Προς το περιεχόμενο

MLS MAIC Review


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε παρουσίαση στην οποία λάβαμε μέρος πέρσι στη CES, τη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών στον κόσμο, εντύπωση μας προκάλεσε ένα slide στο οποίο γινόταν αναφορά στις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις και στα προϊόντα που συντέλεσαν σε αυτές. Τα τελευταία δύο χρόνια τα έξυπνα ηχεία αποτελούν ίσως την πιο hot κατηγορία gadget στον κόσμο αν και στη χώρα μας είναι σχεδόν εξαφανισμένα.

Κάτι τέτοιο δεν προκαλεί εντύπωση αφού σε επίπεδο πλατφόρμας η Google και η Apple που βρίσκονται πίσω από τις μεγαλύτερες mobile πλατφόρμες, δεν υποστηρίζουν τη χώρα μας. Σίγουρα μπορούμε να βρούμε τρόπους να λειτουργήσουμε τα έξυπνα ηχεία κυρίως της Google, όμως η εμπειρία χρήσης πέφτει στον τοίχο που λέγεται ελληνική γλώσσα. Μην ξεχάσουμε και την Amazon η οποία με τη σειρά έξυπνων ηχείων Echo έχει καταφέρει να αποσπάσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην Αμερικανική αγορά. 

maic_5.jpg.78736389f1e38857002e105c8f1c20d3.jpg

Tην MLS τη γνωρίζουμε πολύ καλά, κυρίως, από την τεχνολογία αναγνώρισης και μετατροπής της ομιλίας σε κείμενο με εξειδίκευση στην ελληνική γλώσσα. Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη έχει ξεχωρίσει στην ελληνική αγορά εξαιτίας των smartphone αλλά και των tablet της, όχι τόσο σε επίπεδο hardware αλλά εξαιτίας του λογισμικού με τα οποία εξοπλίζει τις προτάσεις της. Η δημιουργία ενός έξυπνου ηχείου ή καλύτερα, μιας Smart Display από την MLS ήταν το επόμενο λογικό βήμα για την εταιρεία και είναι δική μας δουλειά να δούμε κατά πόσο η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να σταθεί στην αγορά και να αποτελέσει μία αξιόλογη πρόταση για όσους θέλουν να έχουν μία πρώτη επαφή με μία έξυπνη ψηφιακή βοηθό και με ό,τι αυτή μπορεί να προσφέρει.

Στην παρουσίαση αυτή δεν θα δούμε μία μόνο συσκευή άλλα δύο και συγκεκριμένα τα δύο Smart Display που έχει κυκλοφορήσει ήδη η MLS στην ελληνική αγορά, τη MAIC και τη MAIC mini. Οι διαφορές στις δύο προτάσεις βρίσκονται στο μέγεθος της οθόνης και στην ποιότητα των ηχείων, κάτι που αναμενόμενα φέρνει τη διαφορά και στην τιμή. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο μοντέλο έρχεται με οθόνη 7 ιντσών και κοστίζει αυτή τη στιγμή 199,90 ευρώ ενώ η MAIC mini που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες είναι πιο φθηνή με κόστος 149,90 ευρώ. Κρατήστε ότι η ένταση των ηχείων στο μεγαλύτερο μοντέλο είναι μεγαλύτερη από αυτή μίνι μοντέλου με το μπάσο να είναι πιο εντυπωσιακό.

maic_2.jpg.20cc0fc3c8dd01bb708867732119e9e5.jpg

Η ποιότητα κατασκευής στην οποία κυριαρχεί το πλαστικό, κρίνεται ικανοποιητική όμως γενικότερα ο σχεδιασμός δεν προσφέρει συγκινήσεις. Η ποιότητα των χρωμάτων που χαρίζει η LCD οθόνη στο μεγαλύτερο μοντέλο είναι καλύτερη αλλά και στο MAIC mini τα πράγματα είναι εξίσου καλά με τον χρήστη να μένει ικανοποιημένος. Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό τους, δεν γνωρίζουμε πολλά στον τομέα των τεχνικών χαρακτηριστικών όμως η αλήθεια είναι ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία gadget, το τεχνικό κομμάτι δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει τόσο. Και αυτό διότι στα έξυπνα ηχεία το Α και το Ω είναι το λογισμικό και μόνο αυτό. Η MLS εδώ και χρόνια έχει δείξει την αγάπη της στο Android και αναμενόμενα τα δύο MAIC βασίζονται σε άγνωστη έκδοση της πλατφόρμας της Google. Μην περιμένετε να δείτε το γνωστό μενού αφού η εταιρεία έχει αναπτύξει το δικό της περιβάλλον και οποιαδήποτε ενασχόληση με την πλατφόρμα είναι απόλυτα ελεγχόμενη από την MLS.

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι εξαιρετικά εύκολη και μόλις αυτή ολοκληρωθεί ο χρήστης θα δει στην οθόνη την ή τον ψηφιακό βοηθό που έχει επιλέξει, ανάλογα με την επιλογή προσωπικότητας (animation) που κάνει. Μάλιστα, πρόσφατα  προστέθηκε και μια τρίτη επιλογή, αυτή της “Νεράιδας”. Αν και δεν τρελαθήκαμε με το animation, προτιμήσαμε την γυναικεία προσωπικότητα να αποτελέσει και την προσωπική μας εικονική βοηθό. 

Η MAIC σαν έννοια υπάρχει στα προϊόντα της MLS εδώ και αρκετά χρόνια όμως εδώ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε μία πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης η οποίο μπορεί να απαντήσει σε χιλιάδες ερωτήματα συγκεκριμένων κατηγοριών αλλά και να διασυνδεθεί με τρίτες υπηρεσίες και έξυπνα gadgets προκειμένου πάλι με τις αντίστοιχες φωνητικές εντολές να είναι δυνατή η διαχείρισή τους. 

Η MLS έχει δώσει έμφαση στο να γίνει η αλληλεπίδραση με την MAIC όσο το δυνατόν πιο φυσική υποστηρίζοντας και πρόσθετα ερωτήματα προκειμένου να γίνεται ένα διάλογος χωρίς να δίνουμε κάθε φορά τη φωνητική εντολή ενεργοποίησης. Μια πρώτη ένσταση έχουμε να αναφέρουμε στη φυσικότητα των φωνών και των δύο προσωπικοτήτων. Μέσα στη συσκευασία και στις δύο περιπτώσεις η MLS δίνει ένα μικρό βιβλιαράκι στο οποίο μπορούμε να πάρουμε μία πρώτη ιδέα για τις φωνητικές εντολές στις οποίες απαντά η MAIC. Αντίστοιχα η οθόνη η οποία παραμένει συνεχώς ανοιχτή, εμφανίζει συνεχώς διάφορα παραδείγματα εντολών τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χρήστης. Κάτι που διορθώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης είναι η παρουσίαση ενός dark mode όπου η φωτεινότητα της οθόνης πέφτει αρκετά χωρίς να ενοχλεί όταν επικρατεί σκοτάδι στο δωμάτιο, όμως ποτέ δεν κλείνει εντελώς.

maic_1.jpg.913eb062ac3802c9fa63d7b5965a4e09.jpg

Με βάση και το ίδιο φυλλάδιο, γνωρίζουμε ότι η MAIC μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα από συνολικά 11 κατηγορίες. Ας δούμε μερικά παραδείγματα όμως ανά κατηγορία για το τι φωνητικές εντολές μπορούμε να δώσουμε στη MAIC. Όσο για τα αποτελέσματα, μια πολύ καλή ιδέα θα πάρετε από την βιντεοπαρουσίαση που συνοδεύει αυτή την παρουσίαση. Για κάθε εντολή θα πρέπει να προηγηθεί η εκφώνηση της λέξης «MAIC» ή «Ok MAIC» προκειμένου να ενεργοποιηθεί η έξυπνη βοηθός της MLS. Σε πολλές περιπτώσεις, η MAIC είναι έτοιμη να δεχθεί και δεύτερη πρόσθετη ερώτηση, χωρίς να χρειάζεται να ξαναπείτε «MAIC», δημιουργώντας έναν διάλογο με τον χρήστη αν και όχι σε μεγάλο βάθος. 

Μουσική

  • «Παίξε Έφη Θώδη»  (Αναπαραγωγή τραγουδιών συγκεκριμένου καλλιτέχνη ή συγκροτήματος)
  • «Παίξε Queen και Bohemian Rhapsody» (Αναπαραγωγή συγκεκριμένου τραγουδιού)
  • «Βάλτο στα αγαπημένα» (Δημιουργία λίστας αγαπημένων video clip)
  • «Θέλω να ακούσω Britney Spears»

Μαγειρική 

  • «Τι να μαγειρέψω σήμερα»
  • «Πώς να φτιάξω παστίτσιο»
  • «Θέλω συνταγή για σουφλέ σοκολάτας»

Video 

  • «Θέλω να δω κινούμενα σχέδια»
  • «Βάλε παραμύθια»
  • «Θέλω να δω τις καλύτερες φάσεις με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο»

Ζώδια

  • «Βρες μου το ζώδιο μου»
  • «Ποιος είναι ο ωροσκόπος μου»

Συμβουλές - Θεραπεία

  • «Φτιάξε μου τη διάθεση»
  • «Πού να ταξιδέψω στην Ελλάδα το καλοκαίρι»

Παγκόσμιοι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί

  • «Παίξε τον σταθμό Easy FM»
  • «Θέλω Jazz ραδιοφωνικούς σταθμούς»
  • «Θέλω ιταλικούς σταθμούς»

Χρήσιμα (αναζήτηση και στη Wikipedia)

  • «Θέλω να με ξυπνήσεις στις 7 το πρωί»
  • «Θέλω μια υπενθύμιση αύριο στις 4 το μεσημέρι»
  • «Ποιος ήταν ο Stephen Hawking»
  • «Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου»

Καιρός

  • «Τι καιρό θα κάνει σήμερα»
  • «Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή»
  • «Τι καιρό έχει στη Βαρκελώνη»

Ψυχαγωγία

  • «Πες μου ένα ανέκδοτο»
  • «Πες μου μια μαντινάδα»
  • «Θέλω να μου πεις ποιήματα του Καβάφη»

Smart Hone

  • «Σβήσε τα φώτα»
  • «Άνοιξε τον κλιματισμό»
  • «Κάνε το φως μπλε»

Παγκόσμιος Χρυσός οδηγός

  • «Βρες μου έναν υδραυλικό στην περιοχή»
  • «Ποιο είναι το κοντινότερο φαρμακείο»
  • «Πρότεινε μου ένα μπαράκι για το βράδυ»

Σε αντίθεση με άλλες προτάσεις από το εξωτερικό, η MLS πιστεύει, όπως μας ανέφεραν στελέχη της, ότι η παρουσία οθόνης στην πλατφόρμα είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης, και κάτι τέτοιο αποτελεί, θα λέγαμε, μια λογική απόφαση που γίνεται κατανοητή όσο χειρίζεστε είτε τη MAIC mini είτε τη MAIC. 

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, οι κατηγορίες αφορούν ερωτήματα για τη μουσική για τον καιρό για την ψυχή για τα ζώδια, για τη μαγειρική αλλά και διάφορες συμβουλές όπως για παράδειγμα που να ταξιδέψετε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. 

Χρήση

Η πρώτη γενιά των έξυπνων ηχείων της MAIC, κρίνεται αρκετά καλή αν και σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις που θα θέλαμε να αντιμετωπιστούν στο μέλλον για να γίνει η MAIC ακόμα πιο χρήσιμη στην καθημερινότητα του κατόχου της. Μάλιστα είναι τέτοια η φύση των έξυπνων εικονικών βοηθών, όπου πολλές από αυτές τις ελλείψεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποια αναβάθμιση στο λογισμικό χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε τη νέα γενιά των έξυπνων ηχείων.

Πρώτα θα αναφέρουμε την έλλειψη συγχρονισμού με κάποιο διαδικτυακό ημερολόγιο και ειδικότερα το Google Calendar, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε φωνητική εντολή για την προσθήκη κάποιου ραντεβού απευθείας στη MAIC, και παράλληλα αυτό να συγχρονιστεί με το smartphone ή τον υπολογιστή μας μέσω του Cloud. Ακόμα και η δυνατότητα των υπενθυμίσεων που υποστηρίζει αυτή τη στιγμή η MAIC είναι «τοπική» και δεν μπορεί να συγχρονιστεί με κάποια τρίτη υπηρεσία για να ενημερωνόμαστε και στο κινητό μας.

Μας έλειψε ακόμα και η δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων απευθείας από τη MAIC, κάτι που θα γινόταν εφικτό αν μπορούσαμε να συνδέσουμε το smartphone μας με το έξυπνο ηχείο της MLS. Το να μη χρειάζεται να ψάχνουμε να βρούμε το κινητό μας μέσα στο σπίτι και να μπορούμε να δώσουμε για παράδειγμα μια φωνητική εντολή «Κάλεσε τη μαμά», θα ήταν μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα, ειδικά όταν η συνομιλία θα γινόταν χωρίς να χρειαστεί να ακουμπήσουμε το smartphone μας. 

maic_1.jpg.a24de98e4f46f36fc2e4ff1f7e0ecd1f.jpg

Στο ερώτημά μας αυτό, η MLS μας ανέφερε ότι αν και δεν ετοιμάζει μια τέτοια λειτουργία, εντούτοις θα παρουσιάσει πολύ σύντομα κάτι σχετικό και συγκεκριμένα την εφαρμογή MAIC Videocalls για την πλατφόρμα του Android. Το σενάριο που επιδιώκει η MLS με την εφαρμογή αυτή είναι να μπορεί κάποιος να μας βρει στο κινητό φτάνει να έχουμε εγκατεστημένη την εφαρμογή, καλώντας μας από το έξυπνο ηχείο. Φυσικά θα είναι δυνατό και το αντίστροφο σενάριο. 

Τέλος, παρατηρήσαμε ότι ανάμεσα σε όλα τα σενάρια χρήσης της MAIC, η ειδησεογραφία δεν αποτελεί προτεραιότητα, και η οποία παραμένει αρχικά υπό τη μορφή τίτλων που εμφανίζονται στην οθόνη αν επιλέξουμε τη σχετική ρύθμιση. Οι τίτλοι πολλές φορές αφορούσαν παλιές ειδήσεις ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς τα μέσα μέσω των οποίων θα θέλαμε να ενημερωνόμαστε είτε μέσω της οθόνης είτε μέσω κάποιας φωνητικής εντολής η οποία θα έλεγε στη MAIC ιδανικά να μας διαβάζει τις τελευταίες ειδήσεις ή ακόμα ιδανικότερα, κάποια συγκεκριμένα άρθρα ή podcast. που εντοπίσαμε στο smartphone μας. Γενικότερα, στον τομέα αυτό, τα περιθώρια για τη MAIC είναι αρκετά μεγάλα, και θα θέλαμε να αποτελέσουν μία από τις προτεραιότητες της ομάδας ανάπτυξης. 

Συμπέρασμα

H πλατφόρμα της MLS είναι ένα ξεχωριστό προϊόν τεχνολογίας που περιμέναμε να δούμε στην ελληνική αγορά από κάποιο μεγάλο όνομα της τεχνολογίας. Θα λέγαμε μάλιστα ότι η MAIC αποτελεί τη φυσική συνέχεια της τεχνολογίας που αναπτύσσει η MLS όλα αυτά τα χρόνια, ερχόμενη να συμβαδίσει απόλυτα με την εποχή που διανύουμε και με την ολοένα μεγαλύτερη σημασία που θα παίζει σταδιακά η τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας. 

Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου η MAIC μας ξάφνιασε ευχάριστα με τις απαντήσεις της και με το γεγονός ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τις φωνητικές μας εντολές, με την περίοδο «εκμάθησης» τους να είναι μικρή. 

maic_3.jpg.86a1fee16e0ad3f5d90957cc64e5055b.jpg

Η παρουσία οθόνης είναι σημαντική και στα δύο μοντέλα αφού όπως αναφέραμε τα περισσότερα σενάρια αλληλεπίδρασης με τη MAIC όταν εμπλουτίζονται με την εικόνα, γίνονται πιο ενδιαφέροντα για τον χρήστη. Το YouTube και η δυνατότητα να ακούσουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια όποτε θέλουμε και χωρίς να πληρώσουμε μια τρίτη υπηρεσία, είναι ένα από αυτά, και μάλιστα θα λέγαμε αρκετά έξυπνο ειδικά όταν η MLS μας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας λίστας αγαπημένων όπου με μια απλή φωνητική εντολή μπορεί να ξεκινήσει η αναπαραγωγή. 

Μας άρεσε επίσης η δυνατότητα να ακούμε ραδιοφωνικούς σταθμούς από ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά από την Ελλάδα ενώ μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις αποτέλεσε ο έλεγχος έξυπνων συσκευών για το σπίτι, και ειδικότερα αυτών της Xiaomi και της TP-Link όπου είναι ανάμεσα στα δημοφιλέστερα στη χώρα μας. Στο διάστημα που είχαμε στη χέρια μας και τα smart displays, διαπιστώσαμε ότι η MLS προχωρά σε τακτικές αναβαθμίσεις OTA προσθέτοντας χαρακτηριστικά και μάλιστα τακτικά. 


Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Ποιος εχει ξεχωρισει στην ελληνικη αγορα ρε παιδια?! Σε αλλη χωρα ζουμε?

Rebranded oem κινεζικες συσκευες ποιοτητας turbo-x πουλανε.

Δικια τους δηλαδη ειναι η τεχνολογια αναγνωρισης φωνης,οχι της google/microsoft με skin απο πανω?

Δεν τρολαρω,μπορειτε να μας πειτε τι development εχουν κανει προσωπικα σαν εταιρια,γιατι τελευταια φορα που ακουσα η google και η Microsoft εχουν χαλασει δις σε αυτον τον τομεα και πανω απο μια 10ετια εργασιας.

 

(την εχω και γω την απορια που ειχε το παιδι που του σβηστηκε το comment)

 

  • Like 15
  • Thanks 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators
1 minute ago, zx1234r said:

Παιδιά προσέξτε μην ποδοπατηθείτε όταν θα τρέξετε να το αγοράσετε.

Εγώ πειράζει που θέλω να το πάρω στη μάνα μου??? Έχουμε άλλη αντίστοιχη επιλογή με virtual assistant για κάποιον που δεν γνωρίζει αγγλικά?

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators
Just now, stelios18120 said:

Γιατί να την βασανίσεις την γυναίκα; 😋😋

Δώσε μου όμως μια εναλλακτική με κάτι που να υποστηρίζει ελληνικά και να μην έχει περίεργα μενού κλπ για έναν 70χρονο που θέλει να γνωρίσει κάπως αργά τη νέα τεχνολογία...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...