Προς το περιεχόμενο

elpenor

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    3.553
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Οτιδήποτε δημοσιεύεται από elpenor

  1. @alxnt Αν τελικά δεν βγάλεις άκρη με το RMA και δεν σε νοιάζει να ρισκάρεις τα 165 ευρώ τότε https://www.gamersnexus.net/guides/3237-amd-r3-2200g-delid-temperatures-and-liquid-metal https://www.gamersnexus.net/guides/3299-lapped-amd-ryzen-ihs-thermal-results-vs-rockit-cool
  2. Και εγώ στη θέση σου θα προσπαθούσα να κάνω δεύτερο RMA.
  3. Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω. Μου δείχνεις ένα Ryzen Master που δείχνει 88W, με τα πλαϊνά του κουτιού ανοιχτά μία λογική θερμοκρασία για την stock ψύκτρα είναι οι 70 βαθμοί αντί για 93 και για την DR3 οι 60 βαθμοί αντί για τους 84. Κάτι εμποδίζει την απαγωγή της θερμοκρασίας από το chip του επεξεργαστή στις ψύκτρες σου. Αν η επιφάνεια του επεξεργαστή είναι σχετικά λεία και η πάστα σου δεν έχει κάποιο πρόβλημα τότε το μόνο που μένει είναι ότι μέσα στο IHS του επεξεργαστή υπάρχει κάτι που εμποδίζει την απαγωγή της θερμότητας.
  4. 93 βαθμούς γράφει το Ryzen Master στο CB20; Κάτι δεν πάει καθόλου καλά, λες να μην είναι καθόλου ευθεία η επιφάνεια του επεξεργαστή σου ή να έχει χαλάσει κάτι και να μην εφάπτεται με δύναμη η ψύκτρα; Δοκιμάζεις άλλη μία φορά με ανοιχτό το πορτάκι του κουτιού; Και όταν βάλεις πάλι πάστα δοκίμασε να βάλεις πάρα πολύ, βάλε ένα ολόκληρο φασόλι.
  5. Δεν έχει και τις καλύτερες επιδόσεις η stock αλλά πιστεύω ότι θα δεις μειωμένες θερμοκρασίες σε σχέση με τώρα.
  6. Και στις δύο εικόνες μας δείχνεις ότι το socket σου παράγει 88W θερμότητας. Θα πρέπει να επικεντρωθείς στο σύστημα ψύξης σου και να βρεις τον λόγο που δεν μπορεί να ψύξει τόσα λίγα watt όχι στο bios και στις ρυθμίσεις του επεξεργαστή. Το fan της ψύκτρας γυρίζει με 2000 στροφές άρα δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Αυτό που μένει να κοιτάξεις είναι αν το fan είναι σωστά στη θέση του, αν η ψύκτρα είναι καλά τοποθετημένη. και τέλος αν το κουτί σου έχει έστω και το ελάχιστο airflow. Το κουτί σου φαίνεται να έχει 4 fan άρα αποκλείεται να μην έχει το απαραίτητο airflow.
  7. Δεν διαφωνώ αλλά αυτό που θα ήθελα να μάθω εγώ είναι αν μπορείς να πιεις καλό καφέ. Μπορείς να μας γράψεις δύο λόγια για τις διαφορές ανάμεσα στον καφέ που φτιάχνεις με αυτή τη μηχανή και με το setup με τα 700 ευρώ;
  8. Σίγουρα δεν προτείνω σε κανένα να το κάνει. Εγώ τον επεξεργαστή τον πήρα για να παίζω μαζί του.... εδώ τον είχα κάνει OC στα 4.4 χωρίς καν AIO.
  9. Το αν η μητρική δίνει 0.1V περισσότερο δεν κάνει καμία διαφορά στη θερμοκρασία, το power limit είναι πάλι 88W, η τάση είναι 10% μεγαλύτερη αλλά το current είναι 10% μικρότερο για να παραμείνει στα 88W. Πέρα από αυτό το ποιο πιθανό είναι ότι το precision boost ζητάει παραπάνω voltage λόγω θερμοκρασίας και ότι αν φτιαχτεί το πρόβλημα η τάση θα πέσει στο 1.22V, αν αλλάξει και το LLC στο minimum θα πάει στο 1.19V. Εγώ τρέχω CB20 με 1.35V / 126W και η θερμοκρασία είναι 71 βαθμοί με μία ψύκτρα ελάχιστα καλύτερη από την DR3, υπάρχει σίγουρα πρόβλημα με την επαφή της ψύκτρας στο μηχάνημα του OP. Εγώ αυτό που θα ήθελα να δω είναι στις πόσες στροφές δουλεύουν τα fan της ψύκτρας όταν το PC φτάνει 84 βαθμούς. Δεν αποκλείεται να έχει μπει κανένας silent adaptor που μειώνει το voltage ή το fan profile να μην φτάνει τις στροφές τους στο 100%.
  10. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Ο στόχος ο δικός μου είναι να καταλάβω πως λειτουργεί το σύστημα και η κάθε τιμή του.
  11. Τα ρεύματα σου είναι μια χαρά, εμένα ο 3700Χ έχει 1.45V+ στο bios. Όπως φαίνεται και από το Ryzen Master ο επεξεργαστής σου έχει το όριο στα 88W οπότε ότι και να κάνεις με τα ρεύματα δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να ψύξεις 88W με μία φυσιολογική ψύκτρα. 87 βαθμοί με επώνυμη ψύκτρα συνήθως είναι δείγμα επεξεργαστή που περνάει τα 180W. Ακόμα και αν δεν βάλεις πάστα δεν θα έχεις τόσο μεγάλες θερμοκρασίες. Αυτό που υποψιάζομαι ότι συμβαίνει είναι να μην πατάει καλά η ψύκτρα σου, μπορεί να εφάπτεται μόνο στο μισό επεξεργαστή και στο σημείο που έχει το chip να μην ακουμπάει καλά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει αν είναι ψύκτρα για AM3 που υποτίθεται ότι είναι παρόμοιες αλλά στην πραγματικότητα αν μετρήσεις προσεχτικά θα δεις ότι δεν είναι.
  12. Το wow είναι πολύ περίεργο παιχνίδι, πάει πολύ καλύτερα χωρίς HT, χρησιμοποιεί AVX και ευνοεί διαφορετικούς επεξεργαστές στο solo και στο raid.
  13. @Craven Από τη στιγμή που θα σου επιστρέψουν τα χρήματα δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι νομικά. Σχεδόν όλα τα site έχουν στα terms of use κάτι σαν το παρακάτω και όταν κάνεις την παραγγελία συνήθως τικάρεις ότι αποδέχεσαι τα terms τους. "Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ στα πλαίσια των συναλλαγών της από το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν ευθύνεται και δεν υπέχει υποχρέωση αποζημίωσης για οποιαδήποτε τυχόν βλάβη ή ζημία προκύψει από την ακύρωση παραγγελιών, από τη μη εκτέλεση ή από την καθυστέρηση εκτέλεσης τους, για οποιαδήποτε αιτία"
  14. @dem Όταν έχεις offset -0.075V η μητρική δίνει 0.075V λιγότερο voltage από ότι της ζητάει ο επεξεργαστης (VID). Στο case B βλέπεις τον επεξεργαστή να ζητάει 1.275V, η μητρική του δίνει 0.075V λιγότερο δηλαδή 1.2V το οποίο λόγο του VDroop (20mv) καταλήγει να είναι 1.181V όπως και το μετράει το SVI2. Λογικά αν βγάλεις τα όρια στο case B θα δεις πάλι το VID = SVI2 + VDroop + offset. Ίσως το VID να ανέβει όσο είναι το offset σε σχέση με χωρίς offset ίσως να συναντήσεις κάποιο άλλο limit που αλλάζει με το scalar και το clock boost. Αν βρω χρόνο θα το τσεκάρω, όντως ενδιαφέρουσα πρόταση.
  15. Όλα καλά φίλε μου, sorry που επέμενα τόσο, δεν υποστηρίζω ότι έκλεψες απλά μου έκαναν φοβερή εντύπωση οι διαφορές που έγραψες στην αρχή, πραγματικά έμεινα άφωνος. Τελικά όπως βλέπεις είχες κάνει κάποια λάθη όπως μετέφερες τα νούμερα. Τα screenshot που έδωσες λένε ακριβώς αυτό που περίμενα να δω για τον 9600Κ@5ghz και τον 3600.
  16. Οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές, κανείς δεν διαφωνεί ότι δεν χρειάζονται όλοι πολλούς πυρήνες. Θέλω όμως πραγματικά να καταλάβω πως ανεβάζοντας 8.5% το ρολόι του 9600Κ κερδίζεις 54% επιδόσεις...... Οκ είχες μεταφέρει απλά λάθος τα νούμερα, λέω και εγώ τόση διαφορά.... Επίσης 3600 ram o Intel, 3000 o AMD.
  17. Πίστεψε με αν μπορώ να αλλάξω επεξεργαστή και να κερδίσω 54% επιδόσεις στα ίδια χρήματα εγώ ενδιαφέρομαι πάρα πολύ και το ίδιο πιστεύω και πολλοί άλλοι.
  18. Δηλαδή έχουμε δύο επεξεργαστές που σύμφωνα με το site της εταιρείας που διάλεξες έχουν τα εξής score: Single Core -> 9600K (1249 score), 3600 (1239 score) Multi Core -> 9600K (5601 score), 3600 (6911 score) Στη συνέχεια αγνοείς την μεγάλη διαφορά στο multicore και επιλέγεις να κοιτάξεις μόνο το single core. Παίρνεις τον 9600Κ και τον πας στα 5ghz ( 8.5% πιο γρήγορο ρολόι) και εμφανίζεις αποτελέσματα που ο 9600Κ είναι 54% πιο γρήγορος στο PDF rendering. Μάλιστα.... Και το συμπέρασμα σου από τη σύγκριση αυτών των δύο 6 core επεξεργαστών είναι ότι "το ποιντ ειναι οτι πλεον με 6-8 πυρηνες κανεις τα παντα δε θελεις ουτε 20 ουτε 30" το οποίο σαν πρόταση δεν βγάζει κανένα νόημα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν software που εκμεταλλεύεται όλους τους πυρήνες. Sorry συνήθως είμαι πολύ θετικός στα post των άλλων αλλά εδώ γράφεις πράγματα που αδυνατώ να τα καταλάβω όσο και αν προσπαθώ.
  19. Αν μπορείς βάλε ένα screenshot. Στο site της Geekbench τα single core νούμερα σε 9600k, 9900k είναι 5 φορές μικρότερα από αυτά που δείχνεις. Στο ίδιο site ο 3600 και ο 9600Κ έχουν πολύ παρόμοια βαθμολογία στο single core καμία σχέση με αυτά που δείχνεις εσύ.
  20. Δηλαδή ο 3700Χ μου είναι αρκετά παραπάνω από δύο φορές πιο γρήγορος από τον 3600 σου.... Η κάτι δεν έχω καταλάβει καλά ή έχεις χαλασμένο PC.... Και σκέψου ότι το test το έτρεξα χωρίς να κλείσω το qbittorent, χωρίς PBO και έκανα και browse όση ώρα έτρεχε.
  21. elpenor

    Msystems τροφοδοτικά

    Οι μετρήσεις που πήρε ο snbblp είναι ανατριχιαστικές, 600mv ripple εκεί που ένα καλό τροφοδοτικό έχει 5mv και ένα πολύ φτηνό επώνυμο 50mv. Το να υπάρχουν jumper εκεί που έπρεπε να υπάρχουν ασφάλειες είναι φοβερά επικίνδυνο, κάτι να γίνει θα πάρει φωτιά.... Όταν υπάρχουν με λίγα ευρώ παραπάνω επώνυμα τροφοδοτικά δεν υπάρχει λόγος κάποιος να πάρει αυτό το πράγμα. Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο κακό είναι και δεν ξέρω πως να στο μεταδώσω, φαντάσου ένα αυτοκίνητο με στραβές ρόδες που σκάει η εξάτμιση, το οποίο δεν μπορεί να περάσει το υποχρεωτικό ΚΤΕΟ (πιστοποίηση efficiency + όρια που βάζουν οι κατασκευαστές CPU) να το πουλάνε 20% φτηνότερα από ένα καινούργιο... περνάει τα όρια.
  22. Μια χαρά είναι οι 70 βαθμοί. Οι μνήμες στα 2400Mhz (1200Mhz clock) είναι επίσης οκ, μπορείς να τις πας 2600Mhz με 1.65V και να δεις 1%-2% περισσότερα fps. Πρέπει να τσεκάρεις το τροφοδοτικό σου, αν έχει πρόβλημα μπορεί εξαιτίας του η κάρτα γραφικών να μην αποδίδει καλά και για αυτό να βλέπεις πτώση στις επιδόσεις. Αν το τσεκάρεις και είναι οκ τότε πρέπει να κοιτάξεις προς τη μητρική για το πρόβλημα με το PC που κάνει shut down.
  23. Και εγώ δυσκολεύτηκα να το καταλάβω, τα συμπεράσματα μου με τον 3700X είναι ως τώρα είναι τα εξής: Το precision boost υπολογίζει την τάση που θα ζητήσει ο κάθε πυρήνας (VID) και τα Mhz που θα δουλέψει. Για να υπολογίσει αυτή την τάση λαμβάνει υπόψη του κάποια όρια που υπάρχουν στον αλγόριθμο του. Τρία από αυτά τα όρια μπορούμε να τα κάνουμε overide από το PBO (PPT, TDC, EDC), τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε ( hard limits όπως temperature, clock, core grade κα ). Α. Όταν τρέχεις CB20 χωρίς PBO και offset το voltage περιορίζεται από το PPT (Package Power Tracking ) που είναι η συνολική κατανάλωση του socket. Β. Όταν τρέχεις το CB20 χωρίς PBO με offset τότε αν το precision boost ζητήσει την ίδια τάση που ζητούσε χωρίς το offset (και ρυθμίζει τα ρολόγια να τρέχουν στα ίδια Mhz) δεν θα φτάσει το όριο PPT επειδή η μητρική δίνει λιγότερη τάση από όσο της ζητάει. Σαν αποτέλεσμα ζητάει παραπάνω τάση και ανεβάζει αντίστοιχα την ταχύτητα του κάθε πυρήνα. Λογικά θα περιμέναμε να ζητήσει τόσο παραπάνω όσο είναι το offset μας, όμως όσο αυξάνονται τα Mhz τόσο αυξάνεται και η ένταση του ρεύματος που χρειάζεται το socket οπότε φτάνει το όριο της κατανάλωσης (PPT) πιο νωρίς [ Κατανάλωση (Watt) = ένταση (Ampère) * τάση (Volt) ]. Ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι φτάνει και το όριο της έντασης του ρεύματος που επιτρέπεται να ζητήσει από τα VRM (EDC). Σημείωση ότι αυτό δεν θα το παρατηρήσουμε αν βάλουμε πολύ μικρό offset. Συμπέρασμα, όταν τρέχουμε χωρίς PBO ένα multicore ΑVX benchmark (όπως το CB20) το offset δεν μειώνει την κατανάλωση του συστήματος αλλά κάνει έμεσα το precision boost να ανεβάσει τα Mhz μέχρι να φτάσει το ίδιο όριο κατανάλωσης (PPT). Λόγω των αυξημένων Mhz (που αυξάνουν αντίστοιχα τα Ampère) φτάνει το PPT με λίγο μικρότερη τάση από ότι χωρίς offset. Όταν τρέχουμε ένα ST benchmark το σύστημα δεν φτάνει κανένα όριο του precision boost οπότε η μείωση της τάσης του ρεύματος είναι όση έχουμε ορίσει στο offset. ανάλογα με το binning του επεξεργαστή μπορεί να δούμε λίγο ή περισσότερο μειωμένες επιδόσεις γιατί δεν είναι σε θέση να τρέξει το ίδιο αποδοτικά στη μέγιστη ταχύτητα με μικρότερη τάση. Γ. Όταν τρέχεις το CB20 με PBO χωρίς limits τότε αυτό που περιορίζει την τάση είναι τα hard limits του precision boost. Στο δικό μου σύστημα περνάει τους 70 βαθμούς οπότε οι επιδόσεις αλλάζουν ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Ίσως και να υπάρχει hard limit στα 80Α CPU current. Δ. Όταν τρέχεις το CB20 με offset και PBO χωρίς limits τότε αυτό που παρατηρώ είναι ότι δεν υπάρχει θέμα θερμοκρασίας γιατί φτάνει πρώτα κάποια άλλα hard limits. Συγκεκριμένα VID 1.4V , 4200Mhz εμφανίζονται πάντα σαν στρογγυλά νούμερα που δεν τα έχει περάσει ποτέ. Λόγω αυτών των limits όταν τρέχω με -0.075V offset το σύστημα ζητάει αρκετά λιγότερη τάση από ότι χωρίς offset και καταναλώνει αρκετά λιγότερο, οι επιδόσεις είναι οριακά αυξημένες όμως εκτιμώ ότι αν είχα ένα αρκετά καλύτερο σύστημα ψύξης θα ήταν οι ίδιες. Οι παρατηρήσεις μου βέβαια μπορεί να μην ισχύουν γενικότερα γιατί δεν έχω τον εξοπλισμό να δω αν θα ανεβάσει τα ρολόγια πάνω από 4200 σε θερμοκρασίες κοντά στο 0 ούτε έχω άλλα chip να δω αν το grade/binning του CPU έχει σχέση με αυτά τα όρια και γενικά δεν έχω αφιερώσει τις ώρες που μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή αποτελέσματα. Παρακάτω είναι οι σημειώσεις μου που με οδήγησαν σε αυτά τα συμπεράσματα. Τις τιμές τις έχω πάρει με το τελευταίο HWInfo κατά τη διάρκεια του CB20 (5 sec αφού ξεκινήσει να κάνει render μέχρι 5 sec πριν τελειώσει).
  • Δημιουργία νέου...