Η Ericsson δεν είναι η μοναδική εταιρία η οποία συμμετείχε σε σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά σίγουρα θα πληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών ήρθε σε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να πληρώσει κάτι λιγότερο από 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια, για τις κατηγορίες εκτεταμένης διαφθοράς σε πολλές χώρες όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Βιετνάμ.

Η εταιρία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε το νόμο περί αλλοδαπών πρακτικών διαφθοράς μεταξύ του 2000 και του 2016, «λαδώνοντας» εκτελεστικά στελέχη να υπογράψουν συμφωνίες με την Ericsson ενώ ταυτόχρονα κατηγορήθηκε και για παραποίηση στοιχείων  και λογιστικούς ελέγχους που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε επίσης την Ericsson για δωροδοκίες που έγιναν μεταξύ του 2011 και του 2017.

Ο συμβιβασμός ουσιαστικά απαλλάσσει την Ericsson σε μεγάλο βαθμό από ποινικές καταδίκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κυρώσεις και άλλες ποινές. Από το συνολικό ποσό του 1.1 δις, τα 520,6 εκατομμύρια δολάρια πηγαίνουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ τα υπόλοιπα 539,9 εκατομμύρια δολάρια στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Αντίθετα άλλες εταιρίες όπως η HP, έχουν πληρώσει «μόλις» μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για αντίστοιχες κατηγορίες δωροδοκίας.

Ο επικεφαλής της Ericsson Borje Ekholm (ο οποίος ανέλαβε τη θέση τον Ιανουάριου του 2017) δήλωσε πως θεωρεί τη διαφθορά αυτού του είδους εντελώς απαράδεκτη, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι από αυτούς που δωροδοκήθηκαν ήταν στελέχη. Η εταιρία δήλωσε πως έχει ήδη λάβει μέτρα για να βελτιώσει τις διαδικασίες που αφορούν την επιχειρηματική της ηθική και δεοντολογία.

Με το χρηματικό ποσό του συμβιβασμού να είναι αρκετά μεγάλο, πιθανότητα άλλες εταιρίες οι οποίες έχουν χαλαρώσει όσο αφορά τις εσωτερικές διαδικασίες διαφθοράς, να πάρουν την Ericsson ως παράδειγμα και να σχεδιάσουν μία νέα στρατηγική γύρω από αυτές τις πρακτικές.

Engadget