Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

snapshot-

Members
 • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

  292
 • ΜΕΛΟΣ

 • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Αναρτήσεις από snapshot-

 1. @Asevastos
  Δε γνωρίζω περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συσχέτιση τόπων γέννησης / κατοικίας, απλά αυτή ήταν η δική μου εμπειρία.

  Όταν πήγα στο ΚΕΠ την πρώτη φορά που παραστήθηκε η ανάγκη για Π.Μ. (2014), μου εξήγησαν πως λόγω γέννησης στο εξωτερικό, πρέπει να ζητηθούν στοιχεία και από το Γερμανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω μηχανισμών της Ε.Ε.. Η διαδικασία αυτή διήρκησε 3 μήνες.

  Τη δεύτερη φορά (πριν 1 εβδομάδα), βγήκε σε 3 μερούλες.

  Ένα ΚΕΠ θα γνωρίζει σίγουρα τι γίνεται, για την ακρίβεια είναι αρκετά εξυπηρετικοί στο Νέας Σμύρνης, τουλάχιστον προς εμένα. Κάνε τους ένα τηλέφωνο και θα εξηγήσουν.

   

  • Thanks 1
 2. 9 ώρες πριν, Asevastos είπε

  Το original να δούμε πότε θα αξιωθούν να μας στείλουν από το Υπ. Δικαιοσύνης. Περιμένει από τις 4/1 ο αδερφός μου... Λόγω γέννησης στο εξωτερικό αργούν, αλλά είναι δυνατόν σχεδόν 3 μήνες και ακόμη να περιμένουμε;

  3 μήνες είναι το Lead Time για άτομα γεννημένα στο εξωτερικό @Asevastos

  Το δικό μου από Γερμανία βγήκε σε ~97 ημέρες την πρώτη φορά.

  Αν έχεις παραμείνει κάτοικος Ελλάδος, έπειτα βγαίνει σχετικά γρήγορα. Τη δεύτερη φορά που το ζήτησα η διαδικασία διήρκησε τρεις ημέρες.

  • Like 1
 3. Τοποθετήσεις όπως αυτή:

  "Ωστόσο, αυτό δείχνει τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν μεγάλες πλατφόρμες στηρίζονται και εξαρτώνται από τρίτους παρόχους."

  Δεν αρμόζουν.

  Διότι ούτε επιχειρησιακή στρατηγική, ούτε οικονομική στρατηγική μπορεί να υλοποιήσει μια εταιρεία διεθνή ή παγκοσμίου βεληνεκούς δίχως τρίτους παρόχους - και οι μεγαλύτεροι στο χώρο δεν έχουν τη δυναμική να εξυπηρετήσουν direct δισσεκατομύρια κοινού, ενεργού ή δυνητικού. Ή το expertise να αναλάβουν όλες τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις προς συμφέροντα αναβάθμισής τους.

  Πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι, τόσο από τη μαμά εταιρεία, όσο από τον τρίτο πάροχο, όσο και από τον χρήστη. Υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η συντριπτική πλειοψηφία του συνολικού αγοραστικού κοινού (B2C & B2B) ποτέ δεν αγοράζει direct, ειδικά σε SaaS σενάριο, για πολλούς λόγους.

  Θα ήταν πολύ καλύτερα εάν ο κόσμος πληροφορείται για την ποιότητα των συνεργατών μιας εταιρείας, ώστε να κρίνει αποτελεσματικότερα τις επιλογές του, παρά να ασκείται προπαγάνδα με βάση ένα περιστατικό (και χωρίς να γνωρίσουμε ποτέ τα πραγματικά αίτιου αυτού).

  Τέλος, αν δεν υπήρχαν τρίτοι πάροχοι, δε θα υπήρχαν πολλά πράγματα στην εποχή μας. Για παράδειγμα, φαντάσου να πρέπει να παραχωρήσεις 10Μ CAPEX στο δίκτυο πωλητών σου και όχι στο R&D σου. Όχι ότι εμπλέκεται σε σοβαρό R&D το Core Business της Priceline Booking, αλλά αναλογικά μιλώντας.

  • Like 7
  • Thanks 2
  • Confused 1
 4. 1 ώρα πριν, Retromaniac είπε

  Ναι το πρόβλημα της ανάλυσης λύθηκε. Το πρόβλημα της δύναμης που χρειάζεται για αυτή την ανάλυση θα πάρει χρόνια...

   

  Η προσιτή (retail) τιμή στο καταναλωτικό κοινό θα πάρει χρόνια.

  Η δύναμη υπάρχει άπλετη σε επαγγελματικό επίπεδο.

  RTX Server με 1TB RAM, 2x XEON Gold 6248 20C/40T, 10x Quadro RTX8000 και InfiniBand Fabric στα ~€ 70Κ.

  Και είναι (σχετικό βέβαια) ψίχουλα για μεγάλα projects σε B2B επίπεδο οι επενδύσεις αυτής της τάξης, μιας και υπάρχει συγκεκριμένο scope και ROI.

   

  Consumer εφαρμογές που θα απαιτήσουν προδιαγραφές επαγγελματικού εξοπλισμού, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρουν είναι την ένταξη αυτού στο retail segment, με τη μείωση τιμών ως συνέπεια, και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης στο φάσμα αυτών των τεχνολογιών.

  Αν σε 2 χρονάκια θα μπορείς με 2 χιλιάρικα να πάρεις GPU που σήμερα κοστίζει 10, ή με 10 ένα σύστημα που σήμερα κοστίζει 70, το σενάριο αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο με τέτοιου είδους διεισδύσεις στην αγορά.

   

  Υπόψιν ότι εδώ μιλάμε για panels <11x4x5 inches, τύπου VR Headset. Ακόμη και 11x4 inch να ήταν τα panels μέσα σε αυτά (που δεν είναι τόσα), μιλάμε για 440Κ pixels.

 5. 1 ώρα πριν, KonstileKonstile είπε

  Οκ, κατάλαβα😂Και απ ότι είδα απο τις άλλες απαντήσεις ήταν όντως μεγάλη βλακεια η ερώτηση...😂Συγγνώμη αν βγήκαν τα μάτια απο κάποιους αλλά δεν έχω και πολύ εμπειρία σε Η/Υ είμαι λίγο καινούριος... Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και της απαντήσεις σας οπως και να εχει. 😄

  Επειδή δε θα μάθεις φυσική, οπτική ή ηλεκτρολογία και τις βασικές αρχές που διέπουν ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά συστήματα σε ένα βράδυ, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να θέσεις τις ερωτήσεις σου σε κάποια επαφή σου με γνώσεις, ώστε να σε βοηθήσει. Βλέπεις τι γίνεται γενικότερα σε ένα φόρουμ, και δυστυχώς εκτενέστερα στον Ελλαδικό χώρο. Η σοβαρότητα - αν και υπάρχει ως concept - έρχεται σχεδόν πάντα δεύτερη.

   

  Σε γενικές γραμμές, η συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που βλέπεις σε ένα οποιοδήποτε τροφοδοτικό (αν και συσχετίζεται με τη δυναμική παραγωγής μιας μηχανής), δε έχει άμεση σχέση με το ζήτημά σου. Είναι (ηλεκτρολογικό) θέμα δικτύου, και έχει να κάνει με τον τρόπο που εκμεταλλευόμαστε τη ροή του ρεύματος από αυτό. Όταν βλέπεις τον όρο συχνότητα, μη τον συσχετίζεις κατευθείαν με τη συχνότητα ανανέωσης μιας οθόνης. Ο όρος είναι γενικός, και μπορεί να περιγράψει μέχρι και τον εαυτό σου εάν πραγματοποιείς μια επαναλαμβανόμενη κίνηση με σταθερό χρονικό ρυθμό.

   

  Το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις, είναι πως ένα επεξεργαστικό σύστημα (π.χ. μια Κάρτα Γραφικών σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέρη ενός Η/Υ), έχει την ικανότητα να παράγει κάποια καρέ (εικόνες) ανά δευτερόλεπτο (και - πολύ σημαντικό - ανά εφαρμογή ή παιχνίδι). Η δυνατότητα αυτή, είναι και πάλι ανεξάρτητη από τη συχνότητα ανανέωσης μιας οθόνης. Μπορεί δηλαδή ο Η/Υ σου να παράγει 400 καρέ το δευτερόλεπτο εντός μιας συγκεκριμένης εφαρμογής, αλλά η οθόνη σου να είναι ικανή για την προβολή μόνο 60 καρέ κάθε δευτερόλεπτο.

   

  Και τέλος, έχεις τον ρυθμό ανανέωσης μιας οθόνης, τον οποίο σου δίνει ο κατασκευαστής και εξαρτάται άμεσα από την αρχιτεκτονική κατασκευής της, τα κυκλώματά της, κάποιες αρχές οπτικής, και φυσικά το πως εκμεταλλεύεται το εισερχόμενο ρεύμα (μιας και όλα τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά συστήματα βασίζονται πάνω στη ροή ρεύματος εντός των εξαρτημάτων τους).

   

  Πρέπει λοιπόν να ξέρεις τι θέλεις να παίξεις, να αποκτήσεις μια εικόνα των εξαρτημάτων που σου δίνουν τα αποτελέσματα που επιδιώκεις (GPU? CPU?), και αφού είσαι σίγουρος πως έχεις ένα σύστημα ικανό να παράγει τον επιθυμητό αριθμό FPS στα παιχνίδια ενδιαφέροντός σου, να πάρεις και μια οθόνη ικανή να δείχνει αριθμό καρέ ανα δευτερόλεπτο ο οποίος δεν είναι μεγαλύτερος από τα FPS που μπορεί να παράγει το σύστημά σου.

   

  Υπάρχουν άπειρα περαιτέρω πράγματα που ισχύουν, όπως και πολλές συνιστώσες που διαφοροποιούν τα παραπάνω λεγόμενά μου. Για παράδειγμα, η τεχνολογία G-SYNC της NVIDIA σου επιτρέπει να πάρεις μια οθόνη που υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης μεγαλύτερο από τα FPS που δυνητικά παράγει το σύστημά σου σε μια εφαρμογή, μιας και προσαρμόζεται στο τί μπορεί να αποδώσει το σύστημά σου. Και η εικόνα γενικότερα αλλάζει αν φύγεις από παιχνίδια και πας σε ανάγκες Image/Video Editing/Rendering κ.λπ.

  Επειδή το υπόβαθρό σου είναι νεογνό, βασίσου στις παραπάνω απόλυτες αρχές.

   

  Και ένα τυχαίο παραδειγματάκι:

  Θέλεις να παίξεις CS:GO στα 144Hz.

  Ψάχνεις εξαρτήματα για τον Η/Υ σου που του επιτρέπουν να παράγει πάνω από 144 FPS στο CS:GO. (Συνήθως 144 + 30%, γιατί ανάλογα με την γεωμετρική πολυπλοκότητα μιας σκηνής, έχεις και τα λεγόμενα FPS drops). Κυρίως CPU + GPU combo. 

  Αγοράζεις μια 144Hz οθόνη, και ένα καλώδιο που υποστηρίζει τη μεταφορά του απαραίτητου bandwidth προς την οθόνη (δεν υποστηρίζουν όλα τα πρότυπα αυτές τις απαιτήσεις).

  Και είσαι πένα. 

  Αν όμως έχεις ήδη μια οθόνη και παίζεις στα 60Hz, και η ερώτησή σου έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι δυνατό να ανέβεις στα 75, θα σου έλεγα να μην ασχοληθείς καν. Είναι απλή η μετάβαση, αλλά δεν υπάρχει πρακτική διαφορά.

   

   

   

  • Like 4
  • Thanks 1
 6. 15 ώρες πριν, keysmith είπε

  όταν η μαϊμού είναι ολόιδια (ή και καλύτερη) του πρωτότυπου και πρέπει να μετρήσεις τις ραφές να το ξεχωρίσεις τότε πρέπει να μας απασχολεί αν καταλάθος την αγοράσαμε; 

  στο μυαλό είναι όλα.. 

  Υ.Γ. Προφανώς δεν ήμαστε υπέρ των μαϊμούδων αλλά η ύπαρξη τους εγείρει πολλά φιλοσοφικά ερωτήματα περί της αξίας που δίνει κάποιος σε πράγματα μόνο και μόνο επειδή πωλούνται ακριβά και είναι μίας "μάρκας". Αξία υλικών vs εταιρική προσπάθεια για καταξίωση και όνομα, υφαρπαγή αξίας που δεν είναι μόνο τα υλικά vs ματαιότητα να θέλεις να έχει το συμβολάκι που αγαπας αλλιώς το ίδιο ποιόν (αντιγραφής) χωρίς το "σήμα" (αν έβγαινε ως δικιά του μάρκα) δεν το αγοράζεις. Το "δίκαιο" του φτωχού να κλέψει λίγο από την δόξα των πλουσίων και να μην αισθανθεί "κατώτερος" μέχρι την χαζομάρα κάποιου να πληρώνει μία περιουσία για "όμοιο" (?) πράγμα που άλλος αποκτά σε υποδεκαπλάσια τιμή. Είναι τόσο μεγάλο θέμα που δεν μπορούμε να καλύψουμε σε ένα post.   

   

  Χοντρικά, καλύπτεται σε μια παράγραφο. Κάπως έτσι:

  Άσε τα luxury brands στην άκρη (Hermes, και λοιπές - εκτός θέματος), και πιάσε τη Nike.

  Πάρε παράδειγμα ένα παπούτσι των € 180. Με Χ χαρακτηριστικά ποιότητας.

  Πάρε επίσης παράδειγμα μια απομίμησή του, των € 60, τρεις φορές κάτω. Με Χ-20% χαρακτηριστικά ποιότητας.

  Αν θέλεις να αξιολογήσεις την τελική τιμή του αυθεντικού ενάντια στην τελική τιμή της απομίμησης, πρέπει να γνωρίζεις κάποιους παράγοντες:

   

  1] Κόστος πρώτης ύλης

  2] Κόστος σχεδιασμού

  3] Κόστος κατασκευής 

  4] Κόστη υποδομών και συντήρησης

  5] Κόστος προσωπικού

  6] Κόστος διαφήμισης και προώθησης

  7] Κόστος χρήματος από την ημέρα της επένδυσης έως την ημέρα της προβλεπόμενης πώλησης

  8] Κόστος διατήρησης διευρυμένου δικτύου (π.χ. παγκοσμίου)

  9] Κόστος μεταφοράς και διαχείρησης στο διευρυμένο δίκτυο

  10] Φόροι

  11] Κέρδος

   

  Η απομίμηση, στην πιο προσιτή - τρεις φορές κάτω - τιμή, δεν έχει πολλά έως τα περισσότερα κόστη που έχει η Nike. 

  Είναι εξαιρετικό social experiment το πως κρίνονται πράγματα από τον ευρύτερο πληθυσμό (ειδικά αυτής της χώρας) σε ένα φόρουμ.

   

  Retail & Business Experts, unite.

   

   

   

  • Like 1
 7. Στις 8/9/2020 στις 12:14 ΜΜ, zeys13 είπε

  Καλημέρα στους συνφορουμίτες,

  θέλω τις γνώμες σας για το αν είναι σωστή μια τέτοια σκέψη. Η καθημερινή διαδρομή στην εργασία της συζύγου (εκπαιδευτικός), είναι περίπου στα 70-80 χλμ ημερησίως. Τα έξοδα μετακίνησης είναι περίπου 150 ευρώ το μήνα, το υπάρχον αυτοκίνητο είναι υγραέριο, και λόγω αρκετών χιλιομέτρων σκεφτόμαστε την αλλαγή του, έχουμε καταλήξει βασικά σε μεταχειρισμένο πετρέλαιο, αλλά κάτι οι διαφημίσεις, + το πρόγραμμα κινούμε ηλεκτρικά, με έκανε να δω μήπως συμφέρει μια τέτοια αγορά.

  Να προσθέσω ότι το αυτοκίνητο θέλουμε να είναι τουλάχιστον μικρομεσαίο ( Nissan leaf πχ ), + ότι θα κάνει και κάποια χιλιόμετρα παραπάνω, ας πούμε ότι μπορεί να φτάνει και τα 150 μάξιμουμ. Το κόστος κίνησης ενός τέτοιου αυτοκινήτου είναι 2,5 – 3 ευρώ 100χλμ. Να αναφέρω ότι στο σπίτι υπάρχει και net-mering φωτοβολταικά, αλλά αυτό ας μην επηρεάσει την κουβέντα.

  Ότι  γλυτώνεις από τα καύσιμα τα βάζεις στη δόση δανείου, 100 € το μήνα χοντρικά.

  Τα εμφανή μειονεκτήματα μια τέτοιας λύσης, είναι ότι κάθε βράδυ χρειάζεται φόρτιση, δεν μπορείς να κάνεις ταξίδια, και το πόσο θα αντέξουν οι μπαταρίες, καθώς και το κόστος τους.

  Προφανώς θα υπάρχουν και άλλα που δεν μπορώ να σκεφτώ.

  Η διαδρομή είναι Ναύπλιο-Κόρινθος, η λύση του φυσικού αερίου δεν υπάρχει.

  Παρακαλώ θα ήθελα τις γνώμες σας.

  (Δεν ξέρω πως λειτουργούν οι ταχυφορτιστές που μπορείς να εγκαταστήσεις σπίτι, και τι καταναλώσεις έχουν, αν γνωρίζει κάποιος να μας πει θα ήταν πολύ χρήσιμο. Δυστυχώς έχω μονοφασικό δίκτυο.)

   

  Τρία πραγματάκια έχω να γράψω. Και πριν τα πω, να αναφέρω ότι κινούμαι περί των 150 χιλιομέτρων καθημερινά, με 2 ή 3 φορές το μήνα τα ταξίδια μου να υπερβαίνουν τα 1200χλμ.

   

  1) Θα σύστηνα να μείνεις μακριά από Υβριδικά, αν ποτέ πέρασαν από τις σκέψεις σου.

  Είχα ένα υβριδικό και αυτόματο Yaris. Παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά είχε 36lt ντεπόζιτο αμόλυβδης, γέμιζε πάντα στα 28 (με άδεια και τη ρεζέρβα). Άνετο και σχετικά οικονομικό στην πόλη, με το που ξεπερνούσες τα 80χλ/ώρα έκαιγε σαν να μην υπάρχει αύριο. Το γέμιζα με περίπου €41, και μου έβγαζε από 620χλμ (εντός πόλης), έως 400χλμ (εκτός πόλης). Ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί έως περίπου 30-45χλμ/ώρα, μόνο με ελαφρύ γκάζι, και μόνο για περίπου 2,2χλμ - δε βρήκα ιδιαίτερο νόημα στο είδος τεχνολογίας που είχα στα χέρια μου. Πάμε στο γιατί:

   

  2) Πετρέλαιο.

  Έχω ένα Passat TDI 1.6 Highline '14, με 69lt ντεπόζιτο. Μου βγάζει σταθερά από 1000 έως 1250χλμ, και το κοντέρ δείχνει πάντα 140+. 

  850χλμ σταθερά μου έβγαζε ένα Corsa 1.3 DTE 95PS '18, με 36lt ντεπόζιτο.

  900χλμ μου έβγαζε μια (πιο βαριά από το Corsa) BMW 116d '13, με 42lt ντεπόζιτο.

  και περίπου 900χλμ μια Mercedes A160 '19, με 43lt ντεπόζιτο.

  Σε γενικές γραμμές αν κρατάς το πετρέλαιο σε χαμηλές στροφές, είναι πολύ οικονομικό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση αν επιταχύνεις από 1η σε 5η/6η φέρνοντας την κάθε ταχύτητα στο όριο, vs ντελικάτα. Sweet spot μεταξύ απόδοσης κατανάλωσης για ένα οικογενειακό αυτοκίνητο πετρελαίου, ο 1600cc κινητήρας. Αντίστοιχη BMW 118d έβγαζε ~720χλμ με 42lt ντεπόζιτο.

   

  3) Ηλεκτρικό.

  Με παράδειγμα ένα Volkswagen ID.3, μπαταρίες χωρητικότητας 48kWh, και Standard Charging Rate τα 7.2kW AC (Fast Charging Rate 50kW DC), έχεις μια τυπική κατανάλωση ~170Wh/km. Και ναι, χρειάζεσαι τριφασική παροχή.

  Μια πλήρης φόρτιση, θα σου κοστίσει από περίπου 10 έως 15 ευρώ, με στόχο τα περίπου 270-300χλμ.

  ***Για να απαντήσω σε ένα σχόλιο πιο κάτω που τοποθετεί τη φόρτιση μιας ~58kW μπαταρίας στα €5,8 με τιμολόγιο ΔΕΗ, σημειώνω ότι η τιμή της kWh ανεξαρτήτου εταιρείας δε συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ, και παράλληλα υπάρχουν ρυθμιζόμενες και άλλες ποσοστιαίες χρεώσεις. Όσο μεγαλύτερη κατανάλωση και κατ' επέκταση ο λογαριασμός, τόσο μεγαλύτερες κάποιες έξτρα χρεώσεις, που τοποθετούν ένα γέμισμα των ~50kW στο 10ρικο για ένα άτομο που θα φορτίσει το αυτοκίνητό του περισσότερες από 4 φορές το μήνα, πολύ χοντρικά. Το ID.3 τον πρώτο μήνα φόρτισε 1 φορά και ο λογαριασμός επιβαρύνθηκε με 7 ευρώ άνω του κανονικού ορίου, και τον δεύτερο μήνα φόρτισε 6 φορές, με τον αντίστοιχο λογαριασμό να έχει επιβαρυνθεί 58 ευρώ άνω του κανονικού, μια ανοδική διαφορά των 16 ευρώ που ωφείλεται σε ποσοστιαίες χρεώσεις στο κόστους κατανάλωσης - σε παροχή με σταθερή κοστολόγηση €0.062/kWh.***

   

  Άρα βρίσκεσαι κοστολογικά στα 30min - 45max ευρώ για 810-900 χιλιόμετρα, σχεδόν στα ποσά που χρειάζεσαι για τα ίδια χιλιόμετρα στις παραπάνω περιπτώσεις πετρελαίου.

   

  Αν λοιπόν πάρεις υπόψιν τις ελλιπής υποδομές στην Ελληνική επικράτεια, τις δυσκολίες που αυτές θα σου επιφέρουν, και το downtime του αυτοκινήτου έως ότου να φορτίσει, δε θα έλεγα πως ζούμε σε πλαίσιο δεδομένων που υποστηρίζει την αγορά ενός πλήρως ηλεκτρικού αυτοκινήτου - τουλάχιστον όχι ακόμη.

   

   

   

   

   

  • Like 7
 8. 3 ώρες πριν, ikonio είπε

  Εν αναμονή της αυριανής θα ήθελα να συνεχίσω το σχολιασμό για να μπορέσω και εγώ να πάρω κάποιες επιπλέον απαντήσεις σε πράγματα που σκέφτηκα από την αρχή της όλης ιστορίας. Θα σταθώ λίγο σε αυτή τη γραμμή:

  Ποιος ορίζει τον patended εξοπλισμό; Τι είναι αυτός ο εξοπλισμος; Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο το οποίο κάνει testing σε εξαρτήματα των ECU, με τη χρήση παλμογράφου. Το εργαλείο αυτό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ελεύθερα σαν σχέδιο και σαν φιλοσοφία. Οι ρίζες του βρίσκονται κάπου στο μακρινό 1980 ίσως και πιο παλιά, και η χρήση του ήταν σαν εργαλείο για έλεγχο ηλεκτρονικών κυκλωμάτων γενικά. Ακόμα και σήμερα πωλείται βέβαια σε βελτιωμένες μορφές. Εξ όσων γνωρίζω το συγκεκριμένο "διαγνωστικό" ελάχιστοι το χρησιμοποιούν πλέον, και οι δύο μονάδες που είχαμε στο μαγαζί ήταν ιδιοκατασκευές από το αφεντικό. Σε μια συζήτηση είχε αφήσει κάποτε να εννοηθεί ότι είναι δική τους πατέντα - ιδέα. Στο μυαλό του μπορεί να είναι έτσι, τι ισχύει όμως; Μπορεί να ισχυριστεί ότι αντέγραψες την μέθοδό του ή το κύκλωμά του;

  Ξέχασα δυστυχώς να αναφέρω ότι στο έντυπο έχει σημειωθεί και παράγραφος η οποία αναφέρει ότι μέχρι και οι προμηθευτές του αποτελούν ευαίσθητο δεδομένο της επιχείρησης και ισχύουν οι ίδιοι όροι απαγόρευσης χρήσης όπως και στην περίπτωση των γνώσεων και των εργαλείον του. Δηλαδή αν αύριο θελήσω ένα mosfet για μπεκ, το οποίο το έχει συγκεκριμένος προμηθευτής δεν μπορώ να το αγοράσω επειδή τον χρησιμοποιεί η πρώην εργοδότης μου; Δηλαδή ένας ηλεκτρολόγος δεν θα μπορεί να αγοράσει από τον ΚΑΦΚΑ επειδή ο πρώην εργοδότης του αγοράζει από τον ΚΑΦΚΑ όπως και η υπόλοιπη μισή Ελλάδα;

  Για εμένα η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ, και ότι αν σε κυνηγήσει για το οτιδήποτε θα κοπανήσει την κεφάλα του στον τοίχο. Δεν στέκομαι στο ρητορικό της ερώτησης, κάθε άνθρωπος μπορεί - και - τα βλέπει τα πράγματα από την δική του οπτική γωνία. Για τον εργοδότη μου μπορεί όλα τα παραπάνω να αποτελούν "αδίκημα" κατά τη γνώμη του, για έναν δικαστή προφανώς θα υπάρχει άλλη οπτική. Το θέμα είναι γιατί να δώσω πάτημα σε έναν άνθρωπο που από εγωισμό και μόνο μπορεί να με τρέξει ακόμα και αν γνωρίζει ότι στο τέλος δεν θα πάρει τίποτα, γιατί δεν τον απασχολεί το οικονομικό σκέλος ούτε το αποτέλεσμα.

  Θα αναφέρω συνοπτικά για όσους δεν έχουν διαβάσει από την αρχή το θέμα, ούτε η θέση μου, ούτε η επιχείρηση, ούτε ο μισθός μου δικαιολογούν την απαίτηση να υπογράψω το έντυπο αυτό. Πρόκειται για μια "πονηριά" προσωπική πατέντα του αφεντικού για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς (δική μου εκτίμηση). Δεν ντρέπομαι να αναφέρω το μισθό που παίρνω, είναι 900 ευρώ καθαρά στην τσέπη, εργασία 6 ημερών, Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 και μισή το απόγευμα. Σάββατα κεκλεισμένων των θυρών 9 με 3. Η "εταιρεία" είναι απλώς ένα μαγαζί που ξεφύτρωσε μέσα στην κρίση, ένας ιδιοκτήτης. Και φυσικά η θέση μου δεν είναι ούτε HR ούτε διευθυντής, είμαι απλά ένας τεχνικός ή συνήθως "ο τεχνικός" για να αναλαμβάνω και τυχόν παράπονα εάν χρειαστεί ώστε να μην φαίνεται ο ιδιοκτήτης. Το κλίμα όπως σε κάθε εργασία έχει διακυμάνσεις, άλλες φορές περνάει η μέρα ευχάριστα, άλλες φορές τα προσωπικά προβλήματα του ιδιοκτήτη βγαίνουν σαν γκρίνια προς τον υπάλληλο. Με ένα ποσοστό ίσως 40-60 να γέρνει προς τη γκρίνια.
   

  Για να κλείσω, πάντα αναζητούσα κάτι καλύτερο, κάτι με καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερο μισθό, γιατί όχι καλύτερο ωράριο. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καθόμουν να σαπίσω εκεί μέσα για 900 ευρώ που "ίσως" κάποια μέρα "μπορεί" αν έβλεπε ότι ήταν ευχαριστημένος να τα κάναμε και 1000 και μετά 1200. Είναι προφανές ότι αν έβρισκα την ίδια εργασία με καλύτερες συνθήκες θα έφευγα.

   

  Επειδή ζούμε Ελλάδα και δε γνωρίζω πως αισθάνεσαι με το κυνήγι εργασίας και τη γενικότερη ανταπόκριση της ευρύτερης εργοδοσίας στο χώρο σου, δε θέλω να κατευθύνω την απόφασή σου, αλλά ο ρόλος σου και ο μισθός σου δε δικαιολογούν την υπογραφή ενός non-compete agreement. Γιατί πολύ απλά σε βάζει σε πολύ μειονεκτική θέση έναντι απόλυσης ή αποχώρησης, και δε σε αφήνει με μια καλή μπάνκα στην άκρη για τα 2 χρόνια έως τη λήξη του non-compete.

   

  Patended εξοπλισμός ορίζεται ο επιτυχημένα καταχωρημένος στο αντίστοιχο νομικό πλαίσιο.

  http://www.greeklawdigest.gr/component/k2/item/66-patents

  Αν δεν υπάρχει καταχώρηση πατέντας, δεν ανήκει δικαιωματικά σε κανέναν η χρήση ενός διαγνωστικού πολυμέτρου (γιατί κατά βάση για πολύμετρο μιλάμε, ότι έξτρα αισθητήρα, software και δυνατότητες να έχει). Από την άλλη, δύναται κάποιος να καταχωρήσει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο με Custom Modifications ως πατέντα τύπου Utility Mode, με ισχύ έως και 7 χρόνια, πληρώνοντας ετήσιο patent fee - αν ισχύει, αυτή η πληροφορία είναι δημόσια, και μπορεί να σου παραχωρηθεί κατόπιν αιτήματος.

   

  Για την προμήθεια οποιουδήποτε προϊόντος που υπάρχει στην κοινή αγορά, από εξειδικευμένα transistors έως περισσότερο ευρείας χρήσης, δε μπορεί να σου απαγορεύση κανείς την αγορά ή/και χρήση τους. 

   

   

   

 9. Στις 3/9/2020 στις 11:48 ΠΜ, ikonio είπε

  Ας παραθέσω μερικούς όρους από το έντυπο ώστε να συνεχίσουμε την κουβέντα. Συγκεκριμένα τα σημεία που θεωρώ υπερβολικά

  - Σε περίπτωση παραίτησης ή απόλυσης για δύο χρόνια υποχρεούμαι να μην εργαστώ σε ανταγωνιστική εταιρεία, ή ξεκινήσω κάτι δικό μου με παρεμφερές αντικείμενο σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από την έδρα της επιχείρησης που εργάζομαι αυτή τη στιγμή. Εδώ ποιός θα με εξασφαλίσει εμένα για τα δύο χρόνια "μετά"? Αν με διώξει αύριο το πρωί δηλαδή απαγορεύεται να κάνω την δουλειά την οποία γνωρίζω και έχω σπουδάσει και μάλιστα θα πρέπει να φύγω και από την πόλη;

  - Κάθε τεχνική διαδικασία στην οποία εκπαιδεύομαι αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας στην οποία εργάζομαι τώρα και σε περίπτωση που φύγω ή με διώξει όπως γράφτηκε πιο πάνω απαγορεύεται να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις αυτές ακόμα και αν παρέλθουν τα δύο χρόνια, σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία εργαστώ με παρεμφερές αντικείμενο. Ένα χοντροκομμένο παράδειγμα είναι ότι μου "έμαθαν" να αλλάζω λάδια σε έναν κινητήρα, από την τάπα του κάρτερ και άρα αν πάω σε άλλο συνεργείο δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη μέθοδο να αλλάζω λάδια. Και ναι κατά τη γνώμη τους αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία και γνώση της εταιρείας. Το ίδιο ισχύει και για τις διαδικασίες διάγνωσης βλαβών ΕΣΤΩ και αν τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι universal και δεν αποτελούν πατέντα της επιχείρησης, άσχετα εάν αυτός τα αναφέρει ως κάτι τέτοιο. 

  -  Φυσικά απαγορεύεται ρητά να αναφέρω οτιδήποτε σχετικό με την εργασία μου, δηλαδή που εργάζομαι, τι επισκευές κάνω, δεν μπορώ πχ να γράψω σε κάποιο φόρουμ σχετικό με την αυτοκίνηση τη γνώμη μου γιατί μπορεί να θεωρηθεί ότι μοιράζω εμπιστευτικές πληροφορίες ή/και ότι λειτουργώ αθέμιτα ως προς την επιχείρηση στην οποία εργάζομαι. Το αυτό ισχύει για φιλικές συζητήσεις ή συζητήσεις με την οικογένεια μου. 

  Να σημειώσω πριν προχωρήσω ότι η θέση μου είναι τεχνικός, δεν έρχομαι σε επαφή ούτε με το πελατολόγιο, ούτε με πελάτες πέραν από την περίπτωση που κάποιος πελάτης θα ζητήσει κάποια επιπλέον τεχνική πληροφορία. Δεν γνωρίζω δηλαδή κανένα προσωπικό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να διαρρεύσει και να δημιουργήσει κάποιο νομικό ζήτημα. Παρ όλα αυτά αναφέρεται ότι:

  - Ο υπάλληλος είναι υπεύθυνος για τη σωστή τήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και σε περίπτωση που παρατηρηθεί διαρροή πληροφοριών ο ιδιοκτήτης μπορεί να απαιτήσει αποζημίωση για κάθε παράβαση που θα εντοπίσει. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την περίπτωση που εντοπίσει πως κινήθηκες ανταγωνιστικά προς την επιχείρηση και απαιτεί εύλογη αποζημίωση της τάξης των 150.000 ευρώ ΓΙΑ ΚΑΘΕ παράβαση που εκείνος θεωρεί ότι έκανες. 

   

  Αυτοί δεν είναι όροι που αφορούν πατροπαράδοτα τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Πρόκειται για μια ειδική υποκατηγορία, ένα κλασσικό non-compete agreement.

  Συνήθως τα non-compete τα παίρνουν copy-paste από μεγάλες εταιρείες, που τα αναθέτουν σε υψηλόβαθμα στελέχη. 

  Αν για παράδειγμα ήσουν μεγαλο-δικηγόρος, και σου προσφέρονταν μια συνεργατική σχέση σε μια φίρμα, θα υπέγραφες ένα non-compete ώστε να μη πάρεις μαζί το πελατολόγιό σου αν απολυθείς ή φύγεις.

  Δεύτερο παράδειγμα, αν ήσουν μηχανικός/επιστήμονας/ερευνητής στο R&D μιας μεγάλης φίρμας, πάλι θα υπέγραφες ένα non-compete ώστε να μην έδινες πληροφορίες στον ανταγωνισμό σε περίπτωση αποχώρησης.

  Το catch εδώ είναι πως τα υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών που υπογράφουν non-compete agreements, είναι συνήθως (πολύ) υψηλόμισθα, και έχουν επιπρόσθετες παροχές σε ένα στενότερο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία τους (μεγάλα commissions, special billing rates, special bonuses, % επί των κερδών, share-holders).

  Οπότε η ερώτηση προς τον ίδιο σου τον εαυτό είναι σχετικά απλή: Δικαιολογεί η θέση σου, ο μισθός σου, οι παροχές σου, οι προοπτικές εξέλιξής σου, και η γενικότερη σχέση με την εταιρεία σου, την υπογραφή ενός non-compete? Αν η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική, προτείνεται να μη το υπογράψεις. Εσύ ξέρεις καλύτερα.

   

  p.s.

  Το να ακολουθήσεις μια φυσική διαδικασία πάνω σε ένα φυσικό αντικείμενο, δε παραβιάζει κανέναν νομικό όρο ανταγωνισμού ή δικαιωμάτων. Δε μπορεί να σε διώξει νομικά κανείς επειδή άνοιξες μια υπαρκτή τάπα και αφαίρεσες το περιεχόμενο ενός βυτίου. Κι εγώ γνωρίζω πως να αφαιρέσω λάδια απευθείας από κάρτερ, όπως και κάθε μηχανικός που αξίζει τα ρέστα του - πρόκειται για γνώση που μπορεί να αποκτηθεί ευρέως, έως και αυτοδίδακτα. Μπορούν να σε κυνηγίσουν μόνο αν χρησιμοποιήσεις patented εξοπλισμό, που τους ανήκει.

  Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούν να σε κυνηγήσουν, είναι εάν υπάρχει συμβολαιογραφημένη διαβίβαση δικαιώματα από τον κατασκευαστή προς την εταιρεία σου, πως μόνο αυτή μπορεί να πειράζει συγκεκριμένα μέρη ή/και με συγκεκριμένους τρόπους πάνω στα προϊόντα του κατασκευαστή. Χλωμό, αλλά δε μπορώ να γνωρίζω.

  • Like 1
 10. Αν ήταν αρνητικό το αποτέλεσμα ανοιχτού Dispute με την υπηρεσία PayPal, οι ενδεχόμενοι λόγοι δεν είναι παρά μόνο τρεις:

  1) Δε παρείχες αρκετά ή σωστά στοιχεία προς την ορθή έρευνα ή/και αντιμετώπιση της υπόθεσής σου από την υπηρεσία.

  2) Η υπηρεσία έλαβε αποδεικτικά στοιχεία που αντικρούουν τον οποιοδήποτε ισχυρισμό σου.

  3) Η συναλλαγή σου, ανήκει σε πλαίσιο που δε συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της υπηρεσίας (fraudulent cases, with existing precedent).

  Ολοένα και κάποιος θα μπορέσει να σε βοηθήσει να διερευνήσετε καλύτερα το τί έχει γίνει.

   

 11. Στις 26/8/2020 στις 11:34 ΠΜ, Despan είπε

  Γεια σας φιλαράκια!Κατεβαίνω Αθήνα για καμία εβδομάδα και θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ το κέντρο.Έχω ακούσει πολλά όμως...Ποιες περιοχές,οδοί,στενά κλπ θεωρούνται επικύνδυνα και γιατί;Τα Αναφιώτικα,η Ακρόπολη,η Πλάκα,το Θησείο συμπεριλαμβάνονται σε επικύνδυνες περιοχές;

  Για μια πυκνοκατοικημένη πόλη ~6.64 εκατομμυρίων, μια χαρά είναι η Αθήνα.

  Το κέντρο δε διέπουν ιδιαίτεροι περιορισμοί για λόγους επικινδυνότητας. Αυτό, όσο προσέχεις στα πλαίσια της κοινής λογικής.

  Ο μεγαλύτερός σου φόβος στο κέντρο είναι μη σε κλέψουν. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είσαι εύκολος στόχος (εμφανή και εύκολα προσβάσιμα πράγματα σε εξωτερικές τσέπες/τσάντες).

  Υπάρχουν πολλά αλάνια στο κέντρο που μπορούν να σου πάρουν κινητό ή πορτοφόλι, χωρίς να καταλάβεις καν ότι κάποιος βρέθηκε δίπλα σου. Ένα βράδυ (2+AM) καθόμασταν σε παγκάκι ακριβώς δίπλα από το συντριβάνι στην Πλατεία Συντάγματος, δεν υπήρχε ψυχή σε ακτίνα 200 μέτρων γύρω μας - νέκρα, και ένα ζευγάρι αστυνομικών στην Ερμού. Το κινητό μου έγινε καπνός μέσα σε δευτερόλεπτα, το είχα ακουμπήσει δίπλα μου και δε το πρόσεξα για το πολύ 10-15 δεύτερα. Δεν είδαμε να πλησιάζει κανείς, δεν υπήρχε ψυχή πουθενά, και όλος ο χώρος ανοιχτός. Χαλάλι του μάγκα.

  • Like 1
 12. 15 ώρες πριν, jmirko15 είπε

  Δεν βλέπω τον λόγο να "σέβεσαι" κάποια Χ εταιρεία, ειδικά όταν δεν σου παρέχει τίποτα τα τελευταία Υ χρόνια και απλώς σε milkάρει.

   

  Τον αποδεικνύεις σωστό όμως με αυτό το επιχείρημα, γιατί δεν έχει βάση.

  Και κατά κανόνα έχει δίκιο ο @jmirko15, αν και δεν ισχύει ιδιαίτερα η προϊοντική ακρίβεια της Intel. Oτιδήποτε δε παίρνει σχεδόν τζάμπα ή σε ευκαιρεία ο χαμηλόμισθος Έλληνας είναι εξ' ορισμού του μάπα, οπισθοδρομικό, ή μη άξιο προώθησης.

  Μια χαρά και ισχυρά (έως πανίσχυρα σε multi-threaded workloads) είναι τα νέα προϊόντα της AMD. Αλλά επί το πλείστον η συζήτηση που επικρατεί είναι άκυρη στην καλύτερη των περιπτώσεων. Δε σου χρωστάει 7 ή 5nm η Intel, αν θέλει να κάτσει στα 14nm ας το κάνει, εσύ πολύ απλά πάρε κάτι άλλο. Το να τίθεσαι εναντίων της σε κάνει να δείχνεις πως όντως θέλεις να μεταβεί γρήγορα για να την προτιμήσεις ξανά, για έναν λόγο που κανείς δεν επεξηγεί όμως.

  Έχω 2 συστήματα με i7 3770K σε Intel Z77 Extreme motherboards, που τα βρίσκεις πακέτο με 120-150 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης 16 ή 32GB DDR3 RAM), τα οποία καλύπτουν έως και 4Κ gaming με ανάλογη κάρτα γραφικών και πάνε σφαίρα. Θα μου πεις, εδώ ακριβώς φαίνεται πως η Intel δεν έχει δείξει σημαντική πρόοδο. Εγώ θα σου πω πως η Intel ήταν πολύ απλά μπροστά και τώρα την έχει φτάσει το gap που είχε δημιουργήσει. Το point είναι πως δεν έχει σημασία, αγοράζεις ότι σηκώνει το πορτοφόλι σου - δεν υπάρχει προϊόν που δε μπορεί να καλύψει καταναλωτικές ανάγκες σήμερα.

  Αν από την άλλη το πορτοφόλι κάποιου δε σηκώνει... μήπως να αλλάξει το focus από υποβολή σχολίων σε ανάγνωση βιβλίων?

  image.png.4b3a575b7b099ecabbcc901cc16675d8.png

  core_i9_10900k_gaming_performance-100842566-orig.jpg

  image.png.250d04bc68d6abc9758825411b437562.png

  image.png.a503b8af6ef9a812d80b3edd49832235.png

   

  • Like 1
  • Thanks 1
 13. 6 ώρες πριν, Arkin είπε

  Προφανως με τις υπερκοστολογημενες καρτες που βγαζει με το κερδος ανα καρτα να ειναι τεραστιο θα φτασει στην κορυφη. Με τον κοσμο που τα σκαει τι θα γινει. 

   

  Υπάρχουν 5 σημαντικά λάθη στο λογισμό σου.

  1) Το market segmentation της NVIDIA είναι πολυδιάστατο. Η consumer-retail αγορά, της δίνει λιγότερο από το 40% του ετήσιου turnover. Ξέχνα τις GTX/RTX/FutureTX κάρτες γραφικών στις οποίες έχεις πρόσβαση εσύ, και σκέψου professional large-scale systems με ελάχιστη αξία τα ~€ 40Κ, και μέγιστη αξία να φτάνει και 7ψήφια νούμερα.

  Πέρσι το Φεβρουάριο η NVIDIA εξαγόρασε τη Mellanox (InfiniBand Networks), με winning bid ενάντια στη Microsoft, και το 2010 η Oracle είχε επενδύσει $ 10Β στη Mellanox. Τα παραπάνω linked top-of-the-line συστήματα σε συνεργασία με την κατοχή των γρηγορότερων δικτυακών συσκευών στην επαγγελματική αγορά, την χαρακτηρίζουν ως το απόλυτο μονοπώλιο στη διάθεση οικοσυστημάτων που φέρουν εις πέρας τις δυσκολότερες σημερινές απαιτήσεις (Autonomous Driving, Neural Mapping, etc).

  Οπότε δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση περί του τι κάνει στο consumer market όταν η οικονομική δύναμή της είναι στο enterprise (Facebook, Google, Amazon, Formula 1, SpaceX, Starlink, NASA, OAK Ridge Laboratories, Dubai's Government, they all run on multi-million NVIDIA professional systems).

  2) Τίποτα δεν είναι υπερ-κοστολογημένο. Οι οικονομικοί αναλυτές της δε περιμένουν εμένα ή εσένα ώστε να διαθέσουν ένα προϊόν στην αγορά ακολουθώντας νόμους και κανόνες ανταγωνισμού και καταναλωτισμού, όπως και καθώς πρέπει εμπορικές πολιτικές. Το γεγονός ότι θέλεις να αγοράσεις μια 2080Ti και δε μπορείς, απευθύνεται σε δικό σου πρόβλημα και δεν απαρτίζει πρόβλημα κοστολόγησης του κατασκευαστή. Σε μια παρένθεση, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών μιας 2080Ti, δε χρειάζονται ούτε τη μισή.

  3) Δεν είναι πρόβλημα της NVIDIA το τι θα γίνει με τον κόσμο που τα σκάει, αλλά δικό μου και δικό σου. Για να έχει νόημα η ψήφος σου, πρέπει πρώτα να συμμερίζεσαι την παραπάνω πρόταση.

  4) Τίποτα δεν είναι προφανές, διότι δε γνωρίζει σχεδόν κανείς το εύρος τεχνολογικής αξίας που παρέχει το R&D της NVIDIA, και με τι απασχολείται το κάθε πλοκάμι της

  5) Το κέρδος ανά consumer-grade κάρτα είναι 25% πλέον R&D+Manufacturing+Logistics. Από οικονομικής άποψης, είναι ένα υγιέστατο και πολύ λογικό net margin. Φαίνεται ξεκάθαρα και στα annual/quarterly revenue reports.

   

  Δε υπάρχει χώρος σε κανένα νήμα ώστε να περιγράψει κανείς όλα τα σημεία στα οποία η NVIDIA βοηθάει δραματικά με τα τεχνολογικά της επιτεύγματα αυτή τη στιγμή. Είναι μια από τις λίγες εταιρείες που αξίζουν μεγάλο σεβασμό στο έργο τους και κινούν τον κόσμο επιθετικά μπροστά. 

   

  Bonus informational content:

  NVIDIA OEM GPU Accelerated Systems, ranging from $ 700K to $ 3M per configuration (also available from DDN, Dell.EMC, HPE, SuperMicro, Lenovo-IBM, PNY):

  https://www.purestorage.com/products/flashblade/ai-infrastructure.html

   

  image.png.29701c6743a6e6ea31ed72b40fb8cfb2.png

   

  Γιατί ο κόσμος δε στρέφεται μόνο γύρω από πράγματα στα οποία έχουμε πρόσβαση εμείς οι κοινοί θνητοί. Το Ελληνικό Δημόσιο ήδη επενδύει σε GPU Accelerated Servers σε πανεπιστήμια, και αυτά εντάσσουν εξειδικευμένες AI σπουδαστικές δομές στο πρόγραμμάν τους, ΕΛ.ΜΕ.ΠΕ., ΠΑ.ΠΙ. και Πάτρας θα είναι τα πρώτα. Για να ξέρετε τι να προτιμήσουν σήμερα τα παιδιά σας εφόσον δείχνουν ενδιαφέρον στην πληροφορική.

   

   

  • Like 9
  • Thanks 1
 14. 1 ώρα πριν, Looter είπε

  Μόνο και μόνο για λόγους prestige έπρεπε να κρατήσουν ένα υποτυπώδες δίκτυο. Δεν είναι δυνατόν να έχουν τόσο μεγάλη γκάμα σε φορητούς υπολογιστές και να μην έχουν δικά τους καταστήματα.

  Λαθος κίνηση που θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στις πωλήσεις της σειράς Surface.

   

  Λιγότερο από το 1% των πωλήσεων σε consumer grade hardware έρχεται από φυσικά καταστήματα.

  Σίγουρα λάθος κίνηση, δε ξέρουν τι τους γίνεται οι νεαροί εκεί στο MS Board of Directors!

 15. 12 ώρες πριν, Joshua21 είπε

  Αμέσως πρέπει να δηλώσεις τη ζημιά μόνο αν πρόκειται να ενεργοποιηθεί η μικτή.

  Πάντως πολύ λίγα σε χρέωσαν, εκτός βέβαια αν τα 90€ αφορούσαν ψευτοεπισκευή με μαρκαδόρο και γυάλισμα, και όχι βάψιμο.

  Σωστά, αν πρόκειται να ενεργοποιηθεί η μεικτή, η άμεση δήλωση είναι απαραίτητη.

  Η ενεργοποίηση της μεικτής όμως, συνήθως δε γίνεται για απλές εργασίες φανοποίας, εκτός αν δηλωθεί ατύχημα. Ολικό βάψιμο ή και βάψιμο πολλαπλών μερών ενός οχήματος δε θεωρείται "απλή" εργασία φανοποίας. Υπάρχουν διάφορες συνιστώσεις, πολλές φορές και ανά διαφορετικό όχημα.

  Είναι στην κρίση του καθενός το κατά πόσο "σοβαρή" ή "κοστοβόρα" είναι μια ζημιά ώστε να τη δηλώσει άμεσα ή όχι. Για την ακρίβεια, εμπεριέχονται οι περιπτώσεις στην πολιτική leasing.

  Αν δε διαθέτεις κλειστό/ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και το αυτοκίνητό σου αποκτήσει 1-2 μικρο-φθορές στο χρώμα λόγω τρίτων που δε προσέχουν, δε μπορείς να είσαι συνέχεια στο φανοποιείο. Και ένας προφυλακτήρας δεν έχει τρομερά μεγάλο κόστος επισκευής στο χρώμα του, ακόμη και σε pearl/metallic paint textures. 

  Οπότε τα € 90 μη σου πω ότι μου φάνηκαν και πολλά (χρέωση φανοποιείου, όχι ψευτοεπισκευής).

  Το συμπέρασμα είναι πως στην επιλογή του leasing, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να πληρώσεις την επιστροφή της κατάστασης του ενοικιασμένου οχήματος στην βέλτιστη δυνατή κατά την παράδοση. Είτε μέσω της AVIS, είτε μέσω κάποιου πιστοποιημένου 3ου.

  Ακόμη και η ίδια η AVIS θα σε ρωτήσει εάν θέλεις να αποδεχθείς τα ό,ποια κόστη επανόρθωσης σου δίνει στο πέρας του συμβολαίου, ή αν θα αναλάβεις τις εργασίες με δική σου οδό.

 16. Στις 18/6/2020 στις 10:18 ΠΜ, circadian είπε

  τι παίζει με αυτό; διάβαζα ότι επειδή έχεις την απαλλαγή στα 800+ ευρώ τα περισσότερα τα πληρώνεις από τσέπη και πρέπει να τα δηλώνεις και αμέσως

  και για το leasing τα ίδια λένε ότι οι περισσότεροι τα μεταχειρίζονται σαν νοικιάρικα και είναι χάλια.

   

  Δε χρειάζεται να δηλώσεις μικρο-φθορά αμέσως.

  Προσωπικά έχω περάσει από ένα Corsa, μια 118d, και τώρα μια A180.

  Πάρε για παράδειγμα μια πολύ μικρή γρατζουνιά που σου προκάλεσε τρίτος βγαίνωντας ενώ είσαι παρκαρισμένος. 

  Με τη λήξη του συμβολαίου (ή εάν θέλεις να την επιδιορθώσεις), η AVIS είναι υποχρεωμένη να περάσει το εκάστοτε τμήμα από φανοποιείο ώστε να το νοικιάσει ξανά - ή τουλάχιστον να σου πάρει το κόστος της επιδιόρθωσης. Σε κάθε αυτοκίνητο και για κάθε προφυλακτήρα με χρέωσε από 90€.

  Θα μπορούσα να τις είχα καλύψει με έναν μαρκαδόρο και δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να περνούσαν ποτέ παρατηρητέες.

   

  Από την άλλη, μου έσκασε το μπροστά δεξιά λάστιχο στη BMW (Pirelli P Zero), το αντικατέστησα με το κανονικό λάστιχο της ρεζέρβας, έβαλα ένα μεταχειρισμένο των 20€ στη ρεζέρβα, και δε μου παν λέξη.

 17. Βάλτο στο ίδιο ακριβώς path, όπου το βρίκες στο πρώτο PC.

  Αν δε λειτουργήσει, έχεις 2 πιθανολογίες/επιλογές:

  1) Σε νεότερη Windows έκδοση η εφαρμογή αποθηκεύει το Custom Dictionary σε διαφορετική τοποθεσία. Κάνε το copy-paste μέσα σε όλα τα paths που παραθέτει ο asmilon, και αν θέλεις σε οποιονδήποτε φάκελο (και υποφάκελο του) που φέρει όνομα "*proof*". Αν θέλεις το κάνεις copy-paste σε κάθε layer φακέλων εντός της Office/Word εφαρμογής στα paths %appdata% και %localappdata%, δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

  2) Για κάποιο λόγο η εφαρμογή δεν αναγνωρίζει αρχεία που εισήγαγες ο ίδιος, και μπορεί να οφείλετε σε πολλούς παράγοντες.


  Extras:

  Steps

  1. The custom.dic file is located in a hidden folder on your laptop. In order to see hidden folders, you need to enable that feature.
  2. Select Start|My Computer.
  3. Select Tools|Folder Options. This opens the Folder Options window. Select the View tab. Under the heading Files and Folders - Hidden Files and Folders, select "Show hidden files and folders."
  4. Select Apply.
  5. Identify the location of your custom.dic file by opening Word and selecting File|Options|Proofing.
  6. Select the Custom Dictionaries button.
  7. Click on the Add button and locate your Custom Dictionary (i.e. CUSTOM.DIC) file from your external storage devices.

   

  Extra manual pathing help:

   

  where-is-the-custom-dictionary-for-microsoft-word-located-00

   

  C:\Users\%username%\AppData\Roaming\Microsoft\UProof\CUSTOM.DIC

  %AppData%\Microsoft\UProof\CUSTOM.DIC

   

   

  p.s.

  Microsoft Proofing Tools need to be ENABLED (they are by default, in some rare cases they just fail to - mostly in pirated versions of either the OS or the App itself).

  • Like 1
 18. 2 ώρες πριν, nefos78 είπε

  τι να πρώτο πώ? το ότι βάζουν σε ένα τρυπάκι χρηματοκαταναλωτή ένα 7χρονο?Ας ξεκινήσω με αυτό...

   

  Υποθέτω πως μέχρι την ενηλικίωσή σου, οι κηδεμόνες σου απαγόρευαν δια ροπάλου την κατοχή και διαχείρηση χρημάτων. Δε σου δόθηκε ποτέ Χ ποσό στα χέρια σου, και δεν αγόρασες ποτέ ένα παγωτό ολομόναχος. Γιατί άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

  Ίσα ίσα, θα σταματήσει το ρητό και η περαιτέρω δικαιολογία περί της υποτιθέμενης τάσης κακοδιαχείρισης πλαστικού χρήματος, "επειδή δεν αποτελεί φυσικό αντικείμενο που εξαφανίζεται από την κατοχή σου". Γιατί μια δικαιολογία είναι πάντα ευκολότερη από την αποδοχή μετριότητας, ή ανικανότητας.

  Το γεγονός ότι προωθείται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και του διαδικτύου σε μικρά παιδιά, είναι καθαρά θέμα παιδείας, η οποία ξεκινάει από την οικογένεια και μόνο. Αν το μικρό παιδί κάποιου είναι κολλημένο σε μια οθόνη, η τελευταία κατηγορία ανήκει στην κοινωνία, και η πρώτη, αμεσότερη, και πιο βαριά, στους γονείς του. 

  Και κάπου εδώ ξεκινά η καραμέλα περί peer pressure, τι θα κάνω αν το παιδί μου ζηλεύει γιατί ολόκληρος ο κύκλος του το έχει, μπλα μπλα, αλλά δε θα επεκταθώ διότι είναι ευρέως διαπιστευμένο πως κανένας μας δε πράττει υπό του βέλτιστου.

  Φτάνει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό πως "το βέλτιστο" έρχεται σε πολλές, διαφορετικές κλίμακες ανά πρόσωπο.

  • Like 2
 19. 7 ώρες πριν, neosstoforum είπε

  Καταρχάς η Seagate θεωρώ ότι είναι ανώτερη από τη Toshiba. Και επίσης, το ότι ένας δίσκος είναι μεγαλύτερος σε χωρητικότητα δεν σημαίνει αποκλειστικά ότι είναι και καλύτερος. Για παράδειγμα, αν είναι να χρησιμοποιήσω μόνο τα 500GB, γιατί να δώσω 10 ευρώ παραπάνω για τα υπόλοιπα 500 που δεν θα χρησιμοποιήσω; 

   

  Blog-Q1-2019-Quarterly-Chart.png

   

  Blog-Q1-2019-Lifetime.png

   

  +

  Το επιχείρημα πως με ένα ~10% παραπάνω της αξίας του 500άρι παίρνεις 1TB είναι πολύ ορθό επίσης,  άσχετα αν δε το χρειάζεσαι. Οι ανάγκες  σε αποθηκευτικό χώρο  στην εποχή  μας είναι εκθετικά αυξανόμενες, εκτός αν έχεις πολύ συγκεκριμένο πλάνο ζωής, σε απόσταση από την τεχνολογία, για τα επόμενα χρόνια.

 20. 9 ώρες πριν, kinhthra είπε

  Επιτέλους κάτι καλό νέο. 

  Μα κάτι δεν κατάλαβα τα λεφτά ήταν μόνο για λογισμικό ή για εξοπλισμό; 

   

  Αποκλειστικά Microsoft Licensing.

 21. 3 ώρες πριν, deafman είπε

  Οκ σε καποια νουμερα φαινεται αλλα θυμαμαι στο world of tanks που ημουν απλα μετριος να μου καθονται μερικα τυχερα και αμεσως επεφτε report απο τους απεναντι οτι cheatαρω. Δε μπορει να πατας σε τετοια στοιχεια για να βρεις cheaters. Οταν εριξα καταλαθος εναν απεναντι μολις αρχισε το game θα επρεπε να με διωξουν για παντα με αυτη τη λογικη. Αλλα γινονται κ αυτα 

   

  Σου ξεφεύγει το γεγονός ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (αλγόριθμος) που βασίζεται σε νούμερα και "κοινή λογική" δεν αποφασίζει με μεμονομένες περιπτώσεις, αλλά με την επικράτειά τους. Δε θα σε διώξει κανένας για τα τυχερά σου, θα σε διώξει αν τα τυχερά σου είναι πολύ τακτικά και ανθρωπίνως αδύνατα σε αριθμό εμφάνισης. Πάντα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης, δεν είναι χαζός κανένας σωστός επαγγελματίας.

   

  Σκέψου το αλλιώς. Αν σε δω να σπας ένα τζάμι αυτοκινήτου και να μπαίνεις μέσα, η πρώτη μου σκέψη θα είναι ότι το κλέβεις. Αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι δικό σου, και να συμβαίνει κάτι που δε γνωρίζω. Ανεβάζω ένα Red Flag λόγω του συμβάντος, αλλά δε μπορώ ακόμη να σε κρίνω, έχω λίγες πληροφορίες. 

  Όταν σε δω να σπας 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, κ.ο.κ. αυτοκίνητο, και αν σε δω παράλληλα να σηκώνεις κ άλλες κόκκινες σημαίες (π.χ. είδηση πως ένα από αυτά τα αυτοκίνητα κλάπηκε), υπάρχει σε κάθε περίπτωση ένα σύνολο προϋποθέσεων που σε κατηγοριοποιεί ως κλέφτη εάν προκύψουν αληθής.

   

  Αυτός ο ειρμός ισχύει για οτιδήποτε. Από το πως κρίνεις έναν άνθρωπο έως πως κρίνεις μια κατάσταση. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα λήψης αποφάσεων. Βλέπει, μελετά, και κρίνει με βάση διακριτές γραμμές που μπορούν να ορισθούν από έναν ή πολλούς διαχειριστές αυτού.

   

  Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η διεκπεραίωση ενός τέτοιου συστήματος. Το πρόβλημα εδώ είναι καθαρά οικονομικό, και έχει άμεση σχέση με το χαρακτήρα της κατασκευάστριας.

  Για όσο καιρό το forecasting, γενικότερα όλες οι οικονομικές προβλέψεις της Activision-Blizzard, έχουν κατηφορική οδό με την υλοποίηση Χ ή Ψ λύσης, για τόσο καιρό δεν θα δεις την Χ ή Ψ λύση ζωντανά. Αν προβλέπεται πως θα χαθούν ή θα χάνονται χρήματα με την ενσωμάτωση anti-cheat, δε θα πάρει το πράσινο φως. Ακόμη και υπό συνθήκες πίεσης από το αγοραστικό κοινό. Business as usual.

   

  Τέλος, κάθε αυτοματοποιημένη λύση έχει και παράπλευρες απώλειες. Υπάρχει ένα ποσοστό ταλαντούχων ανθρώπων σε οτιδήποτε αυτοί κάνουν, οι οποίοι διαπρέπουν χωρίς βοηθήματα. Είτε είναι το 1% ενός συνόλου, είτε το 0.5%, είτε το 0.1%, είτε λιγότερο. Με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αποκλεισμού, αυτοί χάνουν το δικαίωμά τους στο να είναι οι καλύτεροι.

  • Like 2
  • Thanks 1
 22. 1 ώρα πριν, Astronautis είπε

  Χριστός Ανέστη,  χρόνια πολλά σε όλους. 

  Καλό το αέριο αλλά το Πάσχα θέλει κάρβουνα. 18 κιλά αρνί + κοκορέτσι + σπληναντερο + 2 κιλά μπριζόλες για κάτι γεροντακια δίπλα που κλείστηκαν μέσα λόγω κορωνοιου . 

  Ένα από τα καλά της επαρχίας είναι ότι υπάρχουν ακόμη αυλές και περιβόλια.

  Γυρίζοντας σιγά σιγά στην καθημερινή ρουτίνα και το αέριο, θα ήθελα να ρωτήσω όσους έχουν weber τι κάνουν με το ταψακι στο λιποσυλλεκτη: αγοράζετε γνήσια ταψακια στην εξωφρενική τιμή της Weber ή έχετε βρει κάπου αλουμινένια ταψιά; Κοίταξα στο Σκλαβενίτη αλλά δεν είχε κάτι που να ταιριάζει στο μέγεθος. Είτε πολύ μικρά είτε μεγαλύτερα από το συλλέκτη. 

  Ερώτηση 2: τα ψάρια ψήνονται κατευθείαν πάνω στο μαντέμι; Η να βάλω σχάρα ανοξείδωτη; Φοβάμαι να.μην κολλήσουν και δεν μπορώ να τα γυρίσω

  Χρόνια Πολλά Αστροναύτη, παρομοίως, με υγεία.

  Στη δική μου βάζω αλουμινένια ταψάκια. Σαν καινούργιος είναι ο λιποσυλλέκτης. 

  Σε ότι αφορά τα ψάρια, σαφώς και μπορείς να τα ψήσεις στο μαντέμι. Προσωπικά έχω σχάρα και μου αρέσουν εκεί, για τους παρακάτω λόγους:

  - Μπορώ να προσθέσω wood chunks ή μια ξύλινη τάβλα στο γύρισμα και να καπνίσω το ψάρι πιο εύκολα.

  - Αν η σχάρα κλείνει από πάνω, τα γυρίζω δίχως κόπο. Έχω μια DIY η οποία κλείνει.

  - Grill marks. Με τη μεγαλύτερη επιφάνεια του ψαριού να κρέμεται, δε βράζει στο ζουμί και τη μαρινάδα του. 

  Με καθαρή ψησταριά, αν την προθερμάνεις καλά, και αν αφήσεις το ψάρι να πάρει ambient θερμοκρασία πριν το ψήσεις, στα 5 λεπτάκια που θα το γυρίσεις δε θα κολλήσει.

  Επίσης, αν το μαρινάρεις, μη το αφήσεις να κάτσει για παραπάνω από 2-3 ωρίτσες. Το ψαχνό του είναι ευαίσθητο και αν ποτίσει αρκετά, θα αποκτήσει κακή υφή πέρα από το ότι είναι επιρρεπή στο να κολλήσει.

  Και με κλειστή την ψησταριά, η δεύτερη όψη θέλει λιγότερο χρόνο από την πρώτη μιας και ήδη ψήνεται. Συνήθως γυρνάς το ψάρι μια φορά. Όσες παραπάνω φορές το γυρνάς, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να κολλήσει.

  Τον σολομό προσωπικά δε τον γυρνάω. Skin down μόνο.

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.