Η Apple φέρεται να σχεδιάζει την αγορά τσιπ που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται σχόλια του Tim Cook κατά τη διάρκεια εσωτερικής συνάντησης.

Η Apple έχει «ήδη λάβει την απόφαση να αγοράζει από ένα εργοστάσιο στην Αριζόνα», με την παραγωγή να είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2024, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτά τα τσιπ σε περίπου δύο χρόνια, σύμφωνα με τα αναφερόμενα σχόλια του Cook. Ο CEO της Apple ανέφερε ακόμα ότι η Apple ελπίζει να «προμηθεύεται κατάλληλο εξοπλισμό και από την Ευρώπη όσο εξελίσσονται τα σχέδια της εταιρείας».

Τα ειδικά σχεδιασμένα τσιπ της Apple, όπως το Μ2 SoC που τροφοδοτεί τα νεότερα MacBooks αλλά και οι επεξεργαστές της σειράς Α του iPhone, παράγονται κυρίως από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ή αλλιώς TSMC. Όπως υποδηλώνει το όνομα της εταιρείας, τα περισσότερα εργοστάσιά της βρίσκονται στην Ταϊβάν, αν και αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται μια προηγμένη εγκατάσταση στην Αριζόνα, η οποία πιθανότατα θα αρχίσει να παράγει τσιπ το 2024. Έτσι είναι πιθανό ότι αυτό είναι το εργοστάσιο από το οποίο η Apple σχεδιάζει να αγοράσει τσιπ, δεδομένου ότι η συνεργασία της με την TSMC είναι αρκετά στενή. Ωστόσο δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει σχετική εγκατάσταση στο συγκεκριμένο μέρος αφού και η Intel ξεκίνησε ήδη την κατασκευή ενός επιπλέον εργοστασίου στην Αριζόνα, το οποίο πρόκειται να ανοίξει το 2024, με την ώθηση που της έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ με την ψήφιση νομοθεσίας για την επένδυση πάνω από 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών.

Η Intel έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να παράγει τσιπ και για άλλες εταιρείες, αντί να κατασκευάζει εκεί επεξεργαστές αποκλειστικά για δική της χρήση, αλλά φαίνεται απίθανο η Apple να σχεδιάζει να την καταστήσει σημαντικό μέρος της μελλοντικής στρατηγικής της. Η τεχνολογία αιχμής της Intel θεωρείται ευρέως ότι δεν είναι τόσο προηγμένη όσο της TSMC, γεγονός που αποτέλεσε το σημαντικότερο παράγοντα για τη μετάβαση της Apple σε δικούς της επεξεργαστές που στηρίζονται στην αρχιτεκτονική της ARM.

Ανεξάρτητα από το ποια εταιρεία ή ποιες εταιρείες θα κατασκευάσουν τελικά τα τσιπ της Apple στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν αποτελεί απαραίτητα έκπληξη το γεγονός ότι η εταιρεία εξετάζει την απεξάρτησή της από εργοστάσια εκτός Ασίας. Η εταιρεία επιδιώκει να διαφοροποιήσει γεωγραφικά και άλλα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού της και έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή iPhone στην Ινδία τα τελευταία χρόνια. Από το 2020, είχε ξεκινήσει την παραγωγή ορισμένων AirPods στο Βιετνάμ και υπάρχουν αναφορές ότι κάνει το ίδιο για τα MacBooks, τα Apple Watch και κάποια μοντέλα των iPad.

  • Like 1
  • Thanks 1