Προς το περιεχόμενο

Μάπα το καρπούζι


melodicpunk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 ώρες πριν, fytotech είπε

Να μιλήσει κι ο ειδικός επί του θέματος! (fytotech=φυτοτέχνης=γεωπόνος).

Υπάρχουν αρκετές πρώιμες ποικιλίες που ακόμα και τώρα είναι σε καλή κατάσταση ο καρπός τους. Το πιο σημαντικό είναι ο χρόνος παραμονής τους στο χωράφι. Επειδή πολλές φορές οι αγρότες βιάζονται, τα κόβουν νωρίς από το χωράφι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη συγκέντρωση σακχάρων ώστε να είναι γλυκά. Εκεί είναι όλο το μυστικό για το πώς διαλέγεις.

Πάμε όμως τώρα στα μυστικά, για να διαλέξεις ένα καλό καρπούζι! Κι όχι. Δε θα σας βάλω να το χτυπάτε και να ακούτε αν είναι κούφιος ο ήχος!

Α.) Δείτε το "χλωρό" κομμάτι. Ο καρπός του καρπουζιού, ακουμπάει στο έδαφος. Στο σημείο επαφής με το έδαφος, μένει ένα κομμάτι ανοιχτόχρωμο, καθώς δεν μπορεί να πρασινίσει αφού δεν το βλέπει ο ήλιος. Αυτό το κομμάτι πρέπει να είναι σχεδόν κιτρινωπό κι όχι άσπρο. Αν είναι κίτρινο, σημαίνει πως έχει μείνει αρκετά στο χωράφι ώστε να γίνει γλυκό. Αν είναι άσπρο, σημαίνει πως μαζεύτηκε βιαστικά. Φαίνεται πιο "βρώμικο" αλλά αυτό είναι το πιο γλυκό.

Β.) Ψάξτε τα σημεία από τα ακάρεα! Πάνω στα καρπούζια που πολλές φορές αγνοούμε γιατί δεν είναι αισθητικά όμορφα, έχει κάποιες καφέ κηλίδες. Σαν ιστός αράχνης είναι σχεδόν. Αυτό είναι σημάδια από τις μέλισσες όμως. Κι όσο πιο πολλά σημάδια, τόσο περισσότερη επικονίαση. Όσο περισσότερη επικονίαση, τόσο πιο γλυκό το καρπούζι.

Γ.) Οι αγρότες τα ξέρουν ως "Αρσενικά" και "θηλυκά" καρπούζια. Τα αρσενικά είναι μακρόστενα και τα θηλυκά, πιο στρογγυλά. Τα θηλυκά είναι πιο γλυκά. Ανάλογα με την ποικιλία προφανώς το σχήμα διαφέρει. Αλλά συγκριτικά πάντα θα υπάρχουν κάποια πιο στρογγυλά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αυτά θα επιλέγετε. Είναι τα θηλυκά.

Δ.) Η "ουρα". Το σημείο που κόβεται το καρπούζι. Είναι το κοτσάνι που κόβεται από το φυτό κατά τη συγκομιδή. Όσο πιο "μαραμένο" είναι, τόσο καλύτερα. Αν είναι φρέσκο, σημαίνει πάλι πως βιάστηκαν να κόψουν τον καρπό.

Ε.) Το μέγεθος. Πάλι εξαρτάται από την ποικιλία προφανώς. Το μέτρο σύγκρισης, θα είναι τα καρπούζια που είναι δίπλα του. Δε θα πηγαίνετε ούτε στο μεγαλύτερο, ούτε όμως στο μικρότερο που πάνε κάποιοι. Τις καλύτερες πιθανότητες τις έχετε στα μέτρια καρπούζια. Αυτά έχουν το σωστό μέγεθος κι έχουν προλάβει και να ωριμάσουν και δεν έγιναν με πολύ νερό που μειώνει τη γεύση τους.

Αυτά! Ελπίζω να βοήθησα!

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± take hat off

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

1 ώρα πριν, bjj-p είπε

Η σειρα που κατατασσεις τις οδηγιες ειναι κ σειρα σημαντικοτητας;

γιατι ολα αυτα αποκλειεται να τα βρεις σε ενα καρπουζι.

τα βιολογικα εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να ειναι πιο γευστικα ή δεν παιζει ρολο;

Τα Γ κι Ε ισχύουν σε κάθε περίπτωση, καθώς μιλάμε σε σχέση με τα υπόλοιπα του πάγκου.

Από τα άλλα τρία, όποιο κι αν βρεις, είναι αρκετό.

Τα βιολογικά είναι τεράστιο θέμα. Κανονικά δε θα έπρεπε να είναι πιο γευστικά. Όπως είπα πριν η γεύση είναι ξεκάθαρα θέμα συγκέντρωσης σακχάρων. Στα βιολογικά, καθώς η τιμή είναι πιο υψηλή, κάποιες φορές έχουν το περιθώριο να περιμένουν λίγο παραπάνω στο χωράφι. Αυτό είναι το θετικό που τα κάνει καλύτερα. Το αρνητικό που τα κάνει καλύτερα, είναι πως πολλές φορές τα αφήνουν περισσότερο γιατί είναι ψεκασμένα και περιμένουν να μειωθεί η υπολειμματικότητα του φυτοφαρμάκου στα επίπεδα που θεωρείται βιολογικό το προϊόν.

  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, j0hnn1e είπε

Φροσκη, στο insomnia είμαστε, μπερδεύτηκες με το beaverforum.gr; Η το autocorrect έλαβε δράση 😄

 

ντεν χρησιμοποιω οτοχορεκτ καρντια μου

ποτέ

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, fytotech είπε

Να μιλήσει κι ο ειδικός επί του θέματος! (fytotech=φυτοτέχνης=γεωπόνος).

Υπάρχουν αρκετές πρώιμες ποικιλίες που ακόμα και τώρα είναι σε καλή κατάσταση ο καρπός τους. Το πιο σημαντικό είναι ο χρόνος παραμονής τους στο χωράφι. Επειδή πολλές φορές οι αγρότες βιάζονται, τα κόβουν νωρίς από το χωράφι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη συγκέντρωση σακχάρων ώστε να είναι γλυκά. Εκεί είναι όλο το μυστικό για το πώς διαλέγεις.

Πάμε όμως τώρα στα μυστικά, για να διαλέξεις ένα καλό καρπούζι! Κι όχι. Δε θα σας βάλω να το χτυπάτε και να ακούτε αν είναι κούφιος ο ήχος!

Α.) Δείτε το "χλωρό" κομμάτι. Ο καρπός του καρπουζιού, ακουμπάει στο έδαφος. Στο σημείο επαφής με το έδαφος, μένει ένα κομμάτι ανοιχτόχρωμο, καθώς δεν μπορεί να πρασινίσει αφού δεν το βλέπει ο ήλιος. Αυτό το κομμάτι πρέπει να είναι σχεδόν κιτρινωπό κι όχι άσπρο. Αν είναι κίτρινο, σημαίνει πως έχει μείνει αρκετά στο χωράφι ώστε να γίνει γλυκό. Αν είναι άσπρο, σημαίνει πως μαζεύτηκε βιαστικά. Φαίνεται πιο "βρώμικο" αλλά αυτό είναι το πιο γλυκό.

Β.) Ψάξτε τα σημεία από τα ακάρεα! Πάνω στα καρπούζια που πολλές φορές αγνοούμε γιατί δεν είναι αισθητικά όμορφα, έχει κάποιες καφέ κηλίδες. Σαν ιστός αράχνης είναι σχεδόν. Αυτό είναι σημάδια από τις μέλισσες όμως. Κι όσο πιο πολλά σημάδια, τόσο περισσότερη επικονίαση. Όσο περισσότερη επικονίαση, τόσο πιο γλυκό το καρπούζι.

Γ.) Οι αγρότες τα ξέρουν ως "Αρσενικά" και "θηλυκά" καρπούζια. Τα αρσενικά είναι μακρόστενα και τα θηλυκά, πιο στρογγυλά. Τα θηλυκά είναι πιο γλυκά. Ανάλογα με την ποικιλία προφανώς το σχήμα διαφέρει. Αλλά συγκριτικά πάντα θα υπάρχουν κάποια πιο στρογγυλά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αυτά θα επιλέγετε. Είναι τα θηλυκά.

Δ.) Η "ουρα". Το σημείο που κόβεται το καρπούζι. Είναι το κοτσάνι που κόβεται από το φυτό κατά τη συγκομιδή. Όσο πιο "μαραμένο" είναι, τόσο καλύτερα. Αν είναι φρέσκο, σημαίνει πάλι πως βιάστηκαν να κόψουν τον καρπό.

Ε.) Το μέγεθος. Πάλι εξαρτάται από την ποικιλία προφανώς. Το μέτρο σύγκρισης, θα είναι τα καρπούζια που είναι δίπλα του. Δε θα πηγαίνετε ούτε στο μεγαλύτερο, ούτε όμως στο μικρότερο που πάνε κάποιοι. Τις καλύτερες πιθανότητες τις έχετε στα μέτρια καρπούζια. Αυτά έχουν το σωστό μέγεθος κι έχουν προλάβει και να ωριμάσουν και δεν έγιναν με πολύ νερό που μειώνει τη γεύση τους.

Αυτά! Ελπίζω να βοήθησα!

Φίλε είσαι καταπληκτικός .

Μπορεις να μας πεις και για τα πεπόνια ; 

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

33 λεπτά πριν, Alex2020 είπε

Φίλε είσαι καταπληκτικός .

Μπορεις να μας πεις και για τα πεπόνια ; 

Καταρχάς, ευχαριστώ! Μπορώ να σας πω για όλα τα φυτά! Κηπευτικά και μη! Όσο ρωτάτε, εγώ θα απαντάω.

Πάμε στα πεπόνια λοιπόν!

Καταρχάς, το προφανές. Τα πεπόνια είναι στην ίδια οικογένεια με τα καρπούζια (κολοκυνθοειδή). Οπότε κάποια πράγματα είναι παρόμοια με τα παραπάνω. Αλλά το πεπόνι είναι πιο εύκολο να επιλέξεις καθώς δεν έχει τόσο σκληρό περίβλημα.

-Το πιο φανερό είναι και πάλι το κοτσάνι. Όσο πιο "παλιό" φαίνεται, τόσο πιο ώριμο και γλυκό το πεπόνι.

- Η οσμή επίσης είναι κρίσιμη. Ένα ώριμο πεπόνι, μοσχοβολάει. Ένα άγουρο δε βγάζει το ίδιο άρωμα.

- Επίσης, το "αναλογικό" του βάρος. Αν δύο πεπόνια ίδιου περίπου σχήματος έχουν διαφορετικό βάρος, τότε το πιο βαρύ, είναι και πιο γλυκό.

- Τέλος, το πιο βασικό είναι να εκμεταλλευτούμε το λεπτό περίβλημα. Πιέζοντας στο μέσο του κάτω μέρους του πεπονιού, καταλαβαίνουμε αν είναι ώριμο ή όχι από το πόσο μαλακό είναι. Όσο πιο μαλακό, τόσο πιο ώριμο είναι. Μια μικρή προσοχή, μην παραείναι μαλακό, οπότε εκεί πλέον ίσως να έχει ξεκινήσει να σαπίζει αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο σε πάγκο λαϊκής.

  • Like 12
  • Thanks 11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, agamoi-thytai είπε

Αν το κοτσάνι είναι μαραμένο δεν είναι και σημάδι πως έχει κοπεί μέρες πριν ;

Όντως, κάθισα και διάβασα τι έγραψα και δεν το διατύπωσα καλά. Λογικό, να σε μπέρδεψα.

Έχεις δίκιο σε αυτό που γράφεις. Αλλά πάλι πάμε συγκριτικά. Δηλαδή, στον πάγκο της λαϊκής, βρίσκεις στις 99 από τις 100, μη σου πω 100, προϊόντα από μια συγκομιδή. Δηλαδή, οι μέρες που είναι κομμένα, είναι ίδιες. Οπότε το "μαραμένο" κοτσάνι, είναι δείγμα ωριμότητας. Όσο πιο μαραμένο (συγκριτικά με τα υπόλοιπα) είναι, τόσο πιο ώριμο. Δεν τα περιγράφω τέλεια αλλά αν πας σε πάγκο με καρπούζια ή πεπόνια θα καταλάβεις τι λέω. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Fytotech μπραβο για τα post σου ομως ειμαι βεβαιος πως ειχα διαλεξει με τις προδιαγραφες αυτες καρπουζι (εκτος ισως των στιγματων απο τις μελισσες που δεν το ηξερα) και βγηκε μαπα σε σουπερ μαρκετ μιλω

Ειναι και θεμα σπορου μαλλον

Αυτο που λενε για το πολυ νερο για να μεγαλωνουν και ενεσεων ισχυει ή ειναι αρβυλα;

Επεξ/σία από elgol
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@fytotech ευχαριστούμε!

Να συμπληρώσω καο για τον Ανανά για όποιον τον ενδιαφέρει ότι ισχύει κάτι παρόμοιο, όσο πιο κιτρινισμενος ειναι τόσο πιο ώριμος και γλυκός. 

Αν ειναι πράσινος δεν είναι ακόμα για να φαγωθεί.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, fytotech είπε

Όντως, κάθισα και διάβασα τι έγραψα και δεν το διατύπωσα καλά. Λογικό, να σε μπέρδεψα.

Έχεις δίκιο σε αυτό που γράφεις. Αλλά πάλι πάμε συγκριτικά. Δηλαδή, στον πάγκο της λαϊκής, βρίσκεις στις 99 από τις 100, μη σου πω 100, προϊόντα από μια συγκομιδή. Δηλαδή, οι μέρες που είναι κομμένα, είναι ίδιες. Οπότε το "μαραμένο" κοτσάνι, είναι δείγμα ωριμότητας. Όσο πιο μαραμένο (συγκριτικά με τα υπόλοιπα) είναι, τόσο πιο ώριμο. Δεν τα περιγράφω τέλεια αλλά αν πας σε πάγκο με καρπούζια ή πεπόνια θα καταλάβεις τι λέω. 

Μιας και είσαι ο ειδικός για πες μας και τί παίζει που ακούμε πολλές φορές που λένε ότι τα μπολιάζουν με κολοκυθιά, ή κάτι τέτοιο, και καλά για να μεγαλώνουν ποιό γρήγορα αλλά είναι εντελώς σαν άχυρο στην γεύση.

Iσχύει κάτι τέτοιο ;;

Επεξ/σία από dpolal
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

22 ώρες πριν, fytotech είπε

Να μιλήσει κι ο ειδικός επί του θέματος! (fytotech=φυτοτέχνης=γεωπόνος).

Υπάρχουν αρκετές πρώιμες ποικιλίες που ακόμα και τώρα είναι σε καλή κατάσταση ο καρπός τους. Το πιο σημαντικό είναι ο χρόνος παραμονής τους στο χωράφι. Επειδή πολλές φορές οι αγρότες βιάζονται, τα κόβουν νωρίς από το χωράφι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη συγκέντρωση σακχάρων ώστε να είναι γλυκά. Εκεί είναι όλο το μυστικό για το πώς διαλέγεις.

Πάμε όμως τώρα στα μυστικά, για να διαλέξεις ένα καλό καρπούζι! Κι όχι. Δε θα σας βάλω να το χτυπάτε και να ακούτε αν είναι κούφιος ο ήχος!

Α.) Δείτε το "χλωρό" κομμάτι. Ο καρπός του καρπουζιού, ακουμπάει στο έδαφος. Στο σημείο επαφής με το έδαφος, μένει ένα κομμάτι ανοιχτόχρωμο, καθώς δεν μπορεί να πρασινίσει αφού δεν το βλέπει ο ήλιος. Αυτό το κομμάτι πρέπει να είναι σχεδόν κιτρινωπό κι όχι άσπρο. Αν είναι κίτρινο, σημαίνει πως έχει μείνει αρκετά στο χωράφι ώστε να γίνει γλυκό. Αν είναι άσπρο, σημαίνει πως μαζεύτηκε βιαστικά. Φαίνεται πιο "βρώμικο" αλλά αυτό είναι το πιο γλυκό.

Β.) Ψάξτε τα σημεία από τα ακάρεα! Πάνω στα καρπούζια που πολλές φορές αγνοούμε γιατί δεν είναι αισθητικά όμορφα, έχει κάποιες καφέ κηλίδες. Σαν ιστός αράχνης είναι σχεδόν. Αυτό είναι σημάδια από τις μέλισσες όμως. Κι όσο πιο πολλά σημάδια, τόσο περισσότερη επικονίαση. Όσο περισσότερη επικονίαση, τόσο πιο γλυκό το καρπούζι.

Γ.) Οι αγρότες τα ξέρουν ως "Αρσενικά" και "θηλυκά" καρπούζια. Τα αρσενικά είναι μακρόστενα και τα θηλυκά, πιο στρογγυλά. Τα θηλυκά είναι πιο γλυκά. Ανάλογα με την ποικιλία προφανώς το σχήμα διαφέρει. Αλλά συγκριτικά πάντα θα υπάρχουν κάποια πιο στρογγυλά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αυτά θα επιλέγετε. Είναι τα θηλυκά.

Δ.) Η "ουρα". Το σημείο που κόβεται το καρπούζι. Είναι το κοτσάνι που κόβεται από το φυτό κατά τη συγκομιδή. Όσο πιο "μαραμένο" είναι, τόσο καλύτερα. Αν είναι φρέσκο, σημαίνει πάλι πως βιάστηκαν να κόψουν τον καρπό.

Ε.) Το μέγεθος. Πάλι εξαρτάται από την ποικιλία προφανώς. Το μέτρο σύγκρισης, θα είναι τα καρπούζια που είναι δίπλα του. Δε θα πηγαίνετε ούτε στο μεγαλύτερο, ούτε όμως στο μικρότερο που πάνε κάποιοι. Τις καλύτερες πιθανότητες τις έχετε στα μέτρια καρπούζια. Αυτά έχουν το σωστό μέγεθος κι έχουν προλάβει και να ωριμάσουν και δεν έγιναν με πολύ νερό που μειώνει τη γεύση τους.

Αυτά! Ελπίζω να βοήθησα!

images?q=tbn:ANd9GcRraXCz6zSOkltQUeOjK1g

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...