Προς το περιεχόμενο

Παύει η χρήση ελληνικών γραμμάτων για την ονομασία τυφώνων


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

"Αποπροσανατολίζουν και προκαλούν σύγχυση", σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Tα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ξανά ως ονόματα τροπικών κυκλώνων που σχηματίζονται στον Ατλαντικό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μέσω ανάρτησης στο Twitter. 

Ο ΠΜΟ προχώρησε παράλληλα στην απόσυρση των ονομάτων που χρησιμοποιήθηκαν για τρεις ιδιαιτέρως καταστροφικούς τυφώνες του 2020: Λόρα, Ήτα και Γιώτα. Το όνομα Ντόριαν, το οποίο χρησιμοποιήθηκε το 2019, αποσύρθηκε επίσης. Η απόφαση λήφθηκε κατά την εβδομάδα που διανύουμε, στη διάρκεια σύσκεψης της Επιτροπής Τυφώνων του ΠΜΟ. Η επιτροπή συνεδριάζει κάθε χρόνο, προκειμένου να κρίνει ποιοι τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν τόσο μεγάλες ζημιές και απώλειες ζωών κατά την περασμένη περίοδο ώστε είναι πρέπον να αφαιρεθούν από τους καταλόγους με τα επαναχρησιμοποιούμενα ονόματα. Στη φετινή συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα ονόματα που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το 2019, καθώς η πανδημία του COVID-19 οδήγησε στη ματαίωση της περυσινής σύσκεψης.

Οι αλφαβητικοί κατάλογοι από όπου αντλούνται τα ονόματα για τους τροπικούς κυκλώνες που σχηματίζονται στον Ατλαντικό επαναλαμβάνονται κάθε έξι χρόνια. Κάθε κατάλογος αποτελείται από 21 ονόματα, ενώ όσα ονόματα αποσύρονται, αντικαθίστανται από άλλα ονόματα που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα. Κατά το παρελθόν, το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιούταν σε περιπτώσεις όπου στη διάρκεια μίας περιόδου σχηματισμού τυφώνων καταγράφονταν περισσότερα τέτοια φαινόμενα από όσα ονόματα υπήρχαν στον κατάλογο. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί μόλις δύο φορές, το 2005 και το 2020. Η περυσινή χρονιά αποδείχτηκε η πλέον ενεργή στην καταγεγραμμένη ιστορία. Το 2006, η επιτροπή "συμφώνησε πως δεν ήταν πρακτικό" να αποσυρθούν τα ελληνικά ονόματα, καθώς χρησιμοποιούνται σπάνια. Αν η επιτροπή είχε εμείνει σε εκείνη την απόφαση, τότε φέτος το Ήτα και Γιώτα θα είχαν παραμείνει στους επαναχρησιμοποιούμενους καταλόγους, όμως τα ονόματα "Ήτα 2020" και "Γιώτα 2020" προστέθηκαν στον κατάλογο των αποσυρμένων ονομάτων.

Οι τυφώνες Ήτα και Γιώτα υποχρέωσαν τον ΠΜΟ να αναθεωρήσει την παλαιότερη απόφασή του. Αθροιστικά, οι δύο αυτοί τυφώνες στοίχισαν τη ζωή σε 272 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. "Δεν υπήρχε επίσημο σχέδιο απόσυρσης των ελληνικών ονομάτων, όμως η χρήση των συγκεκριμένων ονομάτων στο μέλλον κρίθηκε απρεπής", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αποσύρθηκαν ελληνικά γράμματα.

Ο ΠΜΟ παρέθεσε επιπλέον λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της πλήρους εγκατάλειψης του ελληνικού αλφαβήτου. Η χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου μεταφράστηκε σε πηχυαίους τίτλους το 2020, ακριβώς επειδή ήταν μια τόσο σπάνια περίπτωση, όμως παράλληλα αποπροσανατόλισε την προσοχή της κοινής γνώμης από τον πραγματικό αντίκτυπο εκείνων των τυφώνων, ανέφερε ο ΠΜΟ. Εκτός αυτού, η χρήση των γραμμάτων αυτών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, όταν μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες. Περιστατικά ασυνεννοησίας καταγράφηκαν επίσης εξαιτίας της χρήσης ομόηχων γραμμάτων, όπως το Ζήτα, το Ήτα και το Θήτα.

Έτσι, αποφασίστηκε η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου από ένα συμπληρωματικό κατάλογο ονομάτων. Όπως συμβαίνει και με τους βασικούς καταλόγους, αυτός ο συμπληρωματικός κατάλογος θα βασίζεται στο σύγχρονο αγγλικό αλφάβητο, εξαιρώντας τα γράμματα Q, U, X, Y και Z. Στη σχετική ανακοίνωση, ο ΠΜΟ επισημαίνει πως τα ονόματα που αρχίζουν με τα συγκεκριμένα γράμματα "δεν είναι αρκετά κοινά ώστε να γίνονται εύκολα αντιληπτά στις τοπικές γλώσσες [των χωρών που πλήττονται από τυφώνες] και έτσι δεν θα ενσωματωθούν στους επαναχρησιμοποιούμενους καταλόγους".

Το όνομα Ντέξτερ (Dexter) θα αντικαταστήσει το Ντόριαν (Dorian). Ο Ντόριαν έπληξε τις Μπαχάμες, με τη μορφή ενός καταστροφικού τυφώνα Κατηγορίας 5, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιές στο 75% των κτιρίων στις βορειοανατολικές Μπαχάμες. Το όνομα Λία (Leah) θα αντικαταστήσει το Λόρα (Laura). Ο τυφώνας Λόρα προκάλεσε το θάνατο 47 ατόμων και άφησε πίσω του ζημιές άνω των 19 δισεκατομμυρίων, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανιόλα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

η η χρηση ελληνικων γραμματων στο χρηματιστηριο

το προβλημα ειναι οτι θα αρχισουμε εμεις να χρησιμοποιουμε τα γραμματα αν οι προβλεψεις για τις συνεπειες της κλιματικης αλλαγης στον τοπο μας, βγουν αληθινες σε μερικες δεκαετιες.

αλλα ει. το κλιμα δεν αλλαζει και αν αλλαζει, δεν φταιει γιαυτο ο ανθρωπος.

Επεξ/σία από KilliK
  • Thanks 1
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, KilliK είπε

αλλα ει. το κλιμα δεν αλλαζει και αν αλλαζει, δεν φταιει γιαυτο ο ανθρωπος.

Ξέφυγε το /s ή πραγματικά πιστεύεις πως δεν υπάρχει ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή;

Επεξ/σία από Necrogenisis
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 λεπτά πριν, JS v.i.p. είπε

Δέν κατάλαβα τίποτα άλλα οκ.

Υπάρχει μία λίστα από 21 αγγλικά ονόματα για τους τυφώνες. Όταν περάσουν έξι χρόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά το ίδιο όνομα. Όταν αυτά τελειώσουν Δηλαδή όταν έχει πάνω από 21 τυφώνες σε αυτή την περίοδο, ξεκινούσαν να χρησιμοποιούν γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

Επειδή χρησιμοποιούσαν μόνο ένα ελληνικό γράμμα αντί όνομα ο κόσμος νόμιζε ότι ήταν μικρότερος τυφώνας ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να ήταν ένας αρκετά φονικός. 

Οπότε αποφάσισαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ελληνικά γράμματα για αυτό το σκοπό

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προτείνω να δίνουν στους τυφώνες ονόματα ισλανδικών ηφαιστείων.
Και όταν σκάσει μύτη ο τυφώνας Eyjafjallajökull απλώς θα βάλουμε CNN και... ποπκόρν! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...