Προς το περιεχόμενο

μαχαιρι chef!


lostresam

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, StormGr είπε

Aπο την φωτογραφια δεν καταλαβαινω αν θα κανει δουλεια.

Σου εξηγησε πως να περασεις τα μαχαιρια σου απο την πετρα? Εχει καποια διαδικασια και τροπο. Αν το κανεις λαθος μπορεις να χαλασεις την πετρα η/και τα μαχαιρια σου. Για αυτο σου ειπα να παρεις μια πετρα των 10 ευρω και να μαθεις πανω στα παλια μαχαιρια σου πως να την χρησιμοποιεις.

Αν δεν την εκανες καλο μπανακι στο νερο, αν δεν το εκανες με τον σωστο τροπο, με την σωστη κλιση, και δεν αφιερωσες χρονο (θελει τουλαχιστον 15-30 λεπτα το καθε μαχαιρι) τοτε ξαναπερνα τα.

Αν τα εκανες ολα σωστα τοτε μαλλον φταιει η πετρα. 

Είδα πολλά βιντεάκια και διάβασα πως γίνεται. Η πέτρα έκατσε στο νερό για 20 λεπτά και την περνούσα ταυτόχρονα και με νεράκι όταν την έβλεπα να στεγνώνει. Ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες και πέτυχα μια κάποια βελτίωση (ήρθε σχεδόν στα επίπεδα που ήταν όταν το είχα αγοράσει). Και τώρα που θυμήθηκα πως είναι να κόβει ένα μαχαίρι, κοιτάζω μήπως πάρω κανένα 20άρι Victorinox Fibrox.

Επίσης αν η κατάσταση με τα τελωνεία ήταν όπως παλιά, γλυκοκοίταζα και ένα Tojiro DP Gyuto αλλά δεν φαίνεται να αποφεύγω δασμούς κλπ.

Επεξ/σία από Questioner
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 223
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

http://coozina.gr/store/product.php?productid=7353&cat=0&page=1

Eδω εισαι, απο τα καλυτερα σε αυτη την τιμη. Δικο μου αγαπημενο μαχαιρι, σκυλι, δεν καταλαβαινει τιποτα

 

Απο οτι μου λες εκανες καλη δουλεια με την πετρα, μετα λιγο μασατι για να γινει πιο smooth και ειναι σαν καινουριο. Απλα δεν κραταει για πολυ καιρο και πρεπει ξανα περασμα. Επισης αν το παρακανεις κοβει διαολεμενα. Θελει πολυ προσοχη αν σοτ σπιτι εχεις γυναικα κλπ σιγουρα παιζει κοψιμο. Πλεον του σπιτιου τα περναω πολυ λιγο γιατι η δικια μου καθε φορα κοβοτανε χαχαχαχα

 

edit επισης με αυτο το μαχαιρι δεν κοβουμε ντοματες, λεμονια, πορτοκαλια και γενικα οξινα πραγαμτα. Χαλαει πολυ πιο γρηγορα η κοψη του απο οτι μπορεις να φανταστεις.

Επεξ/σία από StormGr
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, StormGr είπε

http://coozina.gr/store/product.php?productid=7353&cat=0&page=1

Eδω εισαι, απο τα καλυτερα σε αυτη την τιμη. Δικο μου αγαπημενο μαχαιρι, σκυλι, δεν καταλαβαινει τιποτα

Απο οτι μου λες εκανες καλη δουλεια με την πετρα, μετα λιγο μασατι για να γινει πιο smooth και ειναι σαν καινουριο. Απλα δεν κραταει για πολυ καιρο και πρεπει ξανα περασμα. Επισης αν το παρακανεις κοβει διαολεμενα. Θελει πολυ προσοχη αν σοτ σπιτι εχεις γυναικα κλπ σιγουρα παιζει κοψιμο. Πλεον του σπιτιου τα περναω πολυ λιγο γιατι η δικια μου καθε φορα κοβοτανε χαχαχαχα

Ναι προς τα εκεί θα πάω μάλλον. Ανάλογα με πόσα λεφτά θα γυρίσω απο τις Αυγουστιάτικες διακοπές, μπορεί να ανέβω σε budget για κάτι πιο αξιόλογο! :P 

Πάντως επειδή ασχολήθηκα κι άλλο μετά το αρχικό μου ποστ, μπορώ να πω πως όντως έγινε δουλίτσα (το κόβει το Α4 σχετικά εύκολα). Βέβαια η αλήθεια είναι ότι επειδή πέρασα και το μαχαίρι φιλεταρίσματος και επειδή η κοπέλα μου το χρησιμοποιούσε πολύ συχνά για μαχαίρι γενικής χρήσης (όταν "δεν έκοβε"), πήγε να καθαρίσει κάτι χόρτα και σφάχτηκε. Με τα μαχαίρια επάλειψης την βλέπω από εδώ και πέρα. :P 

Επεξ/σία από Questioner
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 μήνες μετά...

Έχει αγοράσει κανείς Mercer; Το εξαιρετικό (κατά τα άλλα) Victorinox που αναφέρεται λίγα posts παραπάνω, το χάρισα σε έναν συγγενή μου και ψάχνομαι για κάτι αντίστοιχο (θέλω να δοκιμάσω και κάτι άλλο σε αυτό το price range). Έτσι ψάχνομαι για 8αρι της σειράς Millenia ή Renaissance αλλά δεν βλέπω να παίζει κάτι στην Ελλάδα. Μήπως γνωρίζει κάποιος κάποιο κατάστημα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για να το αγοράσω;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν το έχω ψάξει παραπάνω γιατί δεν βοηθάει το οικονομικό κομμάτι, οπότε δεν ξέρω τι ισχύει με αποστολές, τελωνεία και μεταφορικά αλλά checkαρε το παρακάτω, φαίνονται όλα αρκετά ποιοτικά.

https://www.aiandomknives.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 χρόνια αργότερα...
5 ώρες πριν, lancias είπε

Καλησπέρα παιδιά,

Μήπως ξέρει να μου πει κάποιος τα μαχαίρια του σεφ που έχουν "αυλακώσεις" για ποιο λόγο τις έχουν? που χρησιμεύουν?

Είναι απλά θυλακες αέρα φίλε μου ώστε να αποτρέπει το υλικό που θα κόψεις να μείνει πάνω στο μαχαίρι. 

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 10/8/2018 στις 4:01 ΜΜ, Questioner είπε

Είδα πολλά βιντεάκια και διάβασα πως γίνεται. Η πέτρα έκατσε στο νερό για 20 λεπτά και την περνούσα ταυτόχρονα και με νεράκι όταν την έβλεπα να στεγνώνει. Ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες και πέτυχα μια κάποια βελτίωση (ήρθε σχεδόν στα επίπεδα που ήταν όταν το είχα αγοράσει). Και τώρα που θυμήθηκα πως είναι να κόβει ένα μαχαίρι, κοιτάζω μήπως πάρω κανένα 20άρι Victorinox Fibrox.

Επίσης αν η κατάσταση με τα τελωνεία ήταν όπως παλιά, γλυκοκοίταζα και ένα Tojiro DP Gyuto αλλά δεν φαίνεται να αποφεύγω δασμούς κλπ.

https://cookbookstore.gr/el/chef-laxanikon/2132-tojiro-shirogami-santoku-f-698.html

Και για το sharpening:

 

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σας διάβασα το ωραίο θέμα με τα μαχαιρια σας και θα ήθελα να ρωτήσω μήπως πέρασε σε κάποιον από τα χέρια του τα αντίστοιχα μαχαίρια και να με κατατοπίσει

https://www.ilovebbq.gr/tojiro-dp-cobalt-15cm-genikis

https://coozina.gr/machairi-genikis-chrisis-15-ekat-apo-damaskino-atsali-tojiro-pro-dp-damascus-steel-606074


https://coozina.gr/machairi-genikhs-chrhshs-apo-atsali-shirogami-15-ekat-shirogami-double-bevel-f-692-606186
 

το τελευταίο δεν είναι ανοξείδωτο και με προβληματίζει λίγο! Μην σκουριάσει και το χαλάσω!

Είμαι χομπίστας μάγειρας και θα ήθελα ένα καλό μαχαίρι περίπου 15-18 εκατοστά για κόψιμο μπριζόλας και κρέατος 

 

να πάρω κάποιον άλλον τύπο;

δεν θέλω σεφ χοντρό κτλ αφήστε που έχω κάνα δυο πιο απλά tefal IKEA σεφ santoku. Νομίζω ότι αυτό το μέγεθος είναι καλό επίσης δεν έχει και το heel κάτω για να το ακονίζω όλο  το μαχαίρι!

επισης ξέρω να τροχίζω και έχω μια πέτρα Ιαπωνίας 1000/3000 naniwa 

Επεξ/σία από kikonec
Διόρθωση
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

47 λεπτά πριν, kikonec είπε

Καλημέρα σας διάβασα το ωραίο θέμα με τα μαχαιρια σας και θα ήθελα να ρωτήσω μήπως πέρασε σε κάποιον από τα χέρια του τα αντίστοιχα μαχαίρια και να με κατατοπίσει

https://www.ilovebbq.gr/tojiro-dp-cobalt-15cm-genikis

https://coozina.gr/machairi-genikis-chrisis-15-ekat-apo-damaskino-atsali-tojiro-pro-dp-damascus-steel-606074


https://coozina.gr/machairi-genikhs-chrhshs-apo-atsali-shirogami-15-ekat-shirogami-double-bevel-f-692-606186
 

το τελευταίο δεν είναι ανοξείδωτο και με προβληματίζει λίγο! Μην σκουριάσει και το χαλάσω!

Είμαι χομπίστας μάγειρας και θα ήθελα ένα καλό μαχαίρι περίπου 15-18 εκατοστά για κόψιμο μπριζόλας και κρέατος 

 

να πάρω κάποιον άλλον τύπο;

δεν θέλω σεφ χοντρό κτλ αφήστε που έχω κάνα δυο πιο απλά tefal IKEA σεφ santoku. Νομίζω ότι αυτό το μέγεθος είναι καλό επίσης δεν έχει και το heel κάτω για να το ακονίζω όλο  το μαχαίρι!

επισης ξέρω να τροχίζω και έχω μια πέτρα Ιαπωνίας 1000/3000 naniwa 

Εχω το 2ο (~5 χρόνια), που πάνω κάτω είναι ίδιο με το 1ο (ίδιος πυρήνας - VG10 και τα δύο). Όταν είναι φρεσκοακονισμένο (είτε με την πέτρα, είτε με μηχάνημα) χαίρεσαι να το δουλεύεις. Δυστυχώς δεν κρατάει και τόσο πολύ την κόψη του, παρά την όποια αυξημένη σκληρότητα του VG10.
Σε αυτό εννοείται παίζει σημαντικό ρόλο η χρήση και το πόσο προσεκτικός είσαι. Θέλει λίγο να το προσέχεις γιατί εμένα το χρησιμοποιούν κι άγαρμπα άτομα στο σπίτι και έχουν φύγει κομμάτάκια (μισό εκατοστό από την μύτη μετά από πτώση και μερικά πολύ μικρά κομματάκια από την κόψη). 

Το shirogami κόβει κι αυτό ωραία και έχει ωραία συμπεριφορά, απλά θέλει ακόμα περισσότερη  προσοχή (πχ σκούπισμα/στέγνωμα μετά από κάθε πλύσιμο γιατί σκουριάζει εύκολα).

Και το άλλο είναι ότι γενικά τα μαχαίρια με ψαγμένα μέταλλα, έχουν ακόμα τσιμπημένη τιμή στην Ελλάδα. Όπως το δει κανείς.

Αν θες κάτι πιο φθηνό και πρακτικό, δες victorinox fibrox. Άσχημη λαβή αλλά είναι σκυλιά, αντέχουν κακομεταχείριση, ακονίζονται εύκολα ακόμα και με απλό μασάτι και κρατάνε την κόψη για εύλογο διάστημα. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σκέφτομαι να πάρω ένα μαχαίρι κάνα 20ποντους για ερασιτεχνική χρήση, να κόβω τα πάντα. Να πάρω καλύτερα τοτζίρο η wusthof ή κάνα πόρσε ντιζάιν ή κάτι άλλο; μπάτζετ γύρω στα 100ε νομίζω είναι οκ. Από πέτρα τι μου χρειάζεται;

Επεξ/σία από new_guy
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...