Προς το περιεχόμενο

ΕΛ/ΛΑΚ: Επικαιρότητα - Τελευταία Νέα


DIMITRISG

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 3,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ένα άρθρο σχετικά με το Linux από τα Χανιώτικα Νέα:

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ

Ο… επτάλογος του Linux

Δημοσιεύθηκε στις: 15-03-2011

Γιατί να θέλετε να λειτουργήσετε το Linux; Καλή ερώτηση. Αυτό που έχετε τώρα λειτουργεί, έτσι δεν είναι; Τα Windows είναι ένα μάλλον βολικό λειτουργικό σύστημα αλλά έχει πολλούς περιορισμούς. Προσαρμοσμένα για απλούς χρήστες με μικρές απαιτήσεις, τα Windows δεν προσφέρουν την αναμενόμενη ευελιξία ή τις επιδόσεις που πολλοί μπορούν να περιμένουν από τον υπολογιστή τους.

Να λοιπόν γιατί προτιμούμε το Linux:

 

1. Είναι ελεύθερο λογισμικό

Αυτό σημαίνει ότι το λειτουργικό σύστημα Linux διανέμεται ελεύθερα. Μπορείτε, λοιπόν, να προμηθευτείτε το Linux νόμιμα ελεύθερα από κάποιον που το έχει, να το 'κατεβάσετε' από το Ιντερνετ ή να το αγοράσετε έναντι συμβολικού σχεδόν αντιτίμου σε CD / DVD από κάποιον που το δίνει σε μορφή πακέτου, πιθανώς με επιπλέον προγράμματα και ενδεχομένως με υπηρεσίες υποστήριξης (η ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ διανέμει διανομές Linux).

 

2. Είναι δημοφιλές

Λειτουργεί σε όλες σχεδόν τις αρχιτεκτονικές επεξεργαστών (pentium, AMD, Cyrix κ.ά.). Το Linux λειτουργεί σε 32bitους και 64bitους επεξεργαστές, ενώ επίσης υποστηρίζει σχέδον όλους τους τύπους καρτών γραφικών, καρτών ήχου, μονάδων cd -rom / dvd - rom, σκληρούς δίσκους, εκτυπωτές, σαρωτές και άλλες συσκευές. Το Linux υποστηρίζεται από μια μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών και χρηστών διαδικτυακά και κατά συνέπεια όλο και περισσότεροι κατασκευαστές λογισμικού αναπτύσσουν εφαρμογες για το Linux, όπως για παράδειγμα οι εφαρμογές corel word perfect και το star office.

 

3. Είναι ισχυρό.

Θα χαρείτε βλέποντας πόσο γρήγορα λειτουργεί το σύστημα, ακόμα και όταν εκτελούνται πολλές διεργασίες ταυτόχρονα ή όταν πολλά παράθυρα βρίσκονται ανοιχτά. To Linux χρησιμοποιεί με εξαιρετικό τρόπο το υπάρχον υλικό του υπολογιστή σε αντίθεση με τα windows που κάνουν πολύ περιορισμένη χρήση των δυνατοτήτων πολυδιεργασίας των επεξεργαστών (multitasking). Ο ίδιος υπολογιστής με Linux τρέχει αισθητά πιο γρήγορα από ότι με windows.

 

4. Εχει υψηλό επίπεδο ποιότητας

Το Linux αναπτύσσεται από εκατοντάδες προγραμματιστές και χρήστες που το βελτιώνουν, από τον ίδιο το δημιουργό του Linus Torvalds αλλά και από Πανεπιστήμια, εταιρείες και μεμωνομένα άτομα.

 

5. Εχει όλες τις δυνατότητες του Unix.

To Linux είναι ένας 'κλώνος' του Unix και υποστηρίζει όλα τα χαρακτηριστικά του (δυνατότητες πολυδιεργασίας, ύπαρξη πολλών επεξεργαστών). Ακόμη, χρησιμοποιεί τη διασύνδεση γραφικών με τον χρήστη (GUI) X Windows και προσφέρει αρκετά διαφορετικά ολοκληρωμένα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας (KDE / GNOME). Ταυτόχρονα είναι συμβατό με τα Windows καθώς μπορείτε να εγκαταστήσετε το Linux ταυτόχρονα στον υπολογιστή σας με τη συνύπαρξη Windows ή άλλων λειτουργικών συστημάτων. Το Linux μπορεί να προσπελάσει άμεσα τα αρχεία των Windows, ενώ τα περισσότερα προγράμματα των Windows τρέχουν πια και σε Linux.

 

6. Είναι… ολιγαρκές

Το βασικό λειτουργικό σύστημα θα λειτουργήσει με μνήμη συστήματος 64ΜΒ και το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει βασική διαχείριση γραφικών. Ενα καλό βασικό σύστημα χωράει σε 1 GB. Αν αυτό φαίνεται να είναι πολύς χώρος, αυτό συμβαίνει επειδή το Linux παρέχει πολλά βοηθητικά προγράμματα. Επιπλέον το Linux έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί σε ενσωματωμένα συστήματα με λίγη μνήμη και σε προσωπικά ψηφιακά εργαλεία (palmtops, PDAs).

 

7. Πληθώρα εφαρμογών

Μερικές από τις μεγαλύτερες διανομές καταλαμβάνουν πάνω από 10 GB. Ο αριθμός των ισχυρών βοηθητικών προγραμμάτων και εφαρμογών που μεταφέρονται στο Linux αυξάνεται διαρκώς. Θα μπορούσατε να γεμίσετε δεκάδες gigabytes αποθηκευτικού χώρου με αυτά, χωρίς καν να φορτώσετε γραφικά ή αρχεία ήχου.

Υποστηρίζεται και είναι καλά τεκμηριωμένο. Υπάρχει η ομάδα ΕΛ / ΛΑΚ στα Χανιά (ένα θαυμάσιο σημείο για να ξεκινήσετε!), η οποία είναι πρόθυμη να σας βοηθήσει να 'προσαρμοστείτε' στον μαγικό κόσμο του Linux. Από πολύ νωρίς, η κοινότητα ανάπτυξης του Linux δημιούργησε το Linux Documentation Project (LDP), το οποίο συντηρεί ένα μεγάλο σύνολο τεκμηρίωσης για το σύστημα. Υπάρχουν, επίσης, πάρα πολλά βιβλία, λίστες με συχνές ερωτήσεις (FAQs), 'how-to's και κυρίως το Ιντερνετ, στο οποίο υπάρχουν εκατομμύρια πηγές και απαντήσεις για οποιαδήποτε απορία.

Ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ Πολυτεχνείου Κρήτης

 

http://www.haniotika-nea.gr/62964-Ο… επτάλογος του Linux .html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποσες φορες εχω ακουσει αυτα τα... πλεονεκτηματα (σε αυτα τα 4 και κατι χρονια μου σε λινουξ) και ποσες ακομα φορες θα τα δω να διαψευδονται ή θα τα διαψευσω ο ιδιος....

Νισαφι πια με το copy paste.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποσες φορες εχω ακουσει αυτα τα... πλεονεκτηματα (σε αυτα τα 4 και κατι χρονια μου σε λινουξ) και ποσες ακομα φορες θα τα δω να διαψευδονται ή θα τα διαψευσω ο ιδιος....

Νισαφι πια με το copy paste.

 

+1.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ubuntu Software Center Lets You Test-Drive Applications Without Installing Them [ubuntu 11.04]

http://www.webupd8.org/2011/03/ubuntu-software-center-lets-you-test.html

 

Καλη ιδεα γενικα. Αν καταλαβα καλα, απο την εγκατασταση του qtnx που απαιτει, το software center θα σε συνδεει με ενα υποτιθεμενο απομακρυσμενο "desktop" και θα κανει τα υπολοιπα εκει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

είναι δεν είναι αντιγραφή είναι φοβερή δυνατότητα και εύχομαι από εδώ και πέρα να την αντιγράψουν όλα τα λειτουργικά. Εδώ που τα λέμε όμως βλέπουμε τα πρώτα δείγματα του cloud στην ηλεκτρονική καθημερινότητα. Τα επόμενα χρόνια έχουμε να δούμε φοβερά πράγματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...