Είναι αξιοσημείωτο πως η DJI καταφέρνει να δημιουργήσει θόρυβο γύρω την ανακοίνωση κάθε νέου drone που ανήκει στη Mavic σειρά. Ο λόγος αυτή τη φορά για το Mavic Air 2, το οποίο έρχεται 2.5 χρόνια μετά τον προκάτοχό του, και με την πληρότητα των χαρακτηριστικών που προσφέρει να αποτελεί ίσως μια πιο ιδανική πρόταση έναντι των πιο ακριβών μοντέλων της σειράς.

Φυσικά και τα €849 είναι ένα μεγάλο ποσό, όμως το Mavic Air 2 παρέχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σίγουρα ικανοποιούν τον ερασιτέχνη που δεν έχει ξαναπιάσει drone στα χέρια του, αλλά και την πλειοψηφία των επαγγελματιών που κοίταζαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αγορά κάποιου πολύ πιο ακριβού μοντέλου Mavic. Η παρουσίαση μας έχει στηριχτεί στην «απλή» έκδοση του drone, με την DJI να ακολουθεί την πάγια τακτική κυκλοφορίας μιας Fly More έκδοσης η οποία διαθέτει 3 μπαταρίες, ND φίλτρα, τσάντα μεταφοράς, αρκετούς πρόσθετους έλικες και πολλαπλό φορτιστή.

P1200077.jpg.44e0a9f2b9d90202cb3cfafc3518dd8f.jpg

Από εμφάνιση, το νέο Mavic Air 2 θυμίζει αρκετά τα ακριβότερα μοντέλα, είναι πιο μεγάλο από τον προκάτοχό του, ενώ το βάρος του κυμαίνεται στα 570 γραμμάρια. . Σε αντίθεση με το Mavic Mini, το Mavic Air 2 ξεπερνά το όριο βάρους των 249 γραμμαρίων, κάτι που σημαίνει ότι για να είστε απόλυτα νομοταγής, θα πρέπει να προχωρήσετε σε εγγραφή στο μητρώο που διατηρεί η ΥΠΑ προκειμένου να αποκτήσετε άδεια πτητικής λειτουργίας. Η συμπαγής κατασκευή του δείχνει ικανή να ανταπεξέλθει σε κάποιο χτύπημα, κάτι θα θέλαμε όμως να ισχύει και για τη βάση του gimbal, η οποία είναι πλαστική και όχι μεταλλική. Κατά τα άλλα, τα τέσσερα «πτερύγια» που μπορούν να αναδιπλωθούν, μειώνουν πολύ τις διαστάσεις του drone, κάνοντας πανεύκολη τη μεταφορά του σε ένα σακίδιο. Από την ώρα που θα το βγάλετε από την τσάντα, θα συνδέσετε το κινητό με το χειριστήριο και θα το ενεργοποιήσετε, δεν θα περάσουν περισσότερα από 2-3 λεπτά. 

Η σύνδεση του drone με τον υπολογιστή μπορεί να γίνει μέσω USB-C θύρας, ενώ δέχεται microSD κάρτες μνήμης για τις εγγραφές σας. Σε περίπτωση πάντως που τη ξεχάσετε στο σπίτι, το Mavic Air 2 ενσωματώνει 8GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου που μπορεί να φανεί σωτήρια σε τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμα ενσωματώνει αισθητήρες αποφυγής εμποδίων, στο μπροστινό μέρος, στο πίσω και στο κάτω μέρος. Αυτό σημαίνει ότι το Mavic Air 2 δεν προσφέρει προστασία 360° για την αποφυγή εμποδίων και θα πρέπει να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή στις πτήσεις σας. Στο κάτω μέρος πάντως υπάρχουν υπέρυθρες θύρες και LED προκειμένου να υπάρχει ασφαλής και ομαλή προσγείωση τις βραδινές ώρες. Εκτός από την πολύ σημαντική αυτή απουσία, το Mavic Air 2 δεν ενσωματώνει την τεχνολογία AirSense για την οποία η DJI μας ενημέρωσε πέρσι. Αυτή προειδοποιεί τον χειριστή του drone ότι κάποιο αεροσκάφος βρίσκεται κοντά στο drone, έτσι ώστε αυτός να πάρει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Όπως μας ενημέρωσε η DJI, η πανδημία έχει δημιουργήσει σημαντικές ελλείψεις των σχετικών ADS-B πομπών που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή, με την κινεζική εταιρεία να αποφασίζει αρχικά να τον ενσωματώσει μόνο στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

489224711_mavicair2_5.jpg.879201aee594fdc7d2999351f38b06e2.jpg

Το gimbal τριών αξόνων, φιλοξενεί την κάμερα κατασκευής Sony, και συγκεκρινένα τον αισθητήρα IMX586 για τον οποίο είχαμε πρωτοδιαβάσει πριν περίπου 2 χρόνια. Με μέγεθος μισής ίντσας, ο quad bayer αισθητήρας των 48MP, χρησιμοποιεί την τεχνική 4-in-1 binning προκειμένου να καταγράψει φωτογραφίες ανάλυσης 12MP. Μέσα από το μενού πάντως μας δίνεται η δυνατότητα για λήψη φωτογραφίας στα 48MP, η οποία με τη λεπτομέρεια που διαθέτει βοηθά αρκετά στην μετέπειτα επεξεργασία της με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Δηλώνουμε πάντως ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα αν και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο στον τομέα του δυναμικού εύρους και στην πιστότητα των χρωμάτων. 

Η DJI αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το νέο της drone είναι το πιο έξυπνο σε ολόκληρη τη σειρά, κάτι που δικαιολογείται αρχικά με τη λειτουργία SmartPhoto. Όπως έχουμε συνηθίσει και στα κινητά, η τεχνολογία αυτή αναγνωρίζει μεταξύ άλλων 5 σκηνικά κατά τη χρήση του drone, με τις λήψεις σας να γίνονται με τις βέλτιστες ρυθμίσεις ανά περίπτωση. Χωρίς να έχουμε κάποια σχετική ένδειξη στην οθόνη, η κάμερα του Mavic Air 2 μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα το ηλιοβασίλεμα, το μπλε ουρανό, τα δέντρα, το γρασίδι και το χιόνι και να βελτιστοποιήσει το τελικό αποτέλεσμα. Κομμάτι του SmartPhoto αποτελεί ακόμα η λειτουργία HDR, με λήψη 7 φωτογραφιών που έχουν διαφορετική έκθεση στη καθεμιά, δημιουργώντας την τελική φωτογραφία. Καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα στις βράδυνες σας λήψεις με λιγότερο θόρυβο αν και δεν θα πρέπει να περιμένετε θαύματα.

Το εντυπωσιακό με την κάμερα του Mavic Air 2 είναι η δυνατότητα που διαθέτει για εγγραφή βίντεο στην 4K ανάλυση και στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο (120mpbs), κάτι που δεν προσφέρουν ούτε τα πολύ πιο ακριβά μοντέλα της σειράς. Μάλιστα πρέπει να δούμε το κορυφαίο μοντέλο της σειράς Phantom 4 για να εντοπίσουμε σχετική δυνατότητα σε καταναλωτικό drone της DJI, με την εταιρεία να μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στον «κανιβαλισμό» των προϊόντων της αφού και μόνο αυτή η δυνατότητα, μπορεί να αποτελέσει το κριτήριο αγοράς ενός επαγγελματία έναντι του Mavic 2 Zoom ή του Mavic 2 Pro. Όπως μπορείτε να δείτε και στην βιντεοπαρουσίαση, η ποιότητα του βίντεο είναι εκπληκτική, με τις λεπτομέρειες να διακρίνονται ιδιαίτερα σε μια μεγάλη 4K τηλεόραση και την ομαλότητα του βίντεο να ξεχωρίζει. 

DJI_0017.JPG.0dfe345f276d3a56e4e1d1a104eb0f99.JPG

DJI_0023.JPG.f7fa72b5a2d9b0d4e0cff5fd5209ce58.JPG DJI_0010.JPG.90297cb66249db5f72b971bb2f98894a.JPG DJI_0041.JPG.22e2edc8dc84decb139ea76b13d48163.JPG 

Η εξυπνάδα του Mavic Air 2 αφορά φυσικά και την εγγραφή βίντεο όπου εκτός από την υποστήριξη 4K/60fps, είναι δυνατή και η εγγραφή HDR video που κάνει τεράστια διαφορά ανά περιπτώσεις. Το σύνολο λειτουργιών FocusTrack είναι ένας ακόμη λόγος για να δείτε σοβαρά την αγορά του συγκεκριμένου drone. Αρχικά το Spotlight 2.0 έρχεται από το επαγγελματικό Inspire 2.0 της εταιρείας, και προορίζεται για την καταγραφή εντυπωσιακών σκηνών όπου έχουμε «κλειδώσει» το κύριο αντικείμενο της λήψης μας, όσο ο χειριστής του drone πραγματοποιεί ελεύθερες κινήσεις με το drone. Το Point of Interest 3.0 πραγματοποιεί μια αυτόματη κυκλική πτήση γύρω από εσάς ή και από ένα κινούμενο αντικείμενο, δημιουργώντας άλλη μια εντυπωσιακή λήψη.
Όλα τα λεφτά πάντως είναι το ActiveTrack 3.0, το σύστημα που αναλαμβάνει να σας ακολουθεί και να καταγράφει βίντεο, αναγνωρίζοντας τυχόν εμπόδια και αναλαμβάνοντας να τα ξεπεράσει, χωρίς να χάνει τον πρωταρχικό του σκοπό. Οι μηχανικοί της DJI έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά, με τις διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση να είναι αρκετές και σημαντικές. Και στη βιντεοπαρουσίαση θα δείτε ότι παρά τα εμπόδια που υπήρχαν, το Mavic Air 2 μπόρεσε να συνεχίσει την εγγραφή ακόμα και όταν σταμάτησε προσωρινά να μας εντοπίζει. Βέβαια μια τέτοια λειτουργία είναι ιδανική για αθλητικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα στην ποδηλασία, όμως δεν προσφέρει μεγάλη εμπιστοσύνη όταν η ταχύτητα του προσώπου ή του αντικειμένου είναι σχετικά μεγάλη, με τους αισθητήρες αποφυγής εμποδίων να μην μπορούν να κάνουν θαύματα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η λειτουργία ActiveTrack 3.0 δεν είναι διαθέσιμη όταν έχετε επιλέξει εγγραφή βίντεο 4K/60fps, κάτι που ίσως «διορθωθεί» με μελλοντικό firmware update.

Τα QuickShots, ο αυτόματος τρόπος που με το πάτημα ενός κουμπιού πραγματοποιούνται εντυπωσιακές λήψεις, βρίσκονται και σ’ αυτό το Mavic. Ξεχωρίζουμε πάντα τα Rocket, Circle, Dronie και Asteroid, μερικά από τα οποία μπορείτε να τα δείτε και στη βιντεοπαρουσίαση. Άλλες λειτουργίες γύρω από το βίντεο είναι η εγγραφή πολύ αργού βίντεο στα 240 καρέ το δευτερόλεπτο αλλά μόνο για την Full HD ανάλυση ενώ δεν λείπουν και τα hyperlapse που καταγράφουν το πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα στα μέσα Μαΐου η DJI θα κυκλοφορήσει μια νέα αναβάθμιση firmware η οποία θα κάνει δυνατή την εγγραφή Hyperlapse video σε 8K ανάλυση, κατά τη διάρκεια του οποίου το drone θα μπορεί να κινείται.  

Το χειριστήριο του Mavic Air 2 είναι κάτι διαφορετικό απ’ ότι είχαμε συνηθίσει, με τη DJI να προχωράει σε πλήρη ανασχεδιασμό του. Με μεγαλύτερο μέγεθος, το νέο χειριστήριο είναι πιο εργονομικό αν και θα πρέπει να του δώσετε λίγο χρόνο μέχρι να το συνηθίσετε. Δεν ενσωματώνει κάποια οθόνη, με όλες τις ενδείξεις να εμφανίζονται αποκλειστικά στην εφαρμογή DJI Fly. Η εγκατάσταση πάντως του smartphone γίνεται πανεύκολα, τραβώντας τον μηχανισμό που υπάρχει στο άνω μέρος. Σε αυτόν, ενσωματώνονται και οι κεραίες, μια πολύ έξυπνη λύση. Έξυπνος είναι και ο τρόπος αποθήκευσης του καλωδίου με το οποίο συνδέουμε το χειριστήριο με το smartphone, χωρίς να χρειάζεται να το βγάλουμε όταν ολοκληρώσουμε την πτήση μας. Επιπλέον ενσωματώνει ηχείο μέσω του οποίου μπορούμε να ακούμε τα μηνύματα από την εφαρμογή και κυρίως τις προειδοποιήσεις για εξάντληση μπαταρίας και απώλεια σήματος. 

1023988981_mavicair2_3.jpg.2fb1cec668bf6ae9075bb9378f6a01ad.jpg

185906320_mavicair2_4.jpg.9e8d398c235a80a7d8b1ff3e6b383930.jpg

Το τελευταίο πάντως δεν θα το ακούσετε συχνά από τη στιγμή που το drone ενσωματώνει το σύστημα OcuSync 2.0 της DJI, και το οποίο το βρίσκαμε μέχρι σήμερα στα πιο ακριβά μοντέλα της εταιρείας. Αυτό προσφέρει πολύ καλύτερη εμπειρία χρήσης με ελάχιστα προβλήματα λήψης της HD εικόνας στο κινητό μας αλλά κυρίως, τεράστια εμβέλεια προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα αποσύνδεσης τους χειριστηρίου με το Mavic Air 2. Αν και συναντήσαμε μια τέτοια περίπτωση στα 500 μέτρα απόσταση εντός πόλης, αυτή ήταν η μοναδική, με την DJI να αναφέρει ότι έχει βελτιώσει το όλο σύστημα προκειμένου υπό ιδανικές συνθήκες να φτάνει ακόμα και τα 10χλμ εμβέλεια. Σε καμία περίπτωση δεν είμασταν διατεθειμένοι να το δοκιμάσουμε τόσο μακριά όμως και τα 2 χλμ που φτάσαμε, μας προσέφερε μια εμπειρία χωρίς απρόοπτα, με το χαρακτηριστικό αυτό να το τοποθετούμε στην κορυφή σε ότι αφορά τις αλλαγές που φέρνει η νέα έκδοση του drone σε σχέση με τον προκάτοχό της.

Το αμέσως επόμενο είναι η αυτονομία που σύμφωνα με την DJI φτάνει τα 34 λεπτά, χρόνος ρεκόρ απ’ όλα τα μοντέλα της σειράς και οποίος είναι 50% μεγαλύτερος από αυτόν του Mavic Air. Βεβαίως ο χρόνος αυτονομίας έχει άμεση συνάρτηση από τις συνθήκες που επικρατούν όπως γνωρίζουμε πολύ καλά. Στις δικές μας δοκιμές και με την παρουσία αρκετού αέρα, μπορέσαμε να έχουμε το drone στον αέρα για 28 λεπτά, ενώ υπό πολύ καλύτερες συνθήκες και λίγο ζόρισμα, φτάσαμε τα 31 λεπτά. Το μόνο που θα θέλαμε είναι μια πιο γρήγορη διαδικασία φόρτισης, αφού από το 0 στο 100% η μπαταρία φορτίζει σε 95 λεπτά, ένας χρόνος αρκετά μεγάλος.

vlcsnap-2020-04-30-20h04m40s444.png.7d3127571c6cc25c3714b82dce1c1fcf.png

2.png.ee3c8876939408676bfbe650ee8e4a7a.png vlcsnap-2020-04-30-20h06m09s192.png.666ea26f6c34f153ad2106025b0dff3c.png 1.png.fdb5571765ac6e5ded2e4ba0a7c9f995.png 


Όπως αναφέραμε, η εφαρμογή μέσω της οποίας μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις πτήσεις μας με το Mavic Air 2 είναι το DJI Fly, η ίδια εφαρμογή που χρησιμοποιεί και το Mavic Mini. Κατά την πάγια τακτική της DJI, υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις ασφαλείας όπως η άμεση επιστροφή στο χώρο απογείωσης στην περίπτωση που υπάρχει διακοπή του σήματος που λαμβάνει το χειριστήριο από το drone. Όλες οι ρυθμίσεις βρίσκονται εκεί ακριβώς που τις περιμένετε, εκτός από αυτή του ActiveTrack 3.0 όπου αρκεί απλά να επιλέξετε το αντικείμενο της λήψης για να ενεργοποιηθεί. Αν δεν έχετε κάποια ιδέα από πτήση drone, η εφαρμογή παρέχει όμορφα και σύντομα μαθήματα, τα οποία και προτείνου με να ακολουθήσετε πριν ανοιχτείτε στα βαθιά. Η εφαρμογή παρέχει ακόμα και έναν εύκολο τρόπο επεξεργασίας των λήψεών σας μέσω κινητού προκειμένου να δημιουργήσετε γρήγορα ένα όμορφο αποτέλεσμα όμως θα θέλαμε κάποιον αυτοματισμό και εδώ όπως μας είχε συνηθίσει η εταιρεία στο παρελθόν, με ενσωμάτωση εφέ και γραφικών.

Το Mavic Air 2 ίσως είναι το καλύτερο καταναλωτικό drone της χρονιάς, αποτελώντας μια αξιοσημείωτη αναβάθμιση από το προηγούμενο μοντέλο. Με τις καίριες αναβαθμίσεις του, καλύπτει την πλειοψηφία των αναγκών ερασιτεχνών και επαγγελματιών ενώ η τιμή του αν και υψηλή, βάζει σε δεύτερες σκέψεις όσους ετοιμαζόντουσαν για αγορά ενός Mavic 2 Zoom. Βέβαια η DJI διαθέτει οικονομικές προτάσεις στο χώρο των (σοβαρών) drone από τα €399 οπότε ως καταναλωτής, έχετε τη δυνατότητα να κρίνετε και να αποφασίσετε με βάση τις ανάγκες σας.

editorschoice.png

Μας άρεσε

  • Εμφάνιση
  • Αυτονομία
  • OcuSync 2.0
  • Ποιότητα βίντεο
  • Αυτοματισμοί

Δεν μας άρεσε

  • Χρόνος φόρτισης
  • Έλλειψη ADS-B
  • Έλλειψη πλήρους προστασίας εμποδίων