H επόμενη έκδοση του HTTP (Hyper Transfer Protocol) αναμένεται ανατρεπτική σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την ανταλλαγή πακέτων δεδομένων ανάμεσα σε servers και browsers. 

Στις εκδόσεις 1 και 2, το πρωτόκολλο HTTP στηρίζεται στο TCP (Transmission Control Protocol) για την διατήρηση μιας συγκεκριμένης αξιοπιστίας στην μεταφορά των δεδομένων από τον server στον υπολογιστή μας. Αυτή η αξιοπιστία έγκειται στην ικανότητα που υπάρχει για τον έλεγχο σφαλμάτων και την παραγγελία νέας αποστολής των συγκεκριμένων πακέτων δεδομένων που έφθασαν σε μας κατεστραμμένα, ή δεν έφτασαν καθόλου. Αυτές οι δυνατότητες είναι φυσικά πολύ χρήσιμες, αλλά η αλήθεια είναι πως το TCP δεν έχει σχεδιαστεί ειδικά για το HTTP, καθώς αναπτύχθηκε περισσότερο ως μια λύση που καλύπτει της ανάγκες αξιοπιστίας σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών διαδικτύου και επικοινωνίας μέσω δεδομένων. Αυτό σημαίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις όπως τις συνδέσεις SSL, το TCP μπορεί να επιφέρει πρόσθετες καθυστερήσεις στην μετάδοση των δεδομένων (round trips), και να αυξήσει σημαντικά το latency των συνδέσεων. 

Η Google, αναγνωρίζοντας τα παραπάνω ζητήματα, δούλεψε στην ανάπτυξη ενός πειραματικού πρωτοκόλλου που το ονόμασε QUIC (Quick UDP Internet Connections). To QUIC δεν χρησιμοποιεί το TCP, αλλά το UDP (User Datagram Protocol), τα οποία τεχνικά θεωρούνται αντίθετα. Ο λόγος είναι πως στο UDP δεν υπάρχει η αξιοπιστία στην μεταφορά των πακέτων δεδομένων που υπάρχει με το TCP, οπότε κάποια από αυτά μπορεί να μην φτάσουν ποτέ, ή πολλά να φτάσουν σε λάθος χρόνο σε σχέση με την σειρά αποστολής. Το UDP όμως παραμένει απλό και γρήγορο στην λειτουργία του, ενώ επιτρέπει την χρήση νέων πρωτοκόλλων βασισμένων σε αυτό. Έτσι, το QUIC χτίζεται πάνω στο UDP και καταφέρνει να συνδυάσει την αξιοπιστία του TCP χωρίς όμως να προσθέτει round trips και καθυστερήσεις στις συνδέσεις. 

262790531_0rtt-graphic(1).png.111403dc9c65782833986a590f15da01.png

Η IETF (Internet Engineering Task Force – συνεργατική ομάδα που σχεδιάζει πρωτόκολλα διαδικτύου), έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός “στανταρισμένου” QUIC το οποίο όμως απέχει αρκετά από την αρχική πρόταση της Google. Μέσα στα πλάνα του IETF υπάρχει και η δημιουργία μιας νέας έκδοσης HTTP που χρησιμοποιεί το QUIC. Σύμφωνα με τον Mark Nottingham, επικεφαλή των ομάδων εργασίας HTTP και QUIC για το IETF, η πρόταση που έγινε είναι να μετονομαστεί αυτή η έκδοση του “HTTP over QUIC” σε HTTP/3, πρόταση που έγινε ευρέως αποδεκτή. Αυτή τη στιγμή, μόλις το 1.2% των 10 εκατομμυρίων ιστοσελίδων υψηλότερης επισκεψιμότητας υποστηρίζουν το πρωτόκολλο QUIC, συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών της Google και του Facebook, ενώ οι browser Chrome και Opera το υποστηρίζουν  εδώ και καιρό. 

ArsTechnica