Προς το περιεχόμενο

nske

Moderator ε.α
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    2.954
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Οτιδήποτε δημοσιεύεται από nske

  1. nske

    Νέα υπηρεσία Google Public DNS

    Αμελητέο εννοείς; Μπορεί να πάρει αισθητό διάστημα. Όχι, το DNS έχει να κάνει αποκλειστικά με ονόματα. Cache μπορεί να έχει απλά ότι το όνομα π.χ. http://www.insomnia.gr οδηγεί στην διεύθυνση 1.2.3.4, ή ότι υπεύθυνος για ονόματα στο .insomnia.gr θα είναι ο server με διεύθυνση 5.4.3.2.
  2. Το KDE SC 4.4 beta1 που κυκλοφόρησε πρόσφατα, εισάγει τη δυνατότητα να συνδυαστούν ως καρτέλες του ίδιου παραθύρου παράθυρα διαφορετικών εφαρμογών. Κάποιοι βρίσκουν πολύ χρήσιμη τη συγκεκριμένη δυνατότητα, άλλοι το βρίσκουν εντελώς άχρηστο. Το δημοσίευμα στο Slashdot: http://tech.slashdot.org/story/09/12/06/2038248/Will-Tabbed-Windows-Be-the-Next-Big-Thing?from=rss&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Slashdot/slashdot/to+((Title)Slashdot+(rdf)) Το αρχικό άρθρο: http://digitizor.com/2009/12/07/is-tabbed-windows-going-to-be-the-next-big-thing/ (προς το παρόν φαίνεται να τελεί υπό slashdot effect)
  3. nske

    Νέα υπηρεσία Google Public DNS

    Εκτός από resolve κάνουν και cache. Μπορεί κάποιος από αυτούς τους servers να τύχει να έχει στην cache του ένα όνομα, οπότε να είναι έτοιμος να παραδώσει απάντηση αμέσως, ενώ ένας άλλος server μπορεί να μην το έχει στην cache και να χρειαστεί βρει και να ρωτήσει πολυάριθμους DNS servers πριν επιστρέψει απάντηση. Επίσης, ακόμη και αν κανείς από τους servers δεν έχει την απάντηση cached, μπορεί από το σημείο του Internet που βρίσκεται ο ένας να υπάρχει πιο σύντομη ή γρήγορη διαδρομή για να επικοινωνήσει με κάποιους από τους servers που θα χρειαστεί να ρωτήσει, οπότε να παραλάβει ο ίδιος την απάντηση πιο γρήγορα, και άρα να την παραδώσει και πιο γρήγορα.
  4. nske

    Νέα υπηρεσία Google Public DNS

    Άλλο ο τοπικός άλλο της HOL (γι αυτό τους αναφέρω χωριστά). Ο τοπικός στη χειρότερη περίπτωση (όταν δεν έχει τα συγκεκριμένα ονόματα στην cache) είναι όσο γρήγορος είναι της HOL (γιατί αυτόν τον έχω ρυθμίσει να ρωτάει), αλλά στην καλύτερη, όταν πια τα έχει αποθηκεύσει, καθυστερεί λιγότερο από 1ms. Η καθυστέρηση με την HOL είναι πάντα στην καλύτερη περίπτωση 18ms. [EDIT] Τώρα πρόσεξα ότι η DIG αναφέρει query time, το οποίο είναι πιο αξιόπιστο από το συνολικό run time της που μετράει η time(1). Πείραξα λίγο το script του geopoul για να τα μετράει έτσι: >#!/bin/bash isp_nameservers="194.30.220.117 194.30.220.114" local_nameservers="10.26.122.25" google_nameservers="8.8.8.8 8.8.4.4" opendns_nameservers="208.67.222.222 208.67.220.220" domains="google.com facebook.com yahoo.com youtube.com live.com wikipedia.org blogger.com baidu.com msn.com yahoo.co.jp qq.com myspace.com google.co.in twitter.com google.cn sina.com.cn google.de microsoft.com wordpress.com amazon.com" domains_gr="google.gr in.gr sport-fm.gr sport24.gr jungle.gr contra.gr pathfinder.gr e-shop.gr naftemporiki.gr gazzetta.gr enet.gr plaisio.gr meteo.gr kathimerini.gr skroutz.gr tanea.gr capital.gr zoo.gr ikariam.gr ethnos.gr insomnia.gr" test_server() { local nameserver=$1 for domain in $domains $domains_gr; do dig "@$nameserver" "www.$domain" done } for nameserver in $local_nameservers $isp_nameservers $google_nameservers $opendns_nameservers; do sum=0; for x in $(test_server $nameserver |grep Query | awk {'print $4'}); do let sum=$sum+$x > /dev/null; done if [ $sum -gt 999 ] then let mod=$sum%1000 > /dev/null let sum=$sum/1000 > /dev/null echo "Χρόνος: "$sum"s "$mod"ms ($nameserver)" else echo "Χρόνος: "$sum"ms ($nameserver)" fi done
  5. nske

    Νέα υπηρεσία Google Public DNS

    Εγώ δε λέω ότι θα αρχίσει να χρεώνει σώνει και καλά, ούτε είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει (το χειρότερο είναι να αρχίσει να εφαρμόζει το EEE, όπως η Microsoft), απλά και στην περίπτωση που αρχίσει να χρεώνει δε βλέπω ποιο είναι το πρόβλημα. Όταν κάποιος εξαρτάται από κάποια εταιρία γνωρίζει ότι μπορεί να αλλάξουν οι όροι κατά τη βούληση της εταιρίας για το κομμάτι στο οποίο εμπλέκεται η εταιρία. Άλλο αυτό το κομμάτι και άλλο το Internet γενικά, που φοβάται ο Pigeon. Π.χ. το gmail μπορεί να αρχίσει να χρεώνει, αλλά όσο συνεχίζει να χρησιμοποιεί SMTP και να κάνει relay σε εξωτερικούς SMTP servers, και το 99% να χρησιμοποιεί gmail και να αποφασίσει ότι θέλει να πληρώνει για αυτό, το 1% θα εξακολουθεί να μπορεί να επικοινωνεί με αυτό το 99%. Τώρα αν μια μέρα όντως το 99% του κόσμου χρησιμοποιεί gmail και η google σηκωθεί και πει "κάνω το gmail κλειστό, όσοι δε χρησιμοποιείτε gmail δε θα μπορείτε πλέον να επικοινωνείτε με λογαριασμούς gmail και το αντίστροφο", και το 99% εξακολουθήσει να το χρησιμοποιεί σαν πρωτεύον σύστημα επικοινωνίας μετά από αυτό, χωρίς να επιλέξει ταυτόχρονα και κάτι ανοικτό, για να είναι συμβατό με τους υπόλοιπους, τότε απλά θα είναι άξιοι της μοίρας τους και μόνο τότε, ναι θα είναι κρίμα που μία μειοψηφία θα εκβιαζόταν ουσιαστικά (αν και πάλι όχι τυπικά) να χρησιμοποιήσει (όχι να πληρώσει με χρήματα, και δωρεάν να παρέμενε πάλι θα είχε άλλου είδους κόστος -π.χ. σε ελευθερία ή σε εξειδικευμένες λειτουργίες) κάτι που δε θέλει. Αλλά εκεί το ουσιαστικό πρόβλημα για μένα δεν θα ήταν η Google αλλά ο κόσμος. Πάντως αυτό το σενάριο το βρίσκω υποθετικό και μακρινό. Και στον τομέα της γραπτής επικοινωνίας (π.χ. Gmail) έστω, επειδή είναι η φύση της τέτοια, μπορούμε να φανταστούμε κάποιο τέτοιο σενάριο. Στο DNS όμως εγώ δε μπορώ, εκεί δεν έχει εφαρμογή. Από Ελλάδα με HOL ADSL: >[b]1η εκτέλεση:[/b] 4.736s 10.26.122.25 (Τοπικός caching DNS server) 16.299s 194.30.220.117 (HOL #1) 15.094s 194.30.220.114 (HOL #2) 8.747s 8.8.8.8 (Google #1) 8.552s 8.8.4.4 (Google #2) 13.991s 208.67.222.222 (OpenDNS #1) 10.712s 208.67.220.220 (OpenDNS #2) [b]2η εκτέλεση:[/b] 0.471s 10.26.122.25 (Τοπικός caching DNS server) 3.032s 194.30.220.117 (HOL #1) 2.060s 194.30.220.114 (HOL #2) 8.399s 8.8.8.8 (Google #1) 7.632s 8.8.4.4 (Google #2) 13.825s 208.67.222.222 (OpenDNS #1 10.462s 208.67.220.220 (OpenDNS #2) Για τοπικό DNS server χρησιμοποιώ τον pdnsd.
  6. nske

    Νέα υπηρεσία Google Public DNS

    Σε ό,τι αφορά το net neutrality, η Google μέχρι στιγμής είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του (εννοείται επειδή κρίνει ότι την συμφέρει, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός). Δεν θα χρεώσει για το internet αλλά για υπηρεσίες βασισμένες στο Internet, τις οποίες θα μπορεί πάντα να μην τις χρησιμοποιήσει κάποιος. Τέτοιες υπηρεσίες (π.χ. το Google DNS, το Web search, το Gmail, το Wave, το Google Docs, κλπ) είναι ανεξάρτητες και προαιρετικές, δεν απειλούν τις υποδομές του internet τις οποίες χρησιμοποιούμε αναγκαστικά, απλά βασίζονται πάνω σε αυτές για να προσφέρουν κάποιες παραπάνω λειτουργίες. Ακόμα και αν φθάσει να παρέχει τόσο καινοτόμες και γαμάτες υπηρεσίες ώστε ο κόσμος να αρχίσει να ταυτίζει το internet με αυτές (σε ένα βαθμό συμβαίνει ήδη), και πάλι είναι δικαίωμά της να αρχίσει να χρεώνει για αυτές ή να αρχίσει να τις προσφέρει με περιορισμούς. Ας αλλάξει τους όρους χρήσης και ας αρχίσει π.χ. να χρεώνει για το web search, ας κάνει το επερχόμενο wave να χρησιμοποιεί κλειδωμένες, proprietary τεχνολογίες, το gmail να χρησιμοποιείται δωρεάν μόνο για επικοινωνία με όσους έχουν gmail, τα Google Docs να χρησιμοποιούν κλειστά document formats, το Google DNS να οδηγεί σε ένα μεσολαβητικό server που θα προσθέτει διαφημίσεις σε όλες τις σελίδες και το Google Chat να στέλνει ένα αντίγραφο των συνομιλιών στον υπολογιστή του Larry Page. Και ας τα κάνει όλα αυτά όταν το 99% του κόσμου χρησιμοποιεί και τον βολεύουν όλες αυτές τις υπηρεσίες, ενημέρωνοντας απλά εγκαίρως τους χρήστες για τους νέους όρους. Το 99% θα μπορεί τότε να επιλέξει είτε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες και να στερηθεί τα όποια οφέλη ενδεχομένως να είχε από αυτές, είτε να δεχτεί τους νέους περιοριστικούς όρους. Το ότι μια εταιρία φτιάχνει κάτι που ο πολύς κόσμος το βρίσκει καλό και χρήσιμο σε σημείο να ταυτίζει μία ευρύτερη πλατφόρμα με αυτό, δεν της δημιουργεί και κάποια υποχρέωση να το διαθέτει δωρεάν ή χωρίς περιορισμούς. Αν ήταν έτσι δε θα είχε και η Microsoft την υποχρέωση να παρέχει τα Windows χωρίς περιορισμούς, αφού οι περισσότεροι ταυτίζουν τη χρήση υπολογιστή με τα Windows;
  7. Τελικά κυκλοφόρησαν πιο πρώτα:
  8. nske

    Νέα υπηρεσία Google Public DNS

    Απλά ότι στην περίπτωση της google είναι πολύ μεγαλύτερη η κλίμακα. Η google σήμερα είναι φαινόμενο και, αν της βγουν οι κινήσεις που κάνει, μπορεί κάλλιστα σε 5 ή 10 χρόνια, με τις υπηρεσίες της, να έχει στα χέρια της αναλυτικότατα προφίλ για τους περισσότερους χρήστες του Internet παγκοσμίως. Αυτό δεν είναι εξ' ορισμού ανήθικο βέβαια, εφόσον γίνεται με τη συγκατάθεση των χρηστών, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλούς σκοπούς, όπως π.χ. για να προσαρμόζει τις υπηρεσίες της στις προτιμήσεις του κάθε ενός. Ο καθένας μπορεί να ζυγίσει διαφορετικά τους κινδύνους, ανάλογα τη χρήση που κάνει και τη φιλοσοφία του. Τεχνικά, εναλλακτικές πάντα θα υπάρχουν. Ο καθένας μπορεί και στήσει έναν δικό του resolving DNS server είτε για να εξυπηρετεί τρίτους είτε για ατομική χρήση και αυτό ευτυχώς δε μπορεί να αλλάξει χωρίς να αλλάξει ριζικά το ίδιο το DNS.
  9. Welcome back Soturin! ;-) Πρόσθεσα την υποενότητα "Λειτουργικά/Διανομές για περιορισμένο hardware" (δε μπορούσα να σκεφτό κάτι καλύτερο που να καλύπτει και άλλα λειτουργικά) Με εξαίρεση αναλυτικά topics όπως τον οδηγό του tritona (αν και αυτά μάλλον θα ταίριαζαν καλύτερα στο WiKi), νομίζω είναι καλύτερα σε κάθε υποενότητα αντί να παραπέμπουμε απευθείας στις σχετικές συζητήσεις 1-1, να τις ομαδοποιούμε με tags και να παραπέμπουμε στα αποτελέσματα αναζήτησης κάθε tag.
  10. Όπως είπε ο imitheos υποστηρίζει 3, το PF είναι το προτεινόμενο πλέον. Έχει φανταστικό documentation και είναι πιο εύκολο να το μάθει κάποιος απ' ότι τα iptables. Βέβαια, όπως σε σχεδόν τα πάντα, το Linux έχει πολύ περισσότερες λειτουργίες. Αλλά τα επιπλέον είναι πράγματα που λίγοι θα χρησιμοποιούσαν.
  11. Μετά από 3 ημέρες συνεχούς χρήσης πιστεύω ότι θα μείνει στο Desktop μου οριστικά. Θα προσπαθήσω να γράψω κάποια στιγμή μερικές οδηγίες για την εγκατάσταση απευθείας πάνω σε ZFS και γενικά τι χρειάστηκε να κάνω για να έχω ένα περιβάλλον που να με βολεύει. Τι μου άρεσε: Τα ports φαίνεται να είναι προσεγμένα, οτιδήποτε έχω εγκαταστήσει, μεταξύ των οποίων KDE4.3.3 και GNOME 2.28, μπήκε χωρίς πρόβλημα. Επίσης, τα runtime warnings είναι ελάχιστα. Eίχα ξεχάσει πώς είναι να υπάρχει ένας, τεκμηριωμένος και αξιόπιστος τρόπος να κάνεις οτιδήποτε στο βασικό σύστημα. Ενώ γενικά μου αρέσει να υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές εναλλακτικές, είναι μια ανακούφιση να μη χρειάζεται να τις εξετάζεις -και, προπάντων, να μη χρειάζεται να ανησυχείς αν θα παίζουν σταθερά, αν γίνονται update upstream, κλπ. ZFS: Το πιο ενδιαφέρον και βολικό filesystem/volume management system που έχω χρησιμοποιήσει. Μου αρέσει ο τρόπος που παρέχονται δυνατότητες όπως το compression και μελλοντικά το encryption, μου αρέσουν οι επιδόσεις του (δεν είναι δαίμονας ταχύτητας, απλά περίμενα να είναι αισθητά αργό με αυτά που κάνει) και πάνω απ' όλα μου αρέσει ο ευέλικτος τρόπος που χειρίζεται τα filesystems ("data sets"), σε συνδυασμό με τα snapshots, τα οποία συμπληρώνουν ιδανικά τη λειτουργικότητα των Jails. Χωρίς να πειράξω οποιεσδήποτε ρυθμίσεις, μου φαίνεται πολύ σβέλτο σε συνηθισμένη χρήση (δηλαδή όταν η CPU είναι λίγο-πολύ idle). Ειδικά ο firefox (του οποίου μετέφερα το προφίλ όπως ήταν από το funtoo), πετάει. Ενώ φανταζόμουν ότι δε θα του άρεσε ότι κάθεται σε compressed filesystem. Το hardware μου έπαιξε με ελάχιστο κόπο (με μία εξαίρεση: την onboard κάρτα γραφικών του nforce 630i, χρειάστηκε να ξαναβάλω την 7800). OSS4 supported. Με την ALSA στο Linux πέρσι είχα τη χείριστη εμπειρία: 2 διαφορετικές κάρτες ήχου, 2 διαφορετικά άλυτα προβλήματα (btw αποφύγετε την audigy LS με το ca0106). Εκεί εκτίμησα την σχολαστικότητα του freebsd στην τεκμηρίωση: είχα φάει τον κόσμο να βρω λύση σε έναν φαινομενικά παράλογο περιορισμό που υπάρχει στον ca0106 driver της ALSA, ο οποίος αποτρέπει το ταυτόχρονο upmixing δικάναλου ήχου σε πολυκάναλο και το mixing ήχου από πολλές πηγές με το DMIX. Και στο forum εδώ και σε όλα τα μεγάλα forums έχει ερωτηθεί αρκετές φορές το πρόβλημα, χωρίς λύση. Ούτε στο documentation της ALSA ούτε στο σύντομο text του driver είχα βρει πληροφορίες. Μετά από καιρό, κάποια στιγμή έπεσα σε ένα blog κάποιου τυχαίου χρήστη που βρήκε κάποιον developer στο IRC ο οποίος του εξήγησε ποιο είναι το πρόβλημα και γιατί δεν υπάρχει λύση. Στο FreeBSD κάθε driver έχει man page στην οποία εξηγούνται αναλυτικά ποια features υποστηρίζονται και ποια δεν υποστηρίζονται Λιγότερος θόρυβος. Μου φαίνεται ότι η κοινότητα του Freebsd είναι ακριβώς στο σωστό μέγεθος και μήκος κύμματος για να βρίσκεις ό,τι θέλεις στο web, χωρίς να είναι πνιγμένο στο θόρυβο -άσχετες ή μη έγκυρες/ξεπερασμένες πληροφορίες. Από τις πληροφορίες (wiki articles, blog posts, web discussions, mailing lists) της κοινότητας των διανομών Linux, έχω ξεχωρίσει του Gentoo, του Debian και του ArchLinux, αλλά γενικά αυτό που θέλεις, ενώ υπάρχει, συχνά δεν βρίσκεται τόσο εύκολα. Στο freebsd μέχρι στιγμής ό,τι πληροφορία έχει χρειαστεί να αναζητήσω υπήρχε στα πρώτα αποτελέσματα του google. Αυτό το είχα παρατηρήσει και παλιά. Μερικές άλλες επισημάνσεις: Δεν υποστηρίζεται πολυκάναλος ήχος σε επίπεδο drivers (χρειάστηκε μια ματιά στη σχετική man page για να το πληροφορηθώ ). Η υποδομή υπάρχει και η υποστήριξη στους drivers αναμένεται στο -current κάποια στιγμή πριν το 9. Προς το παρόν τα επιπλέον κανάλια mixάρονται ανά ζεύγος (left-right) και στη συνέχεια μοιράζονται στα διαθέσιμα ηχεία. Δεν υπάρχει port του Wine για amd64 με multilib. Μπορεί βέβαια να μπει σε μία chroot ή jail. Δεν υπάρχει proprietary driver της nvidia για amd64. Αναμένεται η πρώτη beta μέχρι τον Ιανουάριο. Ο Nouveau driver όμως είναι πλέον χρησιμοποιήσιμος και μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα από τα ports. Σε όσους έρχονται από το gentoo μάλλον θα λείψει η ευελιξία του portage, και μάλλον θα σμίξουν τα φρύδια όταν δουν να εγκαθίστανται dependencies που ξέρουν ότι δεν τις χρειάζονται, χωρίς εύκολο τρόπο να το αποτρέψουν Ο ULE Scheduler κάνει χειρότερη δουλειά από τον CFS του Linux. Π.χ. όταν κάνεις compile, ακόμα και με μεγάλο nice, το mouse σπάει αισθητά και δε μπορείς να παίξεις video. Το -current είναι πολύ ασταθές για να είναι χρησιμοποιήσιμο εξ' ολοκλήρου. Τα ports μπορούν να είναι bleeding edge, αλλά αν θέλει κάποιο νέο feature π.χ. του -current kernel θα κουραστεί παραπάνω απ' ότι στο Linux. Η "πραγματική" κονσόλα (syscons) δεν υποστηρίζει ακόμα Unicode, ενώ επίσημα δεν υποστηρίζει ούτε framebuffer στα 64bits (αλλά υπάρχει ένα ανεπίσημο patch που δουλεύει). Το default περιβάλλον της κονσόλας, από το default shell μέχρι τη συμπεριφορά πολλών από τα core utilities, είναι άβολο και άσχημο. Το sysinstall επίσης, όπως πάντα, το βρίσκω άβολο και περιορισμένο. Βέβαια όλα αυτά είναι λεπτομέρειες: απλά χρειάζεται λίγος παραπάνω κόπος για να φτιάξεις το περιβάλλον την πρώτη φορά, αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχουν native binaries για τον proprietary flash decoder. Δε ξέρω πόσο καλά παίζουν τα workarounds. Για όποιον δεν έχει τουλάχιστον 4GB RAM ίσως το ZFS να μην είναι καλή επιλογή. Για όποιον δεν έχει τουλάχιστον 2GB σίγουρα δεν είναι καλή επιλογή. Για όποιον σκοπεύει να βάλει την 32-bit έκδοση, επίσης.
  12. Και στο Ubuntu και στο MacOS με μερικά κλικς μπορεί ο πλέον άσχετος να τρέξει κάτι κακό, να του πετάξει ένα ωραίο παραθυράκι για authentication, να το συμπληρώσει με την ίδια ευκολία που πατάει "accept" στα Windows, και την άλλη στιγμή το σύστημά του να πάθει ό,τι χειρότερο μπορείς να φανταστείς. Τα Windows έχουν παραδοσιακά πιο επικίνδυνα defaults (αυτό το είπα), αλλά από τη στιγμή που συμβαίνει το παραπάνω, για ποια ασφάλεια και προστασία του λειτουργικού μπορούμε να μιλάμε; Τα πάντα εναπόκεινται στον χρήστη. Απλά, κάποιος που γράφει desktop malware δεν έχει λόγο να ξοδέψει τον ίδιο και περισσότερο κόπο προκειμένου να στοχεύσει το 0,5-1% κάποιας διανομής Linux ή το 5-8% του MacOS, ενώ μπορεί με τον ίδιο και λιγότερο κόπο να στοχεύσει το 90% των Windows. Τουλάχιστον αν δεχτούμε ότι το κίνητρό του είναι να μεγιστοποιήσει τη ζημιά που θα προξενήσει και να ελαχιστοποιήσει τον κόπο που θα δαπανήσει (που νομίζω είναι λογικό να το δεχτούμε). Και στο Linux, το FreeBSD, κ.α. με ένα kernel module λίγων γραμμών μπορεί να αχρηστεύσεις το λειτουργικό. Αν αυτό θεωρείται τρύπα, ποιο λειτουργικό δεν είναι τρύπιο; Δεν λέει τίποτα να ρωτήσεις και να σου πει και το 100% ότι "ενδιαφέρεται". "Καλό ακούγεται, γιατί όχι;" Οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν καν αντίληψη της ασφάλειας, το μόνο που αντιλαμβάνονται είναι αν ο υπολογιστής τους παίζει ή δεν παίζει σε μια δεδομένη περίπτωση τη δεδομένη στιγμή. Η ασφάλεια δεν είναι κάτι χωρίς κόστος, το θέμα είναι πόσοι χρήστες θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν το κόστος του χρόνου τους, της ευκολίας τους ή των επιδόσεων. Αν και ενδιαφέρονται και είναι διατεθειμένοι, τότε γιατί για παράδειγμα εργάζονται στα Windows σαν διαχειριστές και όχι σαν απλοί χρήστες; (το πιο απλό παράδειγμα) Κανένα OS δεν είναι φτιαγμένο με τέτοιον τρόπο. Τα περισσότερα λειτουργικά μπορούν να παραμετροποιηθούν ώστε να το πλησιάσουν κάπως. Αναγκαστικά, όταν μέχρι να απαντήσω έχουν γίνει άλλα 5 posts ;P
  13. Αν ένα λειτουργικό ήταν "άτρωτο", αυτό θα ήταν εξαιτίας κάποιων τεχνικών λόγων. Τα ποσοστά αγοράς δε λένε κάτι αυτούς τους λόγους, αφού μπορεί να προκύπτουν από οποιοδήποτε συνδυασμό σχετικών ή άσχετων παραγόντων. Αν θέλει να βγάλει κάποιος συμπεράσματα θα πρέπει να εξετάσει μόνο τους σχετικούς παράγοντες.
  14. Η ασφάλεια έχει κόστος σε ευχρηστία και οικονομία πόρων το οποίο οι περισσότεροι δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Είναι αυτό που θέλουν οι πολλοί προς συμφέρον τους; Ξέρουν καν τι θέλουν; Μεγάλη συζήτηση που δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει εδώ. Για το θέμα σημασία έχει ότι, καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι χρήστες ενστικτωδώς δίνουν περισσότερη σημασία στην ευχρηστία (όπως την αντιλαμβάνονται έστω) και τις επιδόσεις, ενώ θυμούνται την ασφάλεια μόνο εκ των υστέρων. Η Microsoft αν φταίει φταίει γιατί έβαλε αυτές τις προτεραιότητες εξ' αρχής, όταν ο κόσμος δεν ήξερε τι να περιμένει. Από την άλλη υπάρχει και το επιχείρημα ότι αν δεν δινόταν τόσο μεγάλη έμφαση στην ευκολία χρήσης των πολλών λίγοι θα χρησιμοποιούσαν υπολογιστές. Προσωπικά βαριέμαι να σκέφτομαι υποθετικά σενάρια, τα πράγματα είναι αυτά που είναι: Τα Windows by default δεν παρέχουν σοβαρές εγγυήσεις ασφάλειας για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μερικά κλικς από τον πιο άσχετο. Και για να μην ξεχνάμε για τι κλίμακα ασχετοσύνης μιλάμε: οι περισσότεροι χρήστες Η/Υ αυτή τη στιγμή θα θεωρούσαν "σχετικό" κάποιον απλά και μόνο επειδή συμμετέχει σε ένα forum σαν το insomnia. Δηλαδή π.χ. ακόμη και αν όλοι εμείς συμφωνούσαμε για το πού θα έπρεπε να χαραχθούν τα όρια ευχρηστίας/ασφάλειας, για μία εταιρία σαν τη Microsoft που θέλει να πουλήσει, και πάλι δεν θα αντιπροσωπεύαμε τους πολλους. Από κει και πέρα, τα Windows έχουν αρκετές δυνατότητες και μπορούν να παραμετροποιηθούν για όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια. Απλά, επειδή το "idiot-friendliness" έχει χαραχθεί τόσο βαθιά στη φιλοσοφία του λειτουργικού πολλοί βρίσκουν τον τρόπο παραμετροποίησής τους και το όλο περιβάλλον κουραστικό, ιδιότροπο και από κάποιες πλευρές περιορισμένο. Αλλά άλλο αυτό, δυνατότητες υπάρχουν. Δεν είναι έτισ απλό. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά λοιπών trade-offs (όπως είπα παραπάνω). Η ασφάλεια δεν είναι ένα μονοδιάστατο μέτρο, μόνο ποιοτικά και μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια μπορεί να αξιολογηθεί. Εφόσον μιλάμε για malware' date=' τεχνικά δεν είναι καθόλου δύσκολο αν δεν προσέξεις να συμβεί οτιδήποτε, είτε στα Windows είτε σε οποιοδήποτε λειτουργικό. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τα Windows έχουν ευθύνη μόνο έμμεσα: δίνουν στον χρήση αρκετούς μηχανισμούς για να προστατευτεί, αλλά δεν τον ενθαρρύνουν/υποχρεώνουν να τους χρησιμοποιήσει, ούτε γενικότερα να πληροφορηθεί. Στο FreeBSD, το Solaris και σε πολλές διανομές Linux, πρακτικά ο χρήστης [i']υποχρεώνεται[/i] να διαβάσει και να καταλάβει κάποια πράγματα για το σύστημα, διαφορετικά απλά δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι χρήστες δεν θέλουν να ασχοληθούν με τέτοια πράγματα.
  15. nske

    [INFO] Η δύναμη της Κονσόλας

    Ευχαριστώ firewalker, πολύ καλύτερο απ' αυτό που θα έφτιαχνα (gimp; ) Ναι αλλά το TXT δεν έχει πληρφορίες μορφοποίησης, οπότε ούτε και τα ODF/KWD θα έχουν μετά τη μετατροπή. Υποθέτω ότι KWD/ODF θα θέλει να χρησιμοποιήσει μόνο κάποιος που έχει ήδη αρχεία με κάποια μορφοποίηση. Σιγά μην έχει εγγύηση, απ' το φανάρι το πήρε ;-)
  16. nske

    [INFO] Η δύναμη της Κονσόλας

    Γίνεται αλλά όχι τόσο εύκολα. Τα KWD και ODF είναι συμπιεσμένα με ZIP plain text files που χρησιμοποιούν XML για τη μορφοποίηση. Κάποιος μπορεί να τα κάνει extract, edit το content.xml και μετά ξανά compress σε ZIP, αρκεί να προσέξει τη σύνταξη της XML στις μετατροπές του. Αν πρόκειται για κάτι απλό όπως να προστεθεί μία γραμμή στο τέλος, μπορεί γίνει με την sed ή την awk, εισάγοντας κάτι σαν: ><text:p><text:span>ΝΈΑ ΓΡΑΜΜΗ</text:span></text:p> στο τέλος, μόλις πριν από τα ></office:text></office:body></office:document-content> (ή τα αντίστοιχα του kwd) Για πιο σύνθετη επεξεργασία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποια γλώσσα όπως η python, η ruby ή η perl, για να γίνει parse το xml με τη δομή του. Υπάρχουν και πιο high level βιβλιοθήκες όπως το odfpy ειδικά για αυτό. Αν ήταν κλειστά binary formats όπως τα παραδοσιακά DOC του office, εκεί θα ήταν πολύ πιο δύσκολο. Για τέτοιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει το openoffice μέσω του PyUno ή και του PyUNO Bridge.
  17. Σχετικές συζητήσεις για το θέμα unix-like λειτουργικών και malware: http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=316263 http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=325591 Θα επαναλάβω ότι είναι εντελώς διαφορετικό θέμα το κατά πόσο είναι πιθανό αυτή τη στιγμή, με τα σημερινά δεδομένα, ένα από τα οποία -και κατά τη γνώμη μου το βασικό- είναι ο αριθμός των χρηστών, να πέσει θύμα desktop-oriented malware, και το κατά πόσο ένα λειτουργικό είναι πράγματι ευπαθές απέναντι σε τέτοιες απειλές. Όλα ανεξαιρέτως τα λειτουργικά γενικής χρήσης είναι "ευπαθή" εκ σχεδιασμού, από τη στιγμή που εκτελούν πρόθυμα ό,τι τους πει ο χρήστης. Σε κάποια λειτουργικά, όπως τα Windows, επιδεινώνεται αυτό το γεγονός με κακά defaults ρυθμίσεων, κακές προτεινόμενες πρακτικές, επικίνδυνους αυτοματισμούς, μεγάλη ομοιογένεια εγκαταστάσεων, κ.α. Σε κάποια άλλα λειτουργικά, όπως στο Linux, τείνει να ισχύει το αντίθετο με πιο συνετά defaults, πιο ασφαλείς προτεινόμενες πρακτικές, μικρότερο βαθμό ομοιότητας διαφορετικών εγκαταστάσεων, κλπ. Αλλά δεν είναι αυτές οι αιτίες για τις οποίες τα desktop-oriented malware σήμερα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για κάποια λειτουργικά και ανύπαρκτο για κάποια άλλα. Κάποιος που έχει χρόνο και διάθεση μπορεί κάλλιστα να σκαρώσει ένα επικίνδυνο desktop-oriented malware για unix-like λειτουργικά (παράδειγμα).
  18. nske

    Ανακοινώθηκε το FreeBSD 8

    Το FreeBSD σαν project υπάρχει πολύ λιγότερο αλλά η codebase στην οποία βασίστηκε ξεκινάει από τότε. Δεν είναι σαν το FreeBSD ή το 386BSD να ξεκίνησαν από το μηδέν, αξιοποίησαν τον κώδικα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία που είχε συσσωρευθεί από το 1BSD. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω (δεν είχα γεννηθεί καν τότε). Αλλά θα έπρεπε να είμαι πιο ακριβής στη μετάφραση, το άλλαξα λίγo ώστε να είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο:
  19. Firewalker δεν το δοκίμασα ακόμα, ελπίζω σήμερα. Τελευταία με έχουν κουράσει τα μικροπροβλήματα που έχω στο funtoo desktop μετά από κάθε update. Είχα σκοπό να κάτσω να το γυρίσω σε gentoo stable κάποια στιγμή αλλά τώρα με την ευκαιρία λέω να του βάλω FreeBSD. Gtroza αυτό το livecd είναι τόσο αρχαίο που έπρεπε να το εκτελέσουν! Δες το hex ή κάποιο από αυτά Υσ. Μπάι δε γουέι, υπάρχει σχετική είδηση στο λόμπι για το FreeBSD 8, όποιος την θέλει στην αρχική ας την ψηφίσει.
  20. Ο 32bit Linux kernel δε μπορεί να χειριστεί 64bit εκτελέσιμα, ενώ ο 64bit kernel μπορεί να χειριστεί 32bit εκτελέσιμα, αν έχει γίνει compile με CONFIG_IA32_EMULATION. Δε ξέρω βέβαια αν υπάρχει κάτι ανεπίσημο που να κάνει αυτό που λέει ο Nullscan.
  21. nske

    Ανακοινώθηκε το FreeBSD 8

    Ασύρματη δικτύωση 802.11 Η υλοποίηση ασύρματης δικτύωσης 802.11 αναθεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Πλέον υποστηρίζει Εικονικά Access Points (VAP), επιτρέποντας πολλαπλά ασύρματα δίκτυα να εξυπηρετούνται από ένα μοναδικό φυσικό Access Point. Επίσης προστέθηκε υποστήριξη για 802.11 mesh networking, επιτρέποντας σε πολλαπλά FreeBSD μηχανήματα να δημιουργούν δυναμικά ένα ενιαίο, ευρύτερο, δίκτυο. Ακόμη, προστέθηκε υποστήριξη για TDMA extensions. Σύστημα αρχείων ZFS Η υλοποίηση του ZFS στο FreeBSD αναβαθμίστηκε στο zpool format 13 από το 6, λύνοντας και όλα τα γνωστά σημαντικά προβλήματα που απέμεναν. Πλέον η υποστήριξη ZFS δεν θεωρείται πειραματική. Σύστημα Jails v2 Το υποσύστημα των Jails έχει σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις. Τα νέα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν: Οριζόμενο αριθμό διευθύνσεων IP ανά jail Υποστήριξη για IPv6 και SCTP Υποστήριξη για ιεραρχικά εμφολευμένα (nested) jails Δυνατότητα επιβολής περιορισμών χρήσης ανά CPU σε κάθε jail [*] Υποστήριξη για Dom-U Xen virtualization και Virtualbox Host/Guest Η υποστήριξη για XEN ενσωματώθηκε στο FreeBSD, επιτρέποντάς τη χρήση του ως Dom-U (guest), κάτω από λειτουργικά που έχουν πρόσφατη υλοποίηση για Xen Dom-0 . [*] Διάφορες βελτιώσεις στο σύστημα διαμοιρασμού αρχείων NFS, όπως: Διαχείριση locking Multithreaded operations support Ανίχνευση καταστάσεων "deadlock" Διάφανη υποστήριξη για τοπικά file locks στον server Υποστήριξη GSSAPI στη v3 Πειραματική υποστήριξη v4 [*] Ριζικός επανασχεδιασμός του USB stack. Το νέο USB stack: Δεν είναι επιρρεπές σε πολλά από τα γνωστά προβλήματα σταθερότητας του παλιού Έχει βελτιωμένες επιδόσεις και συμπεριφορά (split & isochronous transactions, πλέον δεν εξαρτάται από το Big Kernel Lock, κ.α.) Μερικές άλλες από τις αλλαγές: Βελτιώσεις στην υποστήριξη SMP και στο υποσύστημα των Kernel Threads Νέα έκδοση του ULE Scheduler (3.0) Παράλληλη εγκατάσταση Ports Πειραματική υποστήριξη MIPS αρχιτεκτονικής Αύξηση του ορίου εσωτερικής χρήσης μνήμης από τον πυρήνα στα 512GB Υποστήριξη για Superpages Υποστήριξη για DTrace, προς το παρόν μόνο για kernel traces. Υποστήριξη για πολλαπλά Routing Tables (Forwarding Information Base) και Equal-Cost Multipath Routing Ενσωμάτωση του TrustedBSD MAC Framework Βελτίωση προστασίας απέναντι σε συγκεκριμένα είδη αδυναμιών λογισμικού (GCC SSP/ProPolice) Site: Σχετικό θέμα στην ενότητα Linux/*nix του forum (προτιμήστε το για τεχνικά ερωτήματα και προβλήματα) Πηγή: FreeBSD 8: What's Cooking | Αναλυτικά Release Notes
  22. Ανακοινώθηκε σήμερα η νέα μεγάλη έκδοση του FreeBSD 8, όπως είχε προγραμματιστεί. Οι χρήστες παλαιότερων εκδόσεων μπορούν να αναβαθμίσουν εύκολα, με τη χρήση του σχετικού εργαλείου (freebsd-update). Το FreeBSD είναι ένα προηγμένο, ελεύθερο, λειτουργικό σύστημα για servers, desktops και embedded συσκευές, του οποίου ο κώδικας μετράει περισσότερα από τριάντα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης. Οι βελτιώσεις σε αυτή την έκδοση είναι σημαντικές και σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά: Ασύρματη δικτύωση 802.11 Η υλοποίηση ασύρματης δικτύωσης 802.11 αναθεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Πλέον υποστηρίζει Εικονικά Access Points (VAP), επιτρέποντας πολλαπλά ασύρματα δίκτυα να εξυπηρετούνται από ένα μοναδικό φυσικό Access Point. Επίσης προστέθηκε υποστήριξη για 802.11 mesh networking, επιτρέποντας σε πολλαπλά FreeBSD μηχανήματα να δημιουργούν δυναμικά ένα ενιαίο, ευρύτερο, δίκτυο. Ακόμη, προστέθηκε υποστήριξη για TDMA extensions. Σύστημα αρχείων ZFS Η υλοποίηση του ZFS στο FreeBSD αναβαθμίστηκε στο zpool format 13 από το 6, λύνοντας και όλα τα γνωστά σημαντικά προβλήματα που απέμεναν. Πλέον η υποστήριξη ZFS δεν θεωρείται πειραματική. Σύστημα Jails v2 Το υποσύστημα των Jails έχει σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις. Τα νέα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν: Οριζόμενο αριθμό διευθύνσεων IP ανά jail Υποστήριξη για IPv6 και SCTP Υποστήριξη για ιεραρχικά εμφολευμένα (nested) jails Δυνατότητα επιβολής περιορισμών χρήσης ανά CPU σε κάθε jail [*] Υποστήριξη για Dom-U Xen virtualization και Virtualbox Host/Guest Η υποστήριξη για XEN ενσωματώθηκε στο FreeBSD, επιτρέποντάς τη χρήση του ως Dom-U (guest), κάτω από λειτουργικά που έχουν πρόσφατη υλοποίηση για Xen Dom-0 . [*] Διάφορες βελτιώσεις στο σύστημα διαμοιρασμού αρχείων NFS, όπως: Διαχείριση locking Multithreaded operations support Ανίχνευση καταστάσεων "deadlock" Διάφανης υποστήριξη για τοπικά file locks στον server Υποστήριξη GSSAPI στη v3 Πειραματική υποστήριξη v4 [*] Ριζικός επανασχεδιασμός του USB stack. Το νέο USB stack: Δεν είναι επιρρεπές σε πολλά από τα γνωστά προβλήματα σταθερότητας του παλιού Έχει βελτιωμένες επιδόσεις και συμπεριφορά (split & isochronous transactions, πλέον δεν εξαρτάται από το Big Kernel Lock, κ.α.) Μερικές άλλες από τις αλλαγές: Βελτιώσεις στην υποστήριξη SMP και στο υποσύστημα των Kernel Threads Νέα έκδοση του ULE Scheduler (3.0) Παράλληλη εγκατάσταση Ports Πειραματική υποστήριξη MIPS αρχιτεκτονικής Αύξηση του ορίου εσωτερικής χρήσης μνήμης από τον πυρήνα στα 512GB Υποστήριξη για Superpages Υποστήριξη για DTrace, προς το παρόν μόνο για kernel traces. Υποστήριξη για πολλαπλά Routing Tables (Forwarding Information Base) και Equal-Cost Multipath Routing Ενσωμάτωση του Kernel Security Framework (TrustedBSD MAC Framework) Βελτίωση προστασίας απέναντι σε συγκεκριμένα είδη αδυναμιών λογισμικού (GCC SSP/ProPolice) Παράλληλα, η ελληνική ομάδα μετάφρασης του FreeBSD έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη μετάφραση της επίσημης τεκμηρίωσης στα ελληνικά. Βέβαια υπάρχει ακόμη δουλειά, όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει μπορεί να προσφερθεί. Download: FreeBSD 8.0 (64bit) | FreeBSD 8.0 (32bit) | FreeBSD Torrent Tracker Πηγή: Επίσημη ανακοίνωση από το FreeBSD.org Πηγή: FreeBSD 8: What's Cooking Πηγή: Ελληνική Κοινότητα & Μεταφραστική Ομάδα FreeBSD
  23. nske

    Ανακοινώθηκε το FreeBSD 8

    Ανακοινώθηκε η νέα μεγάλη έκδοση του FreeBSD, όπως είχε προγραμματιστεί. Οι χρήστες παλαιότερων εκδόσεων μπορούν να αναβαθμίσουν εύκολα, με τη χρήση του σχετικού εργαλείου (freebsd-update). Το FreeBSD είναι ένα προηγμένο, ελεύθερο, λειτουργικό σύστημα για servers, desktops και embedded συσκευές, του οποίου ο κώδικας μετράει περισσότερα από τριάντα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης. Οι βελτιώσεις σε αυτή την έκδοση είναι σημαντικές και σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά: Δικτύωση (802.11: υποστήριξη VAP, Mesh Networking & TDMA, NFS v3: υποστήριξη GSSAPI, NFS v4 experimental, IP Routing: υποστήριξη FIB & ECMP) Ασφάλεια (ενσωμάτωση του TrustedBSD MAC Framework, stash smacking protection, κ.α.) Σταθερότητα (νέα υλοποίηση USB, τελειοποίηση της υλοποίησης ZFS, κ.α.) Επιδόσεις (βελτιώσεις σε SMP, ULE CPU Scheduler, Kernel Threads, locking κ.α.) Συμβατότητα (πειραματική υποστήριξη MIPS αρχιτεκτονικής, μερική υποστήριξη DTrace, διάφοροι νέοι drivers) Virtualization (Jails v2, Xen DomU, VirtualBox Host/Guest support) Παράλληλα, η ελληνική ομάδα μετάφρασης του FreeBSD έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη μετάφραση της επίσημης τεκμηρίωσης στα ελληνικά. Η μέχρι τώρα δουλειά είναι διαθέσιμη εδώ. Download: FreeBSD 8.0 (64bit) | FreeBSD 8.0 (32bit) | FreeBSD Torrent Tracker Πηγή: Επίσημη ανακοίνωση από το FreeBSD.org Πηγή: Ελληνική Κοινότητα & Μεταφραστική Ομάδα FreeBSD
  24. nske

    Ανακοινώθηκε το FreeBSD 8

    Ανακοινώθηκε η νέα μεγάλη έκδοση του FreeBSD, όπως είχε προγραμματιστεί. Οι χρήστες παλαιότερων εκδόσεων μπορούν να αναβαθμίσουν εύκολα, με τη χρήση του σχετικού εργαλείου (freebsd-update). Το FreeBSD είναι ένα προηγμένο, ελεύθερο, λειτουργικό σύστημα για servers, desktops και embedded συσκευές, του οποίου ο κώδικας μετράει περισσότερα από τριάντα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης. Οι βελτιώσεις σε αυτή την έκδοση είναι σημαντικές και σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά: Δικτύωση (802.11: υποστήριξη VAP, Mesh Networking & TDMA, NFS v3: υποστήριξη GSSAPI, NFS v4 experimental, IP Routing: υποστήριξη FIB & ECMP) Ασφάλεια (ενσωμάτωση του TrustedBSD MAC Framework, stash smacking protection, κ.α.) Σταθερότητα (νέα υλοποίηση USB, τελειοποίηση της υλοποίησης ZFS, κ.α.) Επιδόσεις (βελτιώσεις σε SMP, ULE CPU Scheduler, Kernel Threads, locking κ.α.) Συμβατότητα (πειραματική υποστήριξη MIPS αρχιτεκτονικής, μερική υποστήριξη DTrace, διάφοροι νέοι drivers) Virtualization (Jails v2, Xen DomU, VirtualBox Host/Guest support) Παράλληλα, η ελληνική ομάδα μετάφρασης του FreeBSD έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη μετάφραση της επίσημης τεκμηρίωσης στα ελληνικά. Η μέχρι τώρα δουλειά είναι διαθέσιμη εδώ. Download: FreeBSD 8.0 (64bit) | FreeBSD 8.0 (32bit) | FreeBSD Torrent Tracker Πηγή: Επίσημη ανακοίνωση από το FreeBSD.org Πηγή: Ελληνική Κοινότητα & Μεταφραστική Ομάδα FreeBSD
  25. Προστέθηκαν επίσης τα αντίστοιχα θέματα διανομών: - Fedora 12 Final και - Ubuntu 10.4 pre-release και οι κατηγορίες θεμάτων: - Παρουσιάσεις/Συναντήσεις - Linux στην εκπαίδευση (για εκπαιδευτικούς και γονείς).
  • Δημιουργία νέου...