Από τον Ιούλιο, και όπως ανακοίνωσε η Βρετανική κυβέρνηση, η πρόσβαση σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου θα απαγορεύεται σε όσους δεν αποδεικνύουν ότι είναι ενήλικοι.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις 15 Ιουλίου, όλοι οι χρήστες του Internet θα είναι αναγκασμένοι να αποδεικνύουν ότι έχουν ηλικία άνω των 18 ετών για να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την Βρετανική κυβέρνηση, οι ιστότοποι ή οι πάροχοι υπηρεσιών online πορνογραφικού περιεχομένου, πριν επιτρέψουν την πρόσβαση σε κάποιον χρήστη στη Μ. Βρετανία, θα πρέπει να έχουν διεξάγει διεξοδικούς ελέγχους για την εξακρίβωση της ηλικίας του, προκειμένου να είναι απολύτως σίγουροι ότι πρόκειται για ενήλικο χρήστη. Οι ιστότοποι που θα πάρουν την απόφαση να παρακάμψουν την νομοθεσία, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, μεταξύ των οποίων είναι η παύση της λειτουργίας τους για τους Βρετανούς χρήστες ή η ανάκληση των υπηρεσιών συνδρομής ή πληρωμής τους.

Όσον αφορά στους τρόπους εξακρίβωσης της ηλικίας, είτε οι χρήστες θα πρέπει να εισάγουν προσωπικές πληροφορίες σε μία ιδιωτική βάση δεδομένων ή θα πρέπει να αγοράσουν κάποιο «πάσο» από πρακτορεία Τύπου. Η Βρετανική κυβέρνηση λέει πως οι νέοι, αυστηροί κανόνες θα προστατεύσουν τα παιδιά από την έκθεση τους σε ακατάλληλο περιεχόμενο, αφού όπως επισήμανε και η Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας Margot James «το περιεχόμενο για ενήλικες είναι εύκολα προσβάσιμο για τα παιδιά σήμερα» κάτι που βεβαίως είναι βλαβερό για τις ιδιαίτερα ευαίσθητες αυτές ηλικίες. «Η υποχρεωτική επαλήθευση της ηλικίας αποτελεί παγκόσμια πρώτη οπότε και χρειάστηκε χρόνος για να εξισορροπήσουμε τις όποιες ανησυχίες για την ιδιωτικότητα με την ανάγκη να προστατεύουμε τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο. Θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για να είναι κάποιος στο Internet, και αυτοί οι νέοι νόμοι θα μας βοηθήσουν να το επιτύχουμε» συμπλήρωσε η Margot James.  

Η Βρετανική κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει τους Βρετανούς πολίτες, ότι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν δεν αποσκοπούν στην εξακρίβωση της ταυτότητας τους. Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που επιτέθηκαν στους νέους κανόνες υποστηρίζοντας ότι βάζουν όρια στον τρόπο λειτουργίας του Internet ενώ επιπλέον αποτελούν κίνδυνο για την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, αφού μία διαρροή δεδομένων θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Independent

  • Like 1