Προς το περιεχόμενο

NBA Topic


privateer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 22,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • nzeppos

    1517

  • ilos

    1377

  • patrickdrd

    1072

  • ~mxls~

    1043

Θα ήταν μεγάλο κρίμα να χαθεί αυτό το παιχνίδι. Πιστεύω οτι τώρα η ψυχολογία είναι υπέρ των Σέλτικς, αν και υπάρχει τεράστιο θέμα με την κούραση. Στο δεύτερο ημίχρονο τα φτύνουν και μετά δεν μπορούν να βρούν λύσεις γιατί οι άλλοι φτιάχνουν την άμυνα τους και έχουν περισσότερα αποθέματα. Τέλοσπάντων, πρέπει τώρα οπωσδήποτε να πάρουν ένα απο τα δύο παιχνίδια στο Μαϊάμι για να έχουν ελπίδες. Πάντως παρακολουθούμε φοβερούς τελικούς Δύσης-Ανατολής. 2-2 και οι δύο σειρές και απ' ότι δείχνει το πράγμα οι έδρες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν γράφει κανείς για τα 3 τελευταία φάουλ του Λεμπρόν και τον Στέρν σήμερα; :P

 

Πολύ καλό παιχνίδι το σημερινό με κάποια διαιτητικά λάθη όπως σε όλα τα παιχνίδια. Για 4ο συνεχόμενο παιχνίδι οι Σέλτκις ξεκινάν δυνατά στο πρώτο ημίχρονο και στο 2ο ημίχρονο ξεφουσκώνουν και αυτό είναι το ανησυχητικό για αυτούς και όχι αν θα δώσει ένα φάουλ υπέρ των Χιτ στο επόμενο παιχνίδι. Όπως και να χει η καλύτερη ομάδα νίκησε στο τέλος. Αν συνεχίσει η σειρά σε αυτό το τέμπο θα περάσουν οι Σέλτικς, φαινόταν και όταν ήταν 2-0 στις νίκες. Επιστρέφει ο Μπός μάλλον στο επόμενο παιχνίδι. Δεν ξέρω αν είναι τελείως έτοιμος αλλά δεν νομίζω να έχουν την πολυτέλεια να μην τον επαναφέρουν ακόμη και μισοχτυπημένο γιατί πάνε ολοταχώς στο γκρεμό. Αν δεν αλλάξουν κάπως οι ισσοροπίες οι Σέλτικς την ελέγχουν μέχρι στιγμής τη σειρά. Θα σφίξουν λίγο τα δόντια στα 2α ημίχρονα και θα περάσουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδη αρχισα να ασχολουμαι με το nba, λιγο αργα βεβαια, θα ηθελα να μου δωσετε καποιο λινκ που να εξηγει πως ακριβως διεξαγεται το πρωταθλημα, τι γινεται με τις περιφερειες (ανατολη,δυση) και τις 3 υποκατηγοριες και πως γινονται τα playoffs και το κυπελο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν υπαρχει τιποτα στα ελληνικα ακομα καλυτερα. Απλως θελω να μαθω πως ακριβως γινονται οι αγωνες στο πρωταθλημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κληρωση :P Καθεμια απο τις ομαδες πρέπει να παιξει συνολικα 82 αγωνες από αυτους υποχρεωτικά 1 εντός και 1 εκτός εδρας με καθεμια απο τις αλλες 29 αρα 58, μετα θα παιξει 2 ακομα φορές με 10 ομαδες της περιφέρειας της και 1 ακομα φορα με τις εναπομείναντες 4 αρα 24 + 58 = 82.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν υπαρχει τιποτα στα ελληνικα ακομα καλυτερα. Απλως θελω να μαθω πως ακριβως γινονται οι αγωνες στο πρωταθλημα.

 

Αντιγράφω από http://www.oxybet.co...athlima_nba.asp

 

 

Στο NBA οι ομάδες χωρίζονται σε δύο περιφέρειες (conferences), την Ανατολική (East conference) και την Δυτική (West conference). Οι περιφέρειες με την σειρά τους χωρίζονται σε τρία μικρότερα γκρουπ ομάδων (Divisions) με 5 ομάδες το κάθε ένα. Η Ανατολική Περιφέρεια χωρίζεται στις Atlantic (Ατλαντική), Central (Κεντρική) και Southeast (Νοτιοανατολική) ενώ η Δυτική στις Southwest (Νοτιοδυτική), Northwest (Βορειοδυτική) και Pacific (Ειρηνικού).

 

 

Κανονική περίοδος (Regular Season)

Η κανονική περίοδος ξεκινάει την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη και σε αυτήν κάθε ομάδα αγωνίζεται σε 82 παιχνίδια (41 εντός και 41 εκτός έδρας). Το πρόγραμμα των αγώνων είναι σχετικά ευέλικτο και διαμορφώνεται ώστε κάθε ομάδα να αγωνίζεται:

 

- Εναντίον των ομάδων του ίδιου division 4 φορές.

 

- Εναντίον των ομάδων των άλλων 2 divisions της περιφέρειας 3 ή 4 φορές.

 

- Εναντίον των ομάδων της άλλης περιφέρειας 2 φορές.

 

 

Αγώνες Κατάταξης (Playoffs)

Στο τέλος της κανονικής περιόδου 16 ομάδες εισέρχονται στην διαδικασία των αγώνων κατάταξης (Playoffs). Η σειρά εισόδου καθορίζεται ως εξής:

 

Τις 4 πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι πρώτες ομάδες από τα 3 divisions της περιφέρειας μαζί με την ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ (νίκες/αγώνες) σύμφωνα με το ρεκόρ τους.

 

Τις επόμενες 4 θέσεις καταλαμβάνουν οι ομάδες με τα επόμενα 4 καλύτερα ρεκόρ ανά περιφέρεια.

 

Οι θέσεις αυτές διασταυρώνονται μεταξύ τους με την σειρά 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Σε αυτές τις διασταυρώσεις πλεονέκτημα έδρας αποκτά πάντα αυτός που είχε το καλύτερο ρεκόρ κατά την διάρκεια της κανονικής περιόδου (δεν είναι πάντα αυτός που πήρε την υψηλότερη θέση).

 

Οι αγώνες κατάταξης διεξάγονται σε σειρές των 7 αγώνων (1ος στις 4 νίκες). Και στην συνέχεια οι διασταυρώσεις ακολουθούν μέχρι τον τελικό τον γνωστό συμμετρικό τρόπο όλων των τουρνουά. (π.χ. νικητής 1-8 - νικητής 4-5)

 

Ο χάρτης κατανομής των ομάδων:

 

nba_division_map_080708.jpg

 

Αφού μάθεις τον τρόπο διεξαγωγής για κανονική σεζόν και playoff, μάθεις και τους κανονισμούς του ΝΒΑ (και ποιες διαφορές έχουν από αυτούς της FIBA), πρέπει μετά να ασχοληθείς με την ιστορία του πρωταθλήματος. Η ιστορικότερη ομάδα είναι οι Boston Celtics αλλά η διαχρονικά καλύτερη οι Los Angeles Lakers :P

 

Κατά τους περισσότερους, ο καλύτερος (και σίγουρα εμπορικότερος) παίκτης που έχει περάσει ποτέ από το NBA είναι ο Michael Jordan. Ωστόσο ο πλέον αγαπημένος μου είναι ο μέγας Σκαλαμπρίνης.

 

Πέρα από την πλάκα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ερευνήσεις τις τεράστιες διαφορές που έχει το ΝΒΑ σε σχέση με το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, τουλάχιστον από πλευράς οργάνωσης. Το ίδιο το ΝΒΑ πρακτικά είναι ένας κλειστός συνεταιρισμός ιδιοκτητών ομάδων, που λειτουργεί με σκοπό την προώθηση του αθλήματος, τη διεξαγωγή του ίδιου του πρωταθλήματος και φυσικά το κέρδος (όχι απαραίτητα με την παραπάνω σειρά...)

 

Οι ομάδες λειτουργούν ως εταιρείες που έχουν συμβόλαιο με τη λίγκα, στην πράξη νοικιάζουν τα γήπεδα της πόλης τους και θεωρητικά μπορεί να σηκωθούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή (άσχετα αν δεν γίνεται συχνά). Δεν διατηρούν επίσημα παιδικοεφηβικά τμήματα, όπως γίνεται κατά κόρον στην Ευρώπη. Δεν έχουν οργανωμένους οπαδούς, συνδέσμους, χουλιγκάνους και άλλα ωραία ευρωπαϊκά. Δεν υπάρχει η έννοια του υποβιβασμού σε χαμηλότερη κατηγορία. Κάθε λίγα χρόνια δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ένταξη επιπλέον ομάδων στο πρωτάθλημα (βλ. expansion teams), οπότε και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται τα τελευταία 60 χρόνια.

 

Τα συνολικά κέρδη του ΝΒΑ μοιράζονται μεταξύ ιδιοκτητών και παικτών και υπάρχει η έννοια του salary cap, ώστε να μπαίνει ταβάνι στις αμοιβές και να μην έχουμε τα ευρωπαϊκά φαινόμενα όπου πάμπλουτες και πάμφτωχες ομάδες να αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία. Υπάρχει επίσης η έννοια του draft, δηλαδή η επιλογή νέων παικτών από κολέγια (ή τον υπόλοιπο κόσμο) που γίνεται κάθε καλοκαίρι και οι αδύναμες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν με σειρά προτεραιότητας τους καλύτερους παίκτες. Με αυτό τον τρόπο δεν είναι σπάνια περίπτωση η τελευταία ομάδα του πρωταθλήματος να είναι σε θέση να διεκδικήσει το τρόπαιο μέσα σε ελάχιστα χρόνια (και το ανάποδο φυσικά).

 

Η κανονική σεζόν του ΝΒΑ διεξάγεται μεταξύ Οκτώβρη και Απρίλη, οπότε όπως καταλαβαίνεις ο αριθμός των 82 αγώνων είναι τεράστιος (συγκριτικά με την Ευρώπη). Οι ομάδες συνήθως δίνουν τουλάχιστον 3-4 παιχνίδια την εβδομάδα και πολλές φορές παίζουν και συνεχόμενες μέρες. Η μεγάλη διαφορά από την Ευρώπη όμως είναι πως οι αγώνες δεν είναι απαραίτητα εναλλάξ εντός και εκτός, αλλά μπορεί να παίξουν 4-5 ή και παραπάνω συνεχόμενα παιχνίδια εντός (ή αντίστοιχα εκτός) έδρας. Είναι αυτό που είχε πει ο Πάσπαλι για τη χρονιά που είχε παίξει (εχμ...) στους San Antonio Spurs, ότι το πρωτάθλημα του ΝΒΑ είναι πιο ξεκούραστο από το ελληνικό κι ας έχει το τελευταίο πολύ λιγότερα παιχνίδια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

με πρόλαβε ο από πάνω. :D

 

Εγώ πάντως θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς καθόλου με τις διαφορές κανόνων Ευρωπης και Αμερικής καθώς πρόκειται ουσιαστικά για άλλο άθλημα. Όπως επίσης μην μπείς σε λογικές Σέλτικς-Λέικερς Παναθηναικός-Ολυμπιακός γιατί δεν πάει έτσι. Οι Σέλτικς έχουν ένα πρωτάθλημα τα τελευταία 25 χρόνια και οι Λέικερς απλά είχαν τον Kobe και έχουν έναν ζάμπλουτο ιδιοκτήτη. Μπορεί να ξαναπάρουν πρωτάθλημα σε 25 χρόνια πολύ άνετα καθώς το "σύστημα" ευνοεί τις χειρότερες ομάδες στην επιλογή παιχτών για να τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Η ιστορικότερα χειρότερη ομάδα του NBA οι Cavaliers, είχαν τον Lebron για 7 χρόνια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδη αρχισα να ασχολουμαι με το nba, λιγο αργα βεβαια, θα ηθελα να μου δωσετε καποιο λινκ που να εξηγει πως ακριβως διεξαγεται το πρωταθλημα, τι γινεται με τις περιφερειες (ανατολη,δυση) και τις 3 υποκατηγοριες και πως γινονται τα playoffs και το κυπελο.

Υπαρχουν 30 ομαδες.

15 απο την δυση και 15 απο την ανατολη που ονομαζονται περιφερειες(δυτικη και ανατολικη περιφερεια).

Ο χωρισμος γινεται σχετικα με γεωγραφικα κριτηρια αλλά μπορεις να δεις στον χαρτη για περισσοτερες λεπτομερειες:

 

nbamap11.png

 

Σε καθε περιφερεια γινεται και διαχωρισμος σε 3 γκρουπ(divisions) απο 5 ομαδες προφανως το καθενα. Φαινεται στον χαρτη πως γινεται ο διαχωρισμος.

 

Στην κανονικη διαρκεια του πρωταθληματος:

•Η καθε ομαδα παιζει 41 παιχνιδια εντος και 41 παιχνιδια εκτός εδρας.

•Η καθε ομαδα αντιμετωπιζει 4 φορες(2 εντος και 2 εκτός εδρας) καθε μια απο τις αλλες 4 στην division της(συνολικα 4·4=16 παιχνιδια).

•Η καθε ομαδα αντιμετωπιζει 4 φορες 6 ομαδες την ιδιας περιφερειας των αλλων division, και 3 φορες τις αλλες 4 ομαδες(συνολικα 4·6+3·4=24+12=36 παιχνιδια).

•Η καθε ομαδα αντιμετωπιζει 2 φορες(μια εντος εδρας μια εκτός) τις υπολοιπες 15 ομαδες της αντιπαλης περιφερειας(συνολικα 2·15=30 παιχνιδια).

 

Μετα απο 82 αγωνες για καθε ομαδα μπαινουμε στα πλειοφ:

Οι 8 καλυτερες ομαδες(με το καλυτερο ρεκορ) σε καθε περιφερεια μπαινουνε στα πλειοφ.

Η ομαδα με το καλυτερο ρεκορ σε καθε απο τις 6 divisions βγαινει νικητρια αυτης της division.

Σε καθε περιφερεια οι 3 νικητριες των division και η καλυτερη ομαδα της περιφερειας εκτός των νικητριων, παιρνουν τις θεσεις 1 εως 4 αναλογα με το ρεκορ τους.

Τις θεσεις 5 εως 8 τις παιρνουν οι υπολοιπες 4 που μπηκαν στα πλειοφ διαβαθμιζομενες αναλογα και με το ρεκορ τους.

Μετα απο αυτη τη διαδικασια παιζουν:

Η 1η θεση με την 8η (Α1)

Η 2η θεση με την 7η (Α2)

Η 3η θεση με την 6η (Α3)

Η 4η θεση με την 5η (Α4)

Αγωνες στις 4 νικες(οποιος συμπληρωσιε πρωτος 4 νικες) με 2-2-1-1-1 εντος-εκτος εδρας format.

 

Επειτα παιζει ο νικητης του Α1 με τον νικητη του Α4 και ο νικητης του Α2 με τον νικητη του Α3.

Και εδω οι αγωνες ειναι στις 4 νικες με 2-2-1-1-1 εντος-εκτος εδρας format.

 

Επειτα παιζουν τελικο περιφερειας οι 2 εναπομειναντες νικητες.

Και εδω οι αγωνες ειναι στις 4 νικες με 2-2-1-1-1 εντος-εκτος εδρας format.

 

Και επειτα παιζουν τελικο ΝΒΑ οι 2 νικητριες ομαδες των 2 περιφερειων.

Εδω οι αγωνες ειναι στις 4 νικες με 2-3-2 εντος-εκτος εδρας format.

 

Σε καθε σειρα, οποιουδηποτε γυρου, το πλεονεκτημα εδρας το εχει η ομαδα που ειχε το καλυτερο ρεκορ στην κανονικη περιοδο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χαχαχα

 

γράψαμε και οι δύο ένα κατεβατό τέτοιο και έκανε ο nzeppos to copy paste του και μας πρόλαβε. :D

 

Πάρε και το δικό μου σε σπόιλερ να μην πάει χαμένο

 

 

Επειδη αρχισα να ασχολουμαι με το nba, λιγο αργα βεβαια, θα ηθελα να μου δωσετε καποιο λινκ που να εξηγει πως ακριβως διεξαγεται το πρωταθλημα, τι γινεται με τις περιφερειες (ανατολη,δυση) και τις 3 υποκατηγοριες και πως γινονται τα playoffs και το κυπελο.

 

nba_division_map_080708.jpg

Ανατολική περιφέρεια όλα τα μπλέ,Δυτική περιφέρεια όλα τα κόκκινα. Τα τμήματα που είναι χωρισμένα είναι οι divisions.

 

Η regular season διαρκεί 82 αγώνες.

Οι ομάδες παίζουν:

2 φορές με τις 15 ομάδες της άλλης περιφέρειας(Ανατολή vs Δύση μια εντός-μια εκτός έδρας) (30 παιχνίδια)

4 φορές με τις 4 ομάδες της division τους. (16 αγώνες)

4 φορές με 6 από τις υπόλοιπες 10 ομάδες της περιφέρειάς τους (24 αγώνες)

3 φορές με τις υπόλοιπες 4 ομάδες της περιφέρειάς τους (12 αγώνες)

 

Για να βγάλουν με ποιές ομάδες από την ίδια περιφέρεια θα παίζουν 3 φορές και με ποιές 4 έχουν ένα κυκλικό πρόγραμμα 5 ετών. Άλλη χρονια δηλαδή θα έχει 4 παιχνίδια Λέικερς-Μάβερικς άλλη χρονιά θα έχει 3 παιχνίδια Λέικερς-Μάβερικς

 

Οι 4 πρώτοι σε κάθε περιφέρεια είναι αναγκαστικά οι νικητές των 6 division και ο καλύτερος 2ος. (Για παράδειγμα φέτος οι Σέλτικς και ας είχαν χειρότερο ρεκόρ νικών από την Ατλάντα βγήκαν 4οι επειδή ήταν οι νικητές της division τους).

 

Έπειτα για την τελική κατάταξη πρώτα μετράει το συνολικό ρεκόρ νικών. Στο συνολικό ρεκόρ μετράνε όλα τα παιχνίδια. Όποιος έχει μεγαλύτερο συνολικό ρεκόρ είναι πιο ψηλά από κάποιον με μικρότερο ρεκόρ νικών στην βαθμολογία. Δηλαδή αν κάποιος έχει 60-22 δεν πα να έχει χάσει 22 παιχνίδια από ομάδες τις ίδιας περιφέρειας, θα είναι πρώτος αν το επόμενο καλύτερο ρεκόρ είναι 59-23

 

Στις ισσοβαθμίες μετράνε

1)Τα μεταξύ τους παιχνίδια.

2)Το ρεκόρ της κάθε ομάδας απέναντι σε αντιπάλους της division της

3)Το ρεκόρ της κάθε ομάδας απέναντι στις ομάδες της περιφέρειάς τους

4)Το ρεκόρ της κάθε ομάδας απέναντι στις ομάδες της περιφέρειάς τους που είναι μέσα στα πλέι οφ

5)Το ρεκόρ απέναντι στις ομάδες της άλλης περιφέρειας που είναι μέσα στα πλέι οφ.

 

Με λίγα λόγια αν χάσεις από την τελευταία ομάδα της άλλης περιφέρειας είναι πολύ μικρότερο το κακό από το να χάσεις από μια ομάδα της division σου.

 

Και αφού βγούν οι 8 ομάδες της κάθε περιφέρειας που θα συμμετέχουν στα πλέι οφ ξεκινάμε τα πλέι οφ. Στα οποία για να περάσεις στην επόμενη φάση πρέπει να κερδίσεις 4 φορές.

 

NBA-Playoffs-Bracket-WCF-ECF.jpg

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χαχαχα

 

γράψαμε και οι δύο ένα κατεβατό τέτοιο και έκανε ο nzeppos to copy paste του και μας πρόλαβε. :D

Ε ναι, αλλά μετά συμπλήρωσα και πέντε πραματάκια παραπάνω (άσχετα αν είναι αμφιβόλου σημασίας) :P

 

+1 πάντως για τα αναλυτικά post σας!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι Λέικερς πάντως με μαθηματική ακρίβεια αν δεν ξαποστείλουν τον Kobe να ξαναχτισουν ομάδα φέτος για εκεί οδεύουν να ξες. Θα παίξει Οκλαχόμα-Μάβερικς τα επόμενα 10 χρόνια στην Δύση. :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μιας και είσαι "νέος" άκου και κάτι άλλο: Mην μπείς σε φάση να υποστηρίξεις κάποια ομάδα, δεν χρειάζεται. Μέχρι και οι ίδιοι οι Αμερικανοί για χαβαλέ τα έχουν τα σπόρ εκεί. Αλλά και επίσης γιατί όσο εύκολα μπορεί η ομάδα σου να έχει επιτυχίες, το ίδιο εύκολα μετά απο 1-2 χρόνια μπορεί να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις. Δεν είναι σαν την Ευρώπη που κάποια πράγματα είναι δεδομένα (π.χ ΟΣΦΠ-ΠΑΟ-ΤΣΣΚΑ-Σιένα κτλ.) Το Κλήβελαντ π.χ ήταν ομάδα πρωταθλητισμού απο το 2003 και μετά, και με το που έφυγε ο Λεπρόν έκανε το χειρότερο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Το ίδιο είχε συμβεί για την Βοστώνη απο το 1995 μέχρι το 2002 που κατάφεραν να ξαναμπούν στα play-offs.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...