Το πρόβλημα έχει επηρεάσει πολλούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας κατά το τελευταίο διάστημα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να λάβει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη chips σε παγκόσμιο επίπεδο, κατάσταση η οποία έχει επηρεάσει την αυτοκινητοβιομηχανία, τους κατασκευαστές υπολογιστών και άλλους κλάδους που εξαρτώνται από τη βιομηχανία των ημιαγωγών, σύμφωνα με τις δηλώσεις την Εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Σάκι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Σάκι ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου πως η κυβέρνηση σκοπεύει να εντοπίσει τις "στενωπούς" στην τρέχουσα αλυσίδα εφοδιασμού και να βρει τρόπους να ανακουφίσει τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα, πιέσεις οι οποίες υφίστανται εδώ και χρόνια, με την πανδημία να έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Η αμερικανική κυβέρνηση "συνεργάζεται ήδη με παράγοντες της αγοράς και με τους εμπορικούς εταίρους [της] προκειμένου να γίνουν περισσότερα πράγματα, άμεσα", δήλωσε η Σάκι.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόκειται να υπογράψει διάταγμα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, με το οποίο θα δίνει την εντολή για τη διεξαγωγή αξιολόγησης της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμης σημασίας αγαθώς συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά όχι μόνο. Η αξιολόγηση θα βοηθήσει την αμερικανική κυβέρνηση να καταλήξει στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν άμεσα, μεταξύ αυτών και τη "βελτίωση της παραγωγής αυτών των αντικειμένων στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών", προσέθεσε η Σάκι.

Ηγετικό ρόλο στην αξιολόγηση, διάρκειας εκατό ημερών, πρόκειται να αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, με την προσοχή τους να εστιάζεται στις ζωτικής σημασίας ορυκτές πρώτες ύλες καθώς και την κατασκευή των ημιαγωγών που διαδραματίζουν καίριο ρόλο στις βιομηχανίες των αυτοκινήτων, υπολογιστών και ιατρικών υλικών, όπως δήλωσαν στο Bloomberg δύο πηγές που τελούν εν γνώσει του προσχεδίου του προεδρικού διατάγματος.

Εντωμεταξύ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι μιας σειράς εταιριών, μεταξύ των οποίων της Intel, της Qualcomm, της ΑMD και άλλων μελών της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών, απέστειλαν χθες, ημέρα Πέμπτη, επιστολή στο νέο Αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας τη σημασία αύξησης της εγχώριας παραγωγής chips.

"Οι ημιαγωγοί... στηρίζουν τις τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την πραγμάτωση των προγραμματικών σας εξαγγελιών, συμπεριλαμβανομένων ευφυέστερων και ασφαλέστερων μέσων μαζικής μεταφοράς, βελτιωμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες, καθαρότερη ενέργεια κι ένα αποδοτικότερο ενεργειακό δίκτυο, ενώ παράλληλα δημιουργούν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς, ενισχύοντας τη βάση παραγωγής προηγμένων αγαθών", ανέφεραν τα στελέχη των εταιριών στην επιστολή τους. "Επομένως, σας ζητούμε να συμπεριλάβετε στο σχέδιο που εκπονείται για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση των υποδομών σημαντικά κονδύλια για την παροχή κινήτρων για την κατασκευή ημιαγωγών, με τη μορφή επιχορηγήσεων ή/και φορολογικών απαλλαγών, καθώς και για την πραγματοποίηση έρευνας στους τομείς των βασικών και εφαρμοσμένων ημιεπεξεργαστών".

Επί του παρόντος, εταιρίες όπως η Intel, η Qualcomm και η AMD εξαρτώνται από την ταϊβανέζικη εταιρία TSMC, προκειμένου να κατασκευάσουν σημαντικό αριθμό των chips τους. Άλλες εταιρίες εξαρτώνται από τη νοτιοκορεατική Samsung Electronics Co., όμως η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρονικών συσκευών στη διάρκεια της πανδημίας έχει ασκήσει σοβαρές πιέσεις ακόμη και σε μεγάλα χυτήρια, όπως τα δύο προαναφερθέντα. Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την κατασκευή επαρκούς αριθμού chips και την εξεύρεση των απαραίτητων πρώτων υλών οδηγούν στην αδυναμία κατασκευής αρκετών εξαρτημάτων για προϊόντα όπως υπολογιστές και αυτοκίνητα.

Ο εμπορικός πόλεμος του τέως προέδρου Τραμπ με την Κίνα προκάλεσε επιπλέον καθυστερήσεις, καθώς μεγάλο μέρος της κατασκευής πραγματοποιείται στην ηπειρωτική Κίνα. Οι περιορισμοί που επέβαλλε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση στη Semiconductor Manufacturing International (SMIC), χυτήριο κινεζικών συμφερόντων, εμπόδισε το συγκεκριμένο κατασκευαστή chips να εξασφαλίσει τον ακόμη πιο προηγμένο εξοπλισμό που χρειάζεται προκειμένου να συμβάλει στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για ημιαγωγούς.

Οι ελλείψεις που καταγράφονται έχουν πλήξει ήδη σοβαρά ορισμένους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε έλλειψη chips για την αυτοκινητοβιομηχανία, ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα εταιρίες όπως η General Motors και η Ford Motors να προβλέπουν πτώση των κερδών τους για το τρέχον οικονομικό έτος.

  • Like 2