Προς το περιεχόμενο

Ως καταναλωτές προτιμάτε να σας απευθύνονται στον ενικό ή τον πληθυντικό ;


Kenny McCormick

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άρα καταλήγουμε ότι ο πληθυντικός ταιριάζει στους πλούσιους και σε όσους ενδιαφέρονται για το "φαίνεσθαι" όπως το πάμε σιγά σιγά. Εμείς οι πλέμπα δηλαδή πρέπει να τους απεθυνόμαστε στον πληθυντικό γιατί είχαν τα λεφτά να πάρουν ένα καλό κουστούμι ή γιατί ακόμα και να μην είχαν μία, έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν για να φαίνονται "κυριλέ". Είναι λίγο αστείο αλλά ταυτόχρονα αρκετά λυπηρό αν το σκεφτεί καλά κανείς. Και μόνο που κάνετε αυτόν τον διαχωρισμό όλοι σας ανάμεσα σε έναν εργάτη ή έναν "καθημερινό" άνθρωπο και έναν που ντύνεται καλά, είναι ντροπή.

Επεξ/σία από Craven
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 225
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, *nenya* said:

Διαφωνώ με το να διαλέγουν κάποιοι ενικό ή πληθυντικό ανάλογα το ντύσιμο του άλλου.
Δηλαδή εγώ π.χ. που σπανιότατα επιλέγω το κυριλέ ντύσιμο, πάω σ'ένα εστιατόριο, πρέπει να μου μιλάνε στον ενικό επειδή φοράω τζιν και στην κυρία του διπλανού τραπεζιού να μιλάνε στον πληθυντικό επειδή φοράει κολλιέ με πέρλες και φόρεμα;;;
Αντίστοιχα, πρέπει κι εγώ να μιλάω στον ενικό σ'έναν πατέρα μαθητή μου με σκουλαρίκι και τατού και στον πληθυντικό σ'έναν άλλο που φοράει preppy polo μπλουζάκια;
Για μένα δεν πάει έτσι....πληθυντικός με όλους όσους έχω επαγγελματικές σχέσεις αλλά και με όσους δεν γνωρίζομαι (είτε για λόγους ευγενείας είτε για λόγους απόστασης). (Ενικό θα χρησιμοποιήσω πχ με τον υπάλληλο του σουπερμάρκετ της γειτονιάς που ψωνίζω χρόνια και έχουμε μια οικειότητα πλέον.)

Δεν εχει να κανει με το αν ειναι σωστο ή λαθος. Αλλα με το γεγονος οτι αυθορμητα ο αλλος οταν δει εναν 45χρονο με look 12χρονου, ειναι πιο πιθανο να του μιλησει στον ενικο. Δεν μπορει να ελεγχθει η συμπεριφορα του καθενος, οποτε υπεισερχεται παντα αυτη η ενοια του αυθορμητισμου καποιων.

Μπορει αλλοι να το θεωρουν λαθος , αλλοι σωστο, κι αλλο να μη νοιαζονται καν, το θεμα ειναι οτι η εμφανιση καλως ή κακως προδιαθετει εναν αγνωστο για το πώς θα σε προσεγγισει. Οχι ολους, αλλα ενα μεγαλο ποσοστο δινει σημασια στην εμφανιση ΕΙΔΙΚΑ οταν μιλαμε για business σχεσεις.

Επισης ειναι και θεμα αυτοσεβασμου. Εννοω, οτι αν το παρουσιαστικο καποιου ειναι τετοιο που παραπεμπει σε ελλειψη αυτοσεβασμου, ειναι επομενο οι ενικοι να ειναι πιο συχνοι απ'οτι σε ενα ατομο που εκπεμπει αυτοσεβασμο/αυτοκυριαρχια (και αλλες λεξεις που ξεκιναν με το ιδιο πρωτο συνθετικο) μεσα απο την εμφανιση του.

Αν με ρωτησεις προσωπικα τι πιστευω, θα σου πω οτι η κουλτουρα και το επιπεδο ενος ανθρωπου φαινεται απο το πώς αντιμετωπιζει τους πιο αδυναμους απο αυτον (κοινωνικα, οικονομικα, επαγγελματικα, σωματικα, εμφανισιακα ή οτι αλλο θες). Αρα, υπο αυτην την εννοια σε αυτες τις κατηγοριες θα φροντιζα να ειμαι εξισου ευγενικος οσο και σε αυτους που ειναι ανωτεροι απο εμενα. Βεβαια, μπορει να διαφωνω με το γεγονος οτι πλυθηντικος πρεπει να προσδιοριζει ευγενεια, αλλα απο τη στιγμη που δεν μπορω να το αλλαξω, απλα το ακολουθω.

Επεξ/σία από YourTrueLegend
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Spect~ είπε

Δεν μπορείς να σεβαστείς κάποιον τον οποίο δεν γνωρίζεις αρχικά οπότε η "ένδειξη" σεβασμού σαν δικαιολογία πάει περίπατο.

 

Διαφωνω οριζόντια και κάθετα :P

Ωφείλουμε να σεβόμαστε τους πάντες που δε γνωρίζουμε. Το αν θα συνεχίσουν να έχουν τον σεβασμό μας ή θα τον χάσουν εξαρτάτε απο τη συμπεριφορά του εκάστοτε.  Στη πρωτη γνωριμία λοιπόν μιλάω στον πλυθηντικο ως δειγμα σεβασμου προς τον άγνωστο.

Ο σεβασμος ειναι δειγμα πολιτισμού, δεν ειναι απλά ευγένεια. Αυτό κατά τη προσωπική μου άποψη.

 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω χρησιμοποιω ενικο και στην δουλεια οι κατωτεροι απο μενα θελω στον ενικο να μου μιλανε. Το βασικο ειναι να σεβεσε και να σε σεβοντε. Πληθυντικο μονο στον χωρο εργασιας και μονο με ανωτερους απο μενα. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 λεπτά πριν, Craven είπε

Τι σχέση έχει η βρισιά ή η ευγένεια με τον ενικό; Έχουν γίνει αχταρμά όλες οι έννοιες και είναι το λιγότερο κρίμα. Επειδή λοιπόν διαβάζω κάποια πράγματα που πραγματικά σαν άνθρωπος με μια καριέρα πίσω μου πολλών χρόνων σε πολλές σοβαρές αλλά και "σοβαρές" εταιρείες, με κάνουν να φρίττω οπότε θα ακουστώ λίγο επιθετικός (και συγνώμη εκ των προτέρων αλλά έτσι είναι ο γραπτός λόγος). Μια σοβαρή δουλειά θα κοιτάξει σοβαρά πράγματα.. ούτε αν κάποιος φοράει σκουλαρίκι ούτε αν έρχεται με κουστούμι (χωρίς να σημαίνει ότι εννοώ ο άλλος να είναι λέσι με βερμούδα και σαγιονάρα) και ούτε και στην τελική αν μιλήσει στον ενικό ΑΛΛΑ αν κάνει σωστά την δουλειά του, αν ρίξει τα ξενύχτια για να βγει κάτι χωρίς να είναι καν υποχρεωμένος να το κάνει αλλά επειδή ενδιαφέρεται πραγματικά για την εταιρεία που δουλεύει κτλ κτλ.. Αυτά κάνει μια σοβαρή δουλειά, οτιδήποτε άλλο είναι "ψευτοσοβαρή" δουλειά του "φαίνεσθαι" και τίποτε παραπάνω που συνήθως δεν έχει και πολύ μέλλον. Οπότε συμβουλή κάποιου έμπειρου; Αλλάξτε μυαλά οι επιχειρηματίες και δείτε την ουσία αλλιώς θα γεμίζετε άχρηστους χαρτογιακάδες με καλό μπλα μπλά και ωραίο φαίνεσθαι για να κάνει την δουλειά τους τελικά ο "κάφρος" σκουλαρικάκιας παραδίπλα και όταν αυτός φύγει, μάντεψε τι θα γίνει. Το ντύσιμο έχει σημασία σε ανθρώπους που βρίσκουν σημασία σε τόσο ανούσια πράγματα (παρόμοια είναι και το αν θα φας με πηρούνι και μαχαίρι ή αν στο σπίτι σου αντί να είσαι άνετος, κάποιος σε θέλει στρατιώτη κτλ) και αν έχουν σημασία τέτοια πράγματα για εσάς που το λέτε τότε μάλλον εσείς οι ίδιοι δεν έχετε βρει την πραγματική ουσία των πραγμάτων

Νομίζω ότι με 20+ χρόνια στο χώρο ως επαγγελματίας, με αρκετές δεκάδες προσωπικό και επαγγελματική παρουσία σε τρεις χώρες ταυτόχρονα, μπορώ να έχω άποψη, καθώς μόνο αποτυχημένη δεν λες τη δραστηριότητά μου, με ρυθμούς ανάπτυξης 35% σε ετήσια βάση στο πελατολόγιο. Στο σπίτι του ο καθένας μπορεί να είναι όπως νομίζει. Στη δουλειά όμως, εκτός από την παραγωγή έργου, μετράνε πολύ τα πράγματα στα οποία αναφέρομαι, ειδικά όταν η θέση περιλαμβάνει και επικοινωνία με πελάτες. Το φαίνεσθαι προφανέστατα μετράει και εισπράττεται ανάλογα από τους πελάτες, και μόνο ανούσιο δεν είναι. 

Άβολο για εμένα είναι να φάω στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, και εντελώς αντιαισθητικό να βλέπω ανθρώπους να μην ξέρουν πώς να φάνε ή να προσαρμόζουν το λόγο και τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το setting.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 minutes ago, YourTrueLegend said:

Εννοω, οτι αν το παρουσιαστικο καποιου ειναι τετοιο που παραπεμπει σε ελλειψη αυτοσεβασμου

Δεν υπάρχει παρουσιαστικό που παραπέμπει σε έλλειψη αυτοσεβασμού. Αυτές οι ατάκες είναι η κλασική δικαιολογία όσων δε θέλουν να σεβαστούν τον απέναντι για δικό τους λόγο (είναι πρεζάκι, πουτάνα, πανκιο, κλπ) και πάμε παιδιά με το victim blaming.

  • Like 2
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 minutes ago, YourTrueLegend said:

Επισης ειναι και θεμα αυτοσεβασμου. Εννοω, οτι αν το παρουσιαστικο καποιου ειναι τετοιο που παραπεμπει σε ελλειψη αυτοσεβασμου, ειναι επομενο οι ενικοι να ειναι πιο συχνοι απ'οτι σε ενα ατομο που εκπεμπει αυτοσεβασμο μεσα απο την εμφανιση του.

Έλλειψη αυτοσεβασμού είναι ίσως όταν το άτομο φοράει βρώμικα και με τρύπες ρούχα. Και πάλι ΙΣΩΣ. Που και σε άτομο με τέτοια ρούχα πάλι στον πληθυντικό θα μιλούσα (δεν γνωριζόμαστε κι από χθες ξερωγώ). Πολύ εύκολα μερικοί κρίνουν απ'τα ρούχα του άλλου...κάντε και λίγο focus στο είναι του άλλου, όχι μόνο στην εμφάνιση.

Επεξ/σία από *nenya*
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, YourTrueLegend είπε

Δεν εχει να κανει με το αν ειναι σωστο ή λαθος. Αλλα με το γεγονος οτι αυθορμητα ο αλλος οταν δει εναν 45χρονο με look 12χρονου, ειναι πιο πιθανο να του μιλησει στον ενικο.

 

Οχι 12,  αλλα προσπαθω look 20χρονου.

αρχείο λήψης (1).jpeg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, defacer said:

Δεν υπάρχει παρουσιαστικό που παραπέμπει σε έλλειψη αυτοσεβασμού. Αυτές οι ατάκες είναι η κλασική δικαιολογία όσων δε θέλουν να σεβαστούν τον απέναντι για δικό τους λόγο (είναι πρεζάκι, πουτάνα, πανκιο, κλπ) και πάμε παιδιά με το victim blaming.

Μη ντριμπλαρεις και κυριως μην ερμηνευεις τα λεγομενα οπως σου ρχεται στο κεφαλι για να οδηγησεις αλλου την κουβεντα. Δεν υπονοησα τιποτα απο οσα λες

Παραδειγμα: Βρωμικος, απλυτος, που μυριζει ενα οικοδομικο τετραγωνο ειναι παρουσιαστικο που παραπεμπει σε ελλειψη αυτοσεβασμου. Και για να προλαβω το στανταρακι του δραματος που θα ξεκιναγες τυπου "αμα ο αλλος ειναι φτωχος/αστεγος κλπ, εσυ τι περιμενες, να ειναι σενιος;",  proactively θα διευκρινησω οτι δεν αναφερομαι σε τετοιες περιπτωσεις , αλλα σε περιπτωσεις που και ευκαταστατος ειναι ο αλλος και κυκλοφορει οπως προανεφερα. Proactively επισης θα (ξανα)διευκρινησω οτι ΔΕΝ δικαιολογω τον ενικο, αλλα λεω οτι ετσι συμβαινει απο μια μεγαλη μεριδα του κοσμου. Χωρις να λεω οτι ειναι και σωστο.

9 minutes ago, *nenya* said:

Έλλειψη αυτοσεβασμού είναι ίσως όταν το άτομο φοράει βρώμικα και με τρύπες ρούχα. Και πάλι ΙΣΩΣ. Που και σε άτομο με τέτοια ρούχα πάλι στον πληθυντικό θα μιλούσα (δεν γνωριζόμαστε κι από χθες ξερωγώ).

Και πολυ καλα θα εκανες, το ιδιο θα εκανα κι εγω (βλ. τελευταια παραγραφο του προηγουμενου ποστ μου). Αυτο δεν αναιρει οτι υπαρχουν πολλοι που λογω αυτου του παρουσιαστικου ειναι πιθανοτερο να μιλησουν στον ενικο. ΔΕΝ τους δικαιολογω, λεω απλα οτι ετσι συμβαινει.

Επεξ/σία από YourTrueLegend
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 minutes ago, YourTrueLegend said:

 Μη ντριμπλαρεις και κυριως μην ερμηνευεις τα λεγομενα οπως σου ρχεται στο κεφαλι για να οδηγησεις αλλου την κουβεντα. Δεν υπονοησα τιποτα απο οσα λες

Did you just assume mate? 😄

Δεν θέλω να οδηγήσω πουθενά την κουβέντα, είμαι σε μια δημόσια συζήτηση όπου αναφέρθηκε κάτι που μου δίνει αφορμή να κάνω ένα σχόλιο που θεωρώ σημαντικό να ειπωθεί, και το κάνω.

Εσύ είσαι απλά ο συγγραφέας του σχολίου που έδωσε την αφορμή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, zio10 είπε

Καλά αυτό το κάνω κι εγώ με τους περισσότερους και ας είμαι αρκετά μεγαλύτερος...προσπαθώ σιγά σιγά να το αλλάξω. Ο ts ρωτάει πως προτιμάμε να μας απευθύνονται όμως, όχι πως απευθυνόμαστε εμείς.

Γιατί να το αλλάξεις, αν δεν είναι προσωπική η σχέση; Τα μέρη μιας συναλλαγής ή μιας επαγγελματικής αλληλεπίδρασης, έχουν συγκεκριμένους ρόλους, τους οποίος δεν καθορίζει η ηλικία, αλλά η θέση τους στην όποια διαδικασία. Ως εκ τούτου, αλλά και λόγω των κοινωνικών συμβάσεων που ακολουθεί όλος ο Δυτικός Κόσμος, σε όλους τους ενήλικους με τους οποίος δεν έχουμε προσωπική σχέση, μιλάμε στον πληθυντικό - άντε με την επιφύλαξη μιας έμμεσης αναφοράς, χωρίς πρόσωπο, για ακραίες περιπτώσεις. Και πέρα από λόγους ετικέτας, είναι καλό να τηρείται και για να μην παρεξηγεί ο καθένας ρόλους, προθέσεις και αποδεκτά μέσα διαπραγμάτευσης. Ούτε στο γραφείο, ούτε στο περίπτερο, είσαι κολλητάρι με κανέναν...

Επεξ/σία από Occultist
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, BritGreek είπε

Νομίζω ότι με 20+ χρόνια στο χώρο ως επαγγελματίας, με αρκετές δεκάδες προσωπικό και επαγγελματική παρουσία σε τρεις χώρες ταυτόχρονα, μπορώ να έχω άποψη, καθώς μόνο αποτυχημένη δεν λες τη δραστηριότητά μου, με ρυθμούς ανάπτυξης 35% σε ετήσια βάση στο πελατολόγιο. Στο σπίτι του ο καθένας μπορεί να είναι όπως νομίζει. Στη δουλειά όμως, εκτός από την παραγωγή έργου, μετράνε πολύ τα πράγματα στα οποία αναφέρομαι, ειδικά όταν η θέση περιλαμβάνει και επικοινωνία με πελάτες. Το φαίνεσθαι προφανέστατα μετράει και εισπράττεται ανάλογα από τους πελάτες, και μόνο ανούσιο δεν είναι. 

Άβολο για εμένα είναι να φάω στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, και εντελώς αντιαισθητικό να βλέπω ανθρώπους να μην ξέρουν πώς να φάνε ή να προσαρμόζουν το λόγο και τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το setting.

Όταν καταλάβεις πως η δουλειά σου είναι επιτυχημένη όχι γιατί έχεις προσωπικό με ωραίο ντύσιμο αλλά γιατί έχεις κάποια μετρημένα στα δάχτυλα άτομα με γνώσεις και όρεξη (και όταν καταλάβεις πως όποιος απο κάτω σου είναι πιο φιγουρατζής, 90% ΔΕΝ θα είναι αυτός που έχει κάνει επιτυχημένη την δουλειά σου) τότε θα δεις πως αυτό που έχεις και είναι επιτυχημένο, πολύ πιθανόν εσύ ο ίδιος το έχεις κρατήσει χαμηλά απ το να απογειωθεί ακόμα παραπάνω με τα κριτήρια που έχεις για τους ανθρώπους και για το τι είναι σημαντικό (εξαιρώ σε όλα αυτά μόνο τους εργαζόμενους που έχουν άμεση επαφή με πελάτες μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν περίεργοι πελάτες με τέτοια κριτήρια και τίποτε άλλο). Αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη του οπότε πάω πάσο. Αυτά απο εμένα, over and out :)

Επεξ/σία από Craven
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 minutes ago, YourTrueLegend said:

proactively θα διευκρινησω οτι δεν αναφερομαι σε τετοιες περιπτωσεις

Το γεγονός παραμένει πως αν κρίνουμε την "αξία" κάποιου άγνωστου από το παρουσιαστικό του (πράγμα που είναι πολύ ανθρώπινο βέβαια), το συμπέρασμα που μπορούμε αντικειμενικά να βγάλουμε είναι για αυτόν που κρίνει, όχι για αυτόν που κρίνεται.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...