Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

TouPia

Members
 • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

  24
 • ΜΕΛΟΣ

 • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Οτιδήποτε δημοσιεύεται από TouPia

 1. Στην Μ50 πατάς ένα κουμπάκι και ορίζεις τι θέλεις να αλλάζει με τη ροδέλα. Εναλλακτικά, όλα μέσω touch screen: touch αυτό που θέλεις να αλλάξεις και μετά drag στην επιθυμητή τιμή.
 2. Πάντως το Touch'n'drag AutoFocus (κοιτάω στο ViewFinder και σέρνω τον αντίχειρα εκεί που θέλω να εστιάσω) είναι απόλαυση. Ο φίλος babisskg έχει δίκιο για τα εκθετήρια καταστημάτων και νομίζω πως η μηχανή είναι πολύ εύκολο να βρεθεί παντού. Επίσης, εάν μπορείς, με λίγα χρήματα παραπάνω, προτίμησε mark ii, λόγω του ότι το Eye Detection AF υποστηρίζεται και σε Servo mode. Τέλος, να προσθέσω, ότι η M6 mark ii με αρκετά χρήματα παραπάνω και μεπροαιρετικό/αφαιρούμενο EVF (μαζί με αυτό έχει φτάσει 800 ευρώ μεταχειρισμένη), θεωρείται καλύτερη μηχανή σε όλα της και η κορωνίδα του συστήμα
 3. Έχει, επιβεβαιώνω. Η Μ50 είναι η camera μου και με έχει εθίσει στη φωτογραφία. Δεν έχω, όμως, εμπειρία από άλλες μηχανές, οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω παραπάνω.
 4. O 15-45 kit EF-M φακός της Canon έχει όντως θέμα οξύτητας, ειδικά όταν τον έχεις τέρμα ανοιχτό, έχεις πέσει σε κακό κομμάτι και δεν χρησιμοποιείς σωστές ταχύτητες (π.χ. > 1/125). Στην θέση σου θα αγόραζα τον EF-M 22mm f/2 STM. Λόγω των χαρακτηριστικών του είναι ιδανικός για street photography (μικρός όγκος, εστιακή απόσταση), νυχτερινά (f/2), καλούτσικο bokeh (f/2) και είναι αρκετά έως πολύ οξύς. Επίσης, είναι τέλειος για αστροφωτογράφιση και καλούτσικος για (ψευδο-)macro. Δεν είναι ιδανικός για πορτραίτα —εκεί θα χρειαστείς άλλο φακό και δεν νομίζω να υπάρχει φακός που να τα συνδυάζει
 5. Εγώ χρησιμοποιώ στο 95% των φωτογραφιών μου τον 32mm f/1.4. Με τον crop factor (X1.6) είναι στην ουσία ο 50άρης των full frame συστημάτων. Ρύθμισε τον 15-45 στα 45mm για να καταλάβεις πώς περίπου θα είσαι. Ήταν παράλειψή μου, όμως, να μην αναφέρω τον 22mm f/2. Δεν έχει το ίδιο sharpness και image quality με τον 32mm, όμως είναι πολύ καλός, ιδανικότερος σε εστιακή απόσταση για street, οπωσδήποτε VFM, στα μισά λεφτά και στο 1/3 του όγκου, σχεδόν pancake, ιδανικός για αστροφωτογραφία και καλός για ψευδο-macro.
 6. Χαίρετε! Έχω κι εγώ τη μηχανή σου. Δες κάποια σχόλια που κάναμε μετά τις 09/6/21 σε αυτό το νήμα. Είναι φακός EF και άρα θα πρέπει να αγοράσεις έναν EF to EF-M adaptor (τον original Canon με περίπου 100 ευρώ ή κάποιον άλλο third party με περίπου 40 ευρώ). Όλα αυτά βρίσκονται εύκολα και μεταχειρισμένα. Εάν δεν έχεις σκοπό να αγοράσεις άλλο EF ή EF-S φακό στο μέλλον και σου περισσεύουν, θα μπορούσες κατευθείαν να αγοράσεις τον παρόμοιο, καλύτερο και πολύ ακριβότερο (400 ευρώ) Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary (Canon EF-M), ο οποίος δεν χρειάζεται adapter. Edit: για να απα
 7. Γενικά, το σύστημα M της Canon, πάσχει από φακούς. Δεν έχει πάνω από 10 native και άλλους τόσους third-party. Ωστόσο, με προσαρμογέα των 30 ευρώ, υποδέχεται τους εκατοντάδες του συστήματος EF (αλλά μεγαλώνει σε όγκο+βάρος). Θα έλεγα, ότι ο φίλος μπορεί να αγοράσει όποιο entry-level σώμα θέλει, να δουλέψει τον kit φακό και θα βρει επιλογές για το μέλλον.
 8. H Canon M50 mark I είναι η κάμερά μου και την λατρεύω! Με έχει κάνει να (ξανα)αγαπήσω τη φωτογραφία και να βγάλω >20000 φωτογραφίες σε 11 μήνες. Φυσικά, έχει και αυτή τα μειονεκτήματά της. Χωρίς να έχω εμπειρία από άλλες MILC, και αποφεύγοντας να κρίνω με βάση το μέλλον του κάθε συστήματος και της κάθε εταιρίας, θα μπορούσα να σου απαντήσω ως εξής: Εάν θέλεις να βγάλεις αρκετά βίντεο και να φωτογραφίζεις παιδιά, ζώα και λοιπούς κινούμενους στόχους και δη το βράδυ, προτίμησε Canon M50 (λόγω καλύτερου αισθητήρα και καλύτερου continuous autofocus). Εάν προτιμάς ακίνητους στόχους, προτίμησ
 9. Χρειάζεσαι δηλαδή έναν speedbooster EF to EF-S. Εάν υπάρχει, νομίζω πως θα είναι ακριβός όσο ένας φακός και επιπλέον θα ρίχνει την ποιότητα εικόνας.
 10. Ίσως να τσεκάρει και την Olympus OM-D E-M10 Mark II (και όχι Mark III); Κάποιοι την προτιμούν.
 11. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως ο 50άρης πρέπει να είναι ο 2ος φακός καθενός μετά τον kit (μαζί με ένα τρίποδο κι ένα εξωτερικό φλας), ακολουθούμενος από κάποιον tele. Δεν γνωρίζω για τον EF-S 24mm, αλλά εάν ο/η RaKa έχει crop mirrorless, θα αντιπρότεινα EF-M 22mm f/2.0 ή 32mm f/1.4 (προσωπικός αγαπημένος).
 12. Συμφωνώ σε όλα με τον babisskg. Δεν μπορώ, όμως, παρά να προσθέσω ότι ο Canon EF 50mm f/1.8 STM είναι ένας κλασσικός και must-have φακός για οποιοδήποτε (crop με προσαρμογέα ή full frame) σύστημα και δη Canon. Η τιμή του αντισταθμίζει τα όποια μειονεκτήματα. Θα σου χαρίσει εξαιρετικό backround separation και καλύτερες βραδινές λήψεις. Ακόμα και εάν στον μέλλον αγοράσεις έναν καλύτερο παρεμφερή φακό (από τη σειρά L ή Sigma ART), δεν θα δυσκολευτείς να μεταπωλήσεις τον Nifty Fifty.
 13. Στα γρήγορα που έψαξα, δεν βρήκα τύπου LP-E12 που θέλει ο φίλος για την Canon M50.
 14. Όταν έψαχνα και για εμένα, θυμάμαι πως ήμουν έτοιμος να πάρω το πακέτο 2 Wasabi με το δικό τους φορτιστή. Νομίζω όμως πως δεν ήταν δυνατή η αποστολή από amazon com και δεν ήταν διαθέσιμα από amazon de. Εάν βρεις το πακέτο, μπορείς να το πάρεις —είχα διαβάσει καλά λόγια. Γενικά, όμως, να ξέρεις πως για τις μπαταρίες, ό,τι πληρώσεις, παίρνεις.
 15. Επίσης, στο budget σου, καλή φήμη έχει και ο φακός Canon EF-M 11–22mm, σε συνδυασμό με ένα φθηνό Canon mirrorless σώμα (π.χ. Μ10 τώρα ή Μ100/Μ200 όταν βρεθούν σε προσφορά). Οι όποιες παραμορφώσεις διορθώνονται εύκολα με το Digital Photo Professional (DPP) που θα κατεβάσεις δωρεάν.
 16. Δεν είμαι ο εμπειρότερος στη φωτογραφία, αλλά θα σου γράψω τι έχω αποκομίσει από εμένα και διαβάζοντας στα διάφορα forum, ελληνικά και μη: Θεωρώ λάθος την αγορά μιας compact με αισθητήρα 1/2.3''. Η κατηγορία αυτή έχει συρρικνωθεί πολύ στην αγορά, επειδή ακριβώς προσφέρει λίγα πράγματα παραπάνω σε σχέση με ένα σύγχρονο —και όχι ακριβό— κινητό. Καλύτερα να κοίταζες για a) μία camera με αισθητήρα 1'' ή b) μια φωτογραφική με μεγαλύτερο αισθητήρα (DSLR ή mirrorless, σαν αυτές που προτείνει ο DVaderLa) με εναλλάξιμους φακούς για πλουσιότερη φωτογραφική εμπειρία και δυνατότητα μελ
 17. Εάν έχεις ενεργοποιημένο το Digital IS, θα έχεις επιπλέον crop 1.1X, δηλαδή σχετικά μικρό.
 18. Χαχαχα, εξαιρετικά πετυχημένη η παρομοίωση! Βρέθηκα κι εγώ στη θέση σου. Θα σου γράψω την ταπεινή και αρχάρια γνώμη μου: Εάν είσαι άνθρωπος που αγαπάει την τέχνη, πάρε μια mirrorless ή dslr με καλό βίντεο, σκόπευτρο, ενσωματωμένο φλας, τον kit φακό, τον 50mm 1.8 φακό (όντως περιοριστικός σαν κάδρο, αλλά οικονομικά μονόδρομος για πορτραίτα σε σκοτεινές συνθήκες και σαλόνια), μνήμη, τσαντούλα και τρίποδο. Με λίγο ψάξιμο δεν θα ξεπεράσεις τα 600 ευρώ. Αργότερα, μπορείς να επεκταθείς σε ένα καλύτερο φακό και εξωτερικό φλας. Εάν δεν είσαι άνθρωπος που ασχολείται με την τέχνη, πή
 19. Έχεις δίκιο. Απλά αυτά είναι για όσους κατέχουν. Οι υπόλοιποι (εμού συμπεριλαμβανομένου) αγνοούν ή διστάζουν.
 20. Πιστεύεις πως αυτό το P/C των 1200 ευρώ θα το βρω φθηνότερα σε 3 μήνες εάν όλα έχουν πάει καλά με COVID-19; Ή διαφορετικά, πόσο θα κόστιζε σε περσινές συνθήκες; Και πάλι σε ευχαριστώ για τη βοήθεια!
 21. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Ωστόσο, αυτά δεν είναι ελληνική αγορά και δεν έχουν δίγλωσσο πληκτρολόγιο και 16GB μνήμη και 1ΤΒ δίσκο! Να υποθέσω ότι δεν έχω εναλλακτικές σε αυτό το budget; Εάν έκανα υπέρβαση με 1200 ευρώ και διάλεγα αυτό που είχατε προτείνει στο παρελθόν; https://www.electroholic.gr/el/product/COMASU00377 Θα ήταν overqualified;
 22. Γεια σας και από εμένα! Χρειάζομαι ένα laptop, με budget περίπου 1000 ευρώ, αλλά με την απαίτηση να είναι value for money (τουλάχιστον για την ελληνική αγορά). Για το λόγο αυτό περίμενα υπομονετικά να περάσει (;) το lockdown και η black Friday. Χαρακτηριστικά: για τηλεκπαίδευση και μελέτη παιδιού, αναπαραγωγή 4Κ βίντεο, ερασιτεχνική επεξεργασία raw φωτογραφίας και video (DaVinci Resolve), καθόλου gaming, γρήγορο browsing και αρκετά pdf ανοιγμένα, κάρτα γραφικών δεν ξέρω εάν χρειάζεται, μεγάλο πληκτρολόγιο (numpad), οθόνη 15.6 ή 17.3 (είμ
 23. Εάν κρατήσεις περιορισμένο το budget, έχω τη γενικότερη αίσθηση ότι Sony και Fujifilm θα σου προσφέρουν καλύτερες φωτογραφίες αλλά θα μείνεις με 1 φακό, ενώ η M50 θα σε βοηθήσει να πάρεις έως και 3 φακούς συνολικά με τα ίδια λεφτά (τον μέτριο αλλά all-around 15–45 που έρχεται πλέον τζάμπα με το kit πακέτο, τον 22mm και άλλον ένα, π.χ. τον 55–200).
 24. Γεια και από εμένα! Η ελάχιστη εμπειρία μου δεν με βοηθάει να διαλέξω 1 εκ των 2. Ωστόσο, ως κάτοχος Canon M50, θα σου πρότεινα αυτή αντί της M6ii. Εκτός της καλύτερης οθόνης, έχει και την πολύ σημαντική ύπαρξη του οφθαλμοσκοπίου. Υστερεί στο 4Κ βίντεο και σε 1-2 πραγματάκια ακόμα, αλλά είναι πλέον σε τιμή πάτωμα (σύντομα βγαίνει και η mark ii). Με τη διαφορά στα χρήματα, μπορείς να επενδύσεις σε περισσότερους φακούς. Διαβάζω τα καλύτερα για τον Sigma, αλλά μάλλον δεν θα καλύψει όλες τις ανάγκες σου.
 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.