Προς το περιεχόμενο

Phase Change built ( -58.8 C )( varachio's custom evaporator )


varachio

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το project ξεκίνησε πίσω το 2010 με την κατασκευή αρχικά του δικού μου,  custom evaporator.

Μια και στην περίπτωση αυτή το  evaporator είναι το βασικότερο εξάρτημα ενός τέτοιου μηχανήματος προσπάθησα να βρώ τότε ένα έτοιμο δοκιμασμένο evaporator αλλα ο  little devil δεν απάντησε ποτέ στα μηνύματά μου και οι δικοί μας εδώ στην Ελλάδα είχαν σταματήσει να ασχολούνται με την κατασκευή τους απ ότι μου είχαν πει.

Ο μόνος που έμενε τότε ήταν ο dimastech o οποίος όμως μου είχαν πει πως δεν είχε αξιόλογο evaporator + το ότι δεν το πουλούσε απο μόνο του. Δεν το έψαξα παραπάνω όμως οπότε ίσως μείνω για πάντα με την απορία. Δεν είχα τότε μονοβάθμιο, ούτε καν κάνιστρο για ξηρό πάγο. Βασικές γνώσεις όμως υπήρχαν, οπότε σκέφτηκα να ξεκινήσω χωρίς βιασύνη και άγχος την κατασκευή ενός νέου μονοβάθμιου κι όπου βγεί κι όποτε βγεί.

Στο ενδιάμεσο κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Ήμουν τυχερός και πολύ σύντομα απέκτησα ένα άψογο μονοβάθμιο το οποίο το αγόρασα μεταχειρισμένο αλλα σε κατάσταση άψογη.
Ήταν χτισμένο απο τον Stelaras και δουλεύει άψογα ακόμα και σήμερα στον benchroom του φίλου  Kintaro.
Για να πάρετε μια ιδέα για το τί ήταν / είναι ικάνο δείτε τις λεπτομέρειες του πρώτου μου submission στο hwbot με εκείνο το μονοβάθμιο:
https://hwbot.org/submission/2220773_varachio_wprime___1024m_core_i7_920_2min_28sec_594ms
Αν τότε είχα περισσότερες γνώσεις ίσως το σκόρ να ήταν και καλύτερο.

Επίσης σχετικά σύντομα αγόρασα έτοιμο κι ένα cascade το οποίο "περιποιήθηκε" και ρύθμισε to δεύτερο στάδιο ο Stelaras και πάλι.
Αυτό το τερατάκι βάρους και ιπποδύναμης το έχω ακόμα και τελευταία το ρύθμισα μάλιστα ακόμα καλύτερα με αποτέλεσμα να κρατάει τον phenom II 965ΒΕ@[email protected] σταθερά στους -95 C
 

Τα παραπάνω στάθηκαν για χρόνια τροχοπέδη λοιπόν, στην κατασκευή του πρώτου δικού μου μονοβάθμιου.
Καθώς όμως το  evaporator  υπήρχε πάντα στο συρτάρι μου με έτρωγε το σαράκι να το δοκιμάσω και να πειραματιστώ με αυτό.

Οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν λοιπόν μετά απο 10 ολόκληρα χρόνια και με την βοήθεια του φίλου και γείτονα Χρήστου ξεκινήσαμε την κατασκευή ενός  custom μονοβάθμιου.
Ο Χρήστος, ακούραστος, επαγγελματίας ψυκτικός με άριστες γνώσεις ηλεκτρολογικών και αυτοματισμών δεν ήξερε ή τουλάχιστον δεν φανταζόταν αρχικά τι θα φτιάχναμε, αλλα είχε όλα τα υλικά και τα εργαλεία να το πετύχουμε.
Εγώ πάλι και ήξερα και φανταζόμουν τι θα φτιάχναμε και τι περίμενα απο το project οπότε η ομάδα ήταν έτοιμη για δράση.

Υλικά λοιπόν:

- Παλιά αποθηκευμένη εξωτερική μονάδα air condition απο μηχάνημα General  με συμπιεστή  fujitsu 12000 BTU / R22 (made in Japan) η οποία απο θαύμα επέζησε απο καιρικές συνθήκες, σκουριά, ανακύκλωση και κλοπή.
- Custom Evaporator
- Καμιά 20αρια ευρώ υλικά απο  Ler@y κυρίως για τον αναξείδωτο εύκαμπτο σωλήνα της αναρρόφησης 
- Καμιά 35αριά ευρώ υλικά απο Eψ@μ κυρίως για τριχοειδή , αφρώδη μονωτικά και μανόμετρα.
- Μερικά γραμμάρια φρέον R22 (απο το οποίο ο Χρήστος έχει κρατήσει πολλά κιλά που θα κρατήσουν για πάντα!)

Τρείς μέρες λοιπόν (15ωρης εργασίας κι απο τους δύο μας) κολλήσεων, καλωδιώσεων, μονώσεων και βαψίματος άρχισαν να δίνουν καρπούς: First run on the table:

SS_varachio_photo1.jpg.fb6c7d215d04ae9e24f19755e2ada0ef.jpg

Στην προκειμένη στιγμή δεν είχαμε βάλει ούτε καν θερμόμετρο στο evaporator. Οι θερμοκρασίες που φαίνονται είναι μόλις πριν μπεί το φρέον στον συμπιεστή και μόλις έχει βγεί απο αυτόν.
Κανένα tuning λοιπόν ακόμα. Αυτό ήταν το πρώτο τσάφ για να δούμε ότι όλα καλά πριν συνεχίσουμε.
Το ημερολόγιο έγραφε 31 Δεκ 2019 μεσημέρι 13:39

Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως το να στριμώξουμε όλων των αναγκαίων πρόσθετων σωλήνων, τριχοειδών, μανόμετρων, βαλβίδων πλήρωσης, ηλεκτρικών κυκλωμάτων και μονώσεων στον περιορισμένο χώρο του συμπιεστή ήταν πραγματική πρόκληση. Προσωπικά δεν θα το ξαναέκανα και θα προτιμούσα μια επίπεδη πλατφόρμα για να χτίζω εύκολα απο το μηδέν. Αυτό ίσως που μας δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο ήταν ότι αφήσαμε όλες τις ασφαλιστικές διατάξεις του κατασκευαστή ενεργές όπως π.χ. η προστασία υπερθέρμανσης του συμπιεστή και η βαλβίδα αναστροφής του ψυκτικού κύκλου. Το βασικό ψυκτικό κύκλωμα εντός του μηχανήματος αν εξαιρέσουμε τις προσθήκες έμεινε βασικά αναλοίωτο. 

Πρώτη του μήνα είχαμε ημιαργία για την κατασκευή holddown και την προετοιμασία ενός συστήματος QX9xxx για τα πρώτα τέστ σε φορτίο. 

Στις 2 Γενάρη λοιπόν ήταν σειρά των τελευταίων πινελιών. Και μετά την τοποθέτηση του θερμόμετρου στο evaporator είδαμε τις πρώτες αισιόδοξες ενδείξεις:

 

SS_varachio_photo2.jpg.bd48f2d9bd81b65335fa19425c25f70e.jpg

Σειρά είχε το  fine tuning και τα τέστ σε φορτίο:

SS_varachio_photo3.png.jpg.338f878add75d2e2811668aa7c6d5a40.jpg

Αυτή βέβαια είναι η idle θερμοκρασία αλλα είναι ακρως εντυπωσιακή αφόυ μιλάμε για R22 με σημείο βρασμού -41C

Με τον QX9770@4660@1,57vcore  η θερμοκρασία σε wprime1024 κράτησε στους -35 ( με μια σύντομη βουτιά αρχικά στους -32C) και στο επίσης δύσκολο Cinebench R15  που είναι σύντομο είχα τα ίδια αποτελέσματα. Με R507 h me R404 ίσως και οι θερμοκρασίες να ήταν κατα 5~8 βαθμούς χαμηλότερες.

Βίντεο 9λεπτο συνεχούς λειτουργίας σε επαναλαμβανόμενα φορτία 350~400W:
https://youtu.be/S3Y1PozuRBo

 

Για R22 δεν θα περίμενα καλύτερα αποτελέσματα..

Τον i5 2500Κ που δοκίμασα τον κρατάει στους -44C

Επεξ/σία από varachio
  • Like 11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Μπράβο άντε να ξαναδώσουμε ζωή στα SS.

Έχεις καμιά φώτο από το εσωτερικό του?

Το επόμενο 10ημερο θα έχω και εγώ στα χέρια μου ένα evaporator που σχεδιασα!(σχέδιο βασισμένο στο evap chilly1)

IMG_20200129_000901.jpg

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νικηφόρε, σε ευχαριστώ.

Κάνεις κι εσύ απίστευτα καλή δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Το δικό μου evap. δεν είναι spiral type όπως αυτό που δείχνεις στην φώτο.

Το είχα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλα το απέκλεισα σαν όχι και τόσο αποδοτικό.

Βέβαια πάντα μιλάμε για διαφορές μερικών μονοψήφιων μονάδων σε βαθμούς °C οπότε τελικά ίσως το καλύτερο evap να είναι το ευκολότερο στην κατασκευή.

Εγω τότε κατέληξα σε μια λογική που το φρέον αφού εκτονωθεί κάθετα στην επιφάνεια του πυθμένα απο τον τριχοειδή, αναγκάζεται σε συνέχεια σε πολλαπλές αλλαγές πορείας 180 μοιρών προτού αφήσει το evap στην κορυφή του προς τον σωλήνα αναρρόφησης. Προσπάθησα να υπολογίσω όσο το δυνατόν με ακρίβεια τις οπές διόδου του αερίου ώστε εσωτερικά του evap να μην υπάρχει δευτερεύουσα εκτόνωση και να μην υπάρχει περιορισμός της ροής του παρα μόνο βίαιη αλλαγή πορείας ώστε να αφήνει την ενέργεια του στα τοιχώματα. Είναι χοντροκοπιά γενικά αφου είναι pure handmade, αλλα το υλικό του ( ηλεκτρολυτικός χαλκός) είναι κορυφαίο. Δεν ξερω αν μπορούμε να βρούμε εδω Ελλάδα τέτοιο χαλκό αλλά είναι η αλήθεια  πολύ πιθανό να υπάρχει και δεν θα μου έκανε εντύπωση.

Θα ανεβάσω φώτο σύντομα να σας το δείξω. Σχεδιαγραμματικά και σε πραγματική φώτο.

 

Επεξ/σία από varachio
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Xe xe xe :)

Τι να μας πει εμας ο μικρός διαβολάκος...

-30 μόνο... πφφφ

Με τόσα λεφτά κιόλας;

http://www.ldcooling.com/shop/ld-pc-v2/52-ld-pc-v2-phase-change.html

Ίσως γι αυτό το λόγο βλέπω τελευταία ανάρτηση στο fb το 2018

https://m.facebook.com/LDcooling/posts

 

 

Επεξ/σία από varachio
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα στην παρέα,

Όπως υποσχέθηκα λοιπόν, παραθέτω το σχέδιο, την αρχική φιλοσοφία και σχεδιασμό του  evaporator  που έφτιαξα.

 

1327466847_varachioevaporator.png.ccb427b4e1ea3b09a820dcaa4d85a3b3.png

Το υγρό R22 εκτονώνεται μέσω του τριχοειδή απο τα 9bar στα -0,4bar στον πυθμένα του evaporator αφού προηγουμένως το παγωμένο αέριο που προσβάλει τον τριχοειδή σε τεσσερα (4) περάσματα σίγουρα του ρίχνει την θερμοκρασία απο τους +22 ακόμα περισσότερο, ίσως και κοντά στο μηδέν απ ότι υπολογίζω χοντρικά.

To παγωμένο αέριο μετά την εκτόνωσή του και την επαφή με τον πυθμένα - οπου λογικά αφήνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς του - αλλάζει βίαια πορεία προσκρούωντας στα τοιχώματα τουλαχιστον τέσσερις φορές προτού φύγει "ψόφιο" απο ενέργεια πλέον προς την αναρρόφηση για να ψύξει και τον συμπιεστή μας.'Οσο ζεστάνεται και ανεβάνει προς τα πάνω οι δίοδοι διαφυγής μεγαλώνουν μια και ο όγκος του μεγαλώνει και χρειάζεται περισσότερο χώρο ώστε να ρέει ομάλα προς την αναρρόφηση.

Το εσωτερικό του  evaporator έγινε σε τόρνο και η κατεργασία εσωτερικά έγινε με κοπτικό εργαλείο κατα τρόπο που να γίνουν εμφανείς αυλακώσεις οι οποίες αυξάνουν την επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας ακόμη περισσότερο.

Με χοντρή λίμα οι εσωτερικές επιφάνειες διαμορφώθηκαν επίσης ώστε να αυξηθούν οι αυλακώσεις και να μην έχουμε λεία επιφάνεια, αλλα τραχειά.

Το υλικό όπως είπα είναι καθαρός ηλεκτρολυτικός χαλκός, και σε μεγάλο φορτίο 350w φαίνεται να έχει δέλτα μικρότερο των 10 βαθμών κελσίου.

Γενικά τους επεξεργαστές κάτω των 90w ονομαστικό φορτίο τους κρατάει σταθερά γύρω στους -40 όσο και να τους κλοκάρω. Νούμερο ιδανικό για R22 πιστεύω, μια και τα τέστ που έχω κάνει ένα μήνα τώρα δείχνουν πως με  R22  δεν μπορώ να πετύχω κάτι καλύτερο.

Φώτο έρχονται...  stay tuned...

 

Επεξ/σία από varachio
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παρέλαβα καινούργιο θερμόμετρο χθές, πιστοποιημένο και επώνυμο, μια και το αλλο που σας έδειχνα παραπάνω ήταν κινέζικο και πίστευα οτι ίσως μπορεί και να με κλέβει...

Και όντως, με έκλεβε... αλλα προς τα πάνω (!) όχι προς τα κάτω...

20200205_210907.jpg.4a5df5b6534757a14688f95253d2e09c.jpgοπ

Οπότε, εκεί είμαστε  idle,  χωρίς φορτίο...

Με το νέο θερμόμετρο βελτιώθηκαν ανάλογα και οι θερμοκρασίες σε φορτίο.

Τον μικρούλη και τεμπέλη σε αέρα  ryzen 3 1200 που παιδεύω αυτές τις μέρες, στα 4400 ΜΗζ με 1,65v core  τον κρατούσε σε  wprime1024 εύκολα στους -44 .

https://hwbot.org/submission/4344154_

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για την ιστορία,

σημειώστε πως οι δικοί μας eleven και unseen εν έτη 2004 σχεδίασαν και κατασκεύασαν ενα απο τα καλύτερα evap. ... όχι της εποχής... αλλα ever... όχι τελείως μόνοι τους, μια και είχαν και την βοήθεια κι άλλων μελων της ελληνικής overclocking κοινότητας τότε. 

Ήταν η χρυσή εποχή του overclocking στην Ελλάδα,  μια golden age , πραγματικά.

Δεν είχα την τύχη να τους γνωρίσω αφου οταν εγω ξεκίνησα το oveclocking εκείνοι είχαν αρχίσει να αποσύρονται...

Ο Stelaras επίσης είχε τελειοποιήσει το κεφάλαιο κολλήσεων και fine tuning κατασκευάζοντας πολλά όμορφα και καλοστημένα single stage και cascade μέχρι τουλάχιστον και το 2015. Έχω την τύχη να έχω ακόμα ένα τέτοιο cascade σε άψογη επιχειρησιακή κατάσταση οπότε μπορώ να ξέρω απο πρώτο χέρι τις απίστευτες δυνατότητές του. 

Υπήρχαν σίγουρα κι άλλοι, που βοήθησαν στην απόκτηση αυτής της τεχνογνωσίας / τεχνοτροπίας,  όμως δεν τους έμαθα / γνώρισα τότε τους περισσότερους.

Αυτά απλά για την ιστορία τα αναφέρω ώστε και αν κάποιος θέλει να ψάξει κατι παραπάνω μπορεί εύκολα να βρεί περισσότερες πληροφορίες , να μάθει και ίσως ενδεχομένως να συγκρίνει αν το χρειάζεται. 

 

 

Επεξ/σία από varachio
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

1061438213_varachioevap.jpg.616a45562b38ee11eb06b8a28d69e9bc.jpg

Εδώ είναι και οι φώτο...

'Εχασα τις τελικές αλλα βρήκα τις αρχικές του 2010 οπότε έχετε μια καλή ιδέα για το πως λειτουργεί σε συνδυασμό με το σκαρίφιμα παραπάνω.

  • Like 4
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...