Προς το περιεχόμενο

μαχαιρι chef!


lostresam

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους, γνωρίζει κάποιος κάτι για αυτά τα Chroma Porsche Design?

 

https://www.designisthis.com/el/kouzina/maxairia-chef

 

Είμαι ερασιτέχνης αλλά θέλω να πάρω ένα σετ από ωραία μαχαίρια (4-5) για όλες τις δουλειές στην κουζίνα, οπότε θα βγει αρκετά ακριβό το σπορ και το ψάχνω.

 

Έχω βρει πολλά test και reviews που λένε ότι είναι παρά πολύ καλά, και οι απόψεις χρηστών στο amazon είναι αρκετά καλές, όμως έχω βρει και αρκετά αρνητικά reviews. Έχω μπερδευτεί, άλλος δίνει 5 αστέρια και άλλος 2 αστέρια.

 

Από ότι φαίνεται στο εξωτερικό κυκλοφορόν πολύ και τα βρίσκεις και στην Ελλάδα σε ίδιες τιμές με το Amazon.

 

http://www.cheftalk.com/t/51916/opinions-on-chroma-porsche-knives

 

https://www.amazon.com/Chroma-Designed-Porsche-Knife-P01/product-reviews/B0000CNWJ0

 

Από design μου αρέσουν πιο πολύ από όλα, τα  έχω πιάσει στα χέρια μου η εργονομία τους μου άρεσε (από ότι φαίνεται εκεί διαφωνούν οι πιο πολλοί) αλλά δεν έχω ιδέα αν έχουν καλό μέταλλο, κοφτερή λεπίδα, κτλ.

 

Κάποια γνώμη? Τα έχει κάποιος μήπως καιρό να που πει αν είναι ευχαριστημένος?

 

Υ.Γ. sorry για το μεγάλο κείμενο, ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Επεξ/σία από CooperJ
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνήθως αυτοί που ξέρουν από μαχαίρια τα χρησιμοποιούν σαν εργαλείο. Και εκτιμούν το Vfm αλλά και τη χρηστικότητα σε βάθος χρόνου.

 

Άμα τα γουστάρεις , πάρτα, σε αυτά τα λεφτά μπορεί να μην είναι VFm αλλά σκατά δεν μπορεί να είναι ειδικά αν τα έπιασες κιόλας. Πάρε και ένα καλό ακονιστήρι και όλα θα είναι κομπλέ.

 

https://www.amazon.com/ChefsChoice-Trizor-EdgeSelect-Electric-Sharpener/dp/B0018RSEMU/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&qid=1432663552&sr=8-1&keywords=Chef%27sChoice+Trizor+XV+Knife+Sharpener&linkCode=sl1&tag=atkyoutube-20&linkId=VJK7K6DXDCBYJ6TB

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αμα παρεις αυτη τη μαλακία που σου ποσταρε ο δακονας θα ερθω να σε ξεκοιλιάσω με το sujihiki μου :P

 

Eφοσον εισαι ερασιτέχνης τα μαχαιρια εκεινα ειναι overkill, τοσο στην τιμή όσο και στο "design". Aμα θες να τα μοστράρεις για μούρη, fair enough, δε θα δεις διαφορά αντικειμενικη με το να ψιλοκοψεις ενα κρεμύδι με αυτο στα 109 ευρώ

chroma_chef_knife_20_cm_type_301_p18_by_

 

ή πχ αυτό στα 91 (εγω το είχα σε 26αρι, στιβαρότατο και δυνατό, για βαριά χρήση και δεν κώλωνε πουθενα! 

 

4582_18%20Kopie-600x600.jpg

 

φυσικα υπαρχουν και πιο φτηνες επιλογές, ειδικά απο wustof, ακομη ακομη και η silverpoint γραμμη, η πιο φτηνή τους για οικιακή χρήση ειναι κομπλέ.

 

 

*Η ένστασή μου για τα ακονιστήρια σαν αυτο του δακονα είναι ότι σου ψιλογαμάει τη λεπίδα αλλά για οικιακή χρήση, υποθέτω πως είναι οκ. Αν το έχεις μεράκι, παίρνεις πέτρες και μαθαίνεις πως να ακονίζεις :P

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!!!

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω θέμα με τα χρήματα, αρκεί να ξέρω ότι είναι κάτι καλό σε ποιότητα που για εμένα τον ερασιτέχνη θα κρατήσουν μια ζωή (που λέει ο λόγος) και θα κόβουν σωστά.

 

Αυτό που θα με χαλούσε είναι π.χ. να δώσω 110 ευρώ το κομμάτι και μετά να πιάσω ένα μαχαίρι των 50 ευρώ και να κόβει καλύτερα, εκεί δεν λέω θα απογοητευόμουν, για αυτό ρωτάω.

 

Ως στρατηγική ακονίσματος μια και θα πάρω 4-5 μαχαίρια δεν θα τα ταλαιπωρώ και πολύ, οπότε λέω να πάρω την σωστή πέτρα και να τα ακονίζω όλα μαζί μια φορά το 6μηνο με προσοχή. Ελπίζω να μην χρειάζεται συχνότερα γιατί μάλλον θα είναι πολύ χρονοβόρο.

 

https://www.designisthis.com/el/keramikhi-petra-akonismatos-kasumi-masterpiece-k11

 

Επίσης λέω να πάρω και ένα σωστό ξύλο κοπής με «κάθετη διάταξη» ώστε να μην κόβει το μαχαίρι τις ίνες του ξύλου και να μην ταλαιπωρούνται  καθόλου.

 

Ο κύριος στο μαγαζί που πήγα και τα είδα ήταν κάθετος ότι το ξύλο είναι εξίσου σημαντικό με το μαχαίρι και επέμενε ότι καλύτερα να πάρω ένα μαχαίρι λιγότερο και να δώσω τα λεφτά για ένα τέτοιο ξύλο

 

https://www.designisthis.com/el/ksylines-epifaneies-kopis-cb03-guminoki-set-chroma

 

 

Υ.Γ δεν ξέρω να ακονίζω αλλά τα χέρια μου πιάνουν γενικά, και από ότι μου είπαν στο μαγαζί με αυτούς τους οδηγούς είναι πανεύκολο και δεν μπορείς να ξεφύγεις σε μοίρες και να χαλάσεις το μαχαίρι, οπότε νομίζω το έχω.

 

https://www.designisthis.com/el/odhgoi-akonismatos-stg-chroma

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδη οπως λες και εσυ εισαι ερασιτεχνης, γιατι δεν παιρνεις για αρχη ενα φτηνο αλλα καλο μαχαιρι σαν τα VIctorinox ή Wustof των 40 ευρω να μαθεις να κοβεις, να μαθεις πως πρεπει να χειριζεσαι ενα μαχαιρι, τι πρεπει να κανεις και τι δεν πρεπει να κανεις. Πως πρεπει να το ακονιζεις με μασατι και αργοτερα και με πετρα.

 

Τιποτα απο αυτα δεν ειναι ευκολο, θελει υπομονη και επιμονη και σιγουρα κανοντας λαθη μαθαινεις. Οποτε μην διαλυσεις ενα μαχαιρι των 150 ευρω κριμα ειναι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν θέλω μαχαίρι με πλαστική λαβή. Η κουζίνα είναι όλη super και θέλω και τα μαχαίρια να είναι ποιότητα. Έχω κάτι ZWILLING J.A. HENCKELS τώρα που τα ακονίζω με μασάτι, μάλλον κάποια μεσαία σειρά, ούτε θυμάμαι πότε τα πήρα και είναι ΟΚ.

 

Τα έχω χρόνια και νομίζω τα χειρίζομαι αρκετά καλά, ακόμη και σούσι φτιάχνω και το κάνω συγκρίσιμο με επαγγελματίες. Εκεί ειδικά διαπιστώνω ότι δεν κόβουν όσο πρέπει, ζορίζομαι στην κίνηση π.χ. να κόψω τις φέτες στα maki rolls χωρίς να τις «σκίσω τσαλακώσω».

 

Όμως ερασιτέχνης η όχι μου φαίνεται ότι δεν κόβουν επαρκώς καλά, θέλω κάτι που να είναι πιο κομψό και να κόβει καλύτερα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

για να κανεις φιλετάρισμα στο ψάρι θες αυστηρά yanagi ή την "western" version του, το  sujihiki. Εχω δουλέψει και με τα 2. Το yanagi  επειδή έχει λεπίδα "μονοπλευρη" και όχι V είναι καλύτερο ως προς το ότι δεν "κολλάνε" οι πρωτείνες του ψαριου στη λεπίδα οσο με τα V μαχαιρια. Αντικειμενικά, δε θα καταλάβεις και τρελή διαφορά.

 

Πχ αυτο, https://www.designisthis.com/el/maxairi-sashimi-24-cm-type-301-p38-chroma-porsche ειναι για σασίμι και ακομη και πολυ λεπτο "καρπάτσιο" ψαριου

 

. Επισης, πέτρα 240αρα ΟΥΤΕ ΚΑΝ. Ξεκίνα απο 1000αρα πέτρα. ΝΑ ξέρεις ομως, η διαφορά σε γιαπωνέζικες πέτρες και δυτικες η μέρα με τη νύχτα.  Εχω 3000/8000 wustof και μία 1000αρα και 6000 γιαπωνέζικη και η χιλιάρα ειναι πιο "fine" απο την 3000αρη. Οποτε αναγκάζομαι να πάω 3000 > 1000 > 8000 > 6000 xD Θα σου πρότεινα να βρεις γιαπωνέζικες, άμα δεν εχεις θέμα με τα λεφτά μιας και θα σου κρατήσει για καμια 20αρια χρονια φαση και οι συγκεκριμένες ειναι τοπ οφ δι τοπ

 

http://www.chefknivestogo.com/chosera-stones.html

 

Ένας σεφ μου ειχε αυτες εδώ, καταπληκτικές (της chosera δεν τις έχω δουλέψει προσωπικά)

http://www.chefknivestogo.com/sh502kand16k.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για πέτρα λέω αυτή που είναι διπλή, 240 και 1000 είναι γιαπωνέζικη made in japan. Το γυαλόχαρτο το 240 έτσι για να υπάρχει μετά από χρόνια ταλαιπωρίας του μαχαιριού ίσως χρειαστεί?  Το 1000 για πιο συχνή χρήση.

 

https://www.designisthis.com/el/keramikhi-petra-akonismatos-kasumi-masterpiece-k11

 

Η αυτή την πολύ πιο φθηνή 800 που είναι και αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής.

 

https://www.designisthis.com/el/petra-akonismatos-type-301-p11-whetstone-chroma

 

Βασικά λέω να τα πάρω όλα από το ίδιο μαγαζί, τα είχαν όλα σε στοκ, νορμάλ τιμές σε σχέση με site άλλων χωρών και θα μου κάνουν και έκπτωση αν τα πάρω όλα από εκεί.

 

Πάντως αυτό που λες με το μονόπλευρο το σκέφτηκα και εγώ………. Πρέπει να είναι πολύ καλά τα μονόπλευρα για σούσι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχεις δουλεψει πέτρες πριν; Εχεις ιδέα τι σημαίνει 240, 600, 800 1000 κοκ grit? Την 1000'αρα την χρησιμοποιώ για να διορθώνω τη λεπίδα και μετά με τις επομενες να τη φέρω ξανά στo laserlike edge της :P'

 

ΙΣΩΣ 800άρα να είναι για πιο σκληρά κράματα αλλα και πιο "Φτηνιάρικα". Για μενα, πετρα κατω απο 1000 μονο για λεπιδα κατεστραμένη 

 

ασχετο, μονο 10-20 ευρώ/μαχαιρι πάνω απο random ολλανδικο μαγαζί οι δικοι σου :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως ήδη δήλωσα πέτρα δεν έχω δουλέψει ποτέ, αλλά επειδή ασχολούμαι με μοντελισμό και δουλεύω γυαλόχαρτο και ντουκοχάρτο που έχει νούμερα καταλαβαίνω πως πάει το θέμα. Όσο μεγαλώνει το νούμερο γίνεται και πιο φίνος ο κόκκος.

 

Αν θέλεις να μου εξηγήσεις  ποια νούμερα συνηθίζονται για μαχαίρια θα χαρώ να ακούσω ώστε να καταλάβω τι πρέπει να πάρω. Να περάσω το μαχαίρι από 5 νούμερα διαδοχικά δεν έχω χρόνο απλά, είπαμε ερασιτέχνης είμαι.

 

Όσο για τιμή έκανα μια γρήγορη έρευνα σε αγγλικά κυρίως site και μου φάνηκε ΟΚ η τιμή με δωρεάν αποστολή και 24% ΦΠΑ. Βασικά ότι μαγαζιά βρήκα με site που να δείχνουν σοβαρά ίδιες τιμές είχαν πάνω κάτω. Δεν είμαι bargain hunter και γενικά προτιμάω να ψωνίζω από Ελλάδα, αλλά για βάλε link με 20 ευρώ πιο κάτω…….. αυτό θα με εξυπηρετούσε αν αποφασίσω να τα πάρω να το αναφέρω και να πάρω μια καλύτερη τιμή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 μήνες μετά...

Καλησπέρα,

 

Θα πάω σε λίγο καιρό ταξίδι στην Ιαπωνία και για ενθύμιο σκέφτομαι αντί να πάρω κάτι ηλεκτρονικό που μετά από λίγο καιρό θα μαζεύει σκόνη σε κάποιο συρτάρι να πάρω κάποιο μαχαίρι sushi ή chef.

 

Από μαγείρεμα κάνω τα τυπικά, οπότε το μαχαίρι θα είναι πρώτα ενθύμιο και μετά εργαλείο. Τώρα χρησιμοποιώ ένα της σειράς 365 του IKEA και όταν είναι ακονισμένο, μου φαίνεται μια χαρά. Δηλαδή δεν έχω τίποτα φοβερές απαιτήσεις.

 

Έχετε να προτείνετε κάποιες φίρμες. Πόσο περίπου είναι μια δίκαιη τιμή; 60-80 euro  είναι καλά;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Γειά χαρά σε όλους. Είμαι ερασιτέχνης με μεράκι για την μαγειρική και θέλω λίγο να ανεβάσω το παιχνίδι μου :P Θα ήθελα ενα μαχαιράκι λοιπόν της προκοπής για να ξεκινήσω να μαθαίνω να κόβω (ξέρω κάποια πράγματα) αλλά δεν ξέρω πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν οταν έχεις και ενα καλό εργαλείο. Διαθέτω περίπου στο 50. Η χρήση θα είναι προσεκτική και πάντα πάνω σε ξύλο κοπής και οχι σε γυαλιά και μετταλικούς πάγκους. Θέλω ενα μαχαίρι να κόβει ικανοποιητικά και να αντέχει αρκετά στο χρόνο καθώς δεν έχω ούτε μασάτι ούτε πέτρες! 

 Ξέρω ότι οι περισσότεροι θα προτίνετε Victorinox , wusthof για πρώτα μαχαίρια. Και εγώ είμαι ανάμεσα σε αυτά και ένα ακόμα Wasabi. Θέλω την άποψη σας για την αντοχή αυτών και την ποιότητα. Να διευκρινίσω ότι δεν με απασχολεί αν είναι βαρή η ελαφρί, αρκεί να κόβει καλά και με διάρκεια ώστε να μάθω. Αυτά απο εμένα θα χαρώ να ακούσω τις γνώμες σας καθώς και προτάσεις, θα αφίσω link απο κάτω για τα μαχαίρια (με το Wasabi να είναι αυτό που μου αρέσει αισθητικά περισσότερο απο όλα εξαιτίας του Ιαπωνικού ύφους του). Ευχαριστώ!

 

http://coozina.gr/store/product.php?productid=3916 ----> Wusthof

http://coozina.gr/store/product.php?productid=7855 ----> Wasabi

http://coozina.gr/store/product.php?productid=7353 ----> Victorinox

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Είχα το silver line Wusthof. Τραγικό σε διάρκεια ζωής , το classic που πήρα αργότερα η μέρα με τη νυχτα , πολύ καλύτερο.

 

Αν μπορείς να ψωνίσεις από έξω δες το Tojiro DP Gyutou. Δεν το αλλάζω με τίποτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...