Προς το περιεχόμενο

galil

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    159
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Σχετικά με galil

  • Ημερομηνία γέννησης 30/11/1987

Πρόσφατες Επισκέψεις

Η εμφάνιση επισκεπτών είναι απενεργοποιημένη ή δεν έχετε πρόσβαση σε αυτή.

galil's Achievements

  1. Το AI Assistant της JetBrains, όχι ακόμα. Αλλά χρησιμοποιώ εδώ και μήνες το Github Copilot και δεν το αλλάζω με τίποτα. Μου έχει αυξήσει την αποδοτικότητα τουλάχιστον 20%-30%, ίσως λέω και λίγο. Boilerplate/επαναλαμβανόμενο κώδικα αλλά και tests τα κάνει, σχεδόν αποκλειστικά, το Copilot. Δουλεύω με backend APIs. Κάθε φορά που θέλω π.χ ένα νέο API endpoint, απλά γράφω το όνομα της συνάρτησης και το Copilot μου δίνει τον νέο κώδικα, ακολουθώντας το ίδιο pattern που έχουν τα υπάρχοντα endpoints. Επίσης, νομίζω οτι όσο περισσότερο το χρησιμοποιώ τόσο βελτιώνεται. Σίγουρα μαθαίνει από το codebase μου, αλλά κι εγώ μαθαίνω κάποια tricks. Για παράδειγμα, κάποιες φορές χρειάζεται λίγο prompting, δηλαδή να γράψω ως σχόλιο τι ακριβώς θέλω να κάνει η συνάρτηση. Και αυτό συνήθως βοηθάει αρκετά.
  2. Ήμουν Python/Django developer και χρησιμοποιούσα για χρόνια ακριβώς το ίδιο stack που περιγράφεις. Είχα δει κατά καιρούς παρόμοιες τεχνολογίες (κυρίως node.js αλλά και spring boot ή ruby on rails). Τελικά η γλώσσα που με κέρδισε είναι η Go. Πολύ minimal γλώσσα αλλά και πολύ ισχυρή ταυτόχρονα. Είναι απίστευτο το πόσο καλά διαχειρίζεται concurrent και asynchronous tasks. Αξίζει να τη δοκιμάσεις, μιας και πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά mainstream - πολλές μεγάλες εταρείες έχουν υιοθετήσει τη Go ως τη βασική του γλώσσα. Το μόνο "κακό" είναι οτι δεν έχει κάποιο built-in ORM όπως το Django για SQL βάσεις, αν και υπάρχουν καλές open source επιλογές και γι'αυτό. Προσωπικά, τα τελευταία projects που δουλεύω είναι σε MongoDB και ο Go driver για Mongo είναι μια χαρά. Άρα, αν θες κάτι αρκετά διαφορετικό, μπορείς να δοκιμάσεις Go στο backend και μια NoSQL βάση, όπως τη MongoDB. Αντί για Nginx μπορείς να δοκιμάσεις να το κάνεις deploy ως Docker container. Στο μόνο που δεν μπορείς να αλλάξεις την Python είναι το κομμάτι των data analytics. Pandas και Numpy είναι τα καλύτερα εργαλεία γι' αυτό.
  3. Μια απλή αναζήτηση στο google αρκεί για να δούμε οτι δεν λέμε οτι μας κατέβει: https://blog.apify.com/is-web-scraping-legal/ https://techcrunch.com/2022/04/18/web-scraping-legal-court/?guccounter=1 https://research.aimultiple.com/web-scraping-ethics/ Δεν είναι όλα τα site δημόσια. Το insomnia, για παράδειγμα, έχει εγγεγραμμένους χρήστες που μπορεί να αναφέρουν προσωπικά στοιχεία. Γι' αυτό και το παράδειγμα σου δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ρωτάει ο φίλος. Ο φίλος θέλει στατιστικά αγώνων ποδοσφαίρου. Θες να μας πεις οτι είναι παράνομο να κάνει crawling στη σελίδα της uefa ή της premier league για να πάρει το αποτέλεσμα του Άστον Βίλα - Τότεναμ ή πόσα σουτ έκανε στον αγώνα ο Χάαλαντ;
  4. Αυτό που ζητάς λέγεται web crawling ή web scraping. Ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία για web scraping είναι ένα Python package, το Beautiful Soup. Μια απλή αναζήτηση θα σου βγάλει αμέτρηρα tutorials και βίντεο. Ακόμα και στο chatGPT να το γράψεις, θα σου δώσει ένα απλό παράδειγμα για να ξεκινήσεις και μετά το προχωράς εσύ όπως θες. Εφόσον μιλάμε για ανοιχτό και δημόσιο site, τότε προφανώς και ΔΕΝ είναι παράνομο. Παράνομο ή με συγκεκριμένους περιορισμούς θα είναι αν συλλέγεις δεδομένα από κλειστές σελίδες που απαιτείται συνδρομή και authentication.
  5. Το data science είναι από τις πιο hot ειδικότητες στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Ειδικά ο συνδυασμός finance με data science και machine learning είναι πολύ δυνατός. Έχει ζήτηση, καλούς μισθούς και αρκετές επιλογές remote (αν και αυτό συνήθως είναι για πιο senior θέσεις). Για αρχή θα σου πρότεινα να μπεις στο kaggle.com. Είναι από τα μεγαλύτερα communities για data science και μπορείς να βρεις courses, datasets για να πειραματιστείς και κυρίως διαγωνισμούς για να μάθεις και να τεστάρεις τις γνώσεις σου. Αν πράγματι σε ενδιαφέρει αυτός ο τομέας, μπορείς να το συνδυάσεις με μια πτυχιακή στο αντικείμενο (αν έχετε στη σχολή σου) και αργότερα ένα μεταπτυχιακό σίγουρα θα σε βοηθήσει πολύ.
  6. Έκανες πολύ καλά που ξεκίνησες django! Το να μαθαίνεις γενικά και αόριστα Python δε θα σε βοηθήσει να βρεις δουλειά ως προγραμματιστής. Η python χρησιμοποιείται σε 500 διαφορετικούς τομείς, άρα χρειάζεται να κάνεις focus σε έναν από αυτούς και να μάθεις τα frameworks που χρησιμοποιούνται στην αγορά. Συνέχισε με django, κάνε projects και όταν μάθεις τα βασικά δες το Django Rest Framework: https://www.django-rest-framework.org/ Είναι σχεδόν το ίδιο αλλά για να φτιάχνεις REST APIs, πάνω στα οποία βασίζονται σχεδόν όλες οι web και mobile εφαρμογές σήμερα. Σίγουρα μαζί με το django θα χρειαστεί να δεις html, css και javascript για να φτιάξεις ένα απλό web UI. Αν σου αρέσει αυτό το κομμάτι, μπορείς αργότερα να μπεις πιο βαθιά στη JavaScript και να στραφείς προς full stack development.
  7. Ας γράψω κι εγώ την εμπειρία μου. Είμαι απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου (Πολυτεχνείο). Ως φοιτητής ήμουν απλά μέτριος. Τελείωσα στα +2 χρόνια και κάποια μαθήματα τα πέρασα κι εγώ με αντιγραφή ή σκονάκι. Ναι μεν έκανα τα project της σχολής και τελειώνοντας νόμιζα οτι ήξερα προγραμματισμό, αλλά πλέον κοιτώντας τον τότε εαυτό μου συνειδητοποιώ οτι τελικά ΔΕΝ ήξερα (σωστό) προγραμματισμό. Μετά το πανεπιστήμιο έφυγα για μάστερ στην Αγγλία. Στο μάστερ είδα οτι είχα ένα αξιοπρεπές υπόβαθρο από το προπτυχιακό μου στην Ελλάδα, σίγουρα έμαθα πολλά, αλλά όπως και να το κάνουμε από τα πανεπιστημιακά projects δεν μπορείς να μάθεις κώδικα για production. Μετά το μάστερ βρήκα δουλειά ως graduate software engineer σε μια εταιρία στην Αγγλία. Ως ο πιο νέος ήμουν ο "doer" της ομάδας. Πήρα πράγματα από αυτή τη δουλειά αλλά δεν ήμουν ενθουσιασμένος με αυτά που κάναμε, είδα οτι δεν εξελισσόμουν όπως ήθελα και μετά από ένα χρόνο έφυγα. Επόμενη δουλειά: μια μικρή εταιρία 4 ατόμων. Ο βασικός developer της εταιρίας θα έφευγε μετά από 2 μήνες οπότε θα αναλάμβανα σχεδόν τα πάντα μόνος μου. Μεγάλη ευθύνη για μένα, μεγάλο ρίσκο από την πλευρά τους το να δώσουν αυτή τη θέση σε κάποιον τόσο junior όσο εγώ. Όμως ένας senior τους ζητούσε διπλάσια λεφτά και τότε απλά δεν τα είχαν. Fast forward 3 χρόνια αργότερα: Η εταιρία αυτή έχει πλέον 22 άτομα, τα έσοδα έχουν πολλαπλασιαστεί και εγώ πλέον είμαι team leader. Αν είχα μείνει στην Ελλάδα δε θα είχα βρει δουλειά. Στις συνεντεύξεις θα με έκοβαν ως έναν ακόμα "άχρηστο με μηδέν προϋπηρεσία που δεν ξέρει να γράφει κώδικα". Ακόμα και αν έπαιρνα μια δουλειά, ξέρω οτι θα με έδιωχναν στην πρώτη εβδομάδα γιατί δεν θα μπορούσα να βγάλω δουλειά μιας βδομάδας...αύριο. Αντιθέτως στην εταιρία μου, ειδικά τον πρώτο καιρό, μπορεί να περνούσα ώρες ή και μέρες ολόκληρες απλά μαθαίνοντας νέα frameworks ή νέες τεχνολογίες. Γιατί ξέρουν οτι μπορεί έτσι να "χάσεις" κάποιες ώρες καθαρής δουλειάς, αλλά στο long term η εταιρία έχει να κερδίσει πολλά χρησιμοποιώντας νέες, καλύτερες τεχνολογίες. Ο λόγος, λοιπόν, που οι Έλληνες developers φεύγουν για το εξωτερικό δεν είναι τα λεφτά. Οι μισθοί έξω είναι πολύ μεγαλύτεροι αλλά και το κόστος ζωής είναι εξίσου υψηλό. Κάποιος με μισθό 1200-1500 ευρώ στην Ελλάδα έχει αντίστοιχο επίπεδο ζωής με κάποιον που παίρνει 3-4 χιλιάρικα στο Λονδίνο ή 5-6 χιλιάρικα στην Ελβετία. Οι Έλληνες φεύγουν γιατί το επίπεδο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα είναι τραγικό. Εξαντλητικά ωράρια, απίστευτη πίεση από άσχετους που το παίζουν αφεντικά, ξεπερασμένες τεχνολογίες που κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να αλλάξει γιατί "ποιός κάθεται να ξαναγράφει τον κώδικα πάλι; αφού δουλεύει...", κανένα περιθώριο εξέλιξης τόσο σε τεχνολογίες/γνώσεις όσο και σε μισθό/θέση.
  8. Τα rankings δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα αλλά δίνουν μια εικόνα για το επίπεδο του πανεπιστημίου. Ρίξε μια ματιά και εδώ: http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Computer+Science Νομίζω οτι είναι λίγο πιο αξιόπιστη από αυτή του guardian. Ψάξε τα 15-20 πρώτα πανεπιστήμια της λίστας και βρες ποια μεταπτυχιακά σε ενδιαφέρουν. Το βασικότερο είναι να κάνεις κάτι που σου αρέσει και μετά να βρεις ποιο πανεπιστήμιο είναι καλύτερο. Οι διαφορές άλλωστε είναι μικρές και πάντα σημασία έχει τι γνώσεις έχεις αποκτήσει. Για τα entry requirments μην τρελαίνεσαι. Εϊναι ενδεικτικά και πάντα κρίνουν κατά περίπτωση. Κάνε αίτηση όπου σε ενδιαφέρει, δε χάνεις και τίποτα εξάλλου.
  9. Έχω κάνει MSc Computer Science στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου οπότε μπορώ να απαντήσω σε αρκετές από τις απορίες σου. Ποιότητα σπουδών: Το θέμα αυτό σηκώνει αρκετή κουβέντα. Πρώτα απ' όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι ασυγκρίτως πιο οργανωμένα από τα ελληνικά και αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Επίσης τα software engineering μαθήματα θα σε βοηθήσουν να μπεις στη νοοτροπία της αγοράς εργασίας, κάτι που ελληνικές σχολές δεν το έχουν καθόλου. Για παράδειγμα, οι εργασίες βαθμολογούνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλός και maintenable είναι ο κώδικας, τι testing έκανες, από το documentation κλπ. Θυμάμαι οτι ακόμα και οι συζητήσεις που είχα με συμφοιτητές που είχαν δουλέψει σε κορυφαίες εταιρίες (Google, Microsoft κλπ) μου είχαν δώσει γνώσεις και γενικά ανοίγουν οι ορίζοντες σου. Από την άλλη θα δεις πολλούς καθηγητές που μπορεί να έχουν κάνει φοβερά πράγματα στην καριέρα τους να κάνουν απίστευτα βαρετό μάθημα απλά διαβάζοντας slides. Πιθανόν στο τέλος της χρονιά να συνειδητοποιήσεις οτι περισσότερα έμαθες ψάχνοντας στο internet και στο stackoverflow παρά από τα μαθήματα και τις διαλέξεις. Απλά το μεταπτυχιακό σε βάζει σε ένα καλούπι και σε "αναγκάζει" να δουλέψεις σκληρά για 1 χρόνο. Επαγγελματική αποκατάσταση: Με μεταπτυχιακό και προϋπηρεσία (στη δική σου περίπτωση) δε θα δυσκολευτείς καθόλου να βρεις δουλειά. Το ίδιο το πανεπιστήμιο θα σε βοηθήσει αρκετά με CV και συνεντεύξεις κλπ. Υποτροφίες: Γι αυτό το θέμα δεν ξέρω πολλά αλλά μπορείς να ρωτήσεις τα πανεπιστήμια και θα σου δώσουν πληροφορίες. Επίσης δε χάνεις κάτι να κάνεις αίτηση και σε ελληνικά ιδρύματα π.χ στο ΙΚΥ. Κόστος ζωής: Με 400 λίρες βρίσκεις αξιοπρεπές σπίτι, με συγκατοίκηση βέβαια. Με άλλες 400 το μήνα μπορείς να περάσεις αρκετά άνετα (ίσως και λιγότερα αν κάνεις οικονομία σε φαγητό και εξόδους). Και κάτι ακόμα, πως και κατέληξες στα πανεπιστήμια αυτά; Δε λέω οτι είναι κακά πανεπιστήμια αλλά ίσως θα μπορούσες να βρεις κάτι καλύτερο. Αν πας Εδιμβούργο, γιατί να μην πας στο University of Edinburgh που είναι από τα πολύ καλά της Βρετανίας στο Informatics και δεν είναι και δύσκολο να σε δεχτεί.
  10. Εγώ όταν έκανα αιτήσεις για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό είχα βγάλει μια φωτοτυπία ταυτότητας και την πήγα για επικύρωση στα ΚΕΠ. Απλά είπα στον υπάλληλο να γράψει κάτω από την υπογραφή του το όνομά του ολογράφως με λατινικούς χαρακτήρες. Τη δέχτηκαν παντού χωρίς κανένα πρόβλημα. Πάντως, γιατί δε ρωτάς συγκεκριμένα τι εννοούν ως legalised copy; Ή επίσης (αν δεν είναι εξαιρετικά επείγον) γιατί δεν κάνεις μια απλή επικύρωση σε ΚΕΠ και να τη στείλεις ρωτώντας αν είναι ok. Και κάτι ακόμα, γιατί πρέπει να πας την ταυτότητα στη μεταφραστική; Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται είναι και με λατινικούς χαρακτήρες. Τι παραπάνω θα μεταφράσει η μεταφραστική;
  11. Έτρεξα το Memtest86+. Μετά από 4 περάσματα έχει 203824 errors και 0 ECC Errors. Πάω για καινούργια RAM;
  12. Έχω ένα παλιό desktop που μέχρι πρόσφατα δούλευε κανονικά. Πριν λίγες μέρες όταν πήγα να το ανοίξω κόλλησε εκεί που εμφανίζεται το λογότυπο των windows (έχει τα xp). Είπα να κάνω ένα format λοιπόν για να δω αν δουλέψει έτσι. Κατά τη διάρκεια του format, καθώς αντέγραφε αρχεία, αρκετές φορές εμφάνισε οτι κάποια αρχεία δεν ήταν δυνατό να αντιγραφούν (κυρίως κάποια .sys αρχεία). Δοκίμασα με 2 διαφορετικά cd εγκατάστασης των windows και συνολικά 4-5 φορές αλλά κάθε φορά υπήρχαν αρχεία που δεν αντιγράφονταν. Τελικά πατώντας ESC για κάθε αποτυχημένη αντιγραφή, η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε. Όμως μόλις μπήκα στα windows δεν μπορούσα να εγκαταστήσω τίποτα (ούτε κάν κάποιον browser). Πατούσα διπλό κλικ για να τρέξει το .exe αλλά δεν γινόταν τίποτα. Υποψιάστηκα οτι ίσως να έχει χαλάσει ο σκληρός και έβαλα έναν καινούργιο. Αυτή τη φορά όμως κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των windows έβγαλε τη γνωστή μπλε οθόνη με τα "κινέζικα" και κόλλησε εκεί (2 φορές). Έχετε καμιά ιδέα τι μπορεί να φταίει;
  13. Πιθανότατα είναι αυτό που έγραψε ο BritGreek παραπάνω. Συμπληρώθηκαν οι 6 μήνες που είχες την έκπτωση οπότε σε αυτό το λογαριασμό χρεώθηκες προκαταβολικά το επόμενο 2μηνο (όπως γίνεται πάντα με όλους τους λογαριασμούς του ΟΤΕ) συν τη διαφορά για τις ημέρες/εβδομάδες που μεσολάβησαν από την συμπλήρωση του 6μήνου ως την έκδοση αυτού του λογαριασμού. Αυτή η διαφορά είναι τα αναδρομικά που βλέπεις. Το οτι λέει adsl και ondsl δεν έχει σημασία, απλά έτσι το γράφουν στο λογαριασμό... Για να σιγουρευτείς πάρε το 13888 να σου εξηγήσουν. Είναι χωρίς χρέωση και συνήθως οι υπάλληλοι εκεί πιο καλά ενημερωμένοι από αυτούς στο Γερμανό.
  14. galil

    ημμυ ή ceid

    1. Το ceid είναι Πολυτεχνείο και όπως όλα τα ελληνικά Πολυτεχνεία δίνουν master. 2. To master από μόνο του δε λέει κάτι. Πέρα από το γεγονός οτι χρειάζεται μια μικρή γραφειοκρατία για να το αναγνωρίσεις στο εξωτερικό, μην περιμένετε να σας παρακαλάνε οι εταιρείες για να δουλέψετε απλά επειδή τελειώσατε Πολυτεχνείο. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το τι γνώσεις έχεις και τι έμαθες όλα τα χρόνια στη σχολή. 3. Αν είσαι σίγουρος οτι θες να ασχοληθείς με υπολογιστές (software, δίκτυα, hardware, θεωρητικό computer science ή ένα σωρό άλλους τομείς που θα μάθεις στην πορεία στη σχολή) τότε ΔΕΝ πρέπει να διαλέξεις ΗΜΜΥ. Ελάχιστους ηλεκτρολόγους έχω γνωρίσει που ασχολούνται σοβαρά με υπολογιστές και να είναι καλοί στον τομέα αυτόν. Όντως υπάρχει τομέας υπολογιστών στους ΗΜΜΥ, όντως ο προγραμματισμός μαθαίνεται με προσωπική ενασχόληση αλλά το θέμα είναι τι βάσεις και τι ερεθίσματα σου δίνει η σχολή. Για να στο πω πιο απλά, τελειώνοντας το 3ο έτος στους ΗΜΜΥ θα έχεις κάνει περίπου 35-40 μαθήματα. Από αυτά περίπου 10 είναι γενικά (Μαθηματικά, Φυσική, Γραμμική Άλγεβρα κλπ) που τα κάνουν σε όλα τα Πολυτεχνεία. Μετά θα έχεις άλλα 20-25 ηλεκτρολογικά ή πολύ low-level hardware και τα υπόλοιπα 5-7 μαθήματα σχετικά με υπολογιστές (ίσως λέω και πολλά, είναι 2-3 καθαρά προγραμματιστικά και νομίζω Αρχιτεκτονική Υπολογιστών - αν κάνω λάθος διορθώστε με). Τότε λοιπόν, δύσκολα θα πάρεις τομέα υπολογιστών γιατί απλά θα σου είναι σχεδόν άγνωστος και δε θα νιώθεις πολύ σίγουρος να ασχοληθείς με κάτι που δεν έχει "ψηθεί". Φυσικά το αντίστροφο ισχύει στο ceid. Από την άλλη, αν σου αρέσει γενικά η τεχνολογία και το engineering αλλά δεν τρελαίνεσαι με τους υπολογιστές και ειδικά με τον προγραμματισμό τότε ΜΗΝ διαλέξεις ceid ή κάποια σχετική σχολή. Σε αυτή την περίπτωση στους ΗΜΜΥ θα έχεις μεγαλύτερο εύρος επιλογών (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονική, συστήματα αυτόματου ελέγχου κλπ) και σίγουρα θα βρεις κάτι που θα σου αρέσει. Και οι 2 σχολές έχουν καλή επαγγελματική αποκατάσταση, ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, αρκεί φυσικά να ασχοληθείς με το αντικείμενο και να μάθεις κάτι.
  15. galil

    FIFA World Cup 2014

    Και ποιός θα πεις οτι το κατέκτησε; Η "φοβερή" αυτή ομάδα της Αργεντινής; Ειλικρινά, θέλω να μου πεις έναν παίχτη της Αργεντινής που είναι τουλάχιστον καλός ως τώρα. Ο τερματοφύλακας ασταθέστατος, η άμυνα επιεικώς μέτρια, το κέντρο ανύπαρκτο (ειδικά ο Γκάγκο δεν βλέπεται) και τα υπόλοιπα "αστέρια" της επίθεσης (Ντι Μαρία, Ιγκουαΐν, Λαβέτσι, Αγκουέρο -όσο έπαιξε-) μέχρι τώρα είναι εντελώς ασόβαροι και πολύ λίγοι για να σηκώσουν την ομάδα. Έχεις συνειδητοποιήσει οτι και στους 3 αγώνες των ομίλων η Αργεντινή κέρδισε με γκολ του Μέσσι και οτι το χτεσινό ακόμα ήρθε από προσωπική ενέργεια και ασίστ του Μέσσι; Τι άλλο θα πρέπει να κάνει δηλαδή ο άνθρωπος; Μόνος του παίζει και παρόλο που όλοι οι αντίπαλοι προπονητές το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι πως θα τον κλείσουν έχει ήδη 4 γκολ σε 4 αγώνες.
  • Δημιουργία νέου...