Προς το περιεχόμενο

Wildlife


mic2mic

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανοίγω αυτό το θέμα για να μοιραζόμαστε τα εκπληκτικά φαινόμενα της άγριας ζωής (όχι κατοικίδια!) και οτιδήποτε σχετικό μ'αυτά. Και ξεκινάω με κάτι εντυπωσιακό που διάβασα πρόσφατα στο Kruger magazine. Πρόκειται για μια από τις άμυνες που έχουν αναπτύξει κάποια φυτά απέναντι στη βόσκηση και το πώς έχουν προσαρμοστεί τα φυτοφάγα στην άμυνα αυτή. Η εικόνα το εξηγεί καλύτερα: 

 

 

Tannins.png

  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο Αφρικανικός βούβαλος είναι γνωστός για τη δύναμη και την επικινδυνότητά του. Ακόμα και λιοντάρια σπάνια θα επιτεθούν σε ενήλικο βούβαλο αν δεν είναι τουλάχιστον 3-4 μαζί. Όμως εδώ ο βούβαλος τα έβαλε με λάθος αντίπαλο. Αν και έχω δει ένα σωρό βίντεο με ύαινες να σκοτώνουν νεογέννητες γαζέλες, με άγρια σκυλιά να κόβουν κομμάτια από ζωντανά θηράματα κτλ, το παρακάτω βίντεο είναι από τα πιο σκληρά που έχω δει:

 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, CyberCr33p είπε

@mic2mic Εν το μεταξύ νομίζω σε κάποια φάση επιτέθηκε στον βούβαλο και ένας άλλος βούβαλος.

Ναι, το είδα κι εγώ. Έχω δει παρόμοια περιστατικά και σε άλλα βίντεο. Η όλη φάση εξιτάρει την αγέλη και κάποια αρσενικά θέλουν μερίδιο από τη δράση, χωρίς να ξεχωρίζουν "δικός μας" ή "ξένος". Συμβαίνει και σε ανθρώπους, ειδικά σε γήπεδα :D

Τώρα θυμήθηκα και άλλη μια απίστευτη περίπτωση όπου το θύμα ήταν βούβαλος. Φωτογραφία που τραβιέται μια φορά στα χίλια χρόνια:

 

Flying-Buffalo-MAIN.jpg.02cb200d07ceed48777fa0c71bb6dcfd.jpg

  • Like 8
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε όσους αρέσουν τα μεγάλα και εντυπωσιακά ζώα, η Αφρική είναι συνήθως ο αγαπημένος τους προορισμός. Η έλξη οφείλεται τόσο στα ζώα, όσο και στο εικονικό περιβάλλον της σαβάνας όπου έχεις ένα οπτικό πεδίο χιλιομέτρων και δυνατότητα παρατήρησης μεγάλων πληθυσμών ζώων. Άλλες περιοχές του πλανήτη με εντυπωσιακά ζώα όπως η Ινδία ή η Νότια Αμερική, "κρύβουν" πολλές φορές τα ζώα τους μέσα σε τεράστια δάση όπου μπορεί να περιπλανιέσαι όλη μέρα χωρίς να δεις πολλά πράγματα. Η μορφολογία των εθνικών πάρκων έχει παίξει βέβαια ρόλο και στις πολιτικές που ακολουθούν τα διάφορα κράτη σχετικά με την επισκεψιμότητά τους. Εκεί που σε πολλά πάρκα της Αφρικής μπορεί κανείς να περιπλανηθεί με το αυτοκίνητό του και να ακόμα και να διανυκτερεύσει εντός των ορίων του πάρκου, στην Ινδία αυτό είναι αδύνατον. Χρειάζεται οπωσδήποτε η συνοδεία κάποιων rangers για να μπει κάποιος στο πάρκο, ενώ και τα καταλύματα που υπάρχουν εντός των ορίων των πιο εντυπωσιακών πάρκων, είναι ελάχιστα.

Φυσικά τα μεγάλα σαρκοφάγα είναι πάντα αυτά που προσελκύουν τους περισσότερους τουρίστες. Στην Αφρική υπάρχουν περιοχές όπου μπορεί κάποιος να βρει στο ίδιο πάρκο 5 από αυτά: Λιοντάρια, στικτές ύαινες, λεοπαρδάλεις, τσίτα και άγρια σκυλιά. (Το να καταφέρει να τα δει όλα είναι άλλο θέμα βέβαια). Αλλά είναι εντυπωσιακό ότι σε κάποια μέρη της Ινδίας, μέχρι και πριν από 100-150 χρόνια συνυπήρχαν 8 μεγάλα σαρκοφάγα! Τίγρεις, λιοντάρια, ραβδωτές ύαινες, λεοπαρδάλεις, τσίτα, άγρια σκυλιά (dholes), ινδικοί λύκοι και αρκούδες (sloth bears)!

Ένα από αυτά τα μέρη είναι το Kuno National Park στο οποίο υπάρχουν ακόμα λεοπαρδάλεις, αρκούδες, άγρια σκυλιά, ινδικοί λύκοι και ραβδωτές ύαινες. Πρόσφατα μεταφέρθηκαν εκεί και λίγες τίγρεις, ενώ γίνονται προσπάθειες να συμπληρωθεί η οκτάδα με επανεισαγωγή ασιατικών λιονταριών και τσίτα (το εγχείρημα κολάει στις αντιδράσεις της επαρχίας Gujarat που έχει τον μοναδικό εναπομείναντα πληθυσμό ασιατικών λιονταριών και του Ιράν (το οποίο έχει τους μοναδικούς βιώσιμους πληθυσμούς Ασιατικού τσίτα, αλλά θέλει Ασιατικά λιοντάρια για ανταλλαγή, κάτι που η Ινδία δεν έχει αποφασίσει ακόμα).

Φαντάζομαι το ξέρετε ότι υπάρχουν live κάμερες από μερικά πάρκα στην Αφρική; Όπως επίσης και το ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε καθημερινά ζωντανά game drives από το κανάλι safariLive;

Live stream από το Djuma Private Game Reserve (το βίντεο αρχειοθετείται μετά απο μερικές ώρες και ξεκινάει νέο live stream στο ίδιο κανάλι): 

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θαυμαστός και τρομακτικός ταυτόχρονα είναι ο έλεγχος που ασκούν πολλά παράσιτα στους ξενιστές τους. Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση είναι το σαλιγκάρι που έγινε γνωστό μέσα από ντοκιμαντέρ του Attenborough, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις στη φύση. Η κεντρική ιδέα είναι ότι το παράσιτο εισέρχεται με κάποιο τρόπο στο σώμα του ξενιστή το οποίο και χρησιμοποιεί για την ανάπτυξή του, αλλά ταυτόχρονα έχει την δύναμη να αλλάξει και την συμπεριφορά του ζώου που το φιλοξενεί ώστε να γίνει πιο ριψοκίνδυνο και με αυτόν τον τρόπο να πεθάνει πιο γρήγορα, διευκολύνοντας την συνέχιση της αναπαραγωγής του παρασίτου. Έτσι έχουμε σαλιγκάρια με κεραίες σαν φάρους που αντί να κρύβονται γίνονται στόχος για πουλιά, ακρίδες που αυτοκτονούν πέφτοντας στο νερό αλλά και ακακίες που δίνουν στα μυρμήγκια τροφή που τα κάνει πιο επιθετικά ώστε να προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέντρο στο οποίο ζουν. Μερικά παραδείγματα:

 

Όλα αυτά είναι απλώς ενδιαφέροντα, μέχρι να αρχίσει να διαβάζει κανείς για το πώς κάποια παράσιτα ελέγχουν ακόμα και τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο τα παράσιτα που μπορεί να ελέγχουν και να αλλάζουν την συμπεριφορά μας. Είναι και τα μικρόβια που υπάρχουν στον πεπτικό μας σωλήνα, και τα οποία επηρεάζονται από ένα σωρό πράγματα: Τις σχέσεις μας, την διατροφή μας, το περιβάλλον που ζούμε και τις συνήθειές μας. Ίσως αυτά να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον χαρακτήρα μας, τις επιλογές μας, ή ακόμα  και για κάποιες ασθένειες που έχουν σχέση με τον εγκέφαλο. Και αυτή η περίπλοκη σχέση μας με τα μικρόβια πιθανόν να ξεκινάει από την στιγμή που γεννιόμαστε.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σήμερα θα πούμε για την πιο vfm επιλογή για wildlife τουρισμό στην Αφρική. Η οποία φυσικά δεν είναι άλλη από το Kruger National Park της Νοτίου Αφρικής. 

Το πάρκο Kruger έχει μια έκταση περίπου όσο η Πελοπόννησος. Διάσπαρτα μέσα σ'αυτό βρίσκονται κάποια μικρά χωριά (περιφραγμένα φυσικά, για να μην μπορούν να μπουν άγρια ζώα) στα οποία οι τουρίστες νοικιάζουν καταλύματα σε πολύ προσιτές τιμές. Επίσης υπάρχει και χώρος για όσους θέλουν να στήσουν σκηνές ή τροχόσπιτα. Ανάμεσα στα 10-20 "χωριουδάκια" που υπάρχουν, κάποια έχουν ελάχιστα καταλύματα (4-5), καθόλου ευκολίες, και είναι τα πιο "άγρια". Πολλά όμως έχουν αρκετά καταλύματα, 50-100, και μέσα έχουν εστιατόριο, μαγαζί για τα απαραίτητα, βενζινάδικο κτλ.

Το πιο μεγάλο απ'όλα τα χωριά είναι η Skukuza, που κατά κάποιον τρόπο είναι η "πρωτεύουσα" του Kruger. Εκεί υπάρχει και αεροδρόμιο για μικρά αεροσκάφη, μουσείο, ιατρείο κτλ.

Οι δρόμοι στο Kruger είναι είτε ασφαλτοστρωμένοι είτε χωματόδρομοι σε πολύ καλή κατάσταση. Μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα μικρό αυτοκινητάκι και να γυρίσει όλο το πάρκο χωρίς να χρειαστεί 4x4. 

Όντας το πιο "βατό" μεγάλο πάρκο της Αφρικής, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα είναι φυσικά ότι μπορείς να αγοράσεις ότι θέλεις μέσα στα χωριουδάκια, να ακολουθήσεις ένα σωρό δραστηριότητες με rangers, να έχεις σχετικά εύκολη πρόσβαση σε όλες τις γωνιές του πάρκου και όλα αυτά σε συγκριτικά πολύ καλές τιμές. Τα μειονεκτήματα είναι ότι σε κάποια σημεία μπορεί να υπάρχει πολύς κόσμος, δεν υπάρχει τόσο η "άγρια" αίσθηση άλλων μεγάλων πάρκων της Αφρικής και (συνήθως) δεν υπάρχει η επιλογή της "απομόνωσης" για όσους την αποζητούν (πρέπει να μένεις υποχρεωτικά μέσα στα χωριουδάκια).

Να και ένα βίντεο από δυο τουρίστες που μας ξεναγούν στο μεγαλύτερο χωριό απ'όλα, το Skukuza:

 

Και να πώς είναι και ένα από τα μικρότερα και πιο βασικά, το Tsendze:

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 6/12/2019 στις 9:36 ΠΜ, mic2mic είπε

 Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση είναι το σαλιγκάρι που έγινε γνωστό μέσα από ντοκιμαντέρ του Attenborough

Link από την σειρά?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 λεπτά πριν, cthulhucarbide είπε

Link από την σειρά?

Το συγκεκριμένο επεισόδιο με το σαλιγκάρι και το παράσιτο ήταν το 7ο της σειράς The Trials of Life.

Εδώ υπάρχει το επεισόδιο, η ιστορία με το σαλιγκάρι ξεκινάει στο 42:30.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θενξ, θα κατεβάσω όλη την σειρά να την δω.

Απλά ελπίζω να μην μου κακοφανεί γιατί βλέπω είναι του 1990 και πριν λίγες μέρες τελείωσα το blue planet που είναι καινούριο και όπως και να το κάνεις η εικόνα μετράει

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...