Ένα υλικό που είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές πιο βαρύ από το νερό και πιο πυκνό από τον πυρήνα του Ήλιου, φτιάχτηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Οι επιστήμονες δουλεύοντας με το υλικό αυτό έχουν σαν στόχο να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σαν πηγή ενέργειας πιο βιώσιμη και πιο φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με τη σημερινή πυρηνική ενέργεια.

 

Φανταστείτε ένα υλικό τόσο βαρύ που ένας κύβος με πλευρές μόλις 10 εκατοστά ζυγίζει 130 τόνους, ένα υλικό πολύ βαρύτερο από το υλικό του πυρήνα του Ήλιου. Μέχρι τώρα έχουν παραχθεί από επιστήμονες του τμήματος Χημείας του Γκέτεμποργκ μικροσκοπικές μόνο ποσότητες αυτού του υλικού, ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι η απόσταση μεταξύ των ατόμων του υλικού αυτού είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την κανονική ύλη.

 

“Ένας σημαντικός λόγος για την έρευνά μας είναι ότι το υπέρπυκνο δευτέριο μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό καύσιμο στις πυρηνικές συντήξεις που γίνονται με λέιζερ. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί η πυρηνική σύντηξη πυρήνων δευτερίου χρησιμοποιώντας υψηλής ισχύος λέιζερ, απελευθερώνοντας έτσι τεράστια ποσά ενέργειας “, λέει ο ερευνητής Leif Holmlid.

 

Η τεχνολογία λέιζερ εδώ και καιρό έχει δοκιμαστεί πάνω σε κατεψυγμένα δευτέριο, που είναι γνωστός και ως “πάγος δευτερίου”, αλλά τα αποτελέσματα ήταν άσχημα. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο μα συμπιεστεί αρκετά ο πάγος του δευτερίου για την επίτευξη των υψηλών θερμοκρασιών που απαιτούνται για την ανάφλεξη της σύντηξης.

 

Όμως το υπέρπυκνο δευτέριο είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο πυκνό από το παγωμένο δευτέριο, γεγονός που καθιστά σχετικά πιο εύκολη τη δημιουργία αντίδρασης πυρηνικής σύντηξης με τη χρήση υψηλής ισχύος παλμών φωτός λέιζερ.

 

“Εάν μπορούμε να παράγουμε μεγάλες ποσότητες από το εξαιρετικά πυκνό δευτέριο, τότε η διαδικασία σύντηξης μπορεί να γίνει η πηγή ενέργειας του μέλλοντος. Και μπορεί να γίνει διαθέσιμη πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαμε παλιά “, πιστεύει ο Leif Holmlid.

 

“Επιπλέον, πιστεύουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε τη σύντηξη του δευτερίου με τέτοιο τρόπο που να παράγει μόνο ήλιο και υδρογόνο, τα οποία και τα δύο είναι εντελώς ακίνδυνα. Δεν θα είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε το εξαιρετικά ραδιενεργό τρίτιο, που έχει προγραμματιστεί για χρήση σε άλλα είδη μελλοντικών αντιδραστήρων σύντηξης, και αυτό σημαίνει ότι με πυρηνική σύντηξη που καθοδηγείται με λέιζερ όπως οραματιζόμαστε θα είναι πιο βιώσιμη και λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον από οποιαδήποτε άλλη μέθοδος που σχεδιάζεται. “

 

Το δευτέριο είναι ένα ισότοπο του υδρογόνου, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο νερό, πάνω από ένα άτομο ανά δέκα χιλιάδες άτομα κανονικού υδρογόνου, κι έχει ένα πυρήνα με ένα νετρόνιο και ένα πρωτόνιο. Το ισότοπο αυτό παριστάνεται με D, και είναι συνήθως γνωστό ως “βαρύ υδρογόνο”. Το δευτέριο χρησιμοποιείται σε μια σειρά από συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες με τη μορφή βαρέος ύδατος, και είναι επίσης πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε αντιδραστήρες σύντηξης στο μέλλον.

 

Source.png Πηγή: enet.gr