Το γάντι χρησιμοποιεί τεχνητή ευφυΐα προκειμένου να ενισχύσει τους μυς

Ο Ρος Ο'Χάνλον συνέλαβε την ιδέα όταν παρατήρησε τη θεία του, η οποία πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση, να δυσκολεύεται να κάνει απλά πράγματα, όπως να πιει νερό ή να αλλάξει κανάλι στην τηλεόραση.

Πλέον, ελπίζει πως η εφεύρεσή του θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν εκδηλώσει μυϊκή αδυναμία στα χέρια να διατηρήσουν την αυτονομία τους.

Το γάντι αναγνωρίσει την πρόθεση του χρήστη να πιάσει κάτι αξιοποιώντας μια διαδικασία η οποία ονομάζεται ηλεκτρομυογραφία. 

Η συσκευή μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα που προκύπτει ως αντίδραση στο νευρικό ερέθισμα που καταλήγει στο μυ. Στη συνέχεια, το γάντι ενεργοποιεί έναν αλγόριθμο, προκειμένου να μετατρέψει την πρόθεση σε δύναμη, βοηθώντας το χρήστη να πιάσει σταθερά ένα αντικείμενο ή να ασκήσει την απαιτούμενη πίεση ώστε να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα.

Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να βοηθήσει στην ολοκλήρωση μιας σειράς απλών, καθημερινών κινήσεων, όπως το άνοιγμα βάζων, η οδήγηση, ακόμη και η παρασκευή ενός ροφήματος.

Το συγκεκριμένο γάντι είναι το πρώτο προϊόν που παρουσιάζει η BioLiberty, μια σκωτσέζικη start-up εταιρία, την οποία συνίδρυσε ο Ρος Ο'Χάνλον σε συνεργασία με τρεις ακόμη μηχανικούς. 

Εκτιμάται πως δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ταλαιπωρούνται από μυϊκή αδυναμία στα χέρια, αποτέλεσμα παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος του κινητικού νευρώνα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις έρχονται να προστεθούν και εκείνες που προκύπτουν από την απώλεια μυϊκής μάζας λόγω ηλικίας. 

Ο Ρος Ο'Χάνλον, 24 ετών, ανέφερε σχετικά: "Ως μηχανικός, αποφάσισα να αξιοποιήσω την τεχνολογία προκειμένου να απαντήσω σε αυτές τις προκλήσεις δυναμικά, με στόχο να βοηθήσω ανθρώπους όπως η θεία μου να διατηρήσουν την αυτονομία τους.

"Πέρα από τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από παθήσεις, ο πληθυσμός γενικότερα εξακολουθεί να γερνάει, γεγονός που ασκεί επιπρόσθετες πιέσεις στο δίκτυο παροχής βοήθειας σε ηλικιωμένους.

"Πρόθεσή μας ήταν να στηρίξουμε την ανεξάρτητη διαβίωση και τους ηλικιωμένους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζουν ανετότερα στα σπίτια τους για μεγαλύτερο διάστημα".

Η ομάδα δημιούργησε ένα λειτουργικό πρωτότυπο και πλέον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Πανεπιστημίου Heriot-Watt.

"Αισιοδοξούμε πως αυτού του είδους η υποστήριξη θα βοηθήσει ώστε να φτάσει συντομότερα το γάντι σε περισσότερα σπίτια", κατέληξε ο κύριος Ο'Χάνλον.

 

  • Like 3
  • Thanks 2