Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος που χαρακτηρίζεται από σοβαρή απώλεια μνήμης, και παρόλο που επηρεάζει πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες εκατομμύρια παγκοσμίως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με μία αναφορά του Πανεπιστήμιου του Κουίνσλαντ, μία ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία έκανε πρόσφατα ένα ενθαρρυντικό βήμα προς την πιθανή θεραπεία της νόσου, χρησιμοποιώντας κύματα υπερήχων σε εγκεφάλους ποντικιών με νόσο Αλτσχάϊμερ. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η εκφυλιστική νόσος προσβάλει τους νευρώνες και τις συνάψεις στον εγκέφαλο και είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστό, πως η συσσώρευση της β-αμυλοειδούς πρωτεϊνης στον εγκέφαλο με τη μορφή αλλοιώσεων σας πλάκες ξεκινάει χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου.

 

Σε 75% των πειραματόζωων, τα κύματα έσπασαν τις πλάκες β-αμυλοειδούς πρωτεϊνης που συμβάλλουν στην εξέλιξη της νόσου, με αποτέλεσμα τα ποντίκια να παρουσιάσουν αργότερα καλύτερη απόδοση σε δοκιμές μνήμης και χωρικής αναγνώρισης.

 

Γενικά, στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάϊμερ, αυτό το βήτα αμυλοειδές πεπτίδιο συσσωρεύεται και μπλοκάρει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.

Τα κύματα υπερήχων φαίνεται να διεγείρουν τα μικρογλοιακά κύτταρα, τα οποία επιτίθενται σε ανεπιθύμητες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο - συμπεριλαμβανομένης και της πλάκας. Η αυστραλιανή ομάδα σχεδιάζει τώρα να δοκιμάσει την θεραπεία των υπερήχων σε πρόβατα με Αλτσχάϊμερ, πριν προχωρήσουν σε ανθρώπινες δοκιμές.

Η νόσος Αλτσχάϊμερ παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστήριο, αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουν ξεκλειδώσει, ένα, ένα τα μυστικά της.

 

Link.png Site: Engadget