Προς το περιεχόμενο

t(o.ot)

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    134
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πρόσφατες Επισκέψεις

1.353 προβολές προφίλ

t(o.ot)'s Achievements

  1. Τα έσπρωξες στο branch 'master', στο github κοιτάς το branch 'main'. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι το git δημιουργεί σαν default branch το master, αλλά στο github κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι το όνομα 'master' παραπέμπει σε ιστορικά γεγονότα τα οποία δεν ήταν παράλληλα με τις αξίες τους, οπότε ονόμασαν το default branch στα καινούργια repositories 'main'. Το αν αυτή η απόφαση είναι λογική/παράλογη, καλή/κακή, σοβαρή/γελοία το αφήνω σε σένα να το κρίνεις. ;-) Όταν έτρεξες git init δημιούργησες τοπικά το master branch, το οποίο έσπρωξες στο github με το git push. Δεν υπάρχει σωστό. Μπορείς να κρατήσεις όποιο θέλεις σαν κύριο branch, απλά αν επιλέξεις το master, πιθανώς να χρειαστεί να αλλάξεις το default branch στις ρυθμίσεις του github.
  2. Εξαρτάται τί εννοείς «SOLID Principles & Design Patterns». Με την πραγματική έννοια του όρου, ποτέ ολόκληρη η ομάδα δεν τα ακολουθούσε, πάντα ήταν κάποιοι συγκεκριμένοι ντεβς, συνήθως οι πιο senior, με τους junior να έχουν πολύ πιο ελεύθερη απόδοση των best practices, για να το θέσω ευγενικά. Πάντως σε όλες τις ομάδες που έχω δουλέψει, πάντα υπήρχε η έννοια του code review, δεν σπρώχναμε λαιβ ό,τι πεπόνι γράφαμε. Ακόμα και όταν ήμουν σε ομάδα με 2 ντεβς, πάντα κάναμε review ο ένας τον κώδικα του άλλου.
  3. Μάλλον το κάνει ώστε αν αποφασίσει κάποια στιγμή να αλλάξει βιβλιοθήκη να μπορεί να αλλάξει μόνο τα wrappers και ο υπόλοιπος κώδικάς του να δουλέψει χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει όλες τις φόρμες του. Χρήσιμο ιδίως όταν πολλά popular javascript libraries γίνονται deprecated προς χάριν της καινούργιας γυαλιστερής βιβλιοθήκης.
  4. Αυτό που ψάχνεις γίνεται με μια CNAME εγγραφή στους DNS του παλιού σου domain, που θα δείχνουν στο καινούργιο. Πχ: olddomain.com CNAME old.newdomain.com Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε request πάει στο παλιό domain, αυτόματα το domain part του url θα αλλάξει στο καινούργιο.
  5. Η ευκολότερη λύση είναι η χρήση κάποιου framework που μπορεί να κάνει compile html/js/css σε ios ή android. Πάει καιρός (~10 χρόνια) που δούλεψα πάνω σε ένα τέτοιο project, αλλά ionic και cordova ήταν αρκετά δημοφιλή frameworks τότε. Είχαμε φτιάξει μια εφαρμογή και για τα 2 stores τότε με αρκετή κίνηση και πέραν των ιδιομορφιών του android με το webgl, δεν είχαμε βρει κάποιο άλλο πρόβλημα.
  6. t(o.ot)

    Enki IDE (Python, ...)

    Επίσης, οι ανάγκες που περιγράφεις, λίγο-πολύ υποστηρίζονται από όλα τα σύγχρονα IDEs, δεν βλέπω τίποτα από τη λίστα σου που δεν μπορείς να κάνεις στο VS Code για παράδειγμα. Μέχρι ένα σημείο είναι υποκειμενικό, αλλά γενικά υπάρχει λόγος που η κοινότητα πάει σε κάποια IDEs και είναι τουλάχιστον μια ένδειξη ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι καλά. Προτιπ: Εφόσον γνωρίζεις το όνομα του αρχείου σου και το project σου έχει ένα στοιχειώδες complexity, μην ψάχνεις να το βρεις μέσα στο directory view με το ποντίκι. Βλέπω ότι και το enki υποστηρίζει fuzzy file name search με ctrl+l (ctrl+p στο VS Code) και ξεκίνα να γράφεις το όνομα του αρχείου χωρίς να πάρεις τα χέρια σου από το πληκτρολόγιο. Μετά από καμιά εβδομάδα που θα το έχεις συνηθήσει θα σου φαίνεται βάρβαρο το να ψάχνεις σε φακελάκια.
  7. Έχεις δίκιο ότι ξεφεύγει το θέμα. Δουλεύω εξωτερικό τα τελευταία 15 χρόνια και δεν σχετίζομαι με την accenture, πέραν του ότι οι περισσότεροι του κύκλου μου (ντεβς πάντα) στην Ελλάδα πέρασαν από εκεί ή κάποια παρεμφερή μεγάλη εταιρία. Κάποιοι πέρασαν καλά, κάποιοι συνεχίζουν εκεί, κάποιοι έφυγαν γρήγορα και λένε ιστορίες φρίκης, ότι συμβαίνει και ότι περιμένεις από οποιαδήποτε μεγάλη εταιρία. Καθόλου λογικά δε τα θεωρώ, αλλά όπως έγραψες κι εσύ, όπου τράβηξες τη γραμμή, εκεί έμεινε. Όταν άρχισες να φεύγεις 5:30, δε σε κράτησε κανείς με το ζόρι να δουλέψεις 12ωρο (που δεν αναφέρθηκα ποτέ σε 12ωρο, στο μήνυμά μου είπα να «γράψεις ώρες» το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται τις συνθήκες δουλείας που περιέγραψες). ΥΓ: Δουλεύω σε SME στην Αγγλία με ~200 άτομα σαν director πλέον (είμαι και κάποιας ηλικίας πια). Πέρασα όμως από λίγο πολύ κάθε θέση, από freelancer, σε one-man band, σε conglomerate με 2,000+ ντεβς, δούλεψα σε e-commerce, σε software development houses, σε startups, δούλεψα με δημόσιους υπάλληλους, με 16yo prodigies, με νέους, με γέρους και οι μόνοι ντεβς που ξεχώρισα ήταν 2 ειδών: αυτοί που προγραμμάτιζαν από τα 5 τους και αυτοί που ό,τι και να κάναμε μουρμούριζαν "I've seen this before". Ο ts δεν ανήκει στην πρώτη κατηγορία, οπότε θεωρώ (κακώς, αν θες για σένα) πως μπορεί να μπει στη δεύτερη - αν γράψει τις απαιτούμενες ώρες.
  8. Κακώς γενικεύεις βάσει της δικής σου εμπειρίας σε μεγάλη εταιρία και τσουβαλιάζεις όλους τους ρόλους κάτω από την ομπρέλα του κουλ ντεβ που έσπασε το κατεστημένο. Δε θα μπω σε αντιπαράθεση να εξηγήσω γιατί είναι σημαντικό το να έχει δει κάποιος πώς δουλεύει μια ομάδα με 10-15-20 ντεβς και πώς εξελίσσεται ο κώδικας σε ένα μεγάλο πρότζεκτ. Θεωρώ πως για τους από μέσα είναι αυτονόητο χωρίς να σημαίνει πως πρέπει να αρέσει σε όλους. Το τί έκανες και είδες εσύ στην ιντραλότ και στον ΟΠΑΠ και όπου αλλού δούλεψες καταλαβαίνεις πως δεν είναι ενδεικτικό της αγοράς ούτε είναι μπούσουλας για όποιον θέλει αλλαγή καριέρας.
  9. Ακριβώς ότι είπε ο @filip123go. Σε αυτό θέλω να σταθώ λίγο. Κάτεργο είναι με την έννοια ότι θα τραβήξεις πολύ κουπί και θα δουλέψεις ατελείωτες ώρες, αλλά στη δική σου περίπτωση είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Για τον κλάδο της πληροφορικής, την γνώση την αποκτάς με το να αντιμετωπίζεις συνεχώς καινούργια προβλήματα και το "το έχω ξαναδεί αυτό" είναι το σημαντικότερο εφόδιο ενός επαγγελματία. Θεωρώ πως όλοι πρέπει να κάνουν κάποιο πέρασμα από έναν τέτοιο ρόλο, ιδανικά όσο πιο νωρίς γίνεται στην καριέρα τους, όπως και το να δουλέψουν σε ένα startup δίπλα σε κάποιον 10χ (ή όσο πιο κοντά σε αυτό). Σε κάθε περίπτωση, κι εμένα η γνώμη μου είναι ξέχνα μεταπτυχιακά και διδακτορικά, εκτός αν θέλεις να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα ή να κάνεις έρευνα (πχ σε κάποιο R&D τμήμα, το οποίο αφού μιλάς για καριέρα στην Ελλάδα, μάλλον είναι όνειρο απατηλό). Ξεσκόνισε την Python, πάρε ένα καλό βιβλίο για ML ή όποιο άλλο αντικείμενο του κλάδου σου σε ενδιαφέρει και ξεκίνα ένα github portfolio με τα project σου. Στείλε και 1 εκατομμύριο αιτήσεις στις μεγάλες εταιρίες και με λίγη τύχη θα δεις αντίκρυσμα. Αν είναι κάποια στιγμή της ιστορίας της ανθρωπότητας η καλύτερη για να κάνεις αυτή την κίνηση, αυτή είναι τώρα.
  10. 1. Γενικά τα db queries θεωρούνται βαριά και προσπαθούμε να τα κρατάμε στο ελάχιστο δυνατό. 2. Παίζει ρόλο το τί βάζεις στο σελέκτ, ειδικά σε βαριά records και αν είναι δυνατόν το ορίζουμε στα απολύτως απαραίτητα 3. Εφόσον δεν είναι τιμή που θα αλλάζει ανάλογα με τις τιμές κάποιου άλλου record (πχ με το χρήστη που κάνει το request), είναι πάντα προτιμώτερο να τα φορτώνεις από κάποιο αρχείο ii. Ναι επιβαρύνει γιατί χτυπάς τη βάση πολλαπλές φορές. Γράψ'το με ένα join στο query που φέρνει τους χρήστες καλύτερα.
  11. Συμφωνώ με την άποψη ότι με τα δεδομένα που έχεις τώρα προφανώς και θα είσαι καλύτερα στο Βόλο με 1600, αλλά κοιτώντας στο μέλλον το πιο πιθανό είναι να ανέβει ο μισθός σου πολύ πιο γρήγορα στο εξωτερικό. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, στο εξωτερικό δε θα πας για τα χρήματα, αλλά γιατί θα ωριμάσεις πολύ γρηγορότερα, θα καταλάβεις τί σημαίνει κοινωνική συνείδηση και ποιότητα στις συνθήκες εργασίας, ειδικά σε κλάδους που ανθίζουν στην εποχή μας. Δεν είναι όλα καλύτερα έξω, αλλά τα εργασιακά είναι η μέρα με τη νύχτα. Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπ'όψιν είναι η παρουσία συγγενών/φίλων όπου πας, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το πόσο θα απολαμβάνεις τη ζωή όπου και να βρίσκεσαι. ΥΓ: Όσον αφορά το οφτόπικ του Λονδίνου, πέρα από μετακινήσεις και νοίκια, σε όλα τα υπόλοιπα θα βρεις ένα τεράστιο φάσμα ποιοτήτων και τιμών. Από αυτούς που ζούνε κάνοντας τα ψώνια τους στα poundland, iceland, charity shops κλπ μέχρι και αυτούς που αγοράζουν τα λαχανικά τους στα harrod's, με την εικόνα αλλάζει δραματικά όσο απομακρύνεσαι από το Λονδίνο. Σε γενικές γραμμές το τρίπτυχο απολαβές-έξοδα-προοπτική είναι μακράν πιο αποδοτικό στην Αγγλία απ'ότι στην Ελλάδα. Βέβαια πολλοί βάζουν κι άλλες παραμέτρους (γλώσσα, φίλοι, καιρός, τρόπος ζωής/διασκέδασης, νοοτροπία, εξοικίωση με το περιβάλλον/θεσμούς κλπ) λιγότερο αντικειμενικές και η πλάστιγγα γέρνει για τον καθένα προς διαφορετικές μεριές. ΥΓ2: Φίλιππε, ο διπλασιασμός του αερίου είναι μια ανομαλία που ήρθε από την κρίση στους παρόχους ενέργειας και δε θα έλεγα ότι είναι ενδεικτικό της αύξησης των τιμών γενικότερα. Πάντως, χρόνο με το χρόνο ένα 2-5% το βλέπεις να ανεβαίνουν οι τιμές, με τους κατώτατους μισθούς να αυξάνονται με παρόμοιους ρυθμούς. Παρολαυτά, θεωρώ πως οι συνέπεις του μπρέξιτ δεν έχουν ακόμα επέλθει και είμαι κι εγώ απαισιόδοξος για τη γενιά μας (30-40 σήμερα), και ακόμα πιο απαισιόδοξος για την επόμενη.
  12. Επίσης να συμπληρώσω πως "μόνο html" και "με φόρμα παραγγελίας" ακούγεται σαν να θέλεις και back-end (σε php/java/nodejs κλπ), και όχι απλά html. Πολύ δύσκολο και ακριβό να βρεις κάποιον που να μπορεί να κάνει όλο το πακέτο και να ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους δουλειά. Ίσως κάποιο εργαλείο σαν το wix.com ή κάποιο παρόμοιο που θα μπορούσες εύκολα και γρήγορα να φτιάχνεις landing pages να είναι πιο ρεαλιστική λύση.
  13. Εννοώ να αφήνεις τον browser ανοιχτό σε κάποια σελίδα που να δείχνει ημερομηνία και ώρα. Είναι αρκετά πιο εύκολο από το να γράψεις εφαρμογή που να κάνει το ίδιο.
  14. Και πάλι το 'χαμηλό κόστος' είναι σχετικό. Φαντάζομαι μπορείς να βρεις κάποιον χομπίστα/φοιτητή να στο φτιάξει με κόστος μερικά κατοστάρικα, αλλά όλα εξαρτιώνται από το αν είσαι διατεθιμένος να πληρώσεις κάποιο τέτοιο ποσό και κατά πόσο είσαι σε θέση να αξιολογήσεις τον developer πριν σου αρπάξει τα χρήματα και σε έχει στο περίμενε. Ίσως η λύση να το έχει always on στο ρεύμα με κάποια σελίδα να είναι πιο ρεαλιστική/ασφαλής.
  15. Το θέμα το έχουμε εξαντλήσει πολλές φορές και θα βρεις πολλούς υποστηρικτές του πτυχίου και πολλούς που θα επιμείνουν ότι το πτυχίο δεν είναι καθόλου απαραίτητο, ως και χάσιμο χρόνου. Προσωπικά θεωρώ πως και από τις δυο αφετηρίες μπορείς να χτίσεις μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία, απλά με το πτυχίο έχεις πολύ αμεσότερη και ευκολότερη πρόσβαση σε ανθρώπους που θα ανταλλάξεις ιδέες, θα λύσεις απορίες και θα μάθεις πράγματα που μόνος σου δύσκολα μαθαίνονται (πχ πώς είναι να δουλεύεις σαν μέλος μιας ομάδας, πώς είναι να δουλεύεις με κώδικα άλλου, πώς πρέπει να γράφεις documentation και σχόλια κλπ). Εφόσον έχεις ήδη φτιάξει πορτφόλιο, ανέβασε ό,τι έχεις σε ένα github, φτιάξε ένα βιογραφικό και ξεκίνα να στέλνεις μειλ σε εταιρίες του χώρου. Λείπω πολλά χρόνια από τη σκηνή στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα θα βρεις 4-5 μεγάλες εταιρίες που προσλαμβάνουν junior devs συνέχεια (πχ atcom, accenture, velti κλπ).
  • Δημιουργία νέου...