Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

nske

Moderator ε.α
 • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

  2.951
 • ΜΕΛΟΣ

 • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Αναρτήσεις από nske

 1. Είναι βλαβερό το ηλεκτρονικό τσιγάρο ; σίγουρα... Είναι καλύτερο από το κανονικό τσιγάρο ; με μια πρώτη ματιά ναι αλλά είναι νωρίς ακόμα μιας και είναι ακόμα σε "πειραματική φάση" ( ναι φανταστείτε ποιοι είναι τα πειραματόζωα ) .

  Είναι δικαίωμα του καθενός βέβαια να  νομίζει ότι επειδή το γύρισε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να κοιμάται ασφαλής.

   

  Το "ηλεκτρονικό τσιγάρο" (κακός, μαρκετίστικος όρος κατ' εμέ) δεν είναι ένα πράγμα. Αν κάποιος ατμίσει σκέτη φυτική γλυκερίνη π.χ., δε μπορεί κάποιος ειδικός να διανοηθεί με ποιο τρόπο θα μπορούσε να είναι επιβλαβές -υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν-. Αν ατμίσει έτοιμα κινέζικα υγρά που δεν έχουν εργαστηριακή πιστοποίηση, μπορεί να έχουν πράγματι ουσίες καρκινογόνες ή με διαφορετικό τρόπο επικίνδυνες -και μάλιστα μία από τις πρώτες στρατευμένες μελέτες επέλεξε τέτοια υγρά και βρήκε πολλές καρκινογόνες ουσίες.

   

  Ο πιο σημαντικός παράγοντας που συνδέει το κάπνισμα με τους θανάτους είναι μακράν η ύπαρξη καύσης και καπνού -όλοι οι ειδικοί συμφωνούν γι αυτό. Επίσης μετρώνται άμεσα αρνητικά συμπτώματα σε έναν καπνιστή, από την πρώτη εβδομάδα καπνίσματος. Ο Δρ. Φαρσαλινός έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνιες μελέτες σε ατμιστές, επί διάρκεια μηνών και δεν παρατήρησε κάτι ανησυχητικό. Επίσης διεξήγε έρευνα πάνω στο παθητικό άτμισμα και βρήκε ότι τα ποσοστά της νικοτίνης που απελευθερώνονται δε μπορούν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στον παθητικό ατμιστή.

   

  Δε λέω ότι αποκλείεται να βρεθεί κάτι διαφορετικό στο μέλλον, αλλά θα είναι τεράστια έκπληξη αν ξαφνικά βρεθεί ένας παράγοντας που διέφυγε από όλους τους ερευνητές μέχρι στιγμής το οποίο να βρει το άτμισμα πιο βλαβερό από το κάπνισμα, ανεξαρτήτως υγρών.

   

  Το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνώ με τον Kifinas: πρέπει να υπάρχει κανονικοποίηση και υποχρεωτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα υγρά που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε να μην είναι εύκολο κάποιος να βάλει έτοιμα υγρά ή συμπυκνωμένες γεύσεις (τα άλλα συστατικά για DIY δεν έχουν variance ούτως ή άλλως) που να απελευθερώνουν ακατάλληλες ουσίες. Τα επώνυμα υγρά και συγκεντρώματα γεύσεων που κυκλοφορούν έχουν τέτοιες πιστοποιήσεις.

   

  με μια πολύ γρήγορη ανάγνωση του topic δεν βρήκα καμία αναφορά σε επιστιμονικές έρευνες για αυτό σας παραπέμπω σε κάποιες πολύ σοβαρες έρευνες 

   

  http://www.ecigarette-research.com/web/index.php

   

  http://www.urbanvapers.com/index.php/el/blog/blog-news/blog-news-health-and-sience

   

  και αν τα παραπάνω τα προσπεράσετε, δείτε τι λέει το Public Health England press office (κρατική υπηρεσία υγειας της αγγλίας) 

   

  https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review%20

   

  Μπράβο σου που τις ανέφερες, δημοσίευσα κάποιες παραπομπές κι εγώ και κάποιοι άλλοι νωρίτερα αλλά θάφτηκαν

   

  Έρευνες του Δρ. Φαρσαλινού (από τους ελάχιστους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί πραγματικά με το θέμα διεθνώς, είμαστε τυχεροί που τον έχουμε) και άλλων, έχουν δείξει ότι το άτμισμα, λόγω της φύσης τους ατμού, δεν αυξάνει τη συγκέντρωση ουσιών στον αέρα σε βαθμό που να μπορεί να έχει κάποια επίδραση (ref.

  1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021967315010821

  2. http://www.mdpi.com/1660-4601/11/11/11177/htm

  3. http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2015/226-sp

  4. http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2014/184-passive-vape). 

   

   

  Εγώ πάντως το έχω σκεφτεί σοβαρά να πάω δίπλα σε καπνιστές συμβατικού ή ηλεκτρονικού τσιγάρου (σε κλειστό χώρο) και να αρχίσω να κλ@νω ασύστολα. Θέλω να δω το επιχείρημα τους γιατί δεν πρέπει να το κάνω....

  Το μόνο πρόβλημα υπάρχει στην υλοποίηση (πως το κάνεις ασύστολα :-D).

  Το να το κάνεις ασύστολα είναι μικρότερο πρόβλημα συγκριτικά με το να καταφέρεις να το κάνεις με άρωμα βανίλιας/φράουλας/καραμέλας.

  • Like 1
 2. Και καταλαβαίνεις και εσύ ότι μπορεί να βάζει μέσα ο καθένας ότι γουστάρει με ευκολία. Επίσης καταλαβαίνεις ότι οι πολίτες πρέπει να υπακούν στους νόμους και όχι να τους τεντώνουν κατά βούληση.

   

  Δε συμβούλεψα να βάλει κάποιος ό,τι θέλει, αλλά να βάλει πράγματα που έχουν πιστοποιηθεί για κατανάλωση. Κάποιος που θα ακολουθήσει τη συμβουλή μου, μια χαρά νόμιμος είναι και θα είναι, απλά θα γλυτώσει χρήματα -το οποίο για κάποιο λόγο φαίνεται να σε ενοχλεί.

 3. Μια χαρά ξέρω μοντεράτορα, αλλά και πάλι δεν έχει σημασία τι λέω εγώ. Σημασία έχει τι λένε οι νόμοι. Σημασία έχει τι λένε κάποιοι σαν και εσένα που γράφουν τους νόμους κανονικά. Σημασία έχει ότι ο καθένας θα μπορεί να βάζει μέσα ότι γουστάρει και να λέει ότι ο νόμος είναι λάθος και όχι αυτός. Η νομοθεσία το εντάσσει κάπου. Ούτε οι πονηροί, ούτε οι αδαείς. Επειδή λοιπόν οι πονηροί είναι τύποι σαν και σένα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ προτείνω φωνάζοντας.

  Αφού ξέρεις, τότε καταλαβαίνεις ότι όλα τα υλικά που αναφέρω κυκλοφορούσαν και θα κυκλοφορούν νόμιμα, ακόμα και με τη συγκεκριμένη οδηγία. Απλά ένα από αυτά σε (πολύ) μικρότερη συσκευασία...

 4. Σημασία δεν έχει τι υποστηρίζω εγώ. Το πρόβλημα στο ηλεκτρονικό είναι ότι ο καθένας το εντάσσει όπου νομίζει. Αλλού είναι απαγορευμένο, αλλού ρυθμίζονται μόνο τα υγρά με νικοτίνη, αλλού δεν ρυθμίζεται τίποτα , αλλού το χαρακτηρίζουν προϊόν καπνού και αλλού φαρμακευτικό. Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια θα μπει ένας μπούσουλας.

   

  Η επιστημονική κοινότητα διαφωνεί σε παρά πολλά θέματα ως προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Όλοι όμως συμφωνούν στο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

   

  Φυσικά και πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών προκαταβολικά. Όταν όμως διαβάζω να δίνεις συμβουλές για το πως θα φτιάχνει ο άλλος σπιτική συνταγή για το αεροζόλ του για να αποφύγει τους νόμους, τότε προφανώς και θα φωνάξω ότι πρέπει να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε δημόσιους χώρους. Στο σπίτι σου βάλε ότι θέλεις στο στόμα σου.

  Το πρόβλημα είναι ότι δε ξέρεις καν τι είναι αυτό που φωνάζεις ότι πρέπει να απαγορευτεί, δε ξέρεις τι περιορισμούς ακριβώς θέτει η οδηγία αλλά όμως χαίρεσαι που θα υπάρξουν, δε σε νοιάζει ότι το μόνο από αυτά τα υλικά που παρέθεσα που δεν καταναλώνεις ευχαρίστως σε φαγητά και αναψυκτικά είναι προαιρετικό για το άτμισμα, αλλά καταδικάζεις την κατανάλωσή τους με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχεις συνηθίσει. Επίσης προσπερνάς τις μετρήσεις και τα συμπεράσματα πιο ειδικών για το κατά πόσο υφίσταται "παθητικό άτμισμα".

   

  Απλά επαναλαμβάνεις ότι θέλεις να απαγορευτεί γιατί φοβάσαι μήπως έχει άγνωστες συνέπειες, οι οποίες όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες είναι απίθανο να είναι εφαρμόσιμες παθητικά.

   

  Όσο για τη σύγχυση που αναφέρεις, μόνο οι αδαείς ή οι πονηροί το εντάσσουν στα προϊόντα καπνού ή στα φαρμακευτικά είδη. Ούτε το ένα είναι ούτε το άλλο.

   

  Αυτός που κάνει στριφτό ας βάζει μέσα ότι θέλει. Δικαίωμα του είναι. Όμως θα το κάνει υποχρεωτικά στο σπίτι του.

  Μπορεί να το κάνει νόμιμα και σε δημόσιους χώρους που δεν είναι κλειστοί.

   

   

  Τους κανονισμούς της ΕΕ που ψηφίστηκαν στο τέλος του '15.

   

  Ένα από τα πολλά σημεία αυτής της οδηγίας, αφορά στον περιορισμό της διανομής νικοτινούχων υγρών σε μέγεθος δοχείου μεγαλύτερο από 10ml. Αυτό είναι ένας ανόητος περιορισμός που δεν πετυχαίνει τίποτε άλλο πέρα από το να αυξήσει το κόστος κατακόρυφα -και βέβαια θα δώσει την ευκαιρία σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους φορολόγησης. Δε βλέπω γιατί να μη δώσω μια συμβουλή που και θα οδηγήσει στο να γλυτώσει κάποιος χρήματα και στο να γνωρίζει τι καταναλώνει όταν ατμίζει.

 5. Μου αρέσει που το επιχείρημα είναι ενημερωθείτε την στιγμή που ακόμα γίνονται μελέτες.

  Μου αρέσει που ανεβαίνουν βίντεο με καθαρά φίλτρα μετά το άτμισμα. Ε, βάλτε στα πνευμόνια σας και χλωρίνη να ασπρίσουν ακόμα περισσότερο.

  Το άτμισμα δεν έπρεπε να επιτραπεί ελαφρά την ψυχή σε δημόσιους χώρους. Έπρεπε να περάσουν πρώτα δεκαετίες μελετών. Αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να το καταλάβει αυτός που μέχρι χθες κάπνιζε δίπλα στα παιδιά του. Φυσικά δεν μιλάω για τον κακόμοιρο που δεν μπορεί να σηκωθεί από το γραφείο και χτυπάει δυο αναπνοές στα γρήγορα αλλά για τον μάγκα που το δημιουργεί ομίχλη εσωτερικού χώρου και γουστάρει και από πάνω.

  Δεν επιτράπηκε το άτμισμα συγκεκριμένα, όπως δεν επιτράπηκαν και τα τατουάζ ή τα σκουλαρίκια. Δεν υπήρχε καμία ανάγκη να επιτραπεί από τη στιγμή που δεν έχει καμία σχέση με το κάπνισμα, οπότε προφανώς δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στην απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του καπνίσματος στις διατυπώσεις νόμων που ξέρω είναι ο καπνός, ως προϊόν καύσης. Ούτε το ένα ούτε το άλλο υπάρχει στο άτμισμα.

   

  Μην ξεχνάμε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος υπήρξε μόνο αφότου αποδείχτηκε ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες κάποιων παθήσεων (και μάλιστα με τεράστια καθυστέρηση).

   

  Έρευνες του Δρ. Φαρσαλινού (από τους ελάχιστους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί πραγματικά με το θέμα διεθνώς, είμαστε τυχεροί που τον έχουμε) και άλλων, έχουν δείξει ότι το άτμισμα, λόγω της φύσης τους ατμού, δεν αυξάνει τη συγκέντρωση ουσιών στον αέρα σε βαθμό που να μπορεί να έχει κάποια επίδραση (ref.

  1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021967315010821

  2. http://www.mdpi.com/1660-4601/11/11/11177/htm

  3. http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2015/226-sp

  4. http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2014/184-passive-vape

  )

   

  Υποστηρίζεις ότι πρέπει να απαγορεύονται προληπτικά πράγματα χωρίς στοιχεία για την επικινδυνότητά τους;

   

  O ατμός που εκπνέεις από το άτμισμα περιέχει νικοτίνη, η οποία είναι επιβλαβής. Αυτό και μόνο αρκεί.

  1. Η παρουσία της νικοτίνης δεν είναι απαραίτητη στη βάση

  2. Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι ο ατμός που εκπνέεται από το άτμισμα δεν περιέχει αρκετή νικοτίνη για να έχει κάποια επίδραση στους γύρω link.

  3. Ο λόγος για τον οποίο το κάπνισμα σχετίζεται με τις παθήσεις που σχετίζεται δεν είναι η νικοτίνη.

   

  Να στοκάρουμε υγρά δηλαδή εεε

   
  Αν θέλεις να πειραματιστείς και να γλυτώσεις αρκετά  χρήματα στην πορεία, σκέψου το DIY (do it yourself) -δυστυχώς θα είναι η μόνη πρακτική/οικονομική λύση αν ενσωματωθούν όλες οι οδηγίες της ΕΕ με τη χειρότερη ερμηνεία τους. Προπυλενογλυκόλη με μεγάλη περιεκτικότητα νικοτίνης (7.2%) στην κατάψυξη είναι το καλύτερο. Μπορείς να τη βρεις με 50-80 ευρώ το λίτρο, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα είναι διαθέσιμη και μετά την ψήφιση του νόμου στα επιμερους κράτη (εξαρτάται αν μπορεί να υποστηριχθεί ότι έχει και άλλες χρήσεις). Η κυκλοφορία στα υπόλοιπα υλικά δε μπορούν να περιοριστεί, θα είναι πάντα διαθέσιμα και πάμφθηνα. Αραιώνοντας τη νικοτίνη σε φυσιολογικά επίπεδα (12-18mg), το κόστος έρχεται γύρω στα τα 10-15 ευρώ το λίτρο. Αν ατμίζεις 5ml την ημέρα, 1 μόλις λίτρο συγκεντρωμένης νικοτίνης μπορεί να σε φτάσει για 1600 ημέρες ή και παραπάνω  :)
   

   

  Το ότι ας πούμε στην Μεγάλη Βρετανία γίνεται αγώνας να κόψουν το τσιγάρο οι καπνιστές και να αρχίσουν το ηλεκτρονικό (αφού δεν μπορούν να το κόψουν τελείως), δεν μας λέει τίποτα έτσι?

   

  Ενώ η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει δείξει απροθυμία να νομοθετήσει κατά (αντίθετα με την γειτονική Ουαλία), δυστυχώς η καθημερινότητα είναι στην πράξη διαφορετική -και πιο περιοριστική απ'ότι στην Ελλάδα.

  Στις περισσότερες pubs δεν επιτρέπουν το άτμισμα, σε όλους τους σταθμούς  τρένων στο Λονδίνο και σε σχεδόν όλους των άλλων πόλεων επίσης δεν επιτρέπεται (ακόμα και στους υπαίθριους!), σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια από Αυγ 2015, στα περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα επίσης, κ.ο.κ. Έχει ενοχοποιηθεί τόσο το κάπνισμα που υπάρχει μία αρνητικότητα και για το άτμισμα, με μόνη ομοιότητα την οπτική.

   

   

  Παντως ειναι απιστευτο οτι καποιοι δεν μπορουν να καταλαβουν οτι οσοι δεν ειναι εξαρτημενοι απο την νικοτινη με τον ενα ή τον αλλο τροπο τους ενοχλουν και οι δυο. Το ηλεκτρονικο ειναι λιγοτερο ενοχλητικο αλλα δεν ειναι και ευχαριστο. καντε ηλεκτρονικο τσιγαρο γιατι δεν εχει πολλες επιβλαβεις ουσιες και για εσας ειναι λιγοτερο επιβλαβες αλλα οχι σε κλειστους χωρους. Εκει οι κανονες θα πρεπει να ειναι ιδιοι

   

  Δηλαδή αν κάποιος ατμίζει γλυκερίνη χωρίς νικοτίνη δε σε ενοχλεί; Το ότι οι έρευνες λένε ότι δεν παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση νικοτίνης στον οργανισμό του παθητικού ατμιστή δεν σε ενδιαφέρει;

   

  Ακόμη κι έτσι, δεν είναι καθόλου απαραίτητη η νικοτίνη για την απολαυστική επίδραση, ειδικά σε μεγάλη ισχή ατμίσματος (50+ W). Δυστυχώς νομίζω ότι ο νούμερο ένας παράγοντας της ενόχλησης είναι το οπτικό ερέθισμα, το οποίο έχει στιγματιστεί από το κάπνισμα και τις παρενέργειές του.

   

  Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, αλλιώς θα έπρεπε να απαγορεύονται δια νόμου όλες οι ενοχλητικές συνήθειες: οσμηρά φαγητά σε τρένα και λεωφορεία, απλησιά, δυνατές συνομιλίες, μηχανάκια, μπλουζάκια με ηλίθιες ατάκες κ.ο.κ.

   

  Πιο σημαντικό θέμα για μένα από το αν θα απαγορευτεί ή όχι το άτμισμα σε δημόσιους χώρους είναι ότι σα να υπάρχει μια τρομακτική (για μένα) σύγχυση ως προς το με τι λογική πρέπει να απαγορεύεται κάτι δια νόμου. Δεν (πρέπει να) απαγορεύεται προληπτικά αν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ενέχει κινδύνους. Δεν χρειάζεται να αρέσει σε κάποιον το άτμισμα για να σκεφτεί πόσο επικίνδυνο θα ήταν το αντίθετο.

   

  Επίσης προφανώς και όταν μιλάμε για απαγόρευση, πρέπει να εξεταστεί αποκλειστικά η επίδραση στους γύρω κατά την εκπνοή του ατμού, όσες μελέτες έχω δει υποστηρίζουν ότι η συγκέντρωση στον αέρα είναι υπερβολικά μικρή. Γιατί παρατηρώ σε μερικές απαντήσεις μια βολική ταυτοποίηση των δύο πραγμάτων: Αν μιλήσουμε για τις πιθανές συνέπειες στον ίδιο τον ατμιστή, γιατί να μην μιλήσουμε και για τις συνέπειες της ζάχαρης ή των κορεσμένων λιπαρών που είναι σαφώς λιγότερο "ενδεχόμενες".

   

  Τώρα για κάποιες άλλες αναφορές που έγιναν σχετικά με το "πόσες άγνωστες χημικές ουσίες έχει μέσα".

   

  Όπως και πολλοί, φτιάχνω μόνος μου τα υγρά. Είναι ασύγκριτα πιο απλό απ' οτι μπορεί να υποθέσει κάποιος που δεν ξέρει:

   

  • Φυτική γλυκερίνη - ασφαλής και ευρέως χρησιμοποιημένη σε φαγητά,
  • Προπυλενογλυκόλη -επίσης ασφαλής και ευρέως χρησιμοποιημένη σε φαγητά
  • Νικοτίνη (προαιρετικά). Δεν έχει βρεθεί να συνδέεται με τον καρκίνο σε πραγματικές συνθήκες, είναι δηλητήριο μόνο σε μεγάλες ποσότητες (όπως και το αλκοόλ), αυξάνει την πίεση και συνεπώς ακόμη και σε μη τοξική συγκέντρωση (αλλά σαφώς μεγαλύτερη από τα επίπεδα που παρατηρούνται κατά το παθητικό άτμισμα) μπορεί να είναι επικίνδυνη σε άτομα με σχετικές παθήσεις.
  • Συγκεντρωμένο άρωμα. Όλες οι γνωστές μάρκες (flavorart, Perfumer's Apprentice, κλπ) συνοδεύονται από εργαστηριακό έλεγχο καταλληλότητας για χρήση σε φαγητό.

   

  Από τα παραπάνω μόνο τουλάχιστον ένα από τα 2 πρώτα είναι απαραίτητο, όλα τα άλλα είναι προαιρετικά.

   

  Εντός του θέματος, πιστεύω ότι είναι λάθος να απαγορευτεί η χρήση σε οποιοδήποτε χώρο, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία επικινδυνότητας της παθητικής χρήσης. Ούτως η άλλως ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην το επιτρέψει, μαζί με άλλες ενδεχομένως ενοχλητικές συμπεριφορές, και ούτως ή άλλως κατά κανόνα το κάνει, στην περίπτωση των αεροπλάνων. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πετάξατε σε αεροπλάνο-ντουμάνι στον ατμό; Δεν απαγορεύεται δια νόμου, απαγορεύεται από τον κανονισμό της εταιρίας, κι αυτό δε βλέπω πώς μπορεί να μην είναι αρκετό ακόμα και για τους πιο πωρωμένους.

  • Like 4
 6. Ή, αν δεν έχεις ήδη ενεργή σύνδεση για να δεις attenuation -ή υποψιάζεσαι άλλου είδους πρόβλημα που το επηρεάζει-, http://www.adslgr.com/features/map/

   

  παίρνεις τη διεύθυνση από εδώ και βλέπεις κατά προσέγγιση την απόσταση από το google maps.

 7. Όπως και οτιδήποτε άλλο ορίζεις στον κώδικα, έχει εφαρμογή μόνο στο συγκεκριμένο execution environment, το οποίο δημιουργείται και καταστρέφεται κάθε φορά που εκτελείς κάτι, αποκλειστικά γι' αυτό που εκτελείς.

   

  Ο php-fpm daemon τρέχει instances της php με βάση τις ρυθμίσεις που έχεις στο php.ini, οπότε αν δεν κάνεις include ή require_once ή κάτι αντίστοιχο, πρέπει να το ορίζεις σε κάθε αρχείο, μιας που οταν χτυπήσεις ένα αρχείο, θα τρέξει σε χωριστό instance (με όλα τα αρχεία που ξεκινούν να συνδέονται από αυτό). Στην πράξη βέβαια λογικά θα έχεις κάποιο βασικό αρχείο που γίνεται include παντού, έμμεσα ή άμεσα, για να ορίζεις και άλλα πράγματα που συνήθως χρειάζεσαι να είναι διαθέσιμα, όπως τα connection details της βάσης.

   

  Αν χρησιμοποιείς apache και mod_php, μπορείς να το ορίσεις και μέσω .htaccess, με την php_value setting_name, αλλά είναι κακή ιδέα και να χρησιμοποιείς .htaccess και να χρησιμοποιείς mod_php σε production, επειδή σκοτώνουν τις επιδόσεις και τη μνήμη, οπότε δε νομίζω να βρεις πολλούς hosts πλέον που να χρησιμοποιούν mod_php (ελπίζω).

   

  Επίσης, αν ο host σου το έχει φτιάξει έτσι, μπορεί να έχει ρυθμίσει τον php-fpm daemon να κοιτά σε συγκεκριμένη τοποθεσία για το php.ini κάθε χρήστη, στην οποία περίπτωση θα μπορούσες να το βάλεις π.χ. στο home σου, οπότε έλεγξέ το. Τέλος, αν έχει και κάποιο fancy σύστημα διαχείρισης (π.χ. cpanel), μπορεί να σου δίνει τρόπο να το κάνεις και μέσω αυτού.

  • Like 1
 8. λοιπόν παιδιά είχα κάνει μια αγορά 22 απριλίου σε λίρες. Ηταν 205.99 λίρες και το paypal μου χρέωσε 298 ευρω! *(δηλαδη ισοτιμια 0.68 και κατι ενω εκεινη την στιγμη οι ισοτιμια ηταν στο 0.715).Τώρα είναι ο τύπος να μου επιστρέψει 171 λίρες. Πως μπορώ να ξέρω πόσα ευρώ θα μου γυρίσει το paypal? Και αξίζει να κάνω μετατροπή λίρες σε ευρω στο paypal η να το αφίσω έτσι και να τα μετατρέψει η τράπεζα (πειραιως)?? 

  Αν θυμάμαι καλά, το paypal σε υποχρεώνει να κάνεις widthdraw στο νόμισμα της χώρας που ανοίκει το συγκεκριμένο IBAN στο οποίο θα τα στείλεις. Αν όχι, τότε το πιο συμφέρον θα ήταν να ανοίξεις ένα λογαριασμό σε ξένο νόμισμα (λίρες) από Winbank Direct (ή άλλη τράπεζα που να μη χρεώνει για εισερχόμενα εμβάσματα), να τα στείλεις εκεί ως λίρες και μετά να κάνεις τη μετατροπή μέσω transferwise.com στέλνοντάς το στον άλλο σου λογαριασμό που είναι σε ευρώ.

 9. Μερικές ιδέες:

   

  1) Δοκίμασε τα παρακάτω στο php.ini σου:

  default_charset = "utf-8"
  iconv.output_encoding = "utf-8"
  mysql.connect_charset = "utf8"
  mysqli.connect_charset = "utf8"
  mbstring.language = "UTF-8"
  mbstring.internal_encoding = "UTF-8"
  mbstring.http_input = "UTF-8"
  mbstring.http_output = "UTF-8"

  Αν δεν έχεις πρόσβαση, μπορείς να τα ορίσεις στον κώδικα με την ini_set().

   

  2) Έλεγξε το default encoding της βάσης και του συγκεκριμένου πίνακα. Αν δεν το όρισες explicitly όταν δημιούργησες το schema, μπορει να μην είναι utf8.

  SELECT schema_name,default_character_set_name FROM information_schema.SCHEMATA where schema_name="$DBNAME"
  SELECT CCSA.character_set_name FROM information_schema.`TABLES` T,
         information_schema.`COLLATION_CHARACTER_SET_APPLICABILITY` CCSA
  WHERE CCSA.collation_name = T.table_collation
    AND T.table_schema = "$DBNAME"
    AND T.table_name = "$TABLENAME";

  3) Έλεγξε ότι τα δεδομένα είναι καταχωρημένα σαν utf8 -π.χ. αν τα πέρασες από κάποιο text sqldump, επαλήθευσε ότι το dump είναι σε utf8. Αυτό μπορείς να το δες εύκολα και με την εντολή file σε unixoειδή ή, στα windows, ανοίγοντας το αρχείο με έναν editor σαν τον notepad++ και πηγαίνοντας στο menu Εncoding, "encode in utf-8", και βλέποντας αν το κείμενο εμφανίζεται σωστά. Φυσικά το ίδιο μπορεις να δοκιμάσεις και σε linux/*nix/mac π.χ. με τον vi και set encoding=utf-8.

   

  4) Έλεγξε ότι ο browser προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα σαν utf8. Π.χ. στον Firefox, στο menu View->Character Encoding, είναι επιλεγμένο το Unicode; Αν όχι, το κάνεις indicate στο html σου (meta charset=utf8);

 10. Επίσης μιας και ασχολήστε με linux αν θυμάμαι καλά το open source είναι free αλλα με την προυπόθεση πως οτι αλλαγη κάνεις θα την διανέμεις ελευθερα σωστά; Δηλαδή θα φτιάξει το οποιοδήποτε δημόσιο μια customια και θα δώσει τον κώδικα μετα στο community εκθέτοντας έτσι στοιχεία ασφαλειας/λειτουργιας στον υπόλοιπο κόσμο; Αν δε το κάνει αυτο θα είναι παρανομη η λειτουργια του software συμφωνα με το gnu license. Κάτι δεν μου κολλάει σωστά....Θα ήθελα μια απάντηση εδώ...

   

  Καλησπέρα, με καθυστέρηση αλλά επειδή δεν απαντήθηκε στο μεταξύ: Όχι κάθε open-source άδεια και όχι ακριβώς.

   

  Η GPL δεν ορίζει περιορισμούς στη χρήση, ορίζει περιορισμούς στη διανομή. Δηλαδή αν κάποιος τροποποιήσει GPL κώδικα, στην περίπτωση που θέλει να διανείμει το πρόγραμμα, θα πρέπει να διανείμει και τον πηγαίο κώδικα (με τις αλλαγές που έκανε) στον ίδιο αποδέκτη, υπό την ίδια άδεια (δίνοντάς του οπότε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις). Φυσικά υπάρχουν και Open Source άδειες που δεν απαιτούν ούτε καν αυτό.

   

  Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα όπου γίνεται τροποποίηση GPL κώδικα για εσωτερική χρήση από εταιρίες αλλά και παραδείγματα όπου γίνεται (οικειοθελώς) δημοσίευση αλλαγών που θα μπορούσαν να "εκθέσουν στοιχεία ασφαλείας/λειτουργίας" (π.χ. SELinux από την NSA).

 11. Σε ένα νομικό σύστημα όπου αναγνωρίζονται οι πατέντες ιδεών, είναι παράνομο να τις υλοποιήσει χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη τους (κατά κανόνα δηλαδή να πληρώσει δικαιώματα χρήσης).

   

  Κανονικά ο σκοπός των πατεντών θα ήταν να προστατεύσει ο εφευρέτης - καινοτόμος δημιουργός τη θέση του απέναντι στον ανταγωνισμό, όμως στην κακή τους εκδοχή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ακριβώς αντίθετο σκοπό: την καταπίεση της καινοτομίας και τον έλεγχο της αγοράς από ορισμένους δεινοσαύρους.

   

  Δυστυχώς η πρακτική ελέγχου και κατοχύρωσης πατεντών λογισμικού στις ΗΠΑ είναι κατά γενική τους ομολογία πολύ προβληματική, με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να κατοχυρώσει το παραμικρό. Τόσο προβληματική ώστε να υπάρχουν εταιρίες και άτομα (τα λεγόμενα Patent Trolls) που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να κατοχυρώνουν ή να αγοράζουν πατέντες, τις οποίες δεν υλοποιούν (ούτε σκοπεύουν να υλοποιήσουν), απλώς τις χρησιμοποιούν για να εκβιάσουν μικρομεσαίες εταιρίες και επιχειρηματίες των οποίων η υλοποίηση τυχαίνει να έχει ομοιότητες με κάποια από αυτές. Όπως επίσης υπάρχουν δικηγορικά γραφεία που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ζητούν την άδεια των κατόχων πατεντών να εκβιάσουν για λογαριασμό τους ό,τι κινείται, με αντάλλαγμα να μοιράσουν τα χρήματα του εκβιασμού.

   

  Οι μεγάλες εταιρίες τύπου Microsoft έχουν και άλλες χρήσεις για τις πατέντες: ως όπλα άμυνας απέναντι σε άλλες μεγάλες εταιρίες (οι οποίες έχουν και αυτές το δικό τους οπλοστάσιο πατεντών οι οποίες θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι προσβάλλονται, αν δεν είχαν να φοβηθούν κάτι), και ως όπλα επίθεσης απέναντι σε μικρότερες εταιρίες οι οποίες κατάφεραν να βγάλουν κάποιο ανησυχητικά ανταγωνιστικό προϊόν.

   

  Φυσικά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα δικαστήρια έκριναν είτε ότι μία πατέντα δεν παραβιάζεται όντως από μία συγκεκριμένη υλοποίηση είτε ότι η συγκεκριμένη πατέντα κακώς εγκρίθηκε, δυστυχώς όμως πολλοί δεν έχουν τους πόρους ή τη διάθεση να μπλέξουν σε δικαστικό αγώνα προκειμένου να δικαιωθούν.

 12. Welcome back

   

  Ήθελα να γράψω πιο αναλυτικά αλλά δεν πρόλαβα.

   

  1..4) Το tap0 interface το φτιάχνει αυτόματα το OpenVPN service αν δεν υπάρχει, εσύ απλά φρόντισε να γίνει bridge με το eth0 στο laptop (μόνο στο laptop, δες το (6))

  Εδώ πιστεύω ότι θα χρειαστεί να προσέξεις ώστε το bridging να γίνεται αφού έχει δημιουργηθεί το tap0 (π.χ. από το OpenVPN). Δε ξέρω αν το network init script της διανομής σου διευκολύνει κάτι τέτοιο μέσω του configuration file.

  Στο Gentoo που το είχα στήσει δεν προβληματίστηκα με τη σειρά εκτέλεσης του openvpn και του bridging γιατί το net init script υποστηρίζει εξαρτήσεις ανά interface, οπότε απλά είχα ορίσει κάτι σαν το παρακάτω στο conf.d/net:

  >
  config_eth0=("0.0.0.0")
  config_tap0=("0.0.0.0")
  bridge_br0=("eth0 tap0")
  config_br0=("192.168.2.1/24")
  brctl_br0=("stp on")
  depend_br0() {need net.eth0 openvpn}
  

  5) Όχι, μόνο το br0 θα έχει διεύθυνση μετά το bridging.

   

  6) Καλό -αν όχι απαραίτητο- είναι να χρησιμοποιήσεις 2 subnets για να αποφύγεις μπερδέματα (το laptop ήδη δρομολογεί το 192.168.1.0/24 από το wlan0, δεν είναι σωστό και το br0 να έχει διεύθυνση στο ίδιο subnet).

  Οπότε άσε το 192.168.1.0/24 ως έχει, δηλαδή μόνο για το eth0 του PC, τον router και το wlan0 του laptop, και χρησιμοποίησε π.χ. το 192.168.2.0/24 για το OpenVPN, δηλαδή για το tap0 του PC και το br0 του laptop.

   

  7) Είναι λογικό αν το νέο, bridged, interface (π.χ. br0) δεν έχει διεύθυνση. Οι διευθύνσεις των επιμέρους interfaces δεν λαμβάνονται υπόψιν μετά το bridging.

   

  Προτείνω να φτιάξεις πρώτα το OpenVPN ώστε να δουλεύει: να συνδέεται το laptop με το PC και να κάνει ping το ένα το άλλο στις VPN-ικές τους διευθύνσεις, και αφού φτάσεις σε αυτό το σημείο μετά να κάνεις το bridging και να δοκιμάσεις την τηλεόραση.

 13. Οπότε οι πιθανές λύσεις είναι:

   

  1) Bridging απευθείας του wireless με το ethernet interface στο laptop, αν η κάρτα μπορεί να παίξει σε WDS/AP mode

  2) Κάποιο software όπως το portproxy ή το upnp relay

  3) Tunneling μέσω του TAP driver, π.χ. μέσω του OpenVPN

   

  Δεν έχω δει καθόλου το (2), αλλά η λύση που φαίνεται πιο εύκολη σε μένα είναι του OpenVPN (και έχει το θετικό ότι θα βρεις άφθονες πληροφορίες για το στήσιμο).

 14. Από τον gcc 4.2 αρκεί να χρησιμοποιήσουμε march=native αντί καρφωτά march/mtune.

  -O3 προσωπικά δεν χρησιμοποιώ γιατί μου φαίνεται πιο πιθανό να χάσω εξαιτίας του χρόνο ψάχνοντας ένα μυστήριο πρόβλημα παρά να δω διαφορά κάπου.

 15. Γίνεται να συνδεθώ με το φορητό, ασύρματα στο router (άρα και με το pc) και να φτιάξω μια γέφυρα (bridge) προς την ethernet θύρα του laptop ώστε να συνδέσω εκεί πάνω την τηλεόραση; Θα δουλέψει έτσι το dlna; Προσπαθούσα χθες το βράδυ αλλά όταν έβαζα το ασύρματο interface έβγαζε ένα μήνυμα λάθους (cannot add interface wlan0, mode not supported ή κάτι τέτοιο).

   

  Γίνεται, αλλά μόνο αν το ασύρματο interface είναι σε Access Point mode (οι περισσότεροι routers/access points της αγοράς που τρέχουν Linux αυτό κάνουν).

  Δε ξέρω την συγκεκριμένη τεχνολογία (DLNA) αλλά δεν θα υπήρχε λόγος να μη δουλέψει, όμως, σύμφωνα με το παραπάνω, αν ο router σου δεν υποστηρίζει client mode και ο driver της ασύρματης κάρτας του laptop AP/Master mode, δε σε βοηθάει. [EDIT] Πιθανότατα αρκεί η κάρτα σου να μπορεί να παίξει σε WDS mode, σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται ο router σου να γίνει client.

   

  Για άλλο τρόπο πρέπει να βρούμε πού βασίζεται το DLNA και πώς δουλεύει (αν δηλαδή του αρκεί ip-level networking).

   

  [EDIT2] Στη χειρότερη περίπτωση, μία απλή λύση είναι να συνδεθείς με OpenVPN και να κάνεις bridge το TAP interface με το ETH.

 16. Δεν υπάρχει σήμερα λειτουργικό με όνομα Unix, υπάρχει απλά ένα specification, το οποίο μπορούν να αποκτήσουν όσα λειτουργικά κάνουν κάποια πράγματα ακριβώς με τον τρόπο που ορίζει, όμως οι certified vendors ενδιαφέρονται μάλλον για το δικαίωμα χρήσης του ονόματος για διαφημιστικούς λόγους ή για τη συμβατότητα με κάποια υπερβολικά εξειδικευμένα legacy πράγματα, παρά για κάτι που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ουσιαστικό.

  [...]

  Σήμερα όταν κάποιος αναφέρεται στο "Unix" συνήθως αναφέρεται στη φιλοσοφία χρήσης του λειτουργικού, η οποία είναι κοινή σε πάρα πολλά λειτουργικά.

  http://www.linfo.org/unix_philosophy.html

  http://www.faqs.org/docs/artu/philosophychapter.html

  http://catb.org/esr/writings/unix-koans

  http://www.insomnia.gr/topic/335030-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%85-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-linux-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-unix/page__view__findpost__p__3118622

 17. Πράγματι, σε ό,τι αφορά τα Windows, τα Trademark guidelines της Microsoft αναφέρουν:

  Windows Trademark Guidelines

   

  Follow these guidelines when referring to Windows-brand products, including but not limited to Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows Millennium Edition (Me), Windows CE, Windows XP, Windows Server, Windows NT, and Windows Mobile.

  [...]

  Microsoft trademarks should never be used in the possessive or plural form. They should be used as a proper adjective followed by an appropriate descriptor.

   

  Correct: The Windows interface is so intuitive that even first-time users get up to speed quickly.

   

  Incorrect: Windows' interface is so intuitive that even first-time users get up to speed quickly.

  Όμως το ίδιο το site της Microsoft, στην ελληνική του έκδοση, χρησιμοποιεί παντού τον πληθυντικό, ενώ τα παραπάνω Trademark Guidelines δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

   

  Αντίθετα με τα Windows, το Linux δεν τυχαίνει να αποτελεί πληθυντικό αριθμό κάποιας λέξης, ούτε υπάρχει σύγχυση σε κάποια σημαντική πηγή. Άρα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να χρησιμοποιεί κάποιος πληθυντικό (το "έτσι μου κάθεται", από μόνο του, για μένα δεν είναι σοβαρός λόγος).

   

  Το αν θα κάνει κάποιος τον κόπο να επισημάνει τη λάθος χρήση σε ένα forum και με τι ύφος είναι ένα άλλο θέμα, αλλά το ότι είναι λάθος είναι.

 18. Υπάρχουν στο εμπόριο και κάποιες λύσεις πολύ πιο ακριβές αλλά με περισσότερα χαρακτηριστικά:

  http://newit.co.uk/shop/categories.php

  http://www.trimslice.com

   

  Πρόσφατα μου ήρθε το DreamPlug, έχουν λύσει τα προβλήματα υπερθέρμανσης του GuruPlug και είναι εξαιρετικό για χρήση σαν firewall/router/vpn gateway/music player/internal server.

 19. δεν καταλαβαινω τι γινεται με τους εχοντες συμβολαιο. μας μεταφερουν χωρις χρεωση στη CYTA?

  κι αν θελουμε να παμε σε αλλον provider? πληρωνουμε τη διακοπη του συμβολαιου?

  Το συμβόλαιο εννοείται ότι λύεται αφού η εταιρία παύει να παρέχει την συμφωνημένη υπηρεσία. Αν κάποιος θέλει να πάει στην Cyta δε μεταφέρεται αυτόματα, θα χρειαστεί να κάνει αίτηση σε αυτήν, συμπληρώνοντας έναν προσωπικό κωδικό προσφοράς που στέλνει η Netone, ώστε να γλυτώσει το τέλος ενεργοποίησης και το πάγιο του 1ου μήνα.

   

  Αν επιλέξει να μην πάει στη Cyta είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει χωρίς να χρεωθεί τέλος απενεργοποίησης από τη Netone.

   

  (offtopic: ελπίζω στη Cyta κάποιος που δεν τον ενδιαφέρει η τηλεφωνία να μπορεί να βρει σχετικά εύκολα τα στοιχεία για το PPP authentication, ώστε να μην αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τον προβλεπόμενο router)

 20. Europe το τελευταιο που εχω βρει ειναι το 8.2.3.a.

  μετα ειναι της forthnet 8.2.6.5 kai Μετα στο leoforeia to site εχει αυτο που λες.

  generic 8.2.7.7 h 8.2.6.5 δεν εχω βρει

  8.2.7.7 - λίγο που τη δοκίμασα φαίνεται να παίζει.

  http://www.speedtouch.ca/firmware/TG784.8.2.7.7NAM.bli

   

  Δυστυχώς δε βρήκα κάπου changelog

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.