Προς το περιεχόμενο

Οι μύθοι για την κάνναβη


Alsos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η κάνναβη η ήρεμη (Cannabis sativa) είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο φυτό στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρά τις χιλιάδες χρήσεις και προϊόντα που είναι σε θέση να προσφέρει, αρκετά εξ αυτών θεωρούνται παράνομα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

 

"Cannabis sativa" σημαίνει χρήσιμη κάνναβη και είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο φυτό στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρά τις χιλιάδες χρήσεις και προϊόντα που είναι σε θέση να προσφέρει, αρκετά εξ αυτών θεωρούνται παράνομα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

 

To φυτό καλλιεργείται από την αρχαιότητα, όταν και είχε θεωρήθεί εξαιρετικά χρήσiμο και από τότε μέχρι σήμερα, βρήκε τη θέση του τόσο στη διατροφή, όσο και σαν πρώτη ύλη για την υφαντουργία, τη χαρτοποιία και την ιατρική. Ακόμα σαν καύσιμη ύλη και βάση για παραγωγή βερνικιών και χρωμάτων, με τις χρήσεις του φυτού να είναι πραγματικά ανεξάντλητες...

 

Όπως περίπου και τα ονόματα του ανθών του φυτού και των παραγώγων του (φούντα, χασίς, μαριχουάνα, χόρτο, μαύρο, σοκολάτα, κάνναβη and the list goes on...) για τα οποία θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να παρουσιάσουμε μερικούς από τους μεγαλύτερους μύθους που τα συνοδεύουν εδώ και πολλά χρόνια, αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε πως η κάναββη είναι παράνομη στην Ελλάδα και ότι το παρόν άρθρο φιλοδοξεί να ρίξει φως γύρω από τα γκρίζα σημεία που περιβάλλουν το φυτό και τη χρήση αυτού αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει ως στόχο την ώθηση του αναγνώστη προς τη χρήση, κατανάλωση ή αγορά/πώληση.

 

1. H χρήση κάνναβης οδηγεί σε σκληρότερα ναρκωτικά.

Είναι μια από τις πολλές μεθόδους, με τις οποίες επιχειρείται να φορτωθεί με κατηγορίες, που δεν έχουν όμως πραγματικό αντίκρισμα, η κάνναβη. Η χρήση των ναρκωτικών διαιρείται σε σκαλοπάτια και γίνεται παραπλανητική, χωρίς ουσιαστικά στοιχεία προσπάθεια, να εμφανιστεί η κάνναβη σαν το μεταβατικό στάδιο περάσματος στα σκληρά ναρκωτικά. Διάφορες έρευνες που εμφανίζουν τους χρήστες κάνναβης να είναι πολλαπλάσια πιθανό να δοκιμάσουν κοκαΐνη σε σχέση με τους μη χρήστες δε λένε όλη την αλήθεια.

 

Κι αυτό γιατί υπολογίζονται διαιρώντας το ποσοστό των χρηστών κάνναβης που έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη τάξης του 17%, με αυτό όσων έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη χωρίς να έχουν κάνει ποτέ χρήση κάνναβης, το οποίο δεν ξεπερνά το 2%. Στην ουσία δηλαδή ο επικαλούμενος υψηλός δείκτης ρίσκου για τη μετάβαση από τη μαριχουάνα στα πιο σκληρά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, δεν προκύπτει από το πόσοι χρήστες κάνναβης κάνουν και κοκαΐνη, αλλά το ακριβώς αντίστροφο. Πολύ δύσκολα λοιπόν μπορεί να υπάρξει τέτοιο επιχείρημα επειδή οι χρήστες των λιγότερο δημοφιλών ναρκωτικών, είναι και χρήστες του πλέον δημοφιλούς.

 

Αν προσπαθούσαμε να κάνουμε αντίστοιχες συγκρίσεις με το άλκοολ, θα βγάζαμε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα τα οποία υποτίθεται θα συνέδεαν τη χρήση του με το πέρασμα σε σκληρά ναρκωτικά. Μάλιστα στοιχεία φανερώνουν πως για περισσότερο του 80% των χρηστών κάνναβης αυτό είναι και το ναρκωτικό στο οποίο τερματίζουν την πορεία τους στη νοερή κλίμακα και κανένας εξ αυτών δεν έχει ποτέ δοκιμάσει κοκαϊνη, ηρωίνη, ψυχότροπα κλπ.

 

Το πέρασμα από την κάνναβη στα σκληρότερα ναρκωτικά είναι μια πιο σύνθετη από ότι παρουσιάζεται διαδικασία και πολύ απέχει από τους αφορισμούς ανάλογους αυτών στις ελληνικές βιντεοταινίες των 80s (Η μαύρη τελείωσε...έχω μόνο άσπρη)

 

2. Η χρήση κάνναβης προκαλεί ισχυρό εθισμό

 

Ένας ακόμα μύθος, που καταδεικνύει εκτός των άλλων και το βαθμό της υποκρισίας της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη για αυτόν τον ισχυρισμό, το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως ελάχιστο ποσοστό όσων είχαν στο παρελθόν υπάρξει χρήστες είχαν την παραμικρή επαφή με το ναρκωτικό τον τελευταίο χρόνο, σε επίπεδα μάλιστα κάτω του 10%, ενώ το ποσοστό μειώνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με το εύρος χρόνου αναζήτησης της πιο πρόσφατης χρήσης.

 

Η κάνναβη όπως όλα τα ναρκωτικά προκαλεί φυσικά εθισμό, αυτός όμως είναι ψυχολογικός και μόνον, οπότε είναι εκτός πραγματικότητας να συγκρίνεται η χρήση της με αυτή της ηρωϊνης, της κοκαΐνης, του τσιγάρου και του αλκοόλ. Η χρήση μαριχουάνας και λοιπών παραγώγων της κάνναβης δεν δημιουργεί "ανοχή" στην επίδραση, ούτε η διακοπή της συνεπάγεται κανενός είδους στερητικού συνδρόμου. Η ψυχολογική εξάρτηση δεν συγκρίνεται με τη φυσική που προκαλούν οι άλλες ουσίες όπως το αλκοόλ και τα σκληρά ναρκωτικά.

 

Τα συμπτώματα της χρήσης προκαλούν μεν ψυχολογικό εθισμό, είναι όμως πραγματικά αστείο να μιλάμε για αυτόν σε σχέση με το ότι είναι παράνομη η χρήση της, όταν είναι αποδεδειγμένο πως τσιγάρο και αλκοόλ που κυκλοφορούν ελεύθερα είναι απείρως εθιστικότερα.

 

3. Η χρήση κάνναβης οδηγεί σε βλάβες στον εγκέφαλο και καταστροφή των κυττάρων του

 

Το λανθασμένο αυτό συμπέρασμα άρχισε να διακινείται από τα τέλη της δεκαετίας του 70' μετά από ένα πείραμα που έγινε σε πίθηκους, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν το 1982. Υπήρξε όμως μεγάλη αμφισβήτηση από την επιστημονική κοινότητα στη συνέχεια και η συγκεκριμένη έρευνα δε θεωρείται αξιόπιστη, αφενώς λόγω του ελάχιστου δείγματος (μόλις 4 πίθηκοι), της λανθασμένης κατά πολλούς διάγνωσης πως είχε όντως καταστραφεί μέρος κυττάρων του εγκεφάλου με υπαιτιότητα της κάνναβης, αλλά και της έλλειψης σοβαρών επιστημονικών στοιχείων για την τεκμηρίωση αντίστοιχων ισχυρισμών.

 

Αντίθετα μετά από πάρα πολλές έρευνες και πειράματα σε ανθρώπους δεν υπήρξε η παραμικρή απόδειξη πως η χρήση της κάνναβης οδηγεί σε βλάβες στον εγκέφαλο. Μάλιστα μετά από μια από τις μεγαλύτερες σχετικές έρευνες η Αμερικάνικη Ιατρική Ομοσπονδία είχε τεθεί ανοιχτά υπέρ της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας, κάτι που σίγουρα δε θα είχε συμβεί ποτέ αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως η χρήση της μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες.

 

4. Η κάνναβη και τα προϊόντα της είναι πολύ πιο ισχυρά τώρα από ότι στο παρελθόν

 

Άλλος ένας μύθος και η σύντομη απάντηση είναι απερίφραστα όχι. Ο ισχυρισμός στηρίζεται κυρίως σε μετρήσεις που είχαν γίνει για την περιεκτικότητα σε THC (από τα πλέον δραστικά συστατικά της κάνναβης) μιας μεγάλης παρτίδας μαριχουάνας που είχε κατασχεθεί από την αστυνομία στα 70's. Όμως οι κακές συνθήκες φύλαξης εκείνης της παρτίδας ήταν αυτές που είχαν οδηγήσει στα τόσο χαμηλά ποσοστά που μετρήθηκαν, ενώ σε κάθε περίπτωση μια και μόνη τέτοια απόπειρα δεν θα μπορούσε να αναχθεί σε γενικό συμπέρασμα.

 

Οι περισσότερες σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως η ισχύς και η περιεκτικότητα αντίστοιχης ποιότητας κάνναβης τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα και είναι άμεσα συγκρίσιμη είτε μιλάμε για το 2007 είτε για το 1970. Μάλιστα μια από τις πιο ισχυρές ποκιλίας του ναρκωτικού πωλούνταν τη δεκαετία του '20 και του '30 στις ΗΠΑ νόμιμα από την φαρμακευτική Smith-Klein υπό το όνομα "American Cannabis".

 

Οι αντίθετοι ισχυρισμοί μοιάζουν στις μέρες μας πιο κοντά στην αλήθεια. Κι αυτό γιατί με τη διακίνηση να γίνεται παράνομα, το "προϊόν" να μην περνά από κανέναν ποιοτικό έλεγχο και τη ζήτηση να καλύπτεται στα κρυφά, είναι λογικό να κυκλοφορούν όχι μόνο αυξημένες παρτίδες κακής ποιότητας, αλλά και αρκετές που λίγη σχέση έχουν με την "πραγματική" κάνναβη και περισσότερη με το..."τύπου κάνναβης".

 

5. Η χρήση κάνναβης αυξάνεται δραματικά

 

Aυτό το λανθασμένο επιχείρημα χρησιμοποιείται συνήθως για να προκαλέσει πανικό στις οικογένειες και την κοινωνία και έχει στόχο να ξεκινήσουν ακόμα εντονότερες καμπάνιες για την καταπολέμηση της χρήσης κάνναβης. Αμερικανικής και νεοελληνικής επινόησης "Scare tactics", που στην πραγματικότητα δεν έχουν βάση. Κι αυτό γιατί οι χρήστες σε σχέση με τη δεκαετία του 70' είναι λιγότεροι και μάλιστα ακόμα και σε σχέση με τη δεκαετία του 90' δεν υπάρχουν αλλαγές στα ποσοστά των χρηστών, ικανές να χτυπήσουν το καμπανάκι για λήψη μέτρων ή το ξεκίνημα νέας καμπάνιας.

 

Τη στιγμή που η χρήση ουσιών όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ και τα σκληρότερα ναρκωτικά είναι αυτή που θα έπρεπε να ανησυχεί, μιας και αυτές παραμένουν σαφέστατα και αποδεδειγμένα πολύ πιο εθιστικές, είναι μάλλον υποκριτικό και παραπλανητικό να ρίχνει κανείς το βάρος στη χρήση κάνναβης. Tα ποσοστά άλλωστε μετά το 70΄παρουσιάζουν παγκοσμίως τάση μείωσης και παρά το ότι από ένα σημείο και μετά αυτή σταμάτησε, δεν προκύπτει από καμία έρευνα λόγος ανησυχίας.

 

6. Η κάνναβη είναι πιο επιζήμια για τον οργανισμό από το κάπνισμα

 

Mέγα λάθος και μάλιστα ακόμα και για όσους υποστηρίζουν πως είναι εξίσου επιζήμια. Καταρχήν όπως γράφεται και παραπάνω το τσιγάρο είναι πιο εθιστικό από ότι το κάπνισμα κάνναβης, το οποίο προκαλεί μονάχα ψυχολογική εξάρτηση. Με την πλειοψηφία να καπνίζει μάλιστα κατά κύριο λόγο τον ανθό (φούντα) και όχι τα φύλλα του φυτού αποδεικνύεται πως καταναλώνει μονάχα το 33% της πίσσας από αυτό ενός καπνιστή που "φουμάρει" ένα απλό τσιγάρο.

 

Καμιά περίπτωση καρκίνου του πνεύμονα δεν έχει ποτέ συνδεθεί επιστημονικά με χρήση μαριχουάνας ή κάναβης και μάλιστα έχει αποδειχτεί πως αντίθετα με το τσιγάρο το κάπνισμά της δεν προκαλεί στένωση των αεραγωγών στους πνεύμονες. Χωρίς καν λοιπόν να γίνει σύγκριση και με βάση τη συχνότητα χρήσης τσιγάρου από έναν μέσο καπνιστή με αυτή κάποιου που καπνίζει κάνναβη, είναι προφανές πως το τσιγάρο είναι επιβλαβέστερο.

 

7. Η κάνναβη περιέχει πάνω από 1000 χημικές ουσίες

 

Eδώ δεν έχουμε μύθο, αλλά παραπλάνηση. Κι αυτό γιατί ναι μεν περιέχεται τέτοιος αριθμός χημικών ουσιών στην κάνναβη, όμως ποτέ κανείς δεν έκανε λόγο για τις περισσότερες από 800 ουσίες παρούσες στον καβουρδισμένο καφέ, ούτε σε τόσα βρώσιμα και πόσιμα προϊόντα που περιέχουν περισσότερες των 400 και πωλούνται ελεύθερα στην αγορά.

 

Πως γίνεται λοιπόν να γίνεται τόσος λόγος για τις ουσίες που περιέχει η κάνναβη και όχι κάτι αντίστοιχο για τον καφέ, τα τόσα πλαστικά προϊόντα του junk food, τις πορτοκαλάδες χωρίς πορτοκάλι που είναι γεμάτες με χημικά πρόσθετα και τόσα άλλα που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

 

8. Η κάνναβη είναι ναρκωτικό με καμία απολύτως θεραπευτική δράση

 

Kι άλλος καταφανέστατα λάθος ισχυρισμός. Πρώτα από όλα να αναφέρουμε πως τις δεκαετίες πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο πολλές φαρμακευτικές εταιρίες πωλούσαν νόμιμα κάνναβη, με τις ευλογίες και την φορολογία του κράτους. Ακόμα και πριν το 1900 ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το ναρκωτικό προσδοκώντας στις φαρμακευτικές ευεργετικές ιδιότητές του με μεγάλη μάλιστα επιτυχία.

 

Μια από τις πλέον διαδεδομένες χρήσεις σήμερα είναι για την αποφυγή της ναυτίας και του εμετού στους καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία. Ασθενείς που πάσχουν από AIDS και λαμβάνουν τα φάρμακα AZT και Foscavir μπορούν με τη χρήση κάναβης να βελτιώσουν την όρεξή τους για σίτιση και να πάρουν τα κρίσιμα κιλά που απαιτούνται για να κρατηθούν ζωντανοί. Βρίσκει επίσης χρήση σε ασθενείς με γλαύκωμα, καταπραΰνει και μειώνει τους σπασμούς όσων έχουν πολλαπλή σκλήρωση, ενώ οι περισσότεροι ακόμα και περιστασιακοί χρήστες γνωρίζουν πολύ καλά πως βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας μεταξύ άλλων.

 

Πηγη: men24 special edition

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 612
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Βέβαια αυτά ποσώς μας ενδιαφέρουν καθώς στον δρόμο μου μόνο χασίς έχει μπει στην Ελλάδα.

 

edit, άκυρο το παραπάνω, θεώρησα πως επειδή το χασίς και η μαριχουάνα προέρχονται από διαφορετικές ποικιλίες του φυτού, θα είχαν και άλλο δραστικό συστατικό, αλλά είναι το THC και στα δύο.

 

Επίσης παρακαλώ μείνετε εντός εγκυκλοπαιδικών/επιστημονικών ορίων ε, μην το τραβήξετε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από το θυληκό φυτό της κάνναβης παράγονται τα άνθη της τα οποία με ανακάτεμα με μερικά από τα πιο περιεκτικά, σε ρητίνη, φύλλα φτιάχνουν την μαριχουάνα, την αιτία όλου του ντόρου για το θέμα.

Το φυτό της κάνναβης παράγει επίσης 3 σημαντικά προϊόντα : σπόρους, πολτό και φάρμακο.

 

Ο πολτός χρησιμοποιείται ως καύσιμο και για την κατασκευή χαρτιού.Ο σπόρος είναι ιδανικός σαν ανθρώπινη και ζωϊκή τροφή.Το λάδι από τους σπόρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μπογιές και βερνίκια.Το φάρμακο, που προέρχεται από την ρητίνη των λουλουδιών και των φύλων του φυτού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετούς λόγους.

 

Πολλές από τις παραπάνω εφαρμογές καλύπτει μια ποικιλία, η cannabis sativa ή αλλιώς κλωστοϋφαντουργική κάνναβη.Η ποικιλία αυτή από ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό ύψος και πάνω δεν παράγει καθόλου THC.Η cannabis indica περιέχει αυτή την ουσία, η οποία βρίσκει κυρίως φαρμακευτικές χρήσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δλδ άλλο χασίς, άλλο κάνναβη;

 

Το χασίς πάντως παίζει να καίει εγκεφαλικά κύτταρα... έχω δυο φίλους που το έχουν κάψει με το χασίς, βέβαια ήταν και παλιότερα "καμμένοι", αλλά τώρα φαίνονται εντελώς διαφορετικοί, πραγματικά "άνιωθοι" δν νοιώθουν στην κυριολεξία, δεν τους νοιάζει τπτ άλλο πέρα απο το που θα βρούν μια καλή άκρη και να μην τους τύχει καμιά στραβή (σχολείο, μπάτσοι, λεφτά, οικογένεια), αυτά.

 

Πάντως για την κάνναβη κ εγώ το έχω ακούσει πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες, είχε στη νετ ενα ιταλικό ντοκυμαντέρ για την νομιμοποίηση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς! Είχε ένα καρκινοπαθή (στον εγκέφαλο ο όγκος παρακαλώ) ο οποίος έκανε χρήση κάνναβης (παράνομα βέβαια) προκειμένου να του ανοίξει η όρεξη (δν έτρωγε καθόλου, λόγω του όγκου) και οι πόνοι μειώθηκαν δραματικά!

 

Γενικά δεν ξέρω ποια είναι η διαφορά μεταξύ κάνναβης, χασίς και μαριχουάνας.

 

Όποιος γνώστης* ας απαντήσει ;)

 

PS* γνώστης==ιατρός :mrgreen:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@ Lomar

 

Κάνναβη είναι το φυτό που παραγει τη μαριχουάνα και το χασίς..

 

Το πιο γνωστό παράγωγο από την συλλογή κάνναβης είναι το χασίς. Το χασίς είναι Αραβική λέξη και σημαίνει «ξηρό χόρτο». Στη γλώσσα των τοξικομανών λέγεται και "μαύρο". Το χασίς των Αράβων είναι αυτό που σχηματίζεται από τις κορυφές των μικρών βλασταριών των ταξιανθιών (φούντες) και το οποίο συλλέγεται προσεχτικά και αποξηραίνεται. Και τα δύο προαναφερόμενα προπαρασκευάσματα χρησιμοποιούνται εκτεταμένα για κάπνισμα ή μάσημα. Βέβαια στη σύγχρονη αγορά οι ρητίνες επεξεργάζονται με τεχνητό τρόπο. Μετά από θέρμανση οι ρητίνες αυτές με την επίδραση της θερμότητας αναλύονται, και μετά τη συμπιέζουν σε πλακίδια και σε τέτοια μορφή βγαίνει το προϊόν στην "αγορά". Η ουσία βέβαια η οποία δημιουργεί τα ναρκωτικά αποτελέσματα, είναι η τετραυδροκαναβινόλη (THC).

 

 

Mαριχουάνα (marijuana) είναι το πρασινωπό μείγμα αποξηραμένων θρυμμάτων από όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα, λουλούδια και στελέχη). Η μαριχουάνα συνήθως παράγεται από μία παραλλαγή κάνναβης την "Ganja" (Cherbal cannabis) και ανήκει στη ίδια περίπου κατηγόρια με το χασίς. Οι διάφορες που έχει με την κοινή κάνναβη (hemp) είναι πολλές. Οι διαφορές των φυτών συνήθως βρίσκονται στων αριθμό των φύλλων. Η κοινή κάνναβη είναι ένα φυτό με 5 φύλλα, αντίθετα με τη μαριχουάνα που έχει 7. Έπειτα η μαριχουάνα δεν έχει επεξεργασία όπως το χασίς. Κοινά που έχουν σίγουρα, είναι ότι απαγορεύονται και τα 2 από το νόμο. Όσον αφορά τη μαριχουάνα, επειδή είναι ακατέργαστη, δεν περιέχει μεγάλο ποσοστό δραστικών συστατικών. Στη γλώσσα των τοξικομανών η μαριχουάνα λέγεται και "χόρτο". Η μαριχουάνα είναι λιγότερο τοξική από το χασίς. Αν τα συστατικά του χασίς είναι σε 10%, της μαριχουάνας είναι σε 2%.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@ Lomar

 

Οχι φιλε δεν καει εγκεφαλικα κυταρα .. αυτο ειναι τελειως ανακριβές..

 

Η πρώτη διατύπωση - η μαριχουάνα σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα - βασίζεται σε μια έρευνα που έγινε κατά την διάρκεια της δεύτερης Reefer Madness.Μια "μελέτη" προσπάθησε να δείξει ότι το κάπνισμα μαριχουάνας κατέστρεψε εγκεφαλικές δομές στις μαϊμούδες.Η μελέτη ήταν αρκετά ελειπής και ασκήθηκε έντονη κριτική από ένα ιατρικό περιοδικό.Της ίδιας εποχής ήταν και μια μελέτη με ινδικά χοιρίδια, όπου δεν ανάπνεαν καθόλου αέρα, μονάχα καπνό από φλεγόμενη κάνναβη.Η έλλειψη οξυγόνου και η καθολική παρουσία οξειδίων του άνθρακα, σκότωσαν τα καημένα τα ποντίκια...Μελέτες που έγιναν αργότερα απέτυχαν να δείξουν οποιαδήποτε εγκεφαλική ζημιά.Μάλιστα μια πολύ πρόσφατη έρευνα [σ.σ. την εποχή που γραφόταν αυτό ίσχυε η παλιά έκθεση της ΙΜΟ του 1982 που άφηνε ακόμα υποψίες.Τώρα πια το θέμα βλάβης εγκεφαλικών κυττάρων έχει αφεθεί από την αμερικάνικη προπαγάνδα, αφού η νέα έκθεση 1999 της ΙΜΟ μιλάει για σφάλμα στο συγκεκριμένο θέμα] που έγινε σε Ρέζους πιθήκους χρησιμοποίησε τέτοια υψηλή τεχνολογία που μπορούσαν, κυριολεκτικά, να δουν μέσα στον εγκέφαλο.Τα αποτελέσματα που βγήκαν από αυτή την τόσο αναλυτική μελέτη ήταν πως καμία ζημιά δεν δημιουργήθηκε στον εγκέφαλο των πιθήκων.

 

(Μέχρι και σήμερα, έπειτα από τις περιόδους της Reefer Madness I και ΙΙ, πολλοί προπαγανδιστές του κράτους συνεχίζουν να εμένουν σε αυτή την βλακεία.Δυστηχώς είναι ακόμα γραμμένες σε βιβλία, φράσεις του τύπου "...μπορεί να προκαλέσει αλλίωση στην μνήμη και στην κριτική ικανότητα καταστρέφοντας εγκεφαλικά κύτταρα.".Όταν οι αστυνομικοί και οι καθηγητές διαβάζουν κάτι τέτοιο και το πιστεύουν, η δουλειά μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού θέλει αρκετό χρόνο να εξηγήσεις στα παιδιά ότι ο κύριος Τάδε και ο επιθεωρητής Δείνα έκαναν λάθος...)

 

ισχύει ''το πουκάμισο από καναβόπανο'' ?

 

 

Ο μίσχος (κοτσάνι) του φυτού έχει δύο μέρη.Την ίνα και τον πολτό.Η ίνα της κάνναβης μπορεί να μετατραπεί σχεδόν σε κάθε είδους ύφασμα.Είναι πολύ ανθεκτική.Τα πιο γερά ρούχα ήταν φτιαγμένα από κάνναβη για αυτό τον σκοπό.Συγκρινόμενη με άλλες φυσικές ίνες, η κάνναβη είναι η πιο ιδανική για μεγάλο αριθμό εφαρμογών.

Η κάνναβη παράγει το πιο δυνατό ύφασμα, το λεγόμενο "κανβά".Ο κανβάς χρησιμοποιήθηκε στα πανιά των πλοίων αφού ήταν το μονάδικο ύφασμα που δεν σάπιζε από την αλμύρα της θάλασσας.Το 80% των υλών που χρησιμοποιούσε η ανθρωπότητα για να κατασκευάσει ρούχα, τέντες, λινά, κουβέρτες, πετσέτες, χαλιά, πάνες μωρών κ.α. ήταν από κάνναβη. :mrgreen:

 

Ξέρεις ότι τα πρώτα τζινς της Levi's ήταν από κάνναβη ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά το χασίς συνήθως προέρχεται από την cannbis indica ενώ η μαριχουάνα είναι τα φύλλα της cannabis sativa.

 

Γενικότερα δν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ως τώρα ένδειξη για οτιδήποτε "κακό" αναφέρεται για την κάνναβη. Δλδ όλα τα "χαλάει τα δόντια, καίει κύτταρα, εθισμός" κτλ κτλ, είναι επιστημονικώς ατεκμηρίωτα. Αντιθέτως σε πολλές χώρες γίνεται χρήση και έρευνα αναφορικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού.

 

Πολλές από τις παραπάνω εφαρμογές καλύπτει μια ποικιλία, η cannabis sativa ή αλλιώς κλωστοϋφαντουργική κάνναβη.Η ποικιλία αυτή από ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό ύψος και πάνω δεν παράγει καθόλου THC.

 

Εδώ νομίζω είσαι λάθος. Η "άγρια" σατίβα, μια υποποικιλία της σατιβα που βρίσκεται κυρίως σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ είναι αυτό που λες, και ονομάζεται spontanea.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γενικως η ινδική κάνναβη μπορει να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο:

 

Η κάνναβη έχει εκατοντάδες πιθανές χρήσεις ως φάρμακο.Εμφανίζεται ως φάρμακο σχεδόν σε κάθε λίστα φυσιοδίφη από τα αρχαία κιόλας χρόνια.Πολλά γνωστά αρχαία βιβλία σοφών ανθρώπων και ερευνητών την αναφέρουν.Συνήθως έπαιρνε τον τίτλο της "πανάκειας" δηλαδή εκείνου του φάρμακου που θεραπεύει τα πάντα.

 

Με την πρόσφατη έκθεση της IMO (Ιατρικός σύλλογος ΗΠΑ) αυτό που η αμερικάνικη (κυρίως) κυβέρνηση προσπαθούσε με πάμπολες γελοίες προπαγάνδες να κρύψει, αποδεικνύεται και με επιστημονικό τρόπο.Αποδείχτηκαν (χωρίς καμία αμφιβολία πλέον και λυπούμαστε για τους εχθρούς της κάνναβης και της φύσης που την έχουν ακόμα στο τμήμα Ι των απαγορευμένων ουσιών, δηλαδή χωρίς καμία ιατρική χρησιμότητα...) τα εξής :

 

H μαριχουάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με αξιόλογα αποτελέσματα, στις εξής περιπτώσεις ασθενειών και λοιπών διαταραχών υγείας :

 

1) Πολλαπλή σκλήρωση

2) Κατάθλιψη

3) Θεραπεία από καρκίνο

4) AIDS (και θεραπεία κατά του AIDS)

5) Γλαύκωμα

6) Επιληψία

7) Ημικρανίες

8) Άσθμα

9) Πολλαπλούς πόνους

10) Πρόληψη καρδιακών προσβολών

11) Ρευματικών πόνων κ.α.

 

Η χρήση του φυτού, σε φυσική μορφή, μπορεί να αντιμετωπίσει τις παραπάνω αρρώστειες.Η κάνναβη, όμως, έχει παραπάνω από 60 αλκαλοειδή που, με απόσταξη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με συνδιασμό άλλων φυτικών φαρμάκων ή μη, για την αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών :

 

1) Η κανναβινόλη μπορεί χρησιμοποιηθεί για την αϋπνία.Είναι μάλιστα από τα καλύτερα και πιο αγνά χημικά για αυτόν τον σκοπό.Καμία σχέση με τα γνωστά φάρμακα που προκαλούν και εθισμό.

2) Επίσης έχει αντισυπτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στον έρπη και σε άλλες παρόμοιες μολύνσεις του δέρματος.

 

Το πιο γνωστό και σημαντικό χαρακτηριστικό της κάνναβης είναι η εκπληκτική ιδιότητά της ενάντια στην ναυτία και τον εμμετό.Ασθενείς με καρκίνο που υποβάλονται σε χημειοθεραπεία έχουν παρενέργειες από τα φάρμακα που χρησιμοποιούν.Τα πιο κοινά είναι προβλήματα εμμετού και ανορεξίας.Τέτοιες παρενέργειες έχουν και τα φάρμακα κατά του AIDS.Οι ίδιοι οι ασθενείς έχουν δηλώσει πόσο πολύ σημαντική είναι η κάνναβη για την καταπολέμιση αυτών των συμπτωμάτων.Όσο και να φαίνεται παράξενο οι ασθενείς αυτοί προτιμούν να καπνίζουν το χόρτο, αφού οτιδήποτε καταπιούν (χάπι με συνθετικό φάρμακο ή χάπι με φυσικά συστατικά που έχει προέρθει από απόσταξη της κάνναβης) δεν μπορεί να το κρατήσει το στομάχι τους.Αντίθετα το κάπνισμα εξαφανίζει αυτό το πρόβλημα.

 

Εδώ νομίζω είσαι λάθος.

 

Αναφερεται σε τομο Βοτανολογίας, δεν το εβγαλα εγω.. :-D

 

Cannabis sativa: This variety includes wild, feral, or escaped Cannabis. In the absence of selective breeding, these plants have lost many of the traits they were originally selected for, and have acclimatized to their locales. Plants of this type are short, branchless, early-flowering and can withstand much harsher climates than other types. The plants have low overall levels of CBD, and a low ratio of CBD to THC, and thus are of little use as a source of drugs.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχε ένα καρκινοπαθή (στον εγκέφαλο ο όγκος παρακαλώ) ο οποίος έκανε χρήση κάνναβης (παράνομα βέβαια) προκειμένου να του ανοίξει η όρεξη (δν έτρωγε καθόλου, λόγω του όγκου) και οι πόνοι μειώθηκαν δραματικά!

 

όσο για το άνοιγμα της όρεξης αυτό οφείλεται μάλλον όχι τόσο στην υπογλυκαιμία που κάνει το χασις αλλά με κατευθείαν δράση στον εγκέφαλο. Γνωστότατο. Έχει προταθεί παλαιότερα για την ανιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

 

Για την μείωση των πόνων είναι επίσης γνωστη η αναλγητική δραση των οπιοειδών και τα περισσότερα "βαριά" αναλγητικά δρούν με αυτόν τον τρόπο. Επίσης δεν βλέπω λόγο να χρησιμοποιείται η κάναβη ώς αναλγητικό καθώς μάλιστα έχει ασθενή δράση...

 

Γενικά υπάρχει μεγάλη συκοφάντιση της καναβης αναμφίβολα για λόγους που... όλοι μας έχουμε κάτι να πούμε πάνω σε αυτό.

 

Απο εκέι κι πέρα είναι είναι ένα ακόμη ναρκωτικό, θέλουμε δεν θέλουμε. Εγώ είμαι υπερ της αποποινικοποίησης της χρήσης του -όχι της ελέυθερης διακίνησής του , δεν ξέρω τί να σκεφτώ πάνω σε αυτό, δεν είμαι σίγουρος, είναι μεγάλη κουβέντα-. Είμαι της άποψης του όχι σε όλα τα ναρκωτικά, προτιμώ την καθαρή σκέψη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ε καλά έτσι κ αλλιώς η διαφορά μας είναι απλώς σε έναν όρο, κατα βάση το ίδιο πράγμα λέμε. Απλώς αυτό το "οταν είναι σε βόρεια κλίματα" που λες, αυτοί το ονόμασαν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Με την πρόσφατη έκθεση της IMO (Ιατρικός σύλλογος ΗΠΑ) αυτό που η αμερικάνικη (κυρίως) κυβέρνηση προσπαθούσε με πάμπολες γελοίες προπαγάνδες να κρύψει, αποδεικνύεται και με επιστημονικό τρόπο.Αποδείχτηκαν (χωρίς καμία αμφιβολία πλέον και λυπούμαστε για τους εχθρούς της κάνναβης και της φύσης που την έχουν ακόμα στο τμήμα Ι των απαγορευμένων ουσιών, δηλαδή χωρίς καμία ιατρική χρησιμότητα...) τα εξής :

 

H μαριχουάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με αξιόλογα αποτελέσματα, στις εξής περιπτώσεις ασθενειών και λοιπών διαταραχών υγείας :

 

1) Πολλαπλή σκλήρωση

2) Κατάθλιψη

3) Θεραπεία από καρκίνο

4) AIDS (και θεραπεία κατά του AIDS)

5) Γλαύκωμα

6) Επιληψία

7) Ημικρανίες

8) Άσθμα

9) Πολλαπλούς πόνους

10) Πρόληψη καρδιακών προσβολών

11) Ρευματικών πόνων κ.α.

 

Η

 

Για το "αποδείχτηκαν" που λές, μην είσαι τόσο σίγουρος. Το πώς κάτι αποδυκνείεται στην ιατρική δεν είναι με λόγια. Έγιναν μελέτες που πέρασαν απο όλα τα κριτήρια, δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και πέρασαν καιτην βάσανο της μετα-ανάλυσης? Αν ναί, μόνο τότε αποδέιχτηκαν, αν όχι τότε απλά είναι ενδείξεις και τίποτα παραπάνω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

-------> Με την πρόσφατη έκθεση της IMO (Ιατρικός σύλλογος ΗΠΑ) αυτό που η αμερικάνικη (κυρίως) κυβέρνηση προσπαθούσε με πάμπολες γελοίες προπαγάνδες να κρύψει, αποδεικνύεται και με επιστημονικό τρόπο.Αποδείχτηκαν (χωρίς καμία αμφιβολία πλέον και λυπούμαστε για τους εχθρούς της κάνναβης και της φύσης που την έχουν ακόμα στο τμήμα Ι των απαγορευμένων ουσιών, δηλαδή χωρίς καμία ιατρική χρησιμότητα...)

 

η εκθεση αυτη υπαρχει και online .. οταν την βρω θα την ποσταρω.. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μακάρι να είναι έτσι, θ χαρώ πολύ αν και αμφιβάλλω...

 

Και η αναφορά " αξιόλογα αποτελέσματα " επιδέχεται μεγάαααλης συζήτησης... Μην το κάνουμε και εμείς σαν την φραπελιά.. ;) ;) Αυτό λέω.

 

Τώρα, για την κατσυκοφάντηση της, το είπαμε ότι συμφωνούμε. Αλλά για να γίνει αυτό, να πάρει δηλαδή η κάναβη την θέση που πιθανόν της αξίζει στην θεραπευτική (και όχι στην χρήση για μαστούρωμα) θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση της αποποινικοποίησης, που θα έχει πολιτικό και οικονομικό κόστος. Η συζήτηση αναποφευκτα κατευθύνεται εκεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...