Προς το περιεχόμενο

be quiet! - Δώσε ζωντάνια στον υπολογιστή σου, καθαρίζοντας το κουτί σε βάθος!


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

1376613824_bequiet_5.jpg.d8520d35fa22a877755f8681ea112a1a.jpg

Αν έχεις στα χέρια σου ένα κουτί υπολογιστή όπως το be quiet! Pure Base 500DX, τότε γνωρίζεις πολύ καλά τι θα πει καθαρισμός κουτιού καθώς τα φίλτρα που ενσωματώνονται είναι ένας πολύ καλός δείκτης της καθαριότητας του κουτιού. Πρακτικά οτιδήποτε υπάρχει στην ατμόσφαιρα μπορεί να… μετακομίσει εντός του υπολογιστή σου, ακόμη κι αν το κουτί χρησιμοποιεί φίλτρα – από τη σκόνη έως τον καπνό του τσιγάρου και τις τρίχες ενός κατοικίδιου, τα πάντα μπορούν να επιχειρήσουν μια είσοδο προς τα ζωτικά εξαρτήματα του PC.

Βλέποντας το φίλτρο, ωστόσο, έχεις μια εικόνα του σταδίου στο οποίο βρίσκεται το κουτί κι έτσι κρίνεις αν απαιτείται καθαρισμός: όσο περισσότερη σκόνη, τόσο πιο άμεσα και βαθύτερα πρέπει να γίνει ο καθαρισμός μιας και ένα PC που ταλαιπωρείται από τη σκόνη υποφέρει σε τομείς όπως η διαχείριση θερμότητας. Η σκόνη που κάθεται επάνω στα εξαρτήματα, στους ανεμιστήρες ή τις σίτες συγκρατεί τη θερμότητα κι εμποδίζει την ομαλή ροή αέρα, οπότε ο υπολογιστής σου είναι πιο επιρρεπής στο να αναπτύσσει ασυνήθιστες θερμοκρασίες κι αυτό μπορεί να επιφέρει σημαντικά προβλήματα ενώ ούτως ή άλλως ένας υπολογιστής που δουλεύει σε θερμοκρασία υψηλότερη του κανονικού υποφέρει από χαμηλότερη απόδοση. Είτε είσαι πρωτάρης είτε θέλεις να φρεσκάρεις τη μνήμη σου, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες καθαρισμού για να διατηρείς τον υπολογιστή σου σαν καινούριο, τόσο σε θέμα καθαριότητας όσο και σε επιδόσεις.

Τι σύνεργα θα χρειαστείς;

Για αρχή, ένα πανί για να καθαρίσεις τις μεγάλες επιφάνειες ή ποσότητες σκόνης, όπου είναι εφικτό. Έπειτα, ένα υγρό καθαρισμού τζαμιών θα χρειαστεί για να κάνεις τα διάφανα πάνελ του κουτιού σου να λάμψουν ξανά και να αναδεικνύουν τα εξαρτήματα στο εσωτερικό, ενώ αν είναι πολύ βρώμικα με πολυκαιρισμένη σκόνη, μπορείς να τα πλύνεις με κρύο νερό στη μπανιέρα ή ντουζιέρα σου – πάντοτε με προσοχή για να μην αποκτήσουν γρατζουνιές κατά τη μεταφορά. Τέλος, θα χρειαστείς υγρά μαντηλάκια, επίσης για να καθαρίσεις τις επιφάνειες αφότου έχεις αφαιρέσει όλη τη σκόνη από αυτές με το βασικό πανί ή για σημεία με πιο επίμονη σκόνη που πιθανώς να έχει κολλήσει στην επιφάνεια.

54768292_bequiet_6.jpg.05fee999d426d82fef3c40ff44da6006.jpg

332142069_bequiet_9.jpg.0c24904f5184efdf8ac6b52850925d52.jpg

Σε πιο δύσκολα σημεία, όπου δε μπαίνει χέρι ή ολόκληρο πανί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα… παραδοσιακά σύνεργα καθαρισμού: μπατονέτες αυτιών, οδοντογλυφίδες ή ακόμη και chopsticks αν χωράνε. Σε συνδυασμό με το πανί καθαρισμού ή ακόμη και μια χαρτοπετσέτα, μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια για τον καθαρισμό μικρών καναλιών ή ενώσεων όπου δεν υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε άλλο.

Για ολόκληρο το κουτί, ένα σφουγγαράκι κουζίνας είναι ιδανικό, καθώς με τη μαλακή πλευρά θα μπορείς να καθαρίσεις εύκολα χωρίς ιδιαίτερη πίεση και χωρίς να αφήνεις πίσω υπολείμματα – δε χρειάζεται δύναμη, απλώς υπομονή. Όσον αφορά στη μητρική πλακέτα, πίεση οποιουδήποτε είδους είναι απαγορευτική – για αυτό το λόγο, προτίμησε ένα φτερό ξεσκονίσματος, το οποίο μπορείς απλώς να περάσεις από πάνω της και να διώξεις τη σκόνη. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε σκληρό για καθαρισμό, καθώς εύκολα μπορεί να προκληθεί βλάβη σε ενώσεις, πυκνωτές και άλλα μικροσκοπικά σημεία.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να έχεις πρόχειρο ένα πιστολάκι μαλλιών με δυνατότητα για κρύο αέρα, για να στεγνώσεις όσα σημεία βράχηκαν λίγο ή πολύ στο τέλος της διαδικασίας. Αν θέλεις, μπορείς να έχεις κι ένα σωληνάριο θερμοαγώγιμης πάστας για να φρεσκάρεις τον επεξεργαστή σου – μια ιδανική επιλογή είναι η be quiet! DC1, η οποία περιλαμβάνει και σπάτουλα για διευκόλυνση στην εφαρμογή.

496534017_bequiet_8.jpg.94dd96b98f4193cd9be2f29e6d4ba5b7.jpg

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις αλκοόλη ή πετρέλαιο, όπως και σπρέι πεπιεσμένου αέρα ή κομπρεσέρ αέρος. Επίσης, όσο κι αν μπεις σε πειρασμό, σκούπα ή σκουπάκια πρέπει να μείνουν μακριά από οποιοδήποτε κομμάτι έχει να κάνει με ηλεκτρονικά οποιουδήποτε είδους. Μπορείς να καθαρίσεις τα πλαϊνά πάνελ, για παράδειγμα, με όποιο τρόπο θέλεις όμως σε όλα τα υπόλοιπα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.

Ποια είναι η διαδικασία;

Αρχικά, αποσύνδεσε όλα τα καλώδια από το κουτί και πήγαινέ το κάπου όπου θα έχεις άνεση χώρου. Σε ένα κουτί με φιλική για το χρήστη κατασκευή, όπως το be quiet! Silent Base 802, η αφαίρεση των περισσότερων πάνελ είναι εύκολη υπόθεση κι ενδεχομένως να μη χρειάζονται καν εργαλεία, αφού στο συγκεκριμένο μοντέλο το πλαϊνό καπάκι αποσπάται με το πάτημα ενός κουμπιού. Αντίστοιχα, το μπροστινό πάνελ βγαίνει συρταρωτά και στην εσωτερική του πλευρά βρίσκεται το ηχομονωτικό υλικό που φροντίζει να μην ακούς τους ανεμιστήρες.

Πιθανότατα το υλικό αυτό να έχει μαζέψει σκόνη από τους ανεμιστήρες, οπότε ευκαιρία να το καθαρίσεις. Αφαίρεσε όλα τα καπάκια του κουτιού, από το πλάι, επάνω ή οπουδήποτε έχει κι ύστερα (εφόσον δεν έχουν ενσωματωμένα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά, όπως RGB LED ή ανεμιστήρες) καθάρισέ τα με το σφουγγάρι ή στο ντουζ, ανάλογα με το πόσο βρώμικα είναι. Φτιάξε σαπουνάδα με το υγρό πιάτων σου, καθάρισε προσεκτικά κάθε σημείο και ξέπλυνε τα πάντα κάτω από τη βρύση με μοναδική εξαίρεση τα μαλακά υλικά που ενδεχομένως να συγκρατήσουν την υγρασία, οπότε προτίμησε να τα καθαρίσεις με ένα νωπό πανί.

501121389_bequiet_7.jpg.54ef03be6a3df50f4ee977fe8a36afb5.jpg

Μιας και θα έχεις πλέον άνετη πρόσβαση στο εσωτερικό, σε περίπτωση που χρησιμοποιείς ένα σύστημα υδρόψυξης όπως το be quiet! Silent Loop 2, είναι μια τέλεια ευκαιρία να ελέγξεις αν χρειάζεται συμπλήρωμα υγρού. Με το be quiet! Silent Loop 2, η συμπλήρωση ψυκτικού υγρού είναι πανεύκολη διαδικασία αφού στο επάνω μέρος του δοχείου βρίσκεται η οπή από όπου αναπληρώνεις υγρό. Σειρά έχουν τα πιο ευαίσθητα κομμάτια, όπως η ψύκτρα – συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να αφαιρέσεις προσεκτικά την ψύκτρα και να καθαρίσεις το heatsink με προσοχή και στεγνά μέσα, όπως και τον ίδιο τον ανεμιστήρα. Συνήθως, οι μπατονέτες είναι αρκετές αλλά πάντοτε μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια οδοντογλυφίδα με στεγνό χαρτί στην άκρη της. Με πολλή προσοχή, μπορείς να καθαρίσεις τα πλαστικά μέρη της ψύκτρας (τα φτερά του ανεμιστήρα, για παράδειγμα) με μια ελαφρώς βρεγμένη μπατονέτα ή χαρτί. Τα κυρτά φτερά ενός ανεμιστήρα όπως ο be quiet! Silent Wings 3 κάνουν το καθάρισμα εύκολη υπόθεση, καθώς έχεις πρόσβαση σε όλη την επιφάνεια του κάθε πτερυγίου κι έτσι καθαρίζεις σε βάθος χωρίς κόπο ή ειδικά εργαλεία.

1075354188_bequiet_10.jpg.6070c680c9555bb9e94beab26956beaf.jpg

Αν ο επεξεργαστής σου θερμαίνεται εύκολα και πολύ, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται και αλλαγή της θερμοαγώγιμης πάστας. Για να φτάσεις εκεί, πρέπει να αφαιρέσεις με προσοχή την ψύκτρα του επεξεργαστή (κι αφού το κάνεις, να την καθαρίσεις αφού θα έχει απελευθερωθεί από τις βίδες της) για να μπορέσεις να συνεχίσεις τη διαδικασία. Μια ψύκτρα όπως η be quiet! Pure Rock 2 μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί, καθώς είναι σχεδιασμένη να εφαρμόζεται από πάνω προς τα κάτω όπως κοιτάζει κανείς τη μητρική, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να καθαρίσεις τα heat pipes, τα πτερύγια και το heatsink της, πάλι χωρίς να εφαρμόσεις οποιοδήποτε υγρό. Με ένα στεγνό πανί, αφαίρεσε όλη την παλιά, ξεραμένη πάστα από την επιφάνεια του επεξεργαστή, αργά και προσεκτικά. Έπειτα, αφότου καθαρίσει πλήρως και δεν έχει υπολείμματα της προηγούμενης πάστας, μπορείς να προχωρήσεις με την εφαρμογή της νέας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εφαρμόσεις πάστα: μια σταγόνα στο κέντρο, γραμμές που σχηματίζουν ένα Χ ή μια γραμμή στη μέση που φτάνει από άκρη σε άκρη. Αυτό που θέλεις να πετύχεις -οποιαδήποτε μέθοδο κι αν επιλέξεις- είναι να καλύψεις την επιφάνεια του επεξεργαστή με πάστα δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα, οπότε δεν πρέπει να βάλεις υπερβολική ποσότητα αλλά ούτε και λίγη. Ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείς πως ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει είναι να έχεις ένα διάφανο πλαστικό (ακόμη κι από τη συσκευασία ενός προϊόντος) το οποίο θα χρησιμοποιήσεις ως σπάτουλα για να απλώσεις την πάστα με αργές κινήσεις, κι έτσι θα βλέπεις διαρκώς πώς απλώνεται και μέχρι πού. Όταν τελειώσεις με την πάστα, βάλε πίσω την ψύκτρα κι είσαι έτοιμος: αν ο επεξεργαστής σου όντως είχε πρόβλημα θερμότητας λόγω της παλιάς πάστας, πλέον θα δεις λίγους έως αρκετούς βαθμούς μείον όταν βρίσκεται σε λειτουργία.

2132081879_bequiet_4.jpg.712720855407a50c37fef48df9b28065.jpg

Με την ευκαιρία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το φτερό για να καθαρίσεις τη μητρική, πάντοτε με πολλή προσοχή, αποφεύγοντας την πίεση και φυσικά προσέχοντας τα διάφορα εξαρτήματα να μην κόψουν ίνες από το φτερό κι αυτές μείνουν μέσα. Πάντοτε να έχεις κατά νου πως υγρά -είτε σταγόνες είτε κάποιο βρεγμένο πανί, για παράδειγμα- δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με οποιοδήποτε σημείο όπου υπάρχουν ηλεκτρονικά.

Τα παραπάνω αφορούν στα βασικά εξαρτήματα που συνήθως χρειάζονται καθαρισμό, οπότε με τις ίδιες μεθόδους μπορείς να καθαρίσεις οποιοδήποτε άλλο σημείο θεωρήσεις πως χρειάζεται μια μικρή… ανάσα. Όταν ολοκληρώσεις τον καθαρισμό, βάλε στην πρίζα το πιστολάκι και φύσηξε με υπομονή οποιοδήποτε σημείο ήρθε σε επαφή με υγρά, για να βεβαιωθείς πως όταν συναρμολογήσεις ξανά τον υπολογιστή δε θα υπάρξει ούτε μια σταγόνα που θα βάλει σε κίνδυνο τον υπολογιστή σου.

Αφότου ολοκληρώσεις και το στέγνωμα, συναρμολόγησε τον υπολογιστή σου και απόλαυσέ τον σαν να είναι καινούριος, καθώς πιθανότατα θα παρατηρήσεις χαμηλότερο θόρυβο και καλύτερη διαχείριση θερμότητας, άρα και ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις ενώ αυτό που δε θα δεις άμεσα -όμως είναι εξίσου σημαντικό- είναι η καλύτερη διάρκεια ζωής που πιθανώς θα έχουν τα εξαρτήματά σου. Όταν όλα λειτουργούν σε ιδανικές θερμοκρασίες και δε ζορίζονται, για παράδειγμα προκειμένου να εξασφαλίσουν ομαλή ροή αέρα, τότε είναι πιθανότερο να «ζήσουν» και περισσότερο.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω πάρει το μαύρο και η σκόνη άρχισε να φαίνεται εσωτερικά από την 2η εβδομάδα... ένας ακόμη λόγος να πάει κάποιος σε λευκό κουτί

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν έχω καθαρίσει ποτέ στην ζωή μου υπολογιστή, στα καλά καθούμενα. Μόνο όταν κάνω κάποιο βάλε-βγάλε και πέσω στην περίπτωση να δω πολλή σκόνη, βγάζω το κουτί στην αυλή και χρησιμοποιώ για 10 sec έναν φυσητήρα Ryobi που έχω (όχι spay και αηδίες) που πετάει έξω όχι μόνο την σκόνη αλλά και τα βακτηρίδια και κάνει τους ανεμιστήρες να σκούζουν σαν διαόλια... :) Επίσης, οι μισοί υπολογιστές μου είναι με μόνιμα ανοιχτό το πλαινό σαν test benches - μετά απο 1 χρόνο μπορεί να φανεί λίγη σκόνη... Ροές αέρα, θετικές κι αρνητικές πέσεις, είναι για τους millenials και εντεύθεν που έχουν χρόνο για πέταμα... :)

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 11/10/2021 στις 1:12 ΠΜ, cpc464 είπε

Βγάζεις το pc στην βεράντα το πλακώνεις με τον φυσητήρα και τελειώνει η ιστορία.

Η καλύτερη αγορά που έκανα ever :D

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπενθυμίζω ότι καλό είναι να "κλειδώνουμε" όλα τα fans στο κουτί πριν χρησιμοποιήσουμε blower διαφορετικά γυρνάνε σε ταχύτητες υψηλότερες απ' ότι είναι σχεδιασμένα και χαλάνε τα bearings

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 15/10/2021 στις 12:53 ΜΜ, kyrsoronas είπε

Allow me to introduce to you the PC Cleaner 5000 ! 🤣

pcCleaner5000w.thumb.jpg.7f965542ef86bf1a748d4d0db42ea7b6.jpg

Το ιδιο εχουμε 😂 εγω του βαζω και εμια φιλτροχοανη απο παπι στην πλευρα που ρουφαει να μην ρουφαει τις σκονες που φυσαω παλι μεσα.. μιλαμε για καταστασεις turbo :P 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 ώρες πριν, nick#18 είπε

Το ιδιο εχουμε 😂 εγω του βαζω και εμια φιλτροχοανη απο παπι στην πλευρα που ρουφαει να μην ρουφαει τις σκονες που φυσαω παλι μεσα.. μιλαμε για καταστασεις turbo :P 

εετς! να του ρυθμίσεις και τα μίγματα και θα πηγαίνει τάπα το εργαλειο!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 19/10/2021 στις 11:43 ΜΜ, nick#18 είπε

Το ιδιο εχουμε 😂 εγω του βαζω και εμια φιλτροχοανη απο παπι στην πλευρα που ρουφαει να μην ρουφαει τις σκονες που φυσαω παλι μεσα.. μιλαμε για καταστασεις turbo :P 

Φωτογραφία άμεσα!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...