Προς το περιεχόμενο

Μια διαφορετική προσέγγιση του Μακεδονικού


Rising1980

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αντιγράφω από τον Ιό:

 

 

Η τρίτη αναθεώρηση θά 'ρθει στις αρχές του εικοστού αιώνα, ως συνέπεια δύο διαφορετικών παραγόντων. Ο ένας είναι η συνεχιζόμενη "ρευστότητα" των εθνικών προσανατολισμών μεγάλης μερίδας του επίμαχου πληθυσμού. Ο άλλος, η προσφυγή του ελληνικού μηχανισμού στη γοητεία της αρχαιομακεδονικής κληρονομιάς, με την επιστράτευση του Μεγαλέξανδρου και την προσπάθεια να πειστούν οι σλαβόφωνοι γηγενείς πως είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων (η δε γλώσσα τους, μια "σλαβοφανής" μετεξέλιξη της αρχαίας μακεδονικής). Τελικό αποτέλεσμα: η μετονομασία των "Βουλγαρόφωνων" σε "Μακεδόνες".

 

Η εξωστρεφής χρήση του όρου είναι περισσότερο ορατή, με ακραίες εκδοχές την εκτύπωση σλαβόγλωσσων "Προφητειών του Μεγαλέξανδρου" από τους μακεδονομάχους επιτελείς της Θεσσαλονίκης ή την έκδοση προκηρύξεων του Ελληνομακεδονικού Κομιτάτου της Αθήνας "προς τους αδελφούς μας Μακεδόνας" ("Ζα νάσητε μπράτε Μακεντόντση").

 

Το πλήρες κείμενο βρίσκεται εδώ:

 

http://www.iospress.gr/ios2005/ios20050605.htm

 

Τί έγινε ρε παιδιά; Τσάμπα κατεβαίναμε στα συλλαλητήρια; Εμείς το δημιουργήσαμε το μακεδονικό ζήτημα;

 

Επίσης, όποιος θέλει ας ρίξει και μια ματιά στους "10 μύθους του Σκοπιανού":

 

http://www.iospress.gr/ios2005/ios20051023.htm

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 104
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Εμεις φταίμε που δεν έχει λήξει ακόμα.

Το 92 ήταν όλα έτοιμα ωστε το όνομα Μακεδονία να μην χρησιμοποιηθεί απο τους γείτονες.Την μαλακία την κάναν όμως οι πολιτικοί μας χάλασε η συμφωνία.Δε θυμάμαι που είχα διαβάσε ολο το κείμενο όμως :(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τί έγινε ρε παιδιά;

Τσάμπα κατεβαίναμε στα συλλαλητήρια;

Εμείς το δημιουργήσαμε το μακεδονικό ζήτημα;

ότι γίνεται συνήθως. :oops:

Ναι. :-D

Όχι. :confused:

 

 

 

 

 

 

Μπέστ Οφφφφφ:

Μύθος 9ος: Στην επικράτεια της ΠΓΔΜ ζει μια ευμεγέθης ελληνική μειονότητα.

Πρόκειται για ανυπόστατη κατασκευή που δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό δεδομένο. Το αρχικό έναυσμα δόθηκε από μια σφυγμομέτρηση του περιοδικού «PULS» (1991) κατά την οποία' date=' σε περίπτωση διάλυσης της ΠΓΔΜ, ένα 10,88 % των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να ζήσει στην Ελλάδα κι όχι σε κάποια άλλη γειτονική χώρα -προτίμηση που από ελληνικά ΜΜΕ (και το Α2 του ΓΕΣ) ερμηνεύθηκε σαν εκδήλωση ελληνικής εθνικής συνείδησης!

[/quote']

τι άσχετοι! δεν πήγαιναν καλύτερα στην Αλβανία να κάνουν την ίδια ερώτηση. Θα είχαν ποσοστά απο 90% κι απάνω... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχει κουρασει απιστευτα αυτο το θεμα... μερικες φορες ειναι προτιμοτερο οταν μπορεις να πουλησεις τσαμπουκα, να το κανεις... Δεν στελνουμε μια ιλη LEO-2 να ξεμπερδευουμε δαυτους... ετσι ala American Way....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όταν ήμουνα στο δημοτικό (σκάστε είπα,ήμουν κι εγώ μικρούλης κάποτεlol...),οι χάρτες στα βόρεια σύνορα,εκεί που κάποτε ήταν η μεγάλη Γιουγκοσλαβία και νυν το κρατίδιο των Σκοπίων,έλεγαν Μακεδονία...

 

Τότε μας χρειαζότανε η διεύρυνση της Μεγάλης Ιδέας,ενώ τώρα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται η περισσότεροι Έλληνες, είναι ότι όταν μιλάμε για "Μακεδονία", μιλάμε για μία -πρώην- χώρα που καθορίζεται γεωγραφικά όπως και οι υπόλοιπες.

 

Και επειδή καθορίζεται γεωγραφικά, ιστορικά είναι ξεκάθαρο πως μετά το βαλκανικό πόλεμο η Μακεδονία μοιράστηκε, οι Έλληνες ως νικητές πήραν το 52% των εδαφών, οι Γιουγκοσλάβοι το 38% και οι Βούλγαροι το υπόλοιπο.

 

Τώρα πιστεύω αρχίσατε να καταλαβαίνετε το λάθος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και το δικό μας, αφού τα παραπάνω στοιχεία τα γνωρίζουν ακόμα και οι ερασιτέχνες ιστορικοί. Ξεκινήσαμε μία διεκδίκηση λέγοντας πως "Μακεδονία είναι μία και μόνο ελληνική", για ένα κομμάτι γης που έχει ήδη μοιραστεί. Είναι εξαρχής λάθος νοοτροπία.

 

Αν για παράδειγμα διεκδικούσαμε την μη αποκλειστική χρήση του όρου "Μακεδονία" από καμία χώρα, τότε θα είχαμε κερδίσει την μάχη ξεκάθαρα. Mε την μορφή που έχει η διεκδίκησή μας σήμερα, δεν θα κερδίσουμε ποτέ. Κανένας λογικός ευρωπαίος δεν θα μας δικαιώσει. Γι' αυτό καλύτερα σήμερα να στραφούμε προς την κατοχύρωση του "μακεδονικού χαλβά" ή ακόμα και της ελληνικότητας του Μ.Αλέξανδρου που είναι πιο εφικτό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μετά από 10 επιστολές που είχα στείλει στη Repubblica να μην αποκαλει Macedonia τη FYROM μου ήρθε απάντηση που λέει ότι γνωρίζουν πολύ καλά ιστορία και φυσικά δεν συγχέουν την ελληνική ιστορία με την ιστορία των Σλάβων, ούτε έχουν καμιά αμφιβολία για την ελληνικότητα της Μακεδονία, Μ. Αλεξάνδρου κτλ.

Παρ'ολα αυτά συνεχίζουν ακομα και σήμερα να αποκαλούνε τη FYROM Μακεδόνια. Τι να πεί κανείς.........

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλα τα λες αιγεας απλα ειναι δυσκολο σε ενα θεμα που το παιρνεις καπως πατριωτικα, να ασχολησε με τον χαλβα.

ασε που οι συγκεκριμενοι (σκοπιανοι) ειναι και απαραδεκτοι στις αποψεις τους περι ιστοριας κτλ

σ΄ αυτο που δεν συμφωνω ειναι οτι δεν ειναι χωρα που καθοριζεται, οπως ειπες, γεωγρφικα αλλα περιοχη...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Oι Σκοπιανοί (απλός λαός) είναι λογικό να λένε ότι λένε απ' τη στιγμή που αυτά τους έμαθαν στο σχολείο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Κι εγώ αν πιάσω το παιδί μου και του μάθω ότι είναι απευθείας απόγονος του Οδυσσέα (καταγωγή Ιθάκη γαρ), αυτό και θα πιστέψει και τίποτα δεν θα της αλλάξει γνώμη οτι κι αν ακούσει μετά.

 

Εφόσον εμείς υποτίθεται υποστηρίζουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον, γιατί αφήσαμε και σε αυτή την περίπτωση να πάει χαμένος τόσος χρόνος και να παγιωθεί μια δυσάρεστη σ' εμάς κατάσταση? Γιατί για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να λυθεί (αν λυθεί)?

 

Για μία ακόμη φορά, οι πολιτικοί έκαναν το θαύμα τους. Τέτοια κοντόφθαλμη πολιτική, που εστιάζει εδώ και δεκαετίες μόνο στο πόσα χωράφια θα καρπωθεί ο καθένας και πώς θα ξαναεκλεγεί, με πλήρη αποστασιοποίηση από το ώφελος της χώρας, δε νομίζω να υιοθετούν πολλά κράτη και αυτή είναι η μεγαλύτερη πληγή.

 

"Για το καλό του τόπου" γίνονται όλα.....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τουλαχιστον στην ελλαδα μαθαινεις οτι στον ευρυτερο χωρο της μακεδοιας εγκατασταθηκαν σλαβικα φυλλα επι βυζαντιου, μαθαινεις οτι υπηρχε υψηλο ποσοστο τουρκικου πληθησμου επι τουρκοκρατιας κτλ, αυτοι (σκοπιανοι) πιστευουν οτι οι μακεδονες ηταν εξ απ ανεκαθεν σλαβοι!! ειναι ποτε δυνατον.

Βεβαια τα ιστορικα θεματα εινα πολυ λεπτα και για να ολοκληρωμενη αποψη πρεπει να το ψαξεις μονος, ειδηκα για την νεοτερη ιστορια (1821) στο σχολειο δεν μαθαινεις τιποτα για το πολιτικο παρασκηνιο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν, η διαφορετική προσέγγιση που έβαλα και στον τίτλο του topic, αφορά το ενδεχόμενο το θέμα της ονομασίας να έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα.

 

Διακριτικότερη ήταν η υιοθεσία αυτής της ορολογίας απ' τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης Βενιζέλου την επόμενη δεκαετία. Καλεσμένος να βεβαιώσει την καλή μεταχείριση των μειονοτήτων στις "Νέες Χώρες", ο ελβετός καθηγητής Ρούντολφ Ράις θα εισηγηθεί το 1915 την αντικατάσταση του όρου "βουλγαρόφωνοι" από την ονομασία "Μακεδόνες" ("Rapport sur la situation des bulgarophones et des musulmans dans les nouvelles provinces grecques", σ.3-4). Η έκθεσή του εκδόθηκε το 1918 στο Παρίσι, με ελληνικά έξοδα και τροποποιημένο τον αρχικό τίτλο: αντί για "την κατάσταση των βουλγαροφώνων στις νέες ελληνικές επαρχίες", οι αναγνώστες πληροφορούνταν πια για "την κατάσταση των Μακεδόνων".

 

Δηλαδή, υποστηρίζαμε με σθένος (και χρήμα βεβαίως) αυτή την αλλαγή στην ονομασία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για μία ακόμη φορά' date=' οι πολιτικοί έκαναν το θαύμα τους. Τέτοια κοντόφθαλμη πολιτική, που εστιάζει εδώ και δεκαετίες μόνο στο πόσα χωράφια θα καρπωθεί ο καθένας και πώς θα ξαναεκλεγεί, με πλήρη αποστασιοποίηση από το ώφελος της χώρας, δε νομίζω να υιοθετούν πολλά κράτη και αυτή είναι η μεγαλύτερη πληγή.

 

"Για το καλό του τόπου" γίνονται όλα.....[/quote']

 

Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες που αφήνουν σημαντικά θέματα να παιρνάνε στο "ντουκου".

 

Από πότε έχει να γίνει διαδήλωση στην Ελλάδα από όλα τους φορείς ενωμένους εναντίον απόφασης ελληνικής κυβέρνησης; Αλλά μόλις ληγει το συμβόλαιο των συμβασιούχων ΟΡΜΑΝΕ στους δρόμους και ζητάνε μονιμοποίηση. Ή τον Φεβρουάριο 3 πράγματα είναι σίγουρα το ότι θα έχουμε απόκριες, άγιο Βαλεντίνο και κλείσιμο δρόμων από αγρότες γιατί δεν έχουν τι να κάνουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αυτοι (σκοπιανοι) πιστευουν οτι οι μακεδονες ηταν εξ απ ανεκαθεν σλαβοι!! ειναι ποτε δυνατον.

 

Εγώ νομίζω ότι το πιστεύουν και ορισμένα μέλη του Φορουμ αυτό!

 

(Ξέρετε εσεις)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...