Το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για την παραβίαση δεκάδων smartphone μεταξύ των οποίων και της αρραβωνιαστικιάς του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Το ειδικό spyware λογισμικό με προέλευση από το Ισραήλ χρησιμοποιήθηκε για την παραβίαση smartphones που άνηκαν σε δημοσιογράφους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στελέχη επιχειρήσεων αλλά και την αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, σύμφωνα με μια εκτεταμένη έρευνα της Washinghton Post και 16 ακόμη οργανισμών ειδήσεων.

Το στρατιωτικού τύπου λογισμικό υποκλοπών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει αδειοδοτηθεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Η έρευνα ανακάλυψε ότι τα παραβιασμένα τηλέφωνα βρίσκονταν σε μια λίστα με περισσότερους από 50.000 αριθμούς σε χώρες που ήταν γνωστό ότι παρακολουθούνταν διάφορα άτομα.

Ο κατάλογος των αριθμών κοινοποιήθηκε στην Washinghton Post και σε άλλους οργανισμούς ενημέρωσης από τη μη κερδοσκοπική Hidden Stories και την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amnesty International που εδρεύει στο Παρίσι.

Ο όμιλος NSO αρνήθηκε τα ευρήματα της έκθεσης σε αρκετές δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα περιλαμβάνει «μη αποδεκτές θεωρίες» που βασίζονται σε «παραπλανητική ερμηνεία διαρροή δεδομένων από προσβάσιμες και εμφανείς βασικές πληροφορίες». Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να ερευνά όλες τις πιθανότητες κατάχρησης δεδομένων ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Το λογισμικό υποκλοπής Pegasus του ομίλου NSO έχει άδεια σε διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και μπορεί να υποκλέψει τα δεδομένα ενός κινητού και να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο, σύμφωνα με την έκθεση. Η NSO από την άλλη πλευρά δήλωσε ότι το spyware χρησιμοποιείται μόνο για την παρακολούθηση τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών.

  • Like 1