Προς το περιεχόμενο

Constant1ne

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    268
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πληροφορίες προφίλ

  • Φύλο
    Δεν το μαρτυρώ

Πρόσφατες Επισκέψεις

Η εμφάνιση επισκεπτών είναι απενεργοποιημένη ή δεν έχετε πρόσβαση σε αυτή.

Constant1ne's Achievements

Proficient

Proficient (10/15)

  • Εκκίνηση Συζήτησης
  • Πρώτο Μήνυμα
  • Collaborator
  • 5 χρόνια Insomniac
  • 1 χρόνο Insomniac

Πρόσφατες Διακρίσεις

297

Φήμη

  1. Δεν έχω να πω πολλά για το βασικό μισθό. Αν υπάρχει ανεργία και μπορούν πολλοί να κάνουν τη δουλειά που κάνεις, είναι πολύ πιθανό να παίρνεις βασικό. Ένα σχόλιο μόνο για τις μεγάλες εταιρίες που είδα να αναφέρονται, τουλάχιστον για το χώρο της τεχνολογίας. Μην κολλάτε στις γνωστές εταιρίες. Υπάρχουν πολλές μικρές ή μεγαλύτερες εταιρίες, άγνωστες στην Ελλάδα που μπορεί να έχουν ένα γραφειάκι στην Ελλάδα απλά για το ΑΦΜ και να προσφέρουν πολύ καλύτερα χρήματα από τις γνωστές μεγάλες που αναφέρθηκαν. Ειδικά στο software που έχει αυξηθεί η remote εργασία με την εποχή Covid. Όσο για τα πτυχία, στις δουλειές με μεγάλη εξειδίκευση (που δεν είναι ακαδημαϊκές) το πτυχίο είναι χρήσιμο για να βρεις την πρώτη σου δουλειά. Έχω πάρει και ένα μάστερ, αλλά ζήτημα είναι να μου έχει ζητήσει κάποιος να δείξω πτυχίο μια φορά στα 10 χρόνια. Πλέον δεν ξέρω καν αν οι συνάδελφοι μου έχουν σπουδάσει. Δεν είναι καν θέμα συζήτησης μετά τις entry level δουλειές.
  2. Υπάρχει ένα θέμα επικοινωνίας σίγουρα, και προβλήματα όπως το onboarding για καινούργιους. Η ποιότητα ζωής μου όμως έχει ανέβει κατακόρυφα. Πολλή περισσότερη ενέργεια με τις ώρες που γλιτώνω στο δρόμο. Η ευελιξία του να διαμορφώνεις το ωράριο σου όσο γίνεται προσφέρει χρόνο για προσωπικές δουλειές και δουλειές σπιτιού, χωρίς να πρέπει να κανονίζεις 10 μέρες ένα απλό ραντεβού με ηλεκτρολόγο ή ένα γιατρό. Για τη δουλειά πάντως προτείνω κάμερα σε κάθε meeting και κάθε call. Βοηθάει πολύ στην επικοινωνία.
  3. Η καθημερινή δουλειά του Software Engineer δεν είναι ούτε να χτυπάει άναρχα πλήκτρα με μπανάνες, ούτε να ψάχνει papers με μαθηματικά. Η δουλειά του είναι να συνθέσει κωδικα ο οποίος ικανοποιεί τα requirements, είναι εύκολο να τεσταριστεί, είναι εύκολο να συντηρηθεί και είναι εύκολο να κατανοηθεί από άλλους συναδέλφους. Αυτό από μόνο του είναι μια εξαιρετικά δύσκολη δουλεία στην οποία έχουν αφιερώσει τη ζωή τους άνθρωποι για να την κάνουν καλύτερη. Στο 99% των περιπτώσεων δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μαθηματικά Γυμνασίου. Πέρα από τις δικές μου σπουδές, εχω δει αμέτρητα μαθήματα από καθηγητές του Princeton, του MIT, του Harvard που λένε μη φοβάστε με τα μαθηματικά για τον προγραμματισμό, συνήθως δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από άλγεβρα γυμνασίου και γραμμική άλγεβρα. Ακόμα και αν η δουλειά σου είναι να φτιάξεις το software που προσπαθεί να μαντέψει την πορεία ενός αεροπλάνου από το σήμα ενός ραντάρ, στο 99% των περιπτώσεων δε θα γράψεις τη δική σου εξίσωση για τον υπολογισμό της θέσης του αεροπλάνου. Θα χρησιμοποιήσεις τη δουλειά κάποιου άλλου ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο σχετικό πεδίο και όχι στο να γράφει software. Στο θέμα μας, όχι δεν είναι απαραίτητες οι σπουδές, αλλά σίγουρα μπορούν τουλάχιστον να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και να σε μάθουν να σκέφτεσαι με κάποιες αρχές. Μιλάμε για μια δουλειά που θα περάσεις έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου μαθαίνοντας και διαβάζοντας. Οι σπουδές σίγουρα μπορούν να σε βάλουν σε ένα καλό δρόμο.
  4. Στο δημόσιο έχεις λιγότερες πιθανότητες να κάνεις μια δουλειά που είναι ενδιαφέρουσα και θα εξελίξει τα skills σου. Επίσης οι μισθοί είναι αρκετά πιο χαμηλοί για έναν προγραμματιστή. Το να χάνονται deadlines είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κοσμο. Αν απέλυσαν οι εταιρίες για αυτό θα είμασταν όλοι άνεργοι. Σε όσες ιδιωτικές εταιρίες έχω δουλέψει δούλευα 8ωρο με ελάχιστες εξαιρέσεις. Υπάρχουν εταιρίες που πάνε να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι αλλά έχω την αίσθηση πως με τα χρόνια αντιλαμβάνονται ότι η υπερωρία δεν έχει κανένα νόημα και σε βάθος χρόνου ρίχνει την παραγωγικότητα. Υπερωρίες συναντάς κυρίως σε εταιρίες που ζούνε από πρότζεκτ σε πρότζεκτ και ανακυκλώνουν juniors με χαμηλές απαιτήσεις. Από ένα σημείο και μετά όλοι μαθαίνουμε ποιες εταιρίες έχουν καλές ή κακές συνθήκες και παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Οι μισθοί που έχω δει εγώ είναι 700-1000 για juniors και 1200 - 1700 για λίγα χρόνια εμπειρίας. Το εύρος είναι σχετικά μεγάλο. Από την εμπειρία μου οι πολυεθνικές πληρώνουν καλύτερα.
  5. Νομίζω πως δεν καταλαβαινόμαστε. Δε λέω πως δε γράφουν κώδικα στα πανεπιστήμια. Ο κώδικας που χρησιμοποιείται σε ακαδημαϊκό επίπεδο δεν είναι απαραίτητα ποιοτικός γιατί υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Αυτό είναι κάτι πολύ λογικό, γιατί οι ακαδημαϊκοί χρησιμοποιούν τον κώδικα για να υποστηρίξουν την έρευνα τους ή να αναπτύξουν κάποια prototypes. Ο κώδικας που αναπτύσσεται για να τρέξει σε production συστήματα πρέπει να είναι να είναι εύκολα κατανοητός, να αλλάζει εύκολα και να μπορεί να συντηρηθεί και να τεσταριστει εύκολα. Αυτό είναι κάτι που δε μαθαίνεται στις σχολές. Στις οποίες σχολές ναι θα μάθεις για computer science, για data structures, για ψηφιακή επεξεργασία σήματος, για χίλια πράγματα τα οποία φυσικά αν δεν εφαρμόζεις καθημερινά θα τα ξεχάσεις. Στην καλύτερη θα σου έχουν μείνει κάποιες αρχές που θα σε βοηθάνε στο να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις νέα πράγματα κάθε μέρα. Δεν μειώνω σε καμία περίπτωση την αξία των σχολών, απλά αν μιλάμε καθαρά επαγγελματικά, μιλάμε για διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές προτεραιότητες. Edit: κανείς δε νοιάζεται για το πόσο γαμάτη είναι η σχολή σου αν δεν κάνεις ακαδημαϊκή καριέρα ή αν δεν κάνεις apply στην Amazon με 0 χρόνια εργασιακής εμπειρίας.
  6. Καλό κώδικα δε μαθαίνεις μόνο στις εταιρείες, αλλά σίγουρα δε μαθαίνεις στα πανεπιστήμια. Αυτό είναι κάτι αρκετά λογικό για εμένα γιατί το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον είναι εντελώς διαφορετικό από την ανάγκη για "καλό κώδικα" όπως προκύπτει για χρόνια από τη δυσκολία με την οποία πραγματοποιούνται ή απλά συντηρούνται διάφορα project. Τα πανεπιστήμια είναι για να γίνεις καλύτερος και πιο έξυπνος άνθρωπος, όχι για να μάθεις να γράφεις κώδικα. Παρατηρεί κάποιος συχνά αποφοίτους που ήταν πολύ καλοί φοιτητές να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και να δίνουν προτεραιότητα σε performance optimizations ή να θέλουν να γράψουν πολύπλοκο και εντυπωσιακό κώδικα με ανταγωνιστική διάθεση. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων όταν μιλάω για καλό κώδικα αναφέρομαι σε κώδικα βασισμένο σε αρχές του στυλ easy to understand, easy to change. Για να δώσω και μια απάντηση στην ερώτηση του thread, εγώ έκανα part time μεταπτυχιακό όσο εργαζομουν σε άλλου είδους δουλειά, με σκοπό να μπω πιο εύκολα στη αγορά εργασίας του προγραμματισμού. Αν και τελικά μου άρεσε, δε θα το έκανα αν είχα πρώτο πτυχίο πληροφορικής. Θα έκανα ίσως κάποιο πιο εξειδικευμένο μετά από μερικά χρόνια εργασίας.
  7. Constant1ne

    Courier και Ελλαδα.

    Μετά από 15 μέρες αγοράς προϊόντων από το ίδιο κατάστημα η ACS μου έχει φέρει το 1 και από όσο κατάλαβα έχει σπάσει την αποστολή σε πάνω από 1 πακέτα. Το 2ο πακέτο αγνοείται.
  8. Μια χαρά είναι το Athens Tech και έχει το καλύτερο βρετανικό πανεπιστήμιο που θα βρεις σε κολλέγια. Από κει και πέρα μη μασάς με κάθε μίζερο. Σιγά μη δώσεις και λογαριασμό γιατί γουστάρεις να διαβάσεις στα 25 σου ενώ για χίλιους λόγους δεν ήθελες στα 18. Αν έχεις όρεξη και προσπαθήσεις, μια χαρά μπορείς να τα καταφέρεις όποια σχολή και να διαλέξεις.
  9. Αυτά αποφασίζονται σε μια αίθουσα συνεδριάσεων μυστικής λέσχης με αρχιερεια τη Χίλαρι Κλίντον. Μεσοτοιχία είναι το συμβούλιο των γκέι που αποφασίζει ποια παιδιά του κόσμου θα κάνει γκέι. Το γνωρίζω επειδή χτυπάνε καμιά φορά στο γραφείο του Σόρος που είμαι δίπλα και ζητάνε ζάχαρη.
  10. Αυτή τη στιγμή στη ζυγαριά υπάρχουν στη μία μεριά πραγματικά προβλήματα και στην άλλη η καταπάτηση του δικαιώματος που έχουν κάποιοι να είναι κάφροι. 1) Τα πραγματικό πρόβλημα του bullying για θέματα δήθεν ανδρισμού αρχίζει με πειράγματα στο σχολείο και φτάνει στην αυτοκτονία του φοιτητή που προκλήθηκε από τους άντρακλες. 2) Το πραγματικό πρόβλημα του καφροσεξισμού αρχίζει στο πέσιμο σε άγνωστες γυναίκες στο δρόμο και καταλήγει στη δολοφονία της φοιτήτριας που είπε όχι στους άντρακλες. 3) Το πραγματικό πρόβλημα της πατριαρχίας αρχίζει από μια μαθήτρια που θεωρεί ότι πρέπει να κάνει μια "γυναικεία" δουλεια και φτάνει μέχρι στον πατέρα που σκοτώνει την κόρη του για να μην τον κοροϊδεύουν οι άλλοι αούγκανοι στο καφενείο. Προφανώς οι βιασμοί και οι δολοφονίες δεν είναι κοινωνικά αποδεκτοί. Οι απλές καθημερινές συμπεριφορές όπως το χουφτωμα, το χάδι από τον μάνατζερ στη δουλειά, η υποτίμηση της γυναικείας άποψης και ο εξεφτελισμός του διαφορετικού είναι όμως αποδεκτές συμπεριφορές και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των θυμάτων. Οι κοινωνίες ευτυχώς έχουν αναγνωρίσει τα προβλήματα και έχει γίνει αρκετή πρόοδος και αυτό κάποιοι το θεωρούν ως συνομωσία της "νέας τάξης πραγμάτων" (γελάω) Τελειώνοντας ως λευκός straight άνδρας έχω να πω πως αν κάποιος είναι λευκός straight άνδρας και θεωρεί ότι αυτό του έχει προκαλέσει πρόβλημα στη ζωή του και έχει κάποιο μειονέκτημα σε σχέση με τις γυναίκες και τις μειονότητες ας ψάξει κάπου αλλού τις αιτίες της ανυπαρξίας του. Δεν πιστεύω να προσβλήθηκε κάποιος είναι απλά η άποψή μου! Δεν είστε και τίποτα snowflakes!
  11. Εντάξει το κόμπλεξ και την ελιτίστικη συμπεριφορά φαίνεται ποιος την έχει. Που μιλάτε σαν τη Μαρία Αντουανέτα για την πλέμπα. Με κάνεις να επαναλαμβάνω πως έχω bachelor και master αλλά είμαι υπέρ της ανοιχτής σε όλους εκπαίδευσης και δε νιώθω ανώτερος ή κατώτερος από κανέναν. Επίσης δεν είδα κάποιον να λέει πως ο προγραμματιστής είναι επιστήμονας. Επειδή πρέπει να απαντάω και στα αυτονόητα, το machine learning είναι ένας συγκεκριμένος τομέας. Ένας επιστήμονας μπορεί να χρησιμοποιεί κώδικα για τα μοντέλα του. Αυτός που χρησιμοποιεί machine learning στην εφαρμογή του για να λύσει κάποιο πρόβλημα, δε χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια καλή κατανόηση. Φυσικά αν εξειδικευτεί σε αυτό θα χρειαστεί ανώτερη κατανόηση. Τη μεγαλύτερη κατανόηση όμως ο προγραμματιστής πρέπει να την έχει στο πως θα συνθέσει τον κώδικα του για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη λύση του και όχι στο πως προκύπτουν τα μαθηματικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει υπό περιπτώσεις. Θέλεις να αναλύσουμε όλα τα fields που μπορεί να χρησιμοποιούν κώδικα; Πες μου και ότι τα 3d γραφικά θέλουν γραμμική άλγεβρα.
  12. Εντάξει παιδιά είστε επιστημοναράδες και είμαστε εργάτες, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Δεν απαξιώνουμε τα μαθηματικά αν λέμε ότι τα μαθηματικά γυμνασίου είναι αρκετά για έναν software engineer. Τολμήσαμε να σχολιάσουμε σε ένα θέμα που ρωτάει αν το πανεπιστήμιο είναι απαραίτητο για ένα software engineer. Συγγνώμη που χρησιμοποιώ και τον ιερό όρο του engineer έτσι αβίαστα
  13. Δεν αμφισβήτησα την αξία του πανεπιστημίου με τη βλακεία μου. Τόνισα πως δεν είναι μονόδρομος για να μάθεις κάτι που σου χρειάζεται. Πιστεύω πραγματικά πως ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει καλύτερος και πιο έξυπνος μέσα από τη διαδικασία των σπουδών και λατρεύω την εκπαίδευση. Διαφωνώ όμως στο ότι κάποιος είναι αυθεντία έχοντας μόνο ένα πτυχίο, ειδικά στον χώρο της πληροφορικής και του software που γνωρίζω καλύτερα από τον ακαδημαϊκό. Το πτυχίο στην Ελλάδα στο τέλος όλοι το παίρνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
  14. Όχι, δεν έχει καμία σχέση με το να ξέρεις πολύ καλά μαθηματικά. Το software engineering έχει να κάνει με την ανάπτυξη λογισμικού χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες μεθοδολογίες και ακολουθώντας κάποιες αρχές. Τα μαθηματικά που χρειάζονται είναι επιπέδου γυμνασίου. Μη μου πει κάποιος για 5 περιπτώσεις που ο προγραμματιστής πρέπει να ξέρει καλύτερα μαθηματικά, αυτό έχει να κάνει με το business domain του καθενός, όχι με τον ίδιο τον κώδικα. Καλύτερα μαθηματικά έμαθα στο khan academy και στα free courses του MIT παρά όταν σπούδαζα.
  15. Η αρχή είναι δύσκολη. Στην αρχή της καριέρας κάποιου θα μετρήσουν λίγο παραπάνω οι σπουδές. Ακόμα και η Ελλάδα έχει κάνει catch up στο πόσο ανοιχτός είναι πλέον ο χώρος της πληροφορικής και ειδικότερα του προγραμματισμού. Μετά από 2-3 χρόνια εμπειρίας δε θα νοιαστεί καμία εταιρία για το αν έβγαλες πανεπιστήμιο, αν λέγεσαι μηχανικός, ή αν έμαθες κάποτε να λύνεις διαφορικές εξισώσεις. Παιδιά υπάρχει τόση ζήτηση που αν ο άλλος ξέρει να κάνει 2 πράγματα στον προγραμματισμό και έχει τη νοοτροπία να εξελίσσεται και να μαθαίνει συνέχεια (online courses, βιβλία, personal projects) είναι 100% οκ. Βλέπω σε συνεντεύξεις άτομα που δεν ξέρουν τα βασικά. Αν ο άλλος μπορεί να κάνει τη δουλειά σιγά μην κολλήσουμε στις σπουδές. υ.γ. έχω πτυχίο + master
  • Δημιουργία νέου...