ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ φάση της περνά ολοταχώς η επίγεια ψηφιακή τηλεόρασητης ΕΡΤ η οποία μετά από δυο χρόνια πιλοτικής εκπομπής, ετοιμάζεται να διευρύνει τις δραστηριότητές της τόσο με τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού μπουκέτου, όσο και με την ενίσχυση των υποδομών της διευρύνοντας τις ψηφιακές και τις διαδραστικές υπηρεσίες που προσφέρει στους τηλεθεατές.

 

Τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές που ανοίγονται στην αγορά της ψηφιακής τηλεόρασης, στην οποία ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας είναι πρωτοπόρος, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πάνος Λουκάκος και ο διευθυντής λειτουργίας ψηφιακών προγραμμάτων Νίκος Μιχαλίτσης.

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, στο δεκαοκτάμηνο 07.2006 με 12.2007 τα λειτουργικά έξοδα για την ψηφιακή τηλεόραση ανήλθαν σε 10,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6,5 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για μίσθωση και παραγωγή προγράμματος, ενώ τα συνολικά έξοδα επενδύσεων ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ.

 

Τη φετινή χρονιά ο προϋπολογισμός διπλασιάστηκε αφού ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ -από τα οποία το 50% προβλέπεται να διατεθεί για μίσθωση και παραγωγή προγράμματος- ενώ όπως αναφέρθηκε υπάρχει και ένα ειδικό κονδύλι ύψους 24 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου για ΑμεΑ. Το κονδύλι αυτό σε ποσοστό 80% προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και σε ποσοστό 20% από εθνικούς πόρους.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος της ΕΡΤ εξήγγειλε τη δημιουργία ενός δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου μέσα στο 2008 από το οποίο θα μεταδίδονται παράλληλα με την αναλογική τα προγράμματα των καναλιών ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μπουκέτο της ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ περιλαμβάνει τα κανάλια.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τεχνολογική υποδομή της ΕΡΤ Ψηφιακή, περιλαμβάνει 2 νέα άρτια εξοπλισμένα τηλεοπτικά στούντιο, 6 εργαστήρια μοντάζ και ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας και ήχου, με δυνατότητα αναπαραγωγής εικόνας υψηλής ευκρίνειας (High Definition), κέντρο ψηφιακού περιεχομένου και μονάδα υπηρεσιών πρόσβασης.

 

Όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος πλέον το ψηφιακό εγχείρημα φεύγει από το πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας και περνά στη δεύτερη του φάση. Στο στάδιο αυτό, επισήμανε ότι ήδη εδώ και ένα μήνα λειτουργεί το σύστημα EPG (ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος) το οποίο αποτελεί το πρώτο στάδιο για τη δημιουργία και παροχή και άλλων διαδραστικών υπηρεσιών, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην τρίτη φάση λειτουργίας και αφού βεβαίως γίνουν οι σχετικές επενδύσεις.

 

Επίσης σε αυτό το δεύτερο στάδιο, η ΕΡΤ προχωρά άμεσα στην αλλαγή των προγραμμάτων των υφισταμένων καναλιών, αφού όπως έδειξαν ποιοτικές έρευνες που διεξήγαγε η εταιρεία, οι πολίτες ζητούν νέα προγράμματα που να ανταποκρίνονται και να συμβαδίζουν με την καινοτομία της ψηφιακής τηλεόρασης.

 

Ειδικότερα για το «Πρίσμα+» το κανάλι που παρέχει περιεχόμενο με ειδική επεξεργασία για να είναι προσβάσιμο στα ΑμεΑ, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι όλες οι νέες παραγωγές που θα γίνουν -με την επιδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων- θα έχουν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές εκπομπής (διπλό ηχητικό κανάλι, δυνατότητα προβολής screen on a screen κ.λπ.) και αυτό παρά το ότι η ΕΡΤ θα μπορέσει ουσιαστικά να τις εκμεταλλευτεί σε δεύτερο χρόνο.

 

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΡΤ αποφάσισε να δημιουργήσει το «INFO+», το οποίο θα μεταφέρει στους τηλεοπτικούς δέκτες, υπηρεσίες και πληροφορίες, ανάλογες με εκείνες που λαμβάνει κανείς σήμερα μέσω του υπολογιστή του. Πρόκειται για ένα χρηστικό «κανάλι», το οποίο θα παρέχει πληροφόρηση τόσο μέσω της εικόνας όσο και μέσω κειμένου.

 

Εξάλλου αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Παναγόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω των νέων μορφών, δήλωσε ότι η ΕΡΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό και έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με διάφορες εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών -και όχι μόνο με τον ΟΤΕ, αλλά και με πολλούς ιδιωτικές εταιρείες-, οι οποίες ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο.

 

Ιδιαίτερη αναφορά εξάλλου έκανε ο πρόεδρος της ΕΡΤ και στο ζήτημα της διαχείρισης των δικτύων, για το οποίο δήλωσε ότι σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις για το θέμα που θα αφορούν τον ευρύτερο τηλεοπτικό χώρο και όχι μόνο τη δημόσια τηλεόραση.

 

Υπενθυμίζεται ότι προωθείται η λύση της κοινής δραστηριοποίησης των ιδιωτικών με τα δημόσια κανάλια, στο θέμα των δικτύων για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, μέσα από τη δημιουργία ενός κοινού φορέα.

 

Source.png Πηγή: naftemporiki.gr