Προς το περιεχόμενο

Κατα πόσο δεσμεύομαι σαν νέος αγρότης;


Dr_Pepper

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, agrimi_pontios είπε

 Τώρα με τα αμπέλια άμα τα κάνεις κρασί και τσίπουρο και τα πουλάς μόνος σου ειδικά σε ταβέρνες κοψοχρονια και νοθεμευνα (όχι για εσένα όλοι το κάνουν αλλιώς δεν βγαίνει ο μαγαζατορας γιατί να στο πάρει) μπορεί κάτι να βγει. Αλλά τσίπουρο καλό που το πουλάν οι περισσότεροι 7 και βάλε αγορά σε ταβέρνα δεν θα βρεις. 

 

εξηγείς λίγο το νοθευμένα.

  • Like 1
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 84
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Φίλε όποιος βαριέται να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινιζει. Προχώρα με τον πατέρα σου και κάνε διδακτορικό από απόσταση. Σου δίνει ο πατέρας σου την βάση και όταν θα έχεις τελειώσει το διδακτορικό θα μπορείς να πας την επένδυση σε άλλο επίπεδο. 

Για τους άλλους που σου λένε δεν συμφέρουν και τέτοια μάλλον νομίζουν ότι όλα γίνονται άμα κάθεσαι σε μια καρέκλα γραφείου. Θα έρθει να σε βρει ο έμπορος ο αγοραστής και τέτοια. Αμ δε. Αν δεν τρέξεις δεν γίνεται τπτ. 

Φέτος γνώρισα ένα τύπο γύρω στα 55 ο οποίος δούλευε σε μεγάλη πολυεθνική. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τις ελιές κοντά στις 2500 ρίζες. Είναι πέμπτος χρόνος φέτος και μου λέει έχω βρει την υγειά μου. 

Και δεν του μένει σταγόνα λάδι αλλά είναι αεικινητος άνθρωπος. Αν ψάξεις θα βρεις και την πώληση και την τυποποίηση και όλα. Δυστυχώς σαν Έλληνες έχουμε μάθει να μας παρακαλανε ή έχουμε την νοοτροπία του 1980 να περάσει ο μεγαλοεμπορος να δώσουμε την πραμάτεια μας. 

Κάτσε δίπλα στον πατέρα σου κάνε και το διδακτορικό σου εξ αποστάσεως ή part time και όταν η δουλειά σου θα αποδώσει καρπούς θα τα θυμάσαι και θα γελάς 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έγραψα για να ασχοληθώ με τα νοθευμένα απλά για να εκφράσω το πόσο δύσκολα είναι να αντιμετωπίσεις τις τιμές σε καταστήματα ακόμα και σε ανίδεους οικιακούς πελάτες ότι το φθηνό δεν είναι και καλό. Δεν μπορεί άλλος να πουλάει σε τιμή παραγωγής και να βγάζει κέρδος. Κάπου υπάρχει κάτι. Το νοθευμένα αν ασχοληθείς με το ίντερνετ και έχεις γνωστούς θα στο υποδείξουν πως μπορείς να βγάλεις πολλά λίτρα με μικρότερο κόστος. Άλλωστε το θέμα είναι αν θα πρέπει να ασχοληθεί με το πρόγραμμα του νέου αγροτη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 ώρες πριν, Bitbit είπε

κάτι μου λέει ότι είσαι αγρότης.

Να σου πω την αλήθεια, όχι δε ξέρω. Πάντα το είχα απορία αλλά ποτέ δε κάθισα να το ψάξω. Η μισή ελλάδα εξάλλου ζει με επιδόματα οπότε ...πιάσ' το αβγό και κούρευ' το. Ένα επίδομα παραπάνω. Κλάιν

Φαντάζομαι πολλοί θα έχουν την απορία με τις επιδοτήσεις. Οπότε αν μπορείς εξήγησε μας.

Πες μας επίσης ποιος είναι ο σκοπός των επιδοτήσεων και τι γίνονται στην πράξη αυτές οι επιδοτήσεις. Αν δε ξέρεις εσύ ίσως ξέρει κανείς άλλος κατα θεσσαλία μεριά, εκεί στο χωριό με τις πισίνες...

Πες μας και γι αυτούς που είχαν κάποια χωράφια τα οποία "καλλιεργούσαν" στα χαρτιά αλλά στην ουσία δε ξέρανε κατα πού πεφτανε και τα χρησιμοποιούσαν μόνο για να παίρνουν επιδοτήσεις. Ωραία μπίζνα αυτή, ίσως οι Αθηναίοι δε την ξέρουν.

Μη ξεχάσουμε και τις άλλες επιδοτήσεις με τους κτηνοτρόφους. Που μεταφέραν τα ζώα από μαντρί σε μαντρί ώστε στον έλεγχο να φαίνονται πολλά μιας και οι επιδοτήσεις πηγαίνανε ανάλογα με των αριθμό των ζώων. Για ποια περιοχή της ελλάδας είχε αναφέρει κάποιος ότι έρχεται δεύτερη σε μοσχάρια μετά το Τέξας;  Για να μαθαίνουν οι Αθηναίοι τι σημαίνει επιδοτήσεις.

Και συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό στον παρον θέμα, πάλι πως θα κάνουμε κομπίνα για να πάρουμε επιδότηση.

Πίστευα ότι είχαν κοπεί όλα αυτά και δεν είναι εύκολα πλέον

 

Δεν είμαι αγρότης.

Είμαι MSc οικονομολόγος με ειδίκευση την τοπική ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις: 2 κυρίως είναι οι λόγοι. 1) με την εκμηχανιση/  εκβιομηχάνιση οι παραγωγές αυξήθηκαν ( προσφορά) και η ζήτηση (των προϊόντων) έχει παραμείνει η ίδια, αυτό οδήγησε σε πτώση  των τιμών  άρα έγινε η παραγωγή μη βιώσιμη/ κερδοφόρα. 

2) συγκράτηση κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών. Αν και αυτό παγκόσμια δε μπόρεσε να επιτευχθεί καθώς αν δούμε στην Αμερική οι αγρότες έχουν μεγάλες εκτάσεις στην κατοχή τους και ζούν σχεδόν μόνοι και πλέον από τις τελευταίες έρευνες τα παιδιά τους δεν θέλουν να γίνουν αγρότες γιατί προτιμούν μια καλύτερη ζωή σε ένα καλύτερο μέρος και όχι σε μια έκταση 5000 στρεμμάτων όπου θα είναι μόνοι

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που έχουν να κάνουν με εθνικά/ευρωπαϊκή αποθέματα (ασφαλείας) προϊόντων

Συγκεκριμένα το βαμβάκι είναι ένα προϊόν που επιδοτείται πιο πολύ από κάθε άλλο...ο λόγος είναι πως μαζί με τα πετρελαιοειδή βοηθάει το εμπορικό μας ισοζύγιο.

Η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων (ετήσιες δηλώσεις ΟΣΔΕ) γίνεται από το 2000 περίπου οπότε δε μπορεί να δηλωθεί τίποτα παραπάνω. Παλιότερα και κυρίως σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη (με κομματικές πλάτες) που οι δηλώσεις γίνονταν χειρόγραφα διπλό και τριπλό δήλωναν τις ίδιες εκτάσεις

 

Σε οτι αφορά την Θεσσαλία είναι μια περιοχή που ειναι παραγωγική και βγάζανε κέρδος μόνο και από την παραγωγή συν ότι έχουν λίγοι αγρότες πολλές εκτάσεις*  ( οπότε οι επιδοτήσεις ήταν έξτρα έσοδο καθαρό αλλά δε γινόταν να μην τις πάρουν!! Το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο που δε μπορεί η ευρωπαϊκή ένωση κάτι που έχει ψηφίσει σε κάποιους να το δώσει και σε άλλους όχι)

Πολλές εκτάσεις σημαίνει ότι ακόμα και αν η τιμή είναι πολυ χαμηλή έχουν τόσο παραγωγή που πάλι κέρδος έχουν

 

Για τα πρόβατα που λές ναι σε κάποιες περιοχές γύριζαν τα ίδια πρόβατα από λόφους σε λόφους σε διαφορετικά μαντριά (είναι κάτι που έχει συμβεί, δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνεται επαναλαμβανόμενα)

 

Σας κούρασα. Συγγνώμη για το off topic

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 ώρες πριν, agrimi_pontios είπε

Δεν έγραψα για να ασχοληθώ με τα νοθευμένα απλά για να εκφράσω το πόσο δύσκολα είναι να αντιμετωπίσεις τις τιμές σε καταστήματα ακόμα και σε ανίδεους οικιακούς πελάτες ότι το φθηνό δεν είναι και καλό. Δεν μπορεί άλλος να πουλάει σε τιμή παραγωγής και να βγάζει κέρδος. Κάπου υπάρχει κάτι. Το νοθευμένα αν ασχοληθείς με το ίντερνετ και έχεις γνωστούς θα στο υποδείξουν πως μπορείς να βγάλεις πολλά λίτρα με μικρότερο κόστος. Άλλωστε το θέμα είναι αν θα πρέπει να ασχοληθεί με το πρόγραμμα του νέου αγροτη

βασικά τον συμβουλεψες να πουλάει νοθευμένο τσίπουρο που είναι εγκληματικό το λιγότερο. 

Προσωπικά ξέρω πως "νοθεύεται" το τσίπουρο κ γι υτο ποτέ δεν πίνω χύμα. Αλλά αν είναι να πουλά τέτοιο τσίπουρο δεν θέλει σταφύλια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι δεν πήγαινε προς τα εκεί. Τον έλεγα να τα βάλει κάτω και να υπολογίσει το κόστος παραγωγής - πώλησης μιας και 80 στρέμματα δεν είναι για τοπική αγορά. Σίγουρα θα δουλέψει και επαγγελματικά. Οπότε εμπλέκεται κατά πολύ και η εφορία στα έσοδα και αρκετά εργατικά και ούτι καθεξής. Πχ στα 10 στρέμματα τα κάνεις όλα μόνος στα 15 ανεβάζεις εργατικά με αποτέλεσμα κάποιο μέρος της παραγωγής να πάει στα εργατικά συν την εφορία που δεν καλύπτεις από τα έξοδα να έχεις βάλει τζάμπα τα 5 στρέμματα στο κεφάλι σου. Τυχαία αλλά βάσιμα τα νούμερα. Έχω ακτινίδια και ξέρω ότι σε κάποια στρέμματα και μετά ένα μεγάλο μέρος φεύγει στα εργατικά και στην εφορία. Και επειδή είναι παρεμφερεί σε έξοδα στησιματος είναι πολλά τα λεφτά της επενδύσεις και πρέπει να υπολογιστούν πολύ καλά τα έσοδα με τα έξοδα στο περίπου. Πχ στα ακτινίδια θα πάρεις τα λεφτά σου στην άκρη παλι σε 8 με 9 χρόνια. Τα πρώτα πέντε χρόνια μόνο δίνεις. Θα πρέπει να υπολογίσεις ότι αν έχεις πολλά στρέμματα και έκανες επένδυση 100000 ευρώ θέλεις και για πέντε χρόνια αλλά 20000 με 30000 για να τα μεγαλώσεις.  Προσπαθώ να τα πω απλά. Ελπίζω να μην κούρασα με το μακρυναρι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 27/3/2021 στις 7:35 ΠΜ, bilya είπε

εξηγείς λίγο το νοθευμένα.

Ερασιτεχνικά ασχολούμουν

στη πρώτη βράση το οινόπνευμα δεν πίνεται . Το κρατάνε για προσάναμμα κτλ.

Η τελευταία βράση έχει πολύ λίγο οινόπνευμα και είναι σαν νεράκι

Η νοθεία γίνεται βάζοντας μικρή ποσότητα απο την πρώτη βράση και αρκετή απο την τελευταία και επιπλέον συμπλήρωμα με νερό .

Για χημικά δεν ξέρω αν και πως νοθεύεται

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

53 λεπτά πριν, korakios είπε

 

Spoiler

αυτό που λες δεν είναι νοθεία. Μιας κ όλα είναι απο το ίδιο απόσταγμα. 

Είναι  ισως ο σωστότερος τρόπος να φτιάξεις το τελικο προϊόν στους βαθμούς που θες κ στο άρωμα που θες. 

Η νοθεία γίνεται κυρίως βάζοντας ζάχαρη κατα τον βρασμό (με ενα κιλο μπορείς να βγάλεις μέχρι κ 1 τόνο επιπλέον) κ ακόμη χειρότερα με νιτρικο άζωτο

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Spoiler

  

28 λεπτά πριν, bilya είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

αυτό που λες δεν είναι νοθεία. Μιας κ όλα είναι απο το ίδιο απόσταγμα. 

Είναι  ισως ο σωστότερος τρόπος να φτιάξεις το τελικο προϊόν στους βαθμούς που θες κ στο άρωμα που θες. 

Η νοθεία γίνεται κυρίως βάζοντας ζάχαρη κατα τον βρασμό (με ενα κιλο μπορείς να βγάλεις μέχρι κ 1 τόνο επιπλέον) κ ακόμη χειρότερα με νιτρικο άζωτο

 

η πρώτη βράση δεν είναι πόσιμη (το λέγαν ξυλόπνευμα αυτό που έβγαινε , δεν ξέρω λεπτομέρειες ) πάντως σίγουρα δεν το πίνανε

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, korakios είπε

Ερασιτεχνικά ασχολούμουν

στη πρώτη βράση το οινόπνευμα δεν πίνεται . Το κρατάνε για προσάναμμα κτλ.

Η τελευταία βράση έχει πολύ λίγο οινόπνευμα και είναι σαν νεράκι

Η νοθεία γίνεται βάζοντας μικρή ποσότητα απο την πρώτη βράση και αρκετή απο την τελευταία και επιπλέον συμπλήρωμα με νερό .

Για χημικά δεν ξέρω αν και πως νοθεύεται

Αν μιλάμε για τσίπουρα/μπράντι πάει με τα σημεία βρασμού του κάθε στοιχείου (αλκοολ, νερό κτλ) και τι έχεις βάλει μέσα στο καζάνι (σκέτα στέμφυλα με νερό ή ζωμό) 

 

Αν κοιτάς προσεκτικά το καζάνι (θερμοκρασία κτλ) δεν υπάρχει λόγος να νοθεύεις μόνο το πρώτο λίτρο  περίπου, λέω περίπου γιατί έχει να κάνει με τα συνολικά λίτρα του καζανιού και το περιεχόμενο του(γιατί κάποια στοιχεία που δεν τα θέλουμε έχουν χαμηλό σημείο βρασμού και προλαβαίνουν να εξατμιστούν ενώ ανεβαίνει η φωτιά/θερμοκρασία στο καζάνι που ξεκινά απο θερμοκρασία δωματίου) ειναι αυτό που αφήνεις στην άκρη για να βάλεις στο δεύτερο καζάνι σου (για να πάρεις το αλκοολ που ειναι μέσα στο πρώτο λιτρο ) 

 

Μετά όσο ειναι κάτω απο 90 βαθμούς Κελσίου το καζάνι βγάζει "καλό πράμα" αφήνες και μερικά λίτρα (υπάρχει μεθοδολογία αλλά δεν ειναι να γράφουμε σεντόνια τώρα) για το υπόλοιπο που θα βγει προς το τέλος της βράσης που και αυτό το βάζεις στο δεύτερο καζάνι. 

Αν θες το "καλό πράμα" το περνάς και απο μια δεύτερη απόσταξη αυτό που θα γίνει ειναι να ειναι περισσότερο αλκοολούχο και λιγότερο "γευστικό" το κάνεις αυτό ανάλογα με το πόσους βαθμούς θέλεις να έχει το τελικό προϊόν. 

 

Αν σου βγει απο την πρώτη βράση πολύ δυνατό (σχεδόν σαν βότκα) πχ άνω των 25  μετά απλά στην παλαίωση που θα κάνεις στο βαρέλι προσθέτεις καθαρό αποσταγμένο νερό αυτό δεν είναι νοθεία όμως είναι κοινή πρακτική και το κάνεις για να πέσει η ποσότητα αλκοόλ στο τσίπουρο σου γιατί αν είναι σαν βότκα δεν το θέλουν οι περισσότεροι, θέλουν να ειναι πιο μαλακό (το πολύ 20 βαθμούς* δηλαδή αν όχι πιο κάτω συνήθως γύρο στο 13-16 θέλουν οι περισσότεροι) 

*με αστερίσκο δεν εννοώ βαθμούς Κελσίου αλλά ειναι διαφορετική κλίμακα που μετράει το περιεχόμενο σε αλκοολ. 

 

 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...