Προς το περιεχόμενο

Επιστήμονες χρησιμοποιούν DNA για την αποθήκευση MP3, 2.2 petabytes πληροφορίας ανά γραμμάριο


z4rx07

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η περαιτέρω εξερεύνηση του ρόλου των βιολογικών διεργασιών, μπορεί κάποια μέρα να αποτελέσει τον παράγοντα-κλειδί και να φέρει την επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας.Ερευνητές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής ισχυρίστηκαν ότι μπόρεσαν με επιτυχία να κωδικοποιήσουν 154 σονέτα του Σαίξπηρ, αλλά και ένα αρχείο mp3 του Martin Luther King (I Have a Dream) σε ένα ενιαίο κλώνο DNA, με άλλα λόγια 739KB πληροφορίας. Το πιο εκπληκτικό, είναι ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να διαβάσουν ξανά αυτά τα αρχεία με ακρίβεια η οποία αγγίζει το 100%.

 

Το γεγονός, ότι το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση δεδομένων, σαφώς και εκπλήσσει. Οι κλώνοι του DNA περιέχουν τις βασικές χημικές πληροφορίες για την ανάπτυξη εξαιρετικά πολύπλοκων οργανισμών, με μια φαινομενικά ατέλειωτη ποικιλία μεταλλάξεων. Συγκεκριμένα ένας ερευνητής δήλωσε: «Ανακαλύψαμε ότι το DNA από μόνο του είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αποθήκευσης της πληροφορίας». Αυτή ήταν η σκέψη η οποία τους παρακίνησε να χρησιμοποιήσουν το DNA σαν ένα ψηφιακό μέσο αποθήκευσης.

 

Στην πραγματικότητα, κατάφεραν να αποθηκεύσουν 2,2 petabytes πληροφοριών σε ένα μόνο γραμμάριο του DNA. «Ανακτήσαμε περίπου 757,051 bytes πληροφορίας από 337 pg από DNA, με την συνολική πυκνότητα αποθήκευσης πληροφοριών να ανέρχεται περίπου στα ~2.2 PB/g (= 757,051/337 × 10-12)», σύμφωνα με δήλωση ενός εξ'αυτών. Φυσικά κάτι τέτοιο, αποτελεί σύμφωνα με πολλους πολύ καλύτερη λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες αποθήκευσης. Αντιθέτως, χρειάζονται αρκετές δεκάδες σκληροί δίσκοι 3.5 ιντσών με 4TB για να συγκεντρωθεί αυτή η χωρητικότητα.

 

Το πιο σημαντικό, είναι και η εκφρασθείσα από τους ερευνητές άποψη, ότι τα κωδικοποιημένα στο DNA δεδομένα θα είναι ασφαλή ενώ εξασφαλίζεται και η μακροχρόνια ύπαρξή τους. Οι μέθοδοί τους περιλαμβάνουν διάφορες τεχνικές διόρθωσης σφαλμάτων που προστατεύει από απώλεια των δεδομένων. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι το κόστος. Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στο πείραμα, ερευνητές, η τεχνική αυτή εγγραφής δεδομένων, κοστίζει περίπου $12,400/MB, όντας έτσι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Εντούτοις, όμως σύμφωνα με τους ίδιους, σε περίπου 10 χρόνια δεν αποκλείεται να έχουμε εξορθολογισμό του κόστους.

 

Εκτός όμως από τα προφανή υψηλά κόστη, μια άλλη ανησυχία που εκφράζουν είναι σχετικά με τις ταχύτητες εγγραφής. Στα σχετικά έγγραφα (βλ. σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου), το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μετρούσε την ροή του χρόνου σε μέρες και όχι δευτερόλεπτα. Ασαφές παραμένει συνεπώς κατά πόσο θα υπάρξει βελτίωση στο τομέα αυτό.

 

Link.png Site: http://www.techspot.com/news/51431-scientists-use-dna-to-store-mp3-holds-22-petabytes-per-gram.html[/url'>']techspot.com

Link.png Site: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature11875.html']Περισσότερα για το πείραμα

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

νταξ, για οικειακη χρηση αποκλειετε, εκτος αν καταφερουμε και φτασουμε στο 3000

ενδεχομενος να κατσουν να αποθηκευσουν ολες τις πληροφοριες του κοσμου σε ενα δωματιο , κατι σαν "κιβωτος-διαθηκη"

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ίδιο κάνουνε και σε αντίστοιχο αμερικανικό ινστιτούτο αλλά εκεί χρησιμοποιούν αμινοξέα συνδεδεμένα σε πρωτεϊνικές αλυσίδες. Περισσότερα γράμματα από το atgc και κάτι σαν συμπιεσμένη μορφή καθώς για κάθε τριπλέτα βάσεων του dna μπορείς να αντιστοιχίσεις ένα αμινοξύ. Είχε μια δημοσίευση στο nature πριν τα χριστούγεννα για αυτό. Το σημαντικό δεν είναι το να αποθηκεύεις αλλά το να ανασύρεις χωρίς λάθη τις πληροφορίες και να είναι χημικά σταθερά τα μόρια ώστε να μην τις χάνεις. Εκεί είναι η καινοτομία της ευρωπαϊκής ομάδας, όχι στα petabyte. Στο πως διαβάζουμε και γράφουμε χωρίς σφάλματα. Βέβαια οι αριθμοί πάντα εντυπωσιάζουν. 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aντε θα γεννιόμαστε με γνωσεις, τεχνοκρατες, θηρία και δεν θα χρειαζεται να πηγαινουμε σχολείο, απο μικροι δουλεια για να αυξησουμε την παραγωγικότητα!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...