000 νέες συνδέσεις συμβολαίου ενώ κατά πόδας ακολουθεί η Wind με μερίδιο σχεδόν 29% και 75.000 νέες συνδέσεις.

 

Συνολικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν 30.000 λιγότερες συνδέσεις από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μείωση που μεταφράζεται σε ποσοστό λίγο υψηλότερο από 10%. Ανθεκτικότερη αποδεικνύεται η Cosmote, με «ετήσιες» απώλειες 5,4%, ενώ η Vodafone παρά την σταθεροποίηση, πραγματοποίησε 16% λιγότερες συνδέσεις. Η Wind κινήθηκε ανάλογα με το σύνολο της αγοράς καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 10%.

 

Εκτιμήσεις στελεχών και από τις τρεις εταιρείες αναφέρουν ότι μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση της «παραγωγής» των δικτύων τους, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης αλλά και λόγω της φυσιολογικής επιβράδυνσης που είναι αποτέλεσμα της υπερώριμης αγοράς.

 

Στα επόμενα τρίμηνα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι θα διαφανεί και η επίπτωση από την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης καθώς οι «εντατικοί χρήστες» θα δουν τους λογαριασμούς τους να «φουσκώνουν» σημαντικά και ειδικότερα οι εταιρείες που πραγματοποιούν μεγάλους λογαριασμούς, ενδέχεται να θέσουν περιορισμούς στη χρήση από τα στελέχη τους, προκειμένου να ελέγξουν το κόστος.

 

Ήδη το μέσο κόστος διατήρησης και χρήσης ενός κινητού στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των επιπλέον φόρων. Ειδικότερα, το μέσο κόστος στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 27,17 ευρώ το μήνα, έναντι 19,49 ευρώ που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος. Την ίδια ώρα, η ελληνική αγορά παρουσιάζει βαθμό διείσδυσης 122% με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να διαμορφώνεται σε 119%. Το αυξημένο κόστος αποδίδεται κυρίως στην τάση της ελληνικής αγοράς να συνεχίζει τις υψηλές επιδοτήσεις συσκευών, κάτι που δεν παρατηρείται στις περισσότερες χώρες όπου η αγορά έχει ωριμάσει. Η ελληνική αγορά είναι τόσο ανταγωνιστική που κανείς δεν αναμένει μια απότομη αλλαγή τάσης, ενδέχεται ωστόσο να υπάρξουν μειώσεις στα ποσά των επιδοτήσεων κατά τις επόμενες περιόδους.

 

Μικρή μείωση αναμένεται και στα έσοδα των από περιαγωγή ή αν προτιμάτε τον ξένο όρο roaming. Η Ε.Ε. έχει θέσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των τιμών για τις υπηρεσίες roaming, η χρήση των οποίων προκαλούσε σοκ στους καταναλωτές κατά την ανάγνωση των λογαριασμών. Έτσι από 1ης Ιουλίου το κόστος κλήσεων για αριθμούς εντός Ε.Ε. δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 43 λεπτά του ευρώ με στόχο να μειωθεί σε 35 λεπτά τον Ιούλιο του 2011 με χρέωση ανά δευτερόλεπτο μετά το 31ο δευτερόλεπτο. Ωσαύτως το κόστος του συνδρομητή που βρίσκεται σε περιβάλλον περιαγωγής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 19 λεπτά και στόχο να φθάσει σε 11 λεπτά τον Ιουλίου του 2001 με χρέωση ανά δευτερόλεπτο από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ανάλογες ρυθμίσεις υπάρχουν επίσης για την αποστολή SMS με υψηλότερη τιμή τα 11 λεπτά από πρώτης Ιουλίου και στόχο να φθάσει στα 9 λεπτά από 1ης Ιουλίου 2010. Τέλος το λεγόμενο data roaming που αφορά την πρόσβαση στο internet υπόκειται σε διάτμηση με ανώτατο κόστος το 1ευρώ ανά MByte και τελικό στόχο να φθάσει το 0,5 ευρώ/MB τον Ιούλιο του 2011. Σύμφωνα με πηγές των εταιρειών τα έσοδα από roaming αντιπροσωπεύουν μόλις το 4-6% του συνολικού τζίρου οπότε η επίπτωση δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

Μια άλλη εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα πλήξει αρνητικά τον κλάδο σχετίζεται με την περιβόητη ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών, γεγονός που αναμένεται και να μειώσει τη χρήση τους αλλά και να επιφέρει ένα επιπλέον κόστος στις εταιρείες για την υλοποίησή του.

 

Συνολικά, στελέχη της αγοράς αναμένουν μια μείωση των κερδών για το προσεχές διάστημα, μέχρις ότου τουλάχιστον υπάρξει υποκατάσταση των χαμένων εσόδων από νέες υπηρεσίες. Τελικά τα μειωμένα κέρδη των εταιρειών θα έχουν ως αποτέλεσμα και μειωμένα φορολογικά έσοδα για το κράτος, που ουσιαστικά δεν εκτιμάται ότι θα αποκομίσει κάτι σημαντικό από την αύξηση του φόρου στα κινητά.

 

Source.png Πηγή: capital.gr