Διαστάσεις παίρνει τις τελευταίες ημέρες η ανάρτηση ενός κειμένου το οποίο διαμοιράζουν αρκετοί Έλληνες χρήστες του Facebook στο χρονολόγιο (timeline) τους, και το οποίο υποτίθεται ότι τους προστατεύει από την κλοπή προσωπικών πληροφοριών από την ίδια τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά το παραπλανητικό κείμενο αναφέρει:

 

Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει λογισμικό που επιτρέπει την κλοπή προσωπικών πληροφοριών, δηλώνω τα εξής: Σήμερα, 28 Νοεμβρίου του 2014, απαντώντας στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι τα δικαιώματά μου είναι συνδεδεμένα με όλα τα προσωπικά μου δεδομένα, σχέδια, τέχνη, φωτογραφίες, κείμενα, κλπ, που δημοσιεύθηκαν στο προφίλ μου.

 

Για εμπορική χρήση των ανωτέρω χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση μου ανά πάσα στιγμή.

Όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο αντιγράψτε το και επικολλήστε το στον τοίχο του Facebook. Αυτό θα επιτρέψει να τεθούν υπό την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Με αυτή την έκδοση, λέω στο Facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, αντιγράψει, διανείμει, αναμεταδώσει, ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και το περιεχόμενό του.

 

Οι ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου για τους εργαζόμενους, φοιτητές, αντιπροσώπους ή / και άλλο προσωπικό που τελεί υπό την καθοδήγηση του Facebook. Το περιεχόμενο του προφίλ μου περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μου, τιμωρείται από το νόμο (UCC 1 1-308 - 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης). Το Facebook είναι πλέον μια ανοικτή οντότητα κεφαλαίου. Όλα τα μέλη καλούνται να δημοσιεύσουν μια ανακοίνωση αυτού του είδους, ή αν προτιμάτε, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτό το κείμενο. Εάν δεν έχετε δημοσιεύσει αυτή τη δήλωση, τουλάχιστον μία φορά, θα επιτρέψετε σιωπηρά τη χρήση στοιχείων όπως τις φωτογραφίες σας καθώς και τις πληροφορίες που περιέχονται στην επικαιροποίηση του προφίλ σας.

 

Το συγκεκριμένο κείμενο όπως μαθαίνουμε από δημοσίευμα της ιστοσελίδας Lifo, αποτελεί μία ακόμη έκδοση παλαιότερης «απάτης» η οποία παρουσιάστηκε αρχικά το 2012 σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hoax Slayer και υποτίθεται ότι προστατεύει κάθε μέλος του Facebook από την παραβίαση των δικαιωμάτων του από τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος του e-lawyer, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι τα άρθρα L111, 112 και 113 που αναφέρονται στο άρθρο δεν υπάρχουν όπως επίσης και ο νόμος "UCC 1 1-308 - 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης" που να προστατεύει την ιδιωτική ζωή. Επιπλέον συμπληρώνει ότι «στο ελληνικό δίκαιο, η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύει κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα τέχνης ή λόγου από την στιγμή που αποκτά συγκεκριμένη μορφή (ν.2121/1993) και η ιδιωτική ζωή είναι απαραβίαστη κατά το άρθρο 9 παρ. 1 εδ. β' του Συντάγματος, χωρίς να χρειάζεται να το "δηλώσει" ο ενδιαφερόμενος».

 

Link.png Site: Hoax Slayer

Link.png Site: Lifo