Προς το περιεχόμενο

Κορωνοϊός στην Ελλάδα


billdanos
Μήνυμα προστέθηκε από Snoob

Τηρείτε τα παρακάτω, παρακαλώ:

1. Βάζετε πηγές στις ειδήσεις που μεταφέρετε. Ειδικά αν είναι κάτι αρνητικό, που ενδεχομένως να προκαλέσει ανησυχία σε όσους το διαβάσουν.

2. Μην αναπαράγετε γιατροσόφια, μαντζούνια και αυτοσχέδια "μέτρα προστασίας". 

3. Γράφετε κόσμια.

4. Αν εντοπίσετε μήνυμα  που κρίνετε πως χρειάζεται παρέμβαση συντονιστή, στείλτε αναφορά και αποφύγετε κάθε σχολιασμό, παράθεση κτλ.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, NobodyRankXV είπε

Άμα κάποιος έχει απλά δύσπνοια και κανένα άλλο σύμπτωμα είναι λόγος να επισκευτεί το νοσοκομείο;

Θα σου πει ο ΕΟΔΥ ή ο γιατρός σου. Μην πας χύμα στο νοσοκομείο (για προστασία τόσο δική σου όσο και των γύρω)...

Επεξ/σία από agnostos13
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 15,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

30 λεπτά πριν, vargas είπε

Υπάρχει λινκ για αυτό ;

Εκτός από τον Guardian, το αναφέρει και ο Observer. Το Remdesivir χρησιμεύει για την αντιμετώπιση του Έμπολα και για (κορονο)ιούς με παρόμοια δομή με τον Covid19. Φαίνεται ότι μάλλον υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία γιατί το δοκίμασαν πρώτα στην Κίνα και τώρα στις ΗΠΑ σε ασθενείς ιδιαίτερα επιβαρυμένους, ως έσχατη λύση. Παραθέτω το σύνδεσμο: https://observer.com/2020/03/coronavirus-covid19-drug-fda-test-gilead-remdesivir/

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@eliasjuve, αφού έκανες τη διάγνωση δώσε και τη θεραπεία.

@NobodyRankXV, πάρε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ ή τον γιατρό σου και θα σου δώσουν οδηγίες. Σε καμμία περίπτωση μην πας μόνος σου σε Νοσοκομείο ή ιατρείο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, mathewgx είπε

Αυτό κοίτα :

Mean incubation period observed: 
3.0 days (0 - 24 days range, study based on 1,324 cases)
5.2 days (4.1 - 7.0 days range, based on 425 cases).

Μην λαμβάνεις τις ακραίες περιπτώσεις που εμφανίσθηκαν σε 1-2 άτομα.

 

Πολύ σωστό! Για αυτό έχει σημασία όταν αναφέρεται κάποιος σε μια έρευνα να παραθέτει αρκετά στοιχεία. Μέσος όρος 3.0 ημέρες δεν λέει πολλά. Αν δω όμως τον πίνακα με την διασπορά θα μου λυθούν όλες οι απορίες. 

Το 0-24 είναι αδιάφορο αν το 90% είναι μεταξύ 2-6.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτά τα νούμερα κρουσμάτων που φαίνονται στους χάρτες είναι εντελώς εικονικά. 

Όπως είπε πριν λίγο στις ειδήσεις ειδικός τα πραγματικά νούμερα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια. 

Το να λέμε ορφανά και πως προηρθαν με έκπληξη είναι αστείο 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 λεπτά πριν, Dionymous είπε

Εκτός από τον Guardian, το αναφέρει και ο Observer. Το Remdesivir χρησιμεύει για την αντιμετώπιση του Έμπολα και για (κορονο)ιούς με παρόμοια δομή με τον Covid19. Φαίνεται ότι μάλλον υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία γιατί το δοκίμασαν πρώτα στην Κίνα και τώρα στις ΗΠΑ σε ασθενείς ιδιαίτερα επιβαρυμένους, ως έσχατη λύση. Παραθέτω το σύνδεσμο: https://observer.com/2020/03/coronavirus-covid19-drug-fda-test-gilead-remdesivir/

Μόλις και αν το πάρουμε στα χέρια μας το φάρμακο φαντάζομαι θα έχει κανα τομο μέσα το κουτάκι με παρενέργειές 😁

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 λεπτά πριν, OneWaySystem είπε

89563526_10157159609683443_3022917821102292992_n.jpg.342bf8a908a593ba8f9de7f05fa9eba7.jpg

Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι. Τόσο κρίσιμοι, που θα τους θυμόμαστε για πάντα. Πρέπει να είμαστε βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι, αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι. Εξηγώ, εν συντομία, με όλο το βάρος της επιστημονικής μου ιδιότητας (στατιστικός με ειδίκευση σε crisis simulation and modelling) και των λίγων δεδομένων που έχουμε ακόμη για τοv νέο αυτόν ιό.

Η θνησιμότητα (Case Fatality Ratio) του ιού τοποθετείται μεταξύ 0.5% και 2%, με πιθανό το 1% (πηγές στα σχόλια). Το νούμερο αυτό διαφέρει από το λεγόμενο "snapshot CFR" που προκύπτει από απλή διαίρεση θανάτων με επιβεβαιωμένα κρούσματα (κι η οποία συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5% ανά περιοχή). Διαφέρει για καλούς λόγους - δείτε στο πρώτο σχόλιο. Ας δεχτούμε το 1%. Αυτό είναι τουλάχιστον 20 φορές χειρότερο από την εποχική γρίπη. Η δήλωση "η γρίπη σκοτώνει περισσότερους" θα διαψευστεί σύντομα. Η δήλωση "το έχουμε ίσως ήδη περάσει πολλοί και δεν το καταλάβαμε" επίσης δεν ισχύει: ο ιός είναι συνήθως δύσκολος ακόμη και στις ήπιες περιπτώσεις, και για κάθε 95 περιστατικά που ίσως περάσανε απαρατήρητα, τουλάχιστον 5 θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία, κι άρα θα μας είχαν γίνει γνωστά. Παρότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των ήπιων περιπτώσεων, φαίνεται πως μονάχα μία μικρή μειοψηφία είναι εντελώς ασυμπτωματική.

Συμπεραίνουμε λοιπόν τα εξής: ο COVID-19 ειναί πολύ σοβαρότερος της γρίπης, αρκετά κολλητικότερος της γρίπης, και κυκλοφορεί ευρέως αλλά ακόμη η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει, άρα η κατάσταση πρόκειται με απόλυτη βεβαιότητα να χειροτερέψει ραγδαία. Το μόνο ζήτημα είναι πόσο ραγδαία. Γι'αυτό, ξαναλέω, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Είμαστε (στην Ελλάδα) ακόμα στο παράθυρο ευκαιρίας να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς, δεν θα καταφέρουμε να την ανακόψουμε πλήρως. Αλλά μπορούμε να την επιβραδύνουμε πολύ. Εντυπωσιακά πολύ. Αυτό ονομάζεται "flattening of the epidemic curve" - η προσπάθεια να αναβάλουμε όσο περισσότερο γίνεται το peak της επιδημίας: δηλαδή τον μέγιστο αριθμό νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα που αναμένουμε να προκύψει στη χώρα. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί - "αξίζει τον κόπο, τον πανικό, και το οικονομικό κόστος; Αφού σχεδόν όλοι θα το κολλήσουμε κάποια στιγμή - ό'τι είναι να γίνει ας γίνει." Είναι συχνή αντίδραση αυτή. Θεωρείται μάλιστα συχνά και θαρραλέα: "εγώ δεν θα αλλάξω την συμπεριφορά μου, δεν θα αλλάξουμε κι όλη τη ζωή μας για έναν ιό". Η αντίδραση αυτή είναι λανθασμένη και θα εξηγήσω γιατί αμέσως. Το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό το παιχνίδι χάθηκε. Το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν - η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει. Δείτε λίγο μαζί μου τα νούμερα. Αν νοσήσει το 10% του πληθυσμού (συντηρητικό - η εποχική γρίπη φτάνει το 20% και ο covid-19 φαίνεται να είναι δύο φορές κολλητικότερος), και το 5% αυτών χρειαστούν ΜΕΘ με μέση διάρκεια 4 εβδομάδων, το 0.5% του ελληνικού πληθυσμού θα χρειαστεί να είναι σε ΜΕΘ για 4 εβδομάδες. Τα τελευταία νούμερα που γνωρίζω μιλούν για 6 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100Κ πληθυσμού, δηλαδή 0.006%. Ογδόντα φορές μικρότερο. Επαναλαμβάνω. Ογδόντα φορές. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ, η θνησιμότητα θα εκτιναχθεί από το 1% στο 5%, γιατί αν χρειάζεται κάποιος ΜΕΘ αλλά είναι σπίτι του, υποκύπτει. Ένα αντίστοιχο επιχείρημα ισχύει και για τις απλές κλίνες νοσοκομείου.

Φτάνουμε λοιπόν στο οικονομικό κόστος και τον πανικό. Ακούστε λίγο προσεκτικά. Η δημοκρατία αντέχει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βασιζόμενη στη συνείδηση του δημοκρατικού πολίτη να ακολουθεί οδηγίες χωρίς την απειλή των όπλων. Η οδηγία είναι σαφής: μείνετε σπίτι, όσο μπορείτε. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι αναπόφευκτος. Αν μπορείτε να εργαστείτε απ'το σπίτι, κάντε το. Μη βλέπετε όλη μέρα τηλεόραση και μην κάνετε refresh το Facebook καθε πέντε λεπτά, εργαστείτε αν μπορείτε, ώστε να κινείται η οικονομία. Κινείστε την οικονομία όσο περισσότερο μπορείτε demand-side και supply-side, χωρίς να εκτίθεστε με φυσική παρουσία. Αν είστε εργοδότης εξαρτημένης εργασίας δώστε διεξόδους στους υπαλλήλους σας, προστατεύστε τους. Υπάρχει μία παρανόηση στην Ελλάδα πως "ηγεσία" είναι μόνο η πολιτική ηγεσία. Δεν είναι έτσι. Ηγεσία υπάρχει παντού: κάθε εργοδότης, κάθε γονέας, κάθε δάσκαλος, κάθε άνθρωπος που εν μέρει λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό άλλων είναι ηγέτης. Και σε αυτήν την κατάσταση, όλοι λαμβάνουμε αποφάσεις για λογαριασμό άλλων. Κάθε χειραψία είναι μία απόφαση. Δείξτε το παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας, και προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες. Η θαρραλέα και υπεύθυνη κίνηση αυτήν τη στιγμή δεν είναι να δείξετε πως δεν φοβάστε τον ιό. Είναι να μειώσετε άμεσα τις κοινωνικές σας επαφές με ψυχραιμία.

Η ψυχραιμία είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό αυτήν τη στιγμή. Μην αδειάσετε τα σουπερμάρκετ. Δεν πρόκειται να έχουμε ελλείψεις στα πάντα, και φροντίστε να μην το προκαλέσετε με τη συμπεριφορά σας. Η οδηγία του CDC στην Αμερική είναι απλή και νομίζω φρόνιμη: φροντίστε να έχετε τρόφιμα αν χρειαστεί να μπείτε οικειοθελώς σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Κάντε το σταδιακά: μην αδειάζετε τα ράφια. Απλώς ψωνίστε διπλά, σε κάθε επίσκεψη. Σε μία εβδομάδα θα είστε έτοιμοι. Προμηθευτείτε τυχόν φάρμακα που χρησιμοποιείτε τακτικά (φάρμακα πίεσης, καρδιάς κτλ) για 2 μήνες, ώστε να αποφεύγετε τις συχνές επισκέψεις σε φαρμακεία. Δεν υπάρχει λόγος ακόμη να υποθέσουμε πως θα καταρρεύσει μόνιμα το supply chain, και ο λόγος είναι ότι σε αντίθεση με τη γρίπη του 1918, ο ιός είναι θανάσιμος κυρίως (αλλά όχι μόνο) στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με βεβαρυμένο ιστορικό. Ως εκ τούτου, η μεγάλη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού σε logistics, στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο σύστημα υγείας, θα επιβιώσουν επιδημία οποιουδήποτε μεγέθους. Αν αυτός ο υπολογισμός σας φαίνεται κυνικός, είναι, αλλά υποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Περιοριστείτε. Μείνετε σπίτι, εκτός αν είναι απαραίτητο να βγείτε. Συναντηθείτε όσο μπορείτε σε ανοικτούς χώρους, σε μικρές ομάδες. Να πλένετε τα χέρια σας συνεχώς - μία καλή συμβουλή είναι "σαν να καθαρίσατε μόλις τσίλι και να πρόκειται να βγάλετε τους φακούς επαφής σας". Αντιμετωπίστε κάθε λεία επιφάνεια ως μολυσμένη. Αποφύγετε τις συναθροίσεις. Αν μπορείτε να κάνετε μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, μην την κάνετε από κοντά. Περάστε λίγο χρόνο με τα παιδιά σας στο σπίτι. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο στις πιο ευαίσθητες ομάδες. Αναλογιστείτε αν χρειάζεται να ψωνίσετε για τον ηλικιωμένο σας γείτονα.

Άρα, βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι. Αλλά μακροπρόθεσμα αδίστακτα αισιόδοξοι. Εμβόλιο εντός του έτους φαίνεται πρακτικά αδύνατον να έχουμε, αλλά σε βάθος 18-24 μηνών είναι σχεδόν βέβαιο. Αντι-ιικά φάρμακα (φανταστείτε ανάλογο του tamiflu για τη γρίπη, το οποίο δυστυχώς δεν επιδρά στους coronaviruses) είναι πιθανόν να έχουμε αρκετά συντομότερα, και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα μειώσουν εντυπωσιακά τη θνησιμότητα όταν έρθουν. Πιθανόν μέσα στο 2020 αν υπάρξουμε τυχεροί. Υπάρχει επίσης ακόμη η ελπίδα, και κάποιες μικρές ενδείξεις, ότι ο ιός μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό εποχικός, όπως η γρίπη. Αν αυτό συμβεί, το καλοκαίρι θα μας δώσει μια ανάσα και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ετοιμαστούν για τον ερχόμενο χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα παλεύει σύσσωμη και με αυτοθυσία να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, και θα δαμάσει και αυτόν τον ιό, όπως τόσους άλλους. Δώστε τους χρόνο.

Christoforos Anagnostopoulos

Χριστόφορε,

Πρώτον προσπαθείς (όπως και όλοι οι συνάδελφοι σου) να προβλέψεις με τη στατιστική ένα φαινόμενο  εν εξελίξει χωρίς προηγούμενο. Αυτό θα το κάνεις αναδρομικά στην επόμενη πανδημία με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Δεύτερον , σκέψου το εξής :

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη μολύνθηκε μετά από επίσκεψη στην Ακρόπολη αν δεν κάνω λάθος. Έπεσε σε ένα από τα μόλις δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα; 

Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν από το γκρούπ που επισκέφθηκε την Βόρεια Ιταλία. όταν τα γνωστά κρούσματα εκεί ήταν γύρω στα 100. Καλύτερα να έπαιζαν τζόκερ με μεγαλύτερες  πιθανότητες να κερδίσουν...

Ο μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών και άρα αδιάγνωστων περιστατικών καθώς και ο μεγάλος χρόνος επώασης  είναι οι δύο κύριοι λόγοι που η κατάσταση έχει ξεφύγει. 

  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, lionheart20 είπε

Μόλις και αν το πάρουμε στα χέρια μας το φάρμακο φαντάζομαι θα έχει κανα τομο μέσα το κουτάκι με παρενέργειές 😁

...as always! 😄

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, mathewgx είπε

@eliasjuve, αφού έκανες τη διάγνωση δώσε και τη θεραπεία.

@NobodyRankXV, πάρε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ ή τον γιατρό σου και θα σου δώσουν οδηγίες. Σε καμμία περίπτωση μην πας μόνος σου σε Νοσοκομείο ή ιατρείο.

Αν και δεν θέλω να απαντώ στον κάθε ψυχακια:

Το άσθμα αναφέρεται ως σύμπτωμα και μάλιστα από τα άσχημα του κορωνοϊού.

Επίσης το άσθμα είναι μια σοβαρή κατάσταση που δεν σηκώνει αναβολή και ερωτήματα για το αν πρέπει ή όχι να πας στο γιατρό.

Και τρίτον όταν ο άλλος ζητάει συμβουλή για την υγεία του σε φόρουμ και μάλιστα τεχνολογικό τότε να μην περιμένει και διάγνωση από τους χρήστες.

Σε κάλυψα; Άντε τώρα πάρε τη θεραπεία σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

16 λεπτά πριν, mathewgx είπε

Αυτό κοίτα :

Mean incubation period observed: 
3.0 days (0 - 24 days range, study based on 1,324 cases)
5.2 days (4.1 - 7.0 days range, based on 425 cases).

Μην λαμβάνεις τις ακραίες περιπτώσεις που εμφανίσθηκαν σε 1-2 άτομα.

Νομίζω πάντως ότι το 14άρι, ακόμα και ακραίο να είναι, θα παραμείνει στην παρούσα φάση όσον αφορά τη διαλογή πιθανών κρουσμάτων, την καραντίνα και την παρακολούθηση για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά από πιθανή έκθεση. Το σκεπτικό είναι, και θεωρώ όχι λανθασμένα, to err on the side of caution. Ακόμα και λίγα να είναι τα άτομα που θα εμφανίσουν συμπτώματα τη 12η, 13η ή 14η ημέρα, δεν θες να σου ξεφύγουν αν μπορείς να το αποφύγεις.

 

Από εκεί και πέρα, όσο για το παράθυρο μετάδοσης μικρό δεν είναι. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη γρίπη που έχει ένα παράθυρο μετάδοσης περί τις 7 - 9 ημέρες τυπικά (από 1 - 2 ημέρες πριν την έναρξη συμπτωμάτων έως περίπου 7 ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος give or take).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, eliasjuve είπε

Αν και δεν θέλω να απαντώ στον κάθε ψυχακια:

Το άσθμα αναφέρεται ως σύμπτωμα και μάλιστα από τα άσχημα του κορωνοϊού.

Επίσης το άσθμα είναι μια σοβαρή κατάσταση που δεν σηκώνει αναβολή και ερωτήματα για το αν πρέπει ή όχι να πας στο γιατρό.

Και τρίτον όταν ο άλλος ζητάει συμβουλή για την υγεία του σε φόρουμ και μάλιστα τεχνολογικό τότε να μην περιμένει και διάγνωση από τους χρήστες.

Σε κάλυψα; Άντε τώρα πάρε τη θεραπεία σου.

Καλύφθηκα , όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Άλλη φορά να προειδοποιείς από την αρχή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, eliasjuve είπε

Αν και δεν θέλω να απαντώ στον κάθε ψυχακια:

Το άσθμα αναφέρεται ως σύμπτωμα και μάλιστα από τα άσχημα του κορωνοϊού.

Επίσης το άσθμα είναι μια σοβαρή κατάσταση που δεν σηκώνει αναβολή και ερωτήματα για το αν πρέπει ή όχι να πας στο γιατρό.

Και τρίτον όταν ο άλλος ζητάει συμβουλή για την υγεία του σε φόρουμ και μάλιστα τεχνολογικό τότε να μην περιμένει και διάγνωση από τους χρήστες.

Σε κάλυψα; Άντε τώρα πάρε τη θεραπεία σου.

Teeechnically, η δύσπνοια είναι όντως σύμπτωμα, αν και σε πολλές περιπτώσεις υποκειμενικό. Το άσθμα είναι άλλη νόσος που καθιστά μάλιστα το άτομο που το έχει ουσιαστικά μέλος ευπαθούς ομάδας όσον αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού.

 

Και ναι, αν κάποιος έχει κάποιο σύμπτωμα σχετικό ή άσχετο με τον κορονοϊό το σώφρον είναι να επικοινωνήσει με το γιατρό του πρωτίστως.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

16 ώρες πριν, QuitLife είπε

Επισης αλλοι προτεινουν καταργηση μετρητων λογω μολυνσης απο αυτα.

Όχι που δεν θα έβρισκαν την ευκαιρία... 🙂

9 ώρες πριν, Zerg13 είπε

οπου υπαρχει ρευμα , το καλυτερο Dettol ειναι ενα σεσουαρ μαλλιων. Βγαζει τουλαχιστον 60-70 βαθμους αερα που σκοτωνει τον κορονοϊο ακαριαια. Το τελειο απολυμαντικο. Για μεσα στο σπιτι.

Μετά από αυτό, λογικά έχουν εξαφανιστεί πλέον από τα ράφια.

9 ώρες πριν, parlapipas25 είπε

Έχω κλείσει για 16 του μήνα Βαρκελώνη.Επικοινώνησα με το booking και αυτοί με το ξενοδοχείο και δεν δέχονται καμία ακύρωση η αλλαγή.Η μόνη περίπτωση που μπορώ να πάρω τα χρήματα μου πίσω είναι να μπει η Ισπανία η Ελλάδα σε κόκκινη ζώνη..Τι να πω,τραγικοί.

Βάζουμε πλάτη για το φίλο. Όλοι αύριο έξω, σε δουλειές, καφέ, με αγκαλιές και φιλιά και φυσικά με μηδενικά μέτρα προστασίας. Προλαβαίνουμε να μπούμε στην κόκκινη ζώνη μέχρι τις 16 του μήνα.

8 ώρες πριν, greekfragma είπε

ΜΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΕ το φόβο και τον πανικό.

Πριν συντάξετε μια πρόταση περάστε την 2 φορές από το μυαλό για επεξεργασία πριν πατήσετε το γ2μημένο το κουμπάκι της υποβολής

Σε μερικούς το κουμπάκι δεν γράφει «υποβολή».

Γράφει «υπερβολή». :rolleyes:

7 ώρες πριν, greekfragma είπε

επειδή δε χρησιμποίησες σημεία στίξης έχω μπερδευτεί λίγο, είναι σαν να διαβάζω τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού.

Παίζει να το ξανασυντάξεις να βγει άκρη;

Κοιτάξτε, στην αρχή είπαμε ότι είναι μια απλή γρίπη, μετά όμως αυτοί μας είπαν ότι θα πεθάνουμε όλοι. Τότε εμείς είπαμε αφού θα πεθάνουμε όλοι, yolo, όλοι έξω, καρναβάλια και εκδρομές, αλλά τότε μας είπαν ότι όχι, θα πεθάνουν όλοι οι άνω των 65. Τότε εμείς είπαμε να κλείσουμε τα σχολεία, για να μήν μεταδίδεται ο ιός από τα παιδιά στους παππούδες, αλλά τώρα που τα παιδιά θα έπρεπε να είναι όλη μέρα στο σπίτι ενώ οι γονείς δουλεύουν, τα προσέχουν τελικά οι παππούδες και άντε πείσε τον παππού να μήν φιλήσει το εγγονάκι του. Οπότε τώρα λέμε να κλείσουν όλες οι δουλειές, για να είναι οι γονείς σπίτι και να προσέχουν τα παιδιά, αλλά αύριο θα σκεφτούμε ότι και οι γιατροί, νοσοκόμοι, σώματα ασφαλείας, εργαζόμενοι σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, μέσα μεταφοράς, μέσα μαζικής εξαπάτησης, είναι κι αυτοί γονείς και δεν πρέπει να λείψουν από τη δουλειά τους.

Εν τω μεταξύ περιμένουμε να φύγει ο χειμώνας που έχει εποχική γρίπη για να έρθει η άνοιξη με τις αλλεργίες και μετά θα περιμένουμε να φύγει η άνοιξη για να έρθει το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και τους πνιγμούς και μετά το φθινόπωρο όπου θα επανέλθουν οι ιώσεις και - ίσως - ξαναανοίξουν τα σχολεία (και τα σχόλια στο insomnia).

Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο.

  • Like 3
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, kondoras είπε

Όχι που δεν θα έβρισκαν την ευκαιρία... 🙂

Μετά από αυτό, λογικά έχουν εξαφανιστεί πλέον από τα ράφια.

Βάζουμε πλάτη για το φίλο. Όλοι αύριο έξω, σε δουλειές, καφέ, με αγκαλιές και φιλιά και φυσικά με μηδενικά μέτρα προστασίας. Προλαβαίνουμε να μπούμε στην κόκκινη ζώνη μέχρι τις 16 του μήνα.

Σε μερικούς το κουμπάκι δεν γράφει «υποβολή».

Γράφει «υπερβολή». :rolleyes:

Κοιτάξτε, στην αρχή είπαμε ότι είναι μια απλή γρίπη, μετά όμως αυτοί μας είπαν ότι θα πεθάνουμε όλοι. Τότε εμείς είπαμε αφού θα πεθάνουμε όλοι, yolo, όλοι έξω, καρναβάλια και εκδρομές, αλλά τότε μας είπαν ότι όχι, θα πεθάνουν όλοι οι άνω των 65. Τότε εμείς είπαμε να κλείσουμε τα σχολεία, για να μήν μεταδίδεται ο ιός από τα παιδιά στους παππούδες, αλλά τώρα που τα παιδιά θα έπρεπε να είναι όλη μέρα στο σπίτι ενώ οι γονείς δουλεύουν, τα προσέχουν τελικά οι παππούδες και άντε πείσε τον παππού να μήν φιλήσει το εγγονάκι του. Οπότε τώρα λέμε να κλείσουν όλες οι δουλειές, για να είναι οι γονείς σπίτι και να προσέχουν τα παιδιά, αλλά αύριο θα σκεφτούμε ότι και οι γιατροί, νοσοκόμοι, σώματα ασφαλείας, εργαζόμενοι σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, μέσα μεταφοράς, μέσα μαζικής εξαπάτησης, είναι κι αυτοί γονείς και δεν πρέπει να λείψουν από τη δουλειά τους.

Εν τω μεταξύ περιμένουμε να φύγει ο χειμώνας που έχει εποχική γρίπη για να έρθει η άνοιξη με τις αλλεργίες και μετά θα περιμένουμε να φύγει η άνοιξη για να έρθει το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και τους πνιγμούς και μετά το φθινόπωρο όπου θα επανέλθουν οι ιώσεις και - ίσως - ξαναανοίξουν τα σχολεία (και τα σχόλια στο insomnia).

Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο.

Το τελευταίο μικρή όαση σε όλους εδώ μέσα. Η αλήθεια είναι ότι εγώ τουλάχιστον ψυχολογικά είμαι πεσμένος οπότε αυτό ήταν ωραίο σχόλιο. :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

26 λεπτά πριν, OneWaySystem είπε

89563526_10157159609683443_3022917821102292992_n.jpg.342bf8a908a593ba8f9de7f05fa9eba7.jpg

Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι. Τόσο κρίσιμοι, που θα τους θυμόμαστε για πάντα. Πρέπει να είμαστε βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι, αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι. Εξηγώ, εν συντομία, με όλο το βάρος της επιστημονικής μου ιδιότητας (στατιστικός με ειδίκευση σε crisis simulation and modelling) και των λίγων δεδομένων που έχουμε ακόμη για τοv νέο αυτόν ιό.
 

....

Η δήλωση "το έχουμε ίσως ήδη περάσει πολλοί και δεν το καταλάβαμε" επίσης δεν ισχύει: ο ιός είναι συνήθως δύσκολος ακόμη και στις ήπιες περιπτώσεις, και για κάθε 95 περιστατικά που ίσως περάσανε απαρατήρητα, τουλάχιστον 5 θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία, κι άρα θα μας είχαν γίνει γνωστά. Παρότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των ήπιων περιπτώσεων, φαίνεται πως μονάχα μία μικρή μειοψηφία είναι εντελώς ασυμπτωματική.
.....

Christoforos Anagnostopoulos

Πολύ ωραία τα λέει όλα αυτά, αλλά εγώ έχω μια ένσταση στην παραπάνω δήλωση. "Το έχουμε ίσως ήδη περάσει"...

Φέτος στα τέλη Ιανουαρίου θυμάται κανείς τι έγινε; Τα σχολεία αντιμετώπισαν κάτι που δεν είχαν δει οι δάσκαλοι ούτε στα 40 χρόνια καριέρας. Έκλεισαν σχολεία επειδή αρρώστησαν τόσοι μαθητές που δεν μπορούσαν να γίνουν μαθήματα. Όχι σε όλες τις περιοχές, αλλά σε κάποιες αυτό έγινε. Στην τάξη του παιδιού μου από τα 16 παιδιά πήγαιναν μόνο 4, τα υπόλοιπα ήταν άρρωστα. Δεν ήταν όμως γρίπη. Οι γονείς κόλλησαν από τα παιδιά, κάποιοι πήγαν επειγόντως στο νοσοκομείο. Διαπιστώθηκε πως δεν είχαν γρίπη, παρόλα αυτά τα συμπτώματα ήταν βαριά και πήραμε και Tamiflu και 2 αντιβιώσεις απανωτές. Η διάγνωση: Οξεία πνευμονίτιδα με διείσδειση.

Άνθρωποι που έλεγαν: "φίλε έχω δυνατό οργανισμό, δεν αρρωσταίνω σχεδόν ποτέ και φέτος με διέλυσε".

Οι γιατροί δεν το είχαν ξαναδεί και όμως δεν ήταν δυνατό να συσχετιστεί COVID με Ελλάδα. Ο COVID επίσημα βρίσκονταν μόνο στην Ασία.

Όταν λοιπόν νόσησαν 90% των παιδιών στα σχολεία, οι γονείς έζησαν ασθένεια όπως δεν είχαν ξαναζήσει ποτέ στη ζωή τους, και όλα αυτά δεν αναγνωρίζονταν ως γρίπη,  είναι απλά τυχαία; Ήταν απλή ίωση που καθήλωσε σχολεία και γονείς και δημιούργησε πνευμονία σε αρκετούς;

Τότε λοιπόν οι γιατροί μας έλεγαν: δεν ξέρουμε, είναι ίωση με πνευμονία, μείνε σπίτι 10 μέρες, φόρα μάσκα και άλλαζε την κάθε 2-3 ώρες. Ε συγγνώμη, τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως και να το έχουμε περάσει τελικά πολλοί από εμάς. Και σχετικά με το άλλο; Αν κάποιος τελικά υπέκυψε, πχ 50 άτομα σε όλη τη χώρα από βαριά πνευμονία κάπου εκεί Ιανουάριο-Φεβρουάριο, σε περίοδο που δεν μπορούσε κανείς να υποψιαστεί COVID, απλά στο χαρτί θα γράφει οξεία πνευμονία με πολλαπλό organ failure. Ούτε τα έκρυβαν, ούτε έγινε επίτηδες. Απλά δεν έχει γίνει η σύνδεση.

Στην άλλη τάξη με τα 18 παιδιά, το Σάββατο (κάπου τέλη Ιανουαρίου) πήγαν κάποια σε παιδότοπο σε γενέθλια συμμαθητή τους, την Δευτέρα έλλειπαν τα μισά, την Τετάρτη έλλειπαν όλα εκτός από ένα. Μετά αρρώστησε και η δασκάλα. Πότε έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τους δασκάλους ποτέ. 27 Ιανουαρίου σχολεία στην Μεσσηνία, 3 Φεβρουαρίου σχολεία στην Άρτα λόγω "ίωσης", σχολεία Θεσσαλονίκης ήταν οριακά πάνω από το 50% και έμειναν ανοιχτά, αν και στο σύνολο αρρώστησε πάνω από 90%, απλά δεν έλλειπαν όλοι μαζί.

Αν λοιπόν όλο αυτό το μπάχαλο δεν ήταν τελικά COVID-19, και δεν ήταν ούτε η γρίπη (δεν υπήρξε θετικός στην γρίπη κάποιος από τους μαθητές ή γονείς τουλάχιστον στα σχολεία που γνωρίζω) τότε έχουν αγριέψει οι απλές ιώσεις τόσο, που δεν κινδυνεύουμε μόνο από τον COVID-19, αλλά και από αυτές.

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...