Προς το περιεχόμενο

Nέα λειτουργία Time-Lapse ενσωματώνεται στο Google Εarth


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Η νέα λειτουργία αποτυπώνει το πώς επηρεάζει η ανθρώπινη δραστηριότητα τον πλανήτη

To Google Earth αποτελεί ήδη ένα ισχυρό εργαλείο για την παρατήρηση του πλανήτη μας, όμως πλέον έχει λάβει μια σημαντική αναβάθμιση, με την εισαγωγή της νέας λειτουργίας τρισδιάστατης αποτύπωσης των μεταβολών που συντελούνται, μέσα από τη λήψη διαδοχικών φωτογραφιών του ίδιου χώρου (3D Time-Lapse).

Η Ρεμπέκα Μουρ, επικεφαλής του Google Earth, περιγράφει την αναβάθμιση αυτή ως τη σημαντικότερη για το Google Earth από το 2017 και μετά. Η νέα λειτουργία 3D Time-Lapse αξιοποιεί περισσότερες από 24 εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες, δύο petabyte δεδομένων καθώς και δύο εκατομμύρια ώρες επεξεργαστικού χρόνου, προκειμένου να δημιουργήσει μια διαδραστική αποτύπωση 4,4 terapixel, η οποία αποτυπώνει με άκρως παραστατικό τρόπο το πώς άλλαξε η Γη, από το 1984 έως το 2020.

Παρότι το Google Earth διέθετε ήδη μια απλουστευτική επιλογή Time-Lapse, η νέα λειτουργία συνιστά σημαντική αναβάθμιση των παρεχόμενων δυνατοτήτων, με πλήρως τρισδιάστατη απεικόνιση ολόκληρου του πλανήτη. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν πρακτικά οποιοδήποτε σημείο στη Γη, να ρυθμίσουν τη γωνία θέασης και να επιλέξουν το συγκεκριμένο έτος που επιθυμούν να προβληθεί.

Η πρόσβαση στη νέα λειτουργία του Google Earth είναι απλή, με τη μετάβαση στο g.co/Timelapse ή επιλέγοντας το εικονίδιο Voyager (ακριβώς κάτω από την αναζήτηση, το "τιμόνι πλοίου") στο Google Earth και επιλέγοντας Timelapse, με τη Google να προσφέρει επιπλέον περισσότερα από 200 σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος καθώς και ξεναγήσεις με παράλληλες πληροφορίες για συγκεκριμένες τοποθεσίες όπως το Λας Βέγκας, η Πόλη του Κουβέιτ καθώς και ο Παγετώνας Κολούμπια, στην Αλάσκα. Κι αν όλα αυτά δεν αρκούν, η Google έχει ανεβάσει περισσότερα από 800 επιπλέον βίντεο αυτού του είδους, με ελεύθερη πρόσβαση, εδώ, τα οποία μπορεί επίσης να κατεβάσει κανείς δωρεάν ή να παρακολουθήσει στο YouTube.

5b9d812d2500003500367ccc.gif?ops=scalefit_960_noupscale

Στο παράνω gif αποτυπώνεται η δημιουργία των Παγκόσμιων Νήσων στο Ντουμπάι

Στόχος της Google είναι να δημιουργήσει έναν ισχυρό και διαδραστικό τρόπο αποτύπωσης του πώς μεταβάλλεται ο κόσμος μας με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο που επιδρούν στον πλανήτη μας τόσο οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όσο και τα φυσικά φαινόμενα. Άλλωστε, άλλο είναι να ακούει κανείς για τη συρρίκνωση των τροπικών δασών ή το λιώσιμο των παγετώνων και κάτι τελείως διαφορετικό να βλέπει αυτές τις αλλαγές να συντελούνται μπροστά στα μάτια του.

5b9d812c2400003100951adc.gif?ops=scalefit_960_noupscale

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στη νέα λειτουργία που ενσωματώθηκε από σήμερα στο Google Earth παραχωρήθηκαν από τη NASA, το πρόγραμμα Landsat της Γεωγραφικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τρεις δορυφόροι των οποίων (Landsat-8, Sentinel 2a και Sentinel 2b) επιτρέπουν στη Google να λαμβάνει μια ενημερωμένη εικόνα του πλανήτη κάθε περίπου δυόμισι ημέρες.

tfngukyvcoyvhzsiv8rf.jpg.94c9f3917f56dbb7d62246de2796f28b.jpg

Βεβαίως, παρότι οι δορυφόροι των ΗΠΑ και της Ε.Ε. συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον εξελιγμένων σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν κάποια όρια στο τι μπορεί να καταφέρει η νέα λειτουργία του Google Earth, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις μικρότερες λεπτομέρειες. Αντί να λειτουργεί όπως το Street View στο Google Maps, το Timelapse στο Google Earth σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτυπώνει μεταβολές σε επίπεδο τοπίου, έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να εντοπιστούν οι αλλαγές σε μεγαλύτερη κλίμακα με την πάροδο του χρόνου, αντί να εστιάζει σε μικρά πράγματα, όμως η κατασκευή ενός νέου δρόμου ή μιας κατοικίας.

Προκειμένου να προκύψουν τα μοντέλα και οι σύνθετες εικόνες που χρησιμοποιούνται στο Google Earth, η Google συνεργάστηκε με το Εργαστήριο CREATE του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, ώστε να δημιουργηθούν οι αλγόριθμοι πάνω στους οποίους βασίζεται αυτή η νέα λειτουργία.

5b9d812c2000004e00fdfde9.gif?ops=scalefit_960_noupscale

Στην παραπάνω εικόνα αποτυπώνεται η συρρίκνωση του Παγετώνα Κολούμπια στην Αλάσκα στην πορεία του χρόνου

Από εδώ και πέρα, η Google ευελπιστεί να ενημερώνει τη λειτουργία Timelapse του Google Earth μία φορά το χρόνο ή και συχνότερα, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Και αν αυτή η απόλυτα παραστατική αποτύπωση των μεταβολών που συντελούνται στον πλανήτη δεν σταθεί ικανή να πείσει ορισμένους ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το πραγματικό και ότι το ανθρώπινο είδος ασκεί τεράστια επίδραση στο περιβάλλον, μάλλον τίποτε δεν θα μπορούσε να τους πείσει.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο άνθρωπος είναι αδηφάγο ον. Δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στον πλανήτη. Πόσοι είμαστε τώρα, 7 δις; Τι θα γίνει όταν θα είμαστε 15, 30, 70 δις;

Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στη φύση. Μόνη λύση ο αποικισμός άλλων πλανητών, αλλιώς θάνατος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

31 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Ο άνθρωπος είναι αδηφάγο ον. Δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στον πλανήτη. Πόσοι είμαστε τώρα, 7 δις; Τι θα γίνει όταν θα είμαστε 15, 30, 70 δις;

Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στη φύση. Μόνη λύση ο αποικισμός άλλων πλανητών, αλλιώς θάνατος.

Δυστυχώς ο αποικισμος θα αφορά μόνο την ελίτ.οι υπόλοιποι αναλώσιμοι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, RTW4ever είπε

Ο άνθρωπος είναι αδηφάγο ον. Δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στον πλανήτη. Πόσοι είμαστε τώρα, 7 δις; Τι θα γίνει όταν θα είμαστε 15, 30, 70 δις;

Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στη φύση. Μόνη λύση ο αποικισμός άλλων πλανητών, αλλιώς θάνατος.

Η επιστημονική φαντασία στις ταινίες έχει βρει αρκετές "λύσεις" αλλά δεν ξέρουμε τι θα επικρατήσει.

Θυμάμαι μία σειρά (Sliders) που σε ένα παράλληλο κόσμο η λύση ήταν επιλεκτική ευθανασία για περιορισμό του πληθυσμού. Αν κέρδιζες το λαχείο είχες απεριόριστα χρήματα για 1 βδομάδα, και μετά σου έβαζαν μια ένεση και τέλος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 ώρες πριν, dvs49 είπε

Είναι αρκετά λυπηρό να βλέπεις πόσο έχουμε καταστρέψει τον πλανήτη!

Ειναι αρκετά λυπηρό ενα πλασμα με θεϊκή δύναμη για τα δεδομένα του πλανήτη να ανήκει στην κατηγορία σκουπίδι .

Ξεχνάμε οτι πέρα απο την νοημοσύνη εχουμε την ικανότητα ολοι να ξεχωρίζουμε σαφέστατα το καλο απο το κακό . 

Είμαστε εν δυνάμει θεοί . Κάθε άνθρωπος στον χρόνο που του μέλει να ζήσει είναι ικανός για μεγαλεία . 

Αντί αυτού η ιστορία εχει δείξει οτι συλλογικά είμαστε ακρίδες , ένας ιός .

Η απόλυτη σπατάλη θεϊκών υλικών . 

Η τύχη η κάποιος αλλος που μας δημιούργησε θα τραβάει τα βυζιά του με το αποτέλεσμα.

 

Αυτες οι εικόνες δεν είναι τίποτα μπροστά στο τι θα μπορούσε να ειμασταν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην τελευταία εικόνα 1984-2011 υπάρχει πολύ σημαντική υποχώρηση του παγετώνα, παρόλα αυτά οι προφητείες για άνοδο της στάθμης της θάλασσας δεν επαληθεύτηκαν. Η ακτογραμμή είναι ίδια ακριβώς.

Που πάει λοιπόν τόσο νερό; Έχω κι άλλες απορίες αλλά δεν περιμένω απάντηση. Καλή καρδιά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...